04.11.25, 12:11
Wklejam ten artykul, poniewaz w Polsce tez panuje od jakiegos czasu...

next.gazeta.pl/next/7,151003,27736874,siedzieli-w-szczepionkowej-oslej-lawce-ue-przyszla-czwarta.html#e=RelArtLink(2)

Jak wygląda akcja szczepień w Polsce?
Dane polskiego Ministerstwa Zdrowia nie pokazują na razie zrywu Polaków do szczepień. Wprawdzie wykonuje się ich delikatnie więcej niż np. we wrześniu, ale nie jest to zmiana diametralna. Może być związana z uruchomieniem szczepień trzecią dawką.

Tymczasem sytuacja epidemiczna w Polsce pogarsza się. Środowe dane resortu zdrowia mówiły o blisko 8,4 tys. nowych zakażeń, kolejnych 133 osobach zmarłych, oraz ponad 5,6 tys. chorych w szpitalach, w tym 464 pod respiratorami. Wszystkie te liczby są o kilkadziesiąt procent wyższe niż jeszcze przed tygodniem (...).

Zagrożone obostrzeniami są szczególnie powiaty na wschodzie kraju. W województwach lubelskim i podlaskim notowanych jest obecnie najwięcej zakażeń. To wschód kraju jest też relatywnie gorzej wyszczepiony przeciw COVID-19. Tymczasem to właśnie od liczby zakażeń, sytuacji w szpitalach oraz poziomu wyszczepienia ma - według informacji rządu - zależeć ewentualny podział kraju na powiaty zielone, żółte i czerwone.
Obserwuj wątek
    • chris.w2 Re: COWID -19 04.11.25, 13:02
      pia.ed napisała:
      > Dane polskiego Ministerstwa Zdrowia nie pokazują na razie zrywu Polaków do szczepień

tak było 4-lata temu
      • pia.ed Re: COWID -19 04.11.25, 17:42
        chris.w2 napisał:
        tak było 4-lata temu

Widze, ze jak zwykle trzymasz reke ma pulsie... big_grin

Wlasciwie mialam wkleic zupelnie inny artykul i skopiowalam link, ale pod nim byl wlasnie ten,
        ktory wkleilam i skopiowalam... a potem nie moglam znalezc pierwszego, bez warpienia
        aktualnego...
        Jesli tu juz jestes, to moze napiszesz jak jest ze szczepieniami w Niemczech?
        U mnie sa dwa razy do roku . wlasciwa dawka i dawka przypominajaca - i seniorzy
        stawiaja sie chetnie, kiedy dostaja zawiadomienie z podanym dniem i godzina
        szczepienia.
        • banowanyzaprawde1 Re: COWID -19 04.11.25, 19:03
          W przypadku dużych kampanii szczepień, które docierają do dużej części populacji w krótkim czasie, statystycznie oczekuje się, że choroby i zgony będą następować w czasowym związku ze szczepieniami, nawet jeśli nie ma związku przyczynowego. Było to szczególnie widoczne na początku kampanii szczepień przeciwko Covid-19, kiedy szczepiono przede wszystkim osoby starsze i wcześniej chore. Dlatego niezwykle istotne jest dokładne zbadanie każdego podejrzanego przypadku.

W Niemczech Instytut Paula Ehrlicha (PEI) jest odpowiedzialny za monitorowanie, ocenę i publikowanie możliwych powikłań szczepień oraz podejrzeń skutków ubocznych szczepień.

Stań: 29.09.2025
          www.rki.de/SharedDocs/FAQs/DE/Impfen/COVID-19/FAQ_Liste_Sicherheit.html#entry_16870054
          • banowanyzaprawde1 Re: COWID -19 04.11.25, 19:05
            „Nach Angaben des ifo-Instituts verzeichnete Deutschland in den Corona-Jahren 2020 bis 2022 insgesamt rund 180.000 Todesfälle „zu viel“. Auch 2023 lag die Sterberate zumindest in einigen Monaten über den Erwartungen, wie das Statistische Bundesamt mitteilte. Die Rede ist deshalb von Übersterblichkeit.

Wie hoch genau die Übersterblichkeit zu welchem Zeitpunkt lag, darin unterscheiden sich die Angaben. Unstrittig aber ist: 2022 und zum Teil auch 2023 verstarben deutlich mehr Menschen als angenommen – so viele, dass die Ausschläge nicht allein durch Todesfälle im Zusammenhang mit einer Corona-Infektion zu begründen sind.

Die Ursache liege in der COVID-19-Impfung: Diese These hält sich seit Monaten in der öffentlichen Debatte, vertreten bei weitem nicht nur von radikalen Impfgegner:innen. Den vermeintlichen Beleg lieferte eine Studie des Regensburger Psychologen Christof Kuhbandner und des Osnabrücker Mathematikers Matthias Reitzner, der zufolge Übersterblichkeit und Impfkampagne im zeitlichen Zusammenhang stehen.“
            www.uni-muenster.de/MediBib/aktuelles/36506
        • chris.w2 Re: COWID -19 04.11.25, 19:12
          pia.ed napisała:
          > moze napiszesz jak jest ze szczepieniami w Niemczech?

szczerze mówiąc, to nie wiem, nie szczepiłem się i nie mam zamiaru się szczepić.

Według zaleceń niemieckiego STIKO (Stałego Komitetu ds. Szczepień) szczepienie przypominające przeciwko COVID-19 jest obecnie zalecane dla niektórych grup, zwłaszcza dla osób w wieku 60 lat i starszych oraz osób narażonych na zwiększone ryzyko ciężkiego przebiegu choroby lub narażenia zawodowego.
          Zalecane są coroczne szczepienie jesienią w celu ochrony przed ciężkim przebiegiem choroby i powikłaniami.
          Chociaż szczepienia nie zapewniają całkowitej ochrony, mogą zapobiec hospitalizacji
          • xstefciax Re: COWID -19 04.11.25, 20:13
            Szczepiłam się dwa razy i nigdy więcej tego nie zrobię.
          • engine8t Re: COWID -19 04.11.25, 22:59
            chris.w2 napisał:

> pia.ed napisała:
            > > moze napiszesz jak jest ze szczepieniami w Niemczech?
            >
            > szczerze mówiąc, to nie wiem, nie szczepiłem się i nie mam zamiaru się szczepić
            > .
            >
            > Według zaleceń niemieckiego STIKO (Stałego Komitetu ds. Szczepień) szczepienie
            > przypominające przeciwko COVID-19 jest obecnie zalecane dla niektórych grup, zw
            > łaszcza dla osób w wieku 60 lat i starszych oraz osób narażonych na zwiększone
            > ryzyko ciężkiego przebiegu choroby lub narażenia zawodowego.
            > Zalecane są coroczne szczepienie jesienią w celu ochrony przed ciężkim przebieg
            > iem choroby i powikłaniami.
            > Chociaż szczepienia nie zapewniają całkowitej ochrony, mogą zapobiec hospitaliz
            > acji

Zalecane jest szczegolnie dla osob o pogladach skrajnie lewicowych i tych co jeszcze wierza w globalne ocieplenie z winy czlowieka..
            W mojej - duzej przychodni polowa lekarzy sie nie szczepi ani na grype ani na kowida bo stwierdzili ze jak sie szczepili to przechodzili choroby "lekko" a jak sie nie szczepia to wogole nie przechodza.
            • e-zybi Re: COWID -19 05.11.25, 03:44
              engine8t napisał:

>Zalecane jest szczegolnie dla osob o pogladach skrajnie lewicowych i tych co je
              > szcze wierza w globalne ocieplenie z winy czlowieka..

Co do zaleceń mam odmienne zdanie, bardziej wśród prawicy padają na podatny grunt. Im większy strach w przekazie dnia, tym szybciej ciemnogród do szczepień gna. Najnowszy raport IPCC wskazuje, że za globalne ocieplenie odpowiada ludzka aktywność ( 95 % prawdopodobieństwo ) Sceptycy, Ty zapewne do nich należysz twierdzą, że udział człowieka jest nieznaczny. Naturalną cechą klimatu jest jego zmienność, a wszelkie zmiany zachodzą w cyklach o różnej długości, wywoływanych przez czynniki pozaziemskie, regionalne i lokalne. Ilość gazów cieplarnianych w atmosferze wzrastała okresowo już podczas dawniejszych ociepleń, jeszcze przed pojawieniem się na Ziemi człowieka.

> W mojej - duzej przychodni polowa lekarzy sie nie szczepi ani na grype ani na k
              > owida bo stwierdzili ze jak sie szczepili to przechodzili choroby "lekko" a jak
              > sie nie szczepia to wogole nie przechodza.

Z tym się zgadzam. Szczepienia to nie panaceum na niechorowanie. Szczepionki mają zróżnicowaną skuteczność, nie na każdego działają jednakowo. Człowiek zaszczepiony może ciężej przechodzić chorobę niż ten który nie poddał się takiemu zabiegowi.
              • e-zybi Re: COWID -19 05.11.25, 05:51
                gotujzpasja-b.pl.kora-show.live/staging/szczepionka-na-covid-19-po-czterech-latach-lista-uporczywych-objawow-sie-wydluza/
    • boggi_dan Re: COWID -19 14.11.25, 06:51
      Na covid się nie szczepiłem. Wcześniej jak jeździłem do Niemiec to parę razy Pfizerem. Teraz na grypę jak robiłem ostatnio prześwietlenie, to na płucach były jakieś zgrubienia po nie zaleczonej grypie.
      • e-zybi Re: COWID -19 14.11.25, 07:34
        Doczesność nie wieczność, czas ucieka...wieczność czeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka