hana2 21.06.26, 22:36 I pora ruszać z nowym tygodniem. Coś miłego dla ucha na zakończenie weekendu: youtu.be/B3Z4XGAxJB0?is=aVYJ75TBBCtuf-QK Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boggi_dan Re: wątek o wszystkim 22.06.26, 02:36 Ja ruszam.ale dzisiaj rano na Ceglaną do Katowic. I właśnie się obudziłem. Gorąco i nie da się spać. Odpowiedz Link
chybagupi Re: wątek o wszystkim 24.06.26, 21:29 Wszystko jest niczym, czy tam nic jest wszystkim. Takie tematy przerabiałem czterdzieści lat temu. Odpowiedz Link
hana2 Re: wątek o wszystkim 24.06.26, 22:23 W takie tematy można na chwilę wejść i szybko wyjść, bo pozostawanie w nich dłużej może skutkować lękiem egzystencjalnym. Lęk przed nicością i nieskończonością. Blaise Pascala o tym pisał. Naukowiec nauk ścisłych i jednocześnie filozof, humanista patrzy się głębiej, widzi że wszystko łączy się ze sobą wzajemnie. Człowiek ucieka do konsumpcji, aby się chronić od myśli o rzeczach niepojętych. Konsumpcja odrywa też od myślenie o ziemi jako o planecie cierpienia, takiego ludzkiego, dziecięcego, zwierzęcego. Pięć uścisków dłoni łączy nas z każdym człowiekiem na Ziemi. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: wątek o wszystkim 25.06.26, 18:26 Aż wbiłem w Al- To stwierdzenie odnosi się do słynnej teorii sześciu stopni oddalenia (ang. six degrees of separation). Oznacza to, że każdego człowieka na Ziemi dzieli od siebie łańcuszek zaledwie pięciu pośredników (znajomych), co w praktyce sprowadza się do sześciu kroków. Ciekawe. Odpowiedz Link
stasi1 Re: wątek o wszystkim 27.07.26, 10:28 Nie znajomych,tylko że w 6 uściskach wszystkich ludzi byś uścisnął. Teoretycznie masz tych tysiąc znajomych ale większość z nich ma znajomych wśród tych twoich znajomych więc w drugim ,,pokoleniu" nie będzie miliona , tylko przypuśćmy 100 tysięcy nowych członków tej grupy, itd. Ja w trzecim uścisku mam Obamę. Odpowiedz Link
pia.ed Wątek o wszystkim 29.07.26, 18:39 boggi_dan napisał: Aż wbiłem w Al- To stwierdzenie odnosi się do słynnej teorii sześciu stopni oddalenia (ang. six degrees of separation). Oznacza to, że każdego człowieka na Ziemi dzieli od siebie łańcuszek zaledwie 6 krokow. Tudno mi uwierzyc, ze jestem 6 krokow od czarnego jak heban mieszkanca Afryki czy od Eskimosa... Znam inna teorie, o ktorej slyszalam i sprawdzalam 20 lat temu, tylko ze wtedy chodzilo o uścisk reki... Bylam mniej niz 6 usciskow reki od polskiego Papieza, poniewaz przed laty moj brat cioteczny uczestniczyl w Jego ochronie. W ogole to lubil towarzystwo mlodych ksiezy i nawet prowadzil wspolny biznes z jednym z nich! Odpowiedz Link
xstefciax Re: wątek o wszystkim 26.07.26, 19:40 Dużo zdrowia, spełnienia marzeń, pogody ducha, pociechy z dzieci, udanych wakacji z okazji imienin Odpowiedz Link
hana2 Re: wątek o wszystkim 05.08.26, 19:10 I byłoby to całkiem zrozumiałe, gdyż mam w bliskiej odległości imieniny i urodziny. Ale nie imprezowałam. Wyjazdy wakacyjny był. Ogniska były. Odpowiedz Link