Dodaj do ulubionych

wątek o wszystkim

21.06.26, 22:36
I pora ruszać z nowym tygodniem.

Coś miłego dla ucha na zakończenie weekendu:

youtu.be/B3Z4XGAxJB0?is=aVYJ75TBBCtuf-QK
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: wątek o wszystkim 22.06.26, 02:36
      Ja ruszam.ale dzisiaj rano na Ceglaną do Katowic. I właśnie się obudziłem. Gorąco i nie da się spać.
    • chybagupi Re: wątek o wszystkim 24.06.26, 21:29
      Wszystko jest niczym, czy tam nic jest wszystkim.
      Takie tematy przerabiałem czterdzieści lat temu.
      • hana2 Re: wątek o wszystkim 24.06.26, 22:23
        W takie tematy można na chwilę wejść i szybko wyjść, bo pozostawanie w nich dłużej może skutkować lękiem egzystencjalnym. Lęk przed nicością i nieskończonością. Blaise Pascala o tym pisał. Naukowiec nauk ścisłych i jednocześnie filozof, humanista patrzy się głębiej, widzi że wszystko łączy się ze sobą wzajemnie.

Człowiek ucieka do konsumpcji, aby się chronić od myśli o rzeczach niepojętych. Konsumpcja odrywa też od myślenie o ziemi jako o planecie cierpienia, takiego ludzkiego, dziecięcego, zwierzęcego. Pięć uścisków dłoni łączy nas z każdym człowiekiem na Ziemi.

• boggi_dan Re: wątek o wszystkim 25.06.26, 18:26
          Aż wbiłem w Al- To stwierdzenie odnosi się do słynnej teorii sześciu stopni oddalenia (ang. six degrees of separation). Oznacza to, że każdego człowieka na Ziemi dzieli od siebie łańcuszek zaledwie pięciu pośredników (znajomych), co w praktyce sprowadza się do sześciu kroków. Ciekawe.
          • stasi1 Re: wątek o wszystkim 27.07.26, 10:28
            Nie znajomych,tylko że w 6 uściskach wszystkich ludzi byś uścisnął. Teoretycznie masz tych tysiąc znajomych ale większość z nich ma znajomych wśród tych twoich znajomych więc w drugim ,,pokoleniu" nie będzie miliona , tylko przypuśćmy 100 tysięcy nowych członków tej grupy, itd.
            Ja w trzecim uścisku mam Obamę.
          • pia.ed Wątek o wszystkim 29.07.26, 18:39
            boggi_dan napisał:
            Aż wbiłem w Al- To stwierdzenie odnosi się do słynnej teorii sześciu stopni oddalenia (ang. six degrees of separation). Oznacza to, że każdego człowieka na Ziemi dzieli od siebie łańcuszek zaledwie 6 krokow.

Tudno mi uwierzyc, ze jestem 6 krokow od czarnego jak heban mieszkanca Afryki
            czy od Eskimosa... smile
            Znam inna teorie, o ktorej slyszalam i sprawdzalam 20 lat temu, tylko ze wtedy chodzilo
            o uścisk reki... Bylam mniej niz 6 usciskow reki od polskiego Papieza, poniewaz
            przed laty moj brat cioteczny uczestniczyl w Jego ochronie. W ogole to lubil towarzystwo
            mlodych ksiezy i nawet prowadzil wspolny biznes z jednym z nich!
    • stasi1 Re: wątek o wszystkim 14.07.26, 09:36
      Chyba na rozpoczęcie?
      • engine8t Re: wątek o wszystkim 14.07.26, 19:25
        I to juz wszystko?
        • stasi1 Re: wątek o wszystkim 16.07.26, 07:19
          Termometr mi się ugotował
    • xstefciax Re: wątek o wszystkim 26.07.26, 19:40
      Dużo zdrowia, spełnienia marzeń, pogody ducha, pociechy z dzieci, udanych wakacji z okazji imieninsmile
      • hana2 Re: wątek o wszystkim 05.08.26, 15:03
        Dziękuję za pamięć.
        • stasi1 Re: wątek o wszystkim 05.08.26, 15:58
          To długa impreza była!
          • hana2 Re: wątek o wszystkim 05.08.26, 19:10
            I byłoby to całkiem zrozumiałe, gdyż mam w bliskiej odległości imieniny i urodziny. Ale nie imprezowałam. Wyjazdy wakacyjny był. Ogniska były.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka