Dodaj do ulubionych

KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 +

15.10.06, 10:17
KURS KOMPUTEROWY Autor: natla ☺ Data: 16.06.05, 11:11

Myślę, że osobny wątek nam wszystkim się przyda, a szczególnie mnie smile))))
Jak spotkacie na wątkach jakieś informacje które się tu nadają, to proszę
przekopiujcie je tu. Bedzie wszystko "w kupie".
    • natla Autor: rysryt 15.10.06, 10:18
      Re: KURS KOMPUTEROWY Data: 15.10.06, 10:06

Zaopatrz się w UPS(Urządzenie podtrzymujące napięcie podczas zaniku)Zaniki
      prądu mogą uszkodzić komputer.
      • natla KURS KOMPUTEROWY 15.10.06, 10:20
        Dzieki Rysryt za pomoc. Nie wiem do kogO to było skierowane, ale wszystkim nam
        sie to przyda smile
        • natla O wysyłaniu poczty z gazety 05.11.06, 11:01
          • proszę o podpowiedź
          banitka51 05.11.06, 00:56

Nie potrafię z adresu gazeta.pl wysłać do więcej niż jednej osoby ze skrzynki
          adresowej wiadomości.
          Kto wie, jak to się robi?

regine 05.11.06, 01:06

Banitko. Klikasz na prostokacik, na poczcie gazety "Do". Wchodzisz do "Ksiazki
          adresowej". Najezdzasz kursorem na adres, adres podswietla Ci sie na
          niebiessko, dodajesz "Do", i tak po kolei. Mozesz jednoczesnie wpisac adresy 10
          osob. Klikasz OK. i juz masz adresy wpisane. Ale jest jeden warunek, adres
          musisz miec wpisany w "Ksiazce adresowej", jesli nie masz tam wszystkich
          adresow, wpisujesz je recznie do prostokata "DO", na otwarym liscie ale
          wpisujac adresy, oddzielic je musisz przecinkiem, koniecznie. To tyle. Jak
          umialam na spiaco juz tak wytlumaczylam. Powodzenia zycze i Dobranoc smile

banitka51 05.11.06, 01:21

Regine, jesteś WIELKA!

• graga211 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 05.11.06, 11:30
      > Myślę, że osobny wątek nam wszystkim się przyda, a szczególnie mnie smile))))
      Kazdemu, kazdemu. Jesli tylko ktos podciagnie go do gory, to ZAWSZE zagladam.
      Zalozenie watku bylo jednym z najlepszych pomyslow docenionych nawet przez
      gazetowych recenzentow. Brawo!
    • ggodzik Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 10.11.06, 18:10
      wymieniłam monitor na nowy z wbudowanymi głośnikami i teraz nie chodzą mi
      słuczawki z mikrofonem. Co za byka zrobiłam? Głośniki monitora są podłączone do
      gniazdka, na którym poprzednio były słuchawki, bo na innym weściu nie działają.
      Proszę o pomoc
      • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 10.11.06, 19:04
        Nie mam pojęcia, ale moze sprawdź potencjometr wink)
        • krise1 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 13.11.06, 00:13
          Przyjrzyj się dokładnie monitorowi z każdej strony, powinno być wejście na
          słuchawki, u nmie jest, nie wiem jaki monitor masz, ale w każdym monitorze z
          głosnikami, powinno być gniazdko do słuchawek.
          • maladanka Re:upiększcie mu buzię :) 16.11.06, 10:57
            1000 tapet na pulpit naszego ukochanego
            photo.163.com/photos/liguang0512/23026962/#p1
            miłego wyboru!
            • afrodyta50 Re:upiększcie mu buzię :) 09.10.07, 09:55
              Radzę, nie otwierać tego wątku. Roi się od wirusów.
              Mam taki program: McAfeeSiteAdvisor, który informuje o zagrożeniach.Można ten
              programik ściągnąć, ale tylko przez Mozillę Firefox.
    • banitka51 POMOŻE mi ktosik? 23.11.06, 14:33
      Zmieniłam sobie wygląd forum na zielony z dużymi literami. Ulga dla oczu
      ogramna. Aleć wszystkie 'zaprzyjaźnione' osoby mi się w tło wtopiły i nie wiem,
      jak im zmienić kolor z zielonego na np. czerwony.
      Ktoś wie?
      • natla Re: POMOŻE mi ktosik? 23.11.06, 18:03
        chyba się tego nie da zrobić, bo zdajesie wybór jest tylko iędzty czarnym a
        zielonym....powinno sie automatycznie zmienić na jakiś kontrasowy kolor
        • natla Re: POMOŻE mi ktosik? 23.11.06, 18:15
          ....czyli Ty masz całe tło forum zielone? Jak to zrobiłaś...?
          • banitka51 Re: POMOŻE mi ktosik? 23.11.06, 19:40
            Natlo - są większe litery (żółtawo-oliwkowe, w każdym razie czarne robaczki
            przepadły.
            Na dole strony forum są kolorowe prostokąciki za napisem "Kolor forum",
            kliknęłam w ostatni - zielony i już oczy zupełnie inaczej mi "chodzą".
            • natla Re: POMOŻE mi ktosik? 23.11.06, 20:10
              No zgadza się, ale tak kolorują sie tylko nagłówki, reszta pozostaje biała,
              więc nie rozumiem dlaczego masz problem z "zielonymi przyjaciółmi".

• banitka51 NATLO! 23.11.06, 23:09
                wsio tło - mam zielone - ostatni prostokącik!! całe tło ziel, napisy czarne -
                forum, tytuł forum i linki - czerwone, reszta - wątki - oliwkowe. A np Twoj post
                mam teraz oliwkowe litery na niebieskim tle.
                Przyjaciele zieloni na ziel tle sa nieczytelni. Musze nos w ekran wsadzać.
                • adria231 Problem: 24.11.06, 09:11
                  KupiLam sobie nowego laptopa.Zgodnie z zaleceniem kilka razy doprowadziłam do
                  całkowitego wyłączenia baterii.Mimo to komputer na tej baterii pracuje najwyżej
                  1 godzinę.Jest jeszcze na gwarancji.Co robić?
                  • takanietaka Re: Problem: 24.11.06, 09:16
                    ja bym najpierw zapytała o to na forum o komputerach ..no a potem bym wstąpiła
                    do jakiegokolwiek serwisu i tez zapytała...
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34
                    * nigdy nic nie wiadomosmile **
                    • natla Re: Problem: 24.11.06, 09:52
                      Ale my jesteśmy leniwe i idziemy na łatwiznę wink)
                      A tak poważnie, to fajnie jest we własnym zakresie do czegoś dochodzić. smile
                      Banitko, skoczysz na forum o komputerach? smile
                      Wlazłam na to forum, rzeczywiście moze być pomocne. Dzieki Owaka. Wrzucę ten
                      link na górę.
                • natla Banisiu:) 24.11.06, 09:12
                  Zrobiłam sobie też zielone tło, ale wykreśliłam przyjaciół. W końcu ich znam wink)
                  Rzeczywiście dla wzroku to świetne.
                  Jednak nie wiem czy przywyknę, bo wątki są blado żółte (poza nieczytanymi)
                  i słabo widoczne.
        • kasia573 Re:czy ktoś to miał? 25.03.07, 16:12
          Z moim kompem stało się coś dziwnego. Od kilku dni nie mam ciepłych barw.
          Zostały mi tylko:biała, szara, czarna i żółtozielona. Czerwień jest zastąpiona
          czernią, pomarańcz tym brzydkim odcieniem zieleni. W GG słoneczka nieaktywne są
          prawie czarne z czarnymi promykami, aktywne brudnożółte z czarnymi promykami.
          Ten brak występuje wszędzie: gdy chcę obejrzeć zdjęcia, film, zapisane
          dokumenty. Jest to wkurzające i nie wiem na jakie ewentualne koszty mam się
          nastawić. Gdy komp odpocznie, to przez kilka minut kolory są, potem to samo.
          • natla Re:czy ktoś to miał? 25.03.07, 17:26
            Nie zanm sie, ale to może karta graficzna.
          • regine Re:czy ktoś to miał? 25.03.07, 18:03
            Miałam podobnie Kasiu. Może padł Ci po prostu monitor, tak miałam jak mi coś
            tam w nim wysiadło. Nie za bardzo orientuję się, ale tak podejrzewam.
            • kasia573 Re:czy ktoś to miał? 25.03.07, 20:29
              Dzięki, tak myślałam, ze karta lub monitor. Dziś przez całe popołudnie kolorki
              mam, ale nie jestem taką optymistka, żeby myśleć, że pozostaną.
    • dankarol Pomocy mądrzy ludkowie 27.11.06, 23:13
      dlaczego po zmniejszeniu zdjęcia, przy wysyłaniu go przez gg wychodzi w kratkę.
      Zdjęcie ma 600 na 800 pikseli, a po wklejeniu do gg jest nieczytelne.
      • natla Re: Pomocy mądrzy ludkowie 27.11.06, 23:23
        mnie wychodzi normalnie, zaraz Ci jakiegoś linka wyslę

Ty mi lepiej powiedz jak sie mam pozbyć tych 2 kreseczek powyżej mojej
        sygneturki. W moim forum ich nie mam.
        • vogino55 Re: Pomocy mądrzy ludkowie 27.11.06, 23:47
          natla napisała:
          > Ty mi lepiej powiedz jak sie mam pozbyć tych 2 kreseczek powyżej mojej
          > sygneturki. W moim forum ich nie mam.
          Wejdź jeszcze raz w 'Moje forum' i 'Back Space' wytnij
          te kryski poziome,reszta z procedurą,,,
          Danka jesli to z komórki to jeszcze zmniejsz,,,,,,,,,,
          Wojciech
          • natla Re: Pomocy mądrzy ludkowie 28.11.06, 00:09
            Wojtek, w moim forum ich nie mam! dałam tylko te w długiej linii oddzielającej
        • takanietaka OJ te dwie kreseczki! 27.11.06, 23:48
          i mnie wnerwiaja jak cholera!Zrobiłam juz wszystko co mogłam wymyslic !A tak
          mnie to drażni ,ze jak kończę moje zdanie kursorem, to stukam kilka razy
          w "delete",żeby zlikwidowac te kreseczki,bo mi wtedy wskakuja pod kursor no i
          ich bie mam ...ale to dodatkowy wysiłek wsciekłej owakiej!O, i zlikwidowałam!
          • trevistas Programy, z ktorych warto skorzystac 03.08.10, 00:13
            Sa one dobre, bezpieczne i bezplatne.
            W dwoch postach wspomnialem juz o ccleanerze i appremoverze.
            Oto nastepne polecane programy:
            1. defragmentacja dysku/ program szybszy i lepszy niz windowsa -
            wlasny /:
            www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/download/
            2. drugi, dobry program av / mozna go bezpiecznie instalowac jako
            drugi program av; nie wchodzi w konflkty /:
            www.cloudantivirus.com
            3. SpeedFan - program, ktory pozwala nam na okreslenie czy nasz
            komputer sie aby nie przegrzewa:
            www.almico.com/speedfan.php
            • trevistas Re: Programy, z ktorych warto skorzystac, cd 05.08.10, 00:11
              ..programow dobrych, bezpiecznych i bezplatnych:

4/ program czyszczacy menu startowe, ulatwiajacy szybszy start
              komputera:
              www.iceview.com/start-menu-cleaner
              5/ program analizujacy podejrzane pliki pod katem obecnosci wirusow:
              www.virustotal/com/pl/
              6. program odinstalowujacy programy '' nie dajace sie odinstalowac'':
              www.revouninstaller.com
              Powodzeniasmile)
      • dankarol Re: Pomocy mądrzy ludkowie 28.11.06, 10:56
        Coś sobie w ustawieniach przy "zapisz jako" pozmieniałam, a kartkę z pierwotnymi
        ustawieniami schowałam, żeby nie zginęła. Skutecznie schowałam. Teraz gdy wkleje
        zdjęcie do gg, obojętnie z komórki czy cyfrowe i obojetnie jaka wielkość, każde
        zdjęcie jest w gustowną czarną kratkę,a z komórki maja dodatkowo kolorowe kreski.
        • takanietaka ale w jakim to programie? 28.11.06, 11:07
          w jakim programie to robisz..to "zapisz jako"?
          • dankarol Re: ale w jakim to programie? 28.11.06, 11:47
            w IrfanView
            • natla Pokaż traść wszystkich..... 09.12.06, 09:01
              Od kilku dni po kliknięciu w temat jakiegokolwiek wątku , pokazuja mi się
              wszystkie wpisy od razu. Zawze pokazywały się tematy wpisów i dopiero po
              kliknięciu "pokaż tresć wszystkich", miałam przed nosem to co teraz mam
              natychmiast po otwarciu wątku.
              Chciałabym wrócić do poprzedniego układu, ale nie potrafię.
              Pomózcie prosze. smile
              • e-baba Re: Pokaż traść wszystkich..... 09.12.06, 09:10
                Wejdź na "Moje forum" i sprawdź, czy nie masz "ptaka" przy "Zawsze pokazuj
                wszystkie wiadomości w wątku".
                • natla Re: Pokaż traść wszystkich..... 09.12.06, 09:19
                  Faktycznie miałam tam ptaszka, ale i tak dalej jest bz.....a swoja drogą, nawet
                  nie wiem kiedy tego ptaszka zrobiłam wink)
                  • natla Jest, jest....zaskoczyło :)) 09.12.06, 09:21
                    Dzięki Babiszcze, bo mnie to męczyło...
                  • tofika Re: Pokaż traść wszystkich..... 09.12.06, 09:23
                    hihihi Natla... smile)))))))))kiedy zrobilam ptaszka?... smile)))))
                    sluchajcie, bywa tak ze widze wyraznie ze ktos wpisal cos nowego.. a mi nie
                    mozna znalezc bo wlazlo gdzies tam i umiescilo..
                    teraz jestem mudra, bo klikam pokaz ostatni czyli od najnowszych i juz mam..
                    (a bywalo ze wcale nie moglam znalezc.). post i mamsmile
                    • kryzar POMOCY !!!!!!!!!!. PILNE, nawet bardzo 02.01.07, 10:05
                      Babsko forumowe zrobiło wspaniałe sprawozdanie z pantalonowej wystawy. Poczytałam, ale z oglądaniem mam poważne trudności, a gatki sądząc z opowieści warte obejrzenia.
                      Zdjęcia są bardzo duże,a ja tym razem nie potrafię zmniejszyć. Oglądanie "po kawałku" to nawet przy dużej wyobraźni gatek nie widzę, więc proszę o pomoc gdzie mam kliknąć, aby obraz mieścił się na monitorku.
                      • takanietaka Re: POMOCY !!!!!!!!!!. PILNE, nawet bardzo 02.01.07, 10:43
                        Poczekaj az sie załaduje ! Potem sam sie zmniejszy..przynajmniej tak jest u
                        mnie!
                      • krista57 Re: POMOCY !!!!!!!!!!. PILNE, nawet bardzo 02.01.07, 11:26
                        U mnie tez od razu otwiera sie zdjęcie i to w miarę szybko
                        na pól monitora...Nie potrafię Ci nic doradzic.
                        • natla Re: POMOCY !!!!!!!!!!. PILNE, nawet bardzo 02.01.07, 12:44
                          Mnie sie otwira jak Owakiej, czyli z minimalnym opóźnieniem.
                          Mysle, ze je po prostu zapisz ....moze się da na początku otwirania każdego
                          zdjecia.
                          • natla Re: POMOCY !!!!!!!!!!. PILNE, nawet bardzo 02.01.07, 12:45
                            ....oczywiscie zapisz i pomniejsz
                            • kryzar dziękuję za podpowiedzi 02.01.07, 18:18
                              to nie chciało mi się otworzyć w OPERZE i nie wiem dlaczego. Gdy zastosowałam
                              IE poszło szybko i poprawnie
                              • e-baba Dźwięk do prezentacji - jak dodać? 02.01.07, 21:13
                                Jak w tytule.
                                Kochani, robicie takie świetne prezentacje z wspaniałą muzyką.
                                Pomóżcie.
                                • mania1119 Re: Dźwięk do prezentacji - jak dodać? 02.01.07, 21:20
                                  Czy "OPERZE"to jest cos co ja powinnam miec?I skad?
                                  • takanietaka SPoko Maniu 02.01.07, 22:03
                                    Opera to jest inna przegladarka niz to co ty masz bo pewnie masz to co
                                    MIcrosoft daje w komplecie z Windowsem-Internet Explorer.
                                    • e-baba Re: SPoko Maniu 02.01.07, 22:05
                                      Pomoże ktoś Babie?
                                      • dankarol Re: SPoko Maniu 02.01.07, 22:20
                                        Nie denerwuj się Babo. To jest proste jeśli masz pliki muzyczne typu wave. Można
                                        je znaleźć na stronach specjalnych, albo przerobić z innego typu w Nero czy
                                        innym programie. Najprościej dodać do prezentacji tam gdzie sie ustawia
                                        przejście stajdu. jako dźwięki inne.
                                        • dankarol do miało być do EBaby 02.01.07, 22:24
                                          zapomniałam zmienić tytuł
                                          • e-baba Re: do miało być do EBaby 02.01.07, 22:34
                                            Dzięki ogromne, Danusiu.
                                            • natla Re: do miało być do EBaby 02.01.07, 23:17
                                              I Ty Babo to zrozumiałaś? Dobra jesteś.....
                                              • dankarol Re: do miało być do EBaby 03.01.07, 01:10
                                                Przepraszam, ale nie mam zdolności literackich. Postaram się to w dzień opisać
                                                jaśniej
                                                • wiktoria53 Jak zmniejszać zdjęcia ? 07.01.07, 21:02
                                                  Ja robię tak:prawym przyciskiem klikam na zapisane w pliku lub pamięci
                                                  (włożonej do czytnika lub od razu do kompa) zdjęcie, wybieram: otwórz za pomocą
                                                  > paint. Teraz lewym przyciskiem klikam :obraz, dalej wybieram :
                                                  rozciągnij/pochyl. Dokonuję zmian tylko w: rozciąganie w poziomie i pionie
                                                  wpisuję 25 lub 30 (ale zawsze po równo tzn i w pionie i poziomie tyle samo) i
                                                  klikam OK. Pojawi się już zmniejszone zdjęcie więc klikam: plik i zapisz
                                                  jako....no i to by było na tyle smile))
                                                  • natla Czasem nienawidzę mojego komputera 10.01.07, 00:42
                                                    Był taki watek a w nim porady, więc lepiej, zeby sie tu znalazł.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=28764509
      • franek1964 Re: Pomocy mądrzy ludkowie 17.07.13, 14:47
        Prawdopodobnie gg jeszcze je przetwarza na swój sposób - albo daj mniejszy rozmiar albo poślij na maila
    • graga211 Jak zmniejszać zdjęcia. 10.01.07, 09:38
      Trudno znależć w starym wątku, dlatego wpisuję tutaj.
      Paint nie jest najlepszy i najwygodniejszy.
      Moim zdaniem skoro masz aparat cyfrowy, to także masz jego oprogramowanie, a
      tam program do edycji, gdzie możesz dowolnie zmniejszac (i powiekszac) zdjecia
      przy pomocy opcji ‘Image size’ (rozmiar obrazka).
      Ale istnieje też darmowy IfranView, który możesz ściągnąć z Internetu lub z CD
      zamieszczonego w czasopismie ’Niezbednik”, ‘Komputer Swiat’ czy innym.
      Wielu z nas korzysta z tego programu, gdyz jest bardzo latwy i poręczny.
      Jeśli go masz, to klikasz 2x w wybraną fotkę, otworzy się i wtedy na górnej
      listwie w ‘Obraz’, tam wybierasz ‘Zmien rozmiar’, wpisujesz wielkość,
      zatwierdzasz ‘OK.’ Teraz musisz wyostrzyc, dlatego w tej samej zakładce
      klikasz ‘Wyostrz obraz’, a na koniec znowu na górnej listwie ‘Plik’ i ‘Zapisz’.
      Jeśli klikniesz ‘Zapisz jako’, zachowujesz oryginal, bo powstanie kopia, co
      jest wygodne, gdyz od razu widzisz jak wygląda i ile ma KB i czy ci odpowiada.
      To wszystko można robić przy użyciu klawiatury - jest szybciej i prościej.
      • natla Re: Jak zmniejszać zdjęcia. 12.01.07, 00:26
        Czy ktoś wie, jak postępować z ikonami, które nie dają sie usunać lub przenieść?
        • takanietaka IKONY... 12.01.07, 10:57
          dziwne,mnie sie to nie zdarzyło.Pod prawą myszką -Usuń ,nie działa?Ja bym
          pokombinowała tak..na pusty ekran prawa myszka i bym te ikony
          uszeregowała ..albo co ,moze by sie poruszyła..albo bym próbowała jej zmieńc
          nazwe (zmień nazwe ..)moze to by ja jakos wyrwało z osłupienia .Ale jeżeli to
          ikona na pasku na dole to przeważnie musisz pójśc do Opcji tego
          programu ,znależć tam '"pokazuj ikone na ekranie" ,albo jakos podobnie, i tam
          odhaczyc haczyk
          • mania1119 Re: Co jest źle? 28.01.07, 17:07
            Chcialam przekleic felieton o urlopach na psy.Kliknelam na adres internetowy
            felietonu (u gory) "kopiuj",na forum w stosownym miejscu"wklej".Wkleil sie
            link,zreszta z tytulem, ale ,jak kontrolnie probowalam to otworzyc,to pisze,ze
            nie mozna , a jednoczesnie tuz ponizej jest napisane ze moge szukac w serwisie
            faktów,i jak klikne,to otwiera sie kilka watkow a wsrod nich jest ten,i to pod
            tym adresem,pod ktorym wklejalam.Poprzednim razem mi wyszlo.Co robie źle?
            • takanietaka Re: Co jest źle? 28.01.07, 17:17
              W trakcie pisania link jest jeszcze "martwy", dopiero potem juz na forum
              widzisz ze jest żywy i czerwony!Pewnie zadowolony że mu sie udało!
              • mania1119 Re: Co jest źle? 28.01.07, 17:52
                chcialam,zeby otwieral sie jeden artykul (a nie cala seria w ktorej trzeba
                szukac)- i jego tytul jest w linku.A otwiera sie inaczej,dlatego mam
                wrazenie,ze cos zrobilam nie tak.
              • natla Link do skracania adresów 07.02.07, 12:23

Wkleiłam do wątków podręcznych od O do Z na górze naszej głównej strony link
                do skracania długich adresów...o ten:
                tiny.pl/
                • vogino55 Re: Wytłumaczcie mi,,,,, 08.02.07, 00:34
                  Na /moim forum/ pisze tak "Masz prawa do automatycznej publikacji zdjęć"
                  o co tu chodzi?
                  Wojciech
                  • natla Re: Wytłumaczcie mi,,,,, 08.02.07, 09:13
                    vogino55 napisał:

> Na /moim forum/ pisze tak "Masz prawa do automatycznej publikacji zdjęć"
                    > o co tu chodzi?
                    > Wojciech

Faktycznie jest, sprawdziłam i w "moim forum". To chyba nowość, nie pamiętam,
                    żeby wcześniej to było. Jeżeli nikt nie będzie nam potrafił odpowiedzieć, to
                    zapytam na FoF. No i ewentualnie jak się to ribi....
                    • natla Re: Wytłumaczcie mi,,,,, 08.02.07, 09:59
                      Juz doszłam jak można publikować, jednak ta usługa nie jest dla mnie dostępna
                      i nie mam pojecia jak ją udostępnić.
                      • wiktoria53 Re: Wytłumaczcie mi,,,,, 08.02.07, 15:56
                        Są fora w "Gazecie", w których można umieszczać zdjęcia np.: podróże, hobby,
                        miasta itp i jeżeli mamy informację " Masz prawa do automatycznej publikacji
                        zdjęć" to znaczy, że nasze zdjecia nie muszą czekać na akceptację moderatora.
                        • graga211 Re: Wytłumaczcie mi,,,,, 08.02.07, 16:24
                          Ja to mam u siebie w BB. Tylko jest tez ciekawostka: wklejac moge, moj album
                          rosnie i pecznieje, lecz za cholere zadnej fotki w watku nie obejrze.
                          Inni widza, ja - nie.
                          No to zbuntowalam sie i przestalam zagladac (i wklejac).
      • franek1964 Re: Jak zmniejszać zdjęcia. 17.07.13, 14:48
        polecam XnView - przeglądarka zdjęć ale też edytor
        • natla Pilne! Jak .... 29.11.14, 13:17
          ........ mogę zapisać pojedyncze zdjęcie z pokazu slajdów?
          • wiktoria53 Re: Pilne! Jak .... 29.11.14, 16:46
            Natlo, może już zrobiłaś, ale co tam, napiszę wink
            W trakcie przeglądania możesz zatrzymać pokaz i zrób Screen - rzut ekranu, i zapisz.
            • natla Re: Pilne! Jak .... 29.11.14, 17:44
              Dzięki Wiktorio. Myślałam, że prościej można, ale nie ma możliwości. Idę to zaraz sprzedać osobie zainteresowanej. smile
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a NATLA 24.02.07, 20:37
      klikasz na NARZĘDZIA...następnie : wchodzisz w ..." opcje internetowe " - sam
      dół , (jeżeli masz windows XP).... i tam : -> kasuj pliki cookies, dać
      OK......a dalej: " kasuj pliki " - także zazanaczyć i potwierdzić OK-ejem.
      Tak czynić każdego dnia, przed wyłaczeniem kompa.
      • takanietaka do porządków 24.02.07, 21:04
        dobrze miec jakis mały programik.Mnie doradzono CCleaner,jest darmowy do
        sciągniecia i po polsku.Wszystko to czysci,i rejestry,i łatwo usuwa programy
        jak trzeba(miałam jakis taki co sie nie pokazywał w panelu sterowania ,a w
        CCleanerze sie pokazał i mogłam go usunąć)..ja jestem zadowolona .Na ogół
        sciągam ze strony
        www.dobreprogramy.pl/
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a dla aporządku - kasujcie zawsze... 24.02.07, 21:15
          ...po skończonej sesji pliki, oraz cookies
          • natla Re: dla aporządku - kasujcie zawsze... 24.02.07, 23:25
            możesz jaśniej, bo mi ciągle ciemno.....wszystkie pliki mam kasować? A cookies
            to te emotki?
            • takanietaka Cookies 25.02.07, 00:11
              to sa te informacje dotyczące stron ,które sa zapisane w twoim kompie po
              przegladaniu strony www.Na przykład (mniej wiecej)cała ta ramówka Gazety ,ta
              która sie powtarza zawsze ,dzieki coookies otwiera ci sie tez szybciej
              strona ,bo nie musi sie ładować.Więc troche zalet te ciasteczka maja ,ale ci
              tez straszliwie zasmiecają komputer.Możesz je obejrzec sobie jak wejdziesz w
              WINDoWS -Temporary Internet Files- setki małych plików,wszystkie do usunięcia !
              • graga211 Re: Cookies 25.02.07, 07:49
                Czy nie otrzymaliscie e-maila Serwisu elektrycznego z propozycja bezplatnych
                porad komputerowych? Ja taki otrzymalam wczoraj i juz sie zapisalam. Co tydzien
                przysla mi instrukcje, co i jak robic, by zoptymalizowac PC, podniesc
                bezpieczenstwo, usunac awarie i wiele innych porad.
                Juz przyslali mi wszystko na temat 'rejestru' wyoslone od A-Z.
                Super, polecam!
                A cookies i temp wyrzycam od dawna, choc przy obecnym nowym systemie nie musze,
                gdyz po uplywie jakiegos tam czasu (po jakim, tego jeszcze nie rozgryzlam) on
                sam sie czysci.
                • graga211 fotki 25.02.07, 07:56
                  Z fotkami tez juz doszlam do ladu (pisalam do tych, ktorzy zajmuja sie
                  fotoforum). Okazalo sie, ze fotofora zmienily wystroj i rowniczesnie nieco
                  swoje linki. Ja kilkalam w stary, stad wynikaly moje problemy (nie widzialam
                  zdjec). Teraz uzywam nowych linkow i wszystko jest OK i znowu "mi sie chce"
                  pstrykac i wklejac.
                  Natla pisze prawde - my nie jestesmy fotoforum, wiec nie mozemy wklejac fotek
                  tylko jak dotad: linki do fotek.
            • trevistas Re: dla aporządku - kasujcie zawsze... 02.08.10, 00:12
              natla napisała:

> możesz jaśniej, bo mi ciągle ciemno.....wszystkie pliki mam
              kasować? A cookies
              > to te emotki?
              Nic sie nie obawiaj!!!
              stosuj czesto wspomnianego wyzej cclenera do czyszczenia dysku
              komputera, jest on znacznie lepszy w wynikach czyszczenia niz wlasny
              program windowsa; ponadto ccleaner jest calkowicie bezpieczny w
              usuwaniu wszystkich zbednych plikow, ktore nawarstwiaja sie w miare
              uzywania komputera.
              oto link do producenta:

www.piriform.com/ccleaner
    • czarny.humor Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 14.03.07, 20:47
      Napisałem komentarz na blog Janiny Paradowskiej i kaszana!
      Nie poszło!
      Pojawiła się taka strona:
      paradowska.blog.polityka.pl/wp-comments-post.php

Czy ktoś wie, co to znaczy?!

Szlag mnie trafia, bo to już którys raz nie mogę wejść na czyiś blog z niezrozumiałych względów. Parę razy na blogu np Żakowskiego i Najsztuba - choć tam zupełnie inaczej to wyglądało, też nie mogłem zamieścić swoich tekstów.

Możecie mi wytłumaczyć co to jest? Może za długi tekst?

Psia kostka - na jakiś głupawy blog - nie ma problemów. A jak mi zależy, to figa!

smile))
      • natla Re: Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 14.03.07, 23:01
        Przykro mi, nie mam pojęcia. Ten link podaje pustą stron. A może te wzystkie
        komentarze się "strzaskują" i niektóre są ukirunkowane na aut...jak to z
        piłeczkami....wink
        • kryzar czy wam się też zmienił wystrój forum? 14.03.07, 23:27
          czy tylko ja gdzieś, gdzie nie trzeba palec wsadziłam?
          • natla Re: czy wam się też zmienił wystrój forum? 14.03.07, 23:37
            Zmieniła się pierwsza strona gazety, ale forum bz. Wejdź sobie w "moje forum" i
            zobacz czy tam czegoś nie kliknęłaś.
        • czarny.humor Re: Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 14.03.07, 23:37
          Sorki Natlo - nie sprawdzałem zawartości linka.

Najpierw jest tam takich parę linijek:
          WordPress database error: [Illegal mix of collations (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (utf8_general_ci,COERCIBLE) for operation '=']
          SELECT comment_ID FROM wp_comments WHERE comment_post_ID = '70' AND ( comment_author = 'czarny.humor' OR comment_author_email = 'andrzejst@gmail.com' ) AND comment_content = '

Potem cały tekst komentarza, bez żadnych spacji i przerw, na szerokość całego ekranu, a na końcu taki tekst:
          Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-includes/wp-db.php:102) in /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-comments-post.php on line 55

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-includes/wp-db.php:102) in /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-comments-post.php on line 56

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-includes/wp-db.php:102) in /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-comments-post.php on line 57

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-includes/wp-db.php:102) in /var/virtuals/paradowska.blog.polityka.pl/htdocs/wp-includes/pluggable-functions.php on line 247

Zbijanie się różnych tekstów nie wchodzi w grę, bo próbowałem kilka razy, w różnym czasie - przed chwilą również.

smile))
          • natla Re: Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 15.03.07, 05:20
            Może jest jakieś sito ? Do szkła też nie mozna się dostać. A Ty w ogóle może by
            się przestał włóczyć po blogach i takich tam i forum pilnował? Komentarze na
            wesoło leżą......Może choć przekopiujesz swoje pisania gdzie indziej, co? smile
            • filomena1 Dlaczego nie mogę ? 15.03.07, 07:22
              Natla a ja mam pytanie dlaczego nie mozna tu uzywac innej trzcionki. napszyklad pochyłej. albo tłustej?
              zdecydowanie ułatwiło by tutaj expresje naszych poczynan. A moze mozna tylko nie wiemy jak ?
              • natla Re: Dlaczego nie mogę ? 15.03.07, 08:14
                Niestety, nie można. Nawet jak w "wordzie" napiszesz i skopiujesz, to tu
                sie "wyprasuje" wink
                Z tego co wiem, to jedynie mozna używać gwiazdek lub dolnych myślników dla
                wyróżnienia, zaakcentowania słowa.
            • czarny.humor Re: Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 15.03.07, 11:32
              Nie - nie wierzę w sito. Tym bardziej, że nie dałem żadnego powodu do odsiewu komentarza.

Wkleić na forum? - to lustracyjne nudziarstwo jest!!

smile))
              • natla Re: Dlaczego nie mogę wysłac komentarza na blog? 15.03.07, 12:00
                No wklej, kto będzie chciał to poczyta. Zrobimy Ci sito wink))
                Założe zaraz wątek "o ulubieńcach, ich zawodzie i deyzjach"....mógłby się
                nazywać po prostu polityczny, ale wtedy za dużo moze ściągnać barachła.
    • czarny.humor Ale fajnie się zrobiło!! :))) 19.03.07, 21:00
      Forum się pięknie otwiera.
      W wątkach można pisać. Jak się potem watek otwiera, to post w nim jest, ale na stronie ogólnej nic się nie aktualizuje.

Widzę, że Wy nie macie problemów, bo otworzyłem wątek Muraszki i są nowe posty.

U mnie licznik zatrzymał sie na 117796, a ostatni wpis na stronie głównej ma czas 17.32, choć sam wpisałem się na wątku "Co Wy na to?" o godz 18.32!!

Fajnie, ale denerwująco i nie można pogadać.

smile))
      • natla Re: Ale fajnie się zrobiło!! :))) 19.03.07, 21:10
        Czarny, ja od ajkiegoś czasu muszę za każdym wejściem na forum czy na
        jakikolwiek wątek odśaieżać. Wtedy wszystko wraca do normy, na moment. Ale to
        uciążliwe.
        • kryzar mam wielką prośbę i wiem 20.03.07, 18:03
          wierzę, że ktoś mi pomoże. Otóż nie mogę korzystać z zasobów Elektronicznej Biblioteki Jagielońskij czy Kórnickiej. Po wejściu na odpowiednią stronę i zainstalowaniu programu >DjVu Browser plugin< należy kliknąć na art. Wówczas pokazuje się >Przeglądaj publikację< i po kliknięciu pokazuje się treść publikacji. Kilkakrotnie korzystałam bez problemu, ale do do czasu.
          Teraz niestety pokazuje mi się napis FAILED TO OPEN lub NIE MOŻNA OTWORZYĆ w zależności od przeglądarki/ OPERA lub IE/. Czasami jednak pokazuje mi się treść w postaci bardzo dziwacznych znaków. Tak wygląda pierwsze zdanie. Niestety zdanie w postaci znaków zapytania, kwadracików i prostokącików, przecinków nie chciało się wysłać/
          Poniżej podaję strony z których nie mogę w pełni korzystać
          ; www.wbc.poznan.pl/dlibra
          kpbc.umk.pl/dlibra
          Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. Nie wiem gdzie popełniam błąd, próbowałam róznych sposobów.Np wykasowałam program i ponownie zainstalowałam lecz z żadnym skutkiem. Pozdrawiam i liczę na zdalne pokierowanie co mam robić kr
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a kodowanie ? 20.03.07, 19:20
            wejdź w menu WIDOK i zmień kodowanie
            • kryzar Re: kodowanie ? 20.03.07, 19:54
              p.a.d.a.l.c.o.w.o weszłam na WIDOK i mam włączone >WYBÓR AUTOMATYCZNY< więc maszyneria powinna wybrać samodzielnie. Nigdzie nie grzebałam i nie przestawiałam a przestało działać. W WIDOK-u jak pojadę na "środkowoeuropejski" to są rózne kombinacje 2xISO z cyferkami i WINDOWS 1250 a ja nie wiem na co się zdecydować. Zbyt duży wybór jak dla mnie
    • sagittarius954 mam Prośbę ... 29.03.07, 19:28
      Jak mam napisać np. 37 stopni C , czyli brakuje mi tego kółeczka nad cyfrą 37,
      możecie podać mi sekwencję klawiszy lub coś tam innego ?? smile Zgóry dziękuję za
      pozytywne załatwienie sprawy.smile))
      • regine Re: mam Prośbę ... 29.03.07, 19:35
        Pisz tak jak napisałeś. Chyba tak jest poprawnie.
        A może tak, z przecinkiem 37'C.
        Nic takiego nie widzę na klawiaturze coby wyraz "stopień" miało zastąpić.
        Ale moze w tych nowszych coś takiego jest...Nie wiem...
        • wiktoria53 U mnie brak tego maleńkiego kółeczka Sagi pisz 29.03.07, 20:38
          słownie
          • maladanka Re:a takie dwie kropki nad u ? 29.03.07, 22:50
            Jak takie coś napisać?
            • graga211 Re:a takie dwie kropki nad u ? 30.03.07, 08:51
              Tutaj pisze sie bez znakow diakrytycznych, stopnie tez slownie, np. 23st.C
              Jesli konicznie chcecie ze 'znaczkami', to w wordzie lub office stopien jako
              koleczko, 'u' z kropeczkami czy inne litery i znaki - wybrac z 'wstaw' na
              gornej listwie i dalej z 'symbol'.
              • sagittarius954 Re:a takie dwie kropki nad u ? 30.03.07, 09:24
                Grago dzięki smile) Lecę ....
                • sagittarius954 Re:a takie dwie kropki nad u ? 30.03.07, 09:30
                  Uff... uzupełniłem, wydrukowałem jest cacuszko , serdeczne dzięki smile))
                  • kryzar a ja w sprawie bocianów 01.04.07, 08:04
                    wklikałam www.kalinski.pl no i kazali coś pobrać, aby zobaczyć boćka. Zrobiłam wg wskazówek, załadowało się co trzeba i co nic. Zamiast boćka tylko czarny ekranik. Pewnie skoro świt i w niedzielę ciężko mi się myśli więc proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję. Pozdrowienia ze słonecznej Gdyni Kr
                    • natla Re: a ja w sprawie bocianów 01.04.07, 10:13
                      Krystynko, coś jest faktycznie nie tak. Mnie na pobraniu nawet zawiesiło kompa.
                      Wiem, że parę dni temu ustawiali sygnał. Może jeszcze nie są gotowi. Bocianów
                      też jeszcze chyba nie ma, choć przy tej aurze wszystko jest możliwe.
                      _____________________________________________________________
                      Myślisz, że możesz wszystko? Trzaśnij obrotowymi drzwiami!!wink
                      • kryzar to dziękuję za uspokojenie 01.04.07, 10:59
                        bo już muślałam , że z wiekiem i o poranku ciężko mi się myśli
                        Pozdrowienia Kr
                        • regine Re: Może ktoś wie ? 26.04.07, 21:14
                          Coś mam w ustawieniach nie tak. Od dłuższego czasu nie mogę zacytować osoby,
                          której chcę odpowiedzeć. Co mam nie tak w ustawieniach ? Bo gdy wchodzę na
                          forum, obojętnie jakie, mam tylko 2 propozycje:
                          - Dodaj swoją reklamę,
                          - Załóż nowy wątek.
                          Ki licho zrobiłam, zże nie mam - "zacytuj...itd
                          • wiktoria53 Re: Może ktoś wie ? Reniu 26.04.07, 21:55
                            Może nalezy kliknąć na jakiś wątek i go otworzyć, a dopiero odpowiedzić cytujac
                            lub nie. Tylko tam mamy dwie takie opcje. Na forum mamy tylko załóż wątek i
                            dodaj reklamę.
                            • regine Re:n/t do Wiktorii 26.04.07, 22:12
                              Nic nie daje, gdy tak robię, też nie mam polecenia :"Odpowiedz, cytując". Muszę
                              wypowiedż przedówcy kopiować i wkleić. Niałam tak kiedyś i widzę, ze niektórzy
                              na fooru mają taką opcję u nas. tylko nie wiem skąd to biorą...
                              Wojtek byłby chyba potrzebny, on tak ma..smileMoże on coś podpowie ...
                              • natla tworzenie strony internetowej-kto pomoże? 26.07.07, 14:53
                                landryna45 26.07.07, 00:14

Powoli uczę się komputera.Za moich szkolnych czasow tego w szkole nie
                                uczyli.Chciałabym utworzyc swoją stronę,taką najprostrzą.Czy ktos może mi
                                poradzic krok po kroku jak to uczynic?Chciałabym zaskoczyc tym moich
                                wnukow.Bardzo proszę.Z gory dziękuję.

ovaka 26.07.07, 00:44

Od razu ci mówie ze nie jest to proste.Jeżeli masz Office , to w jego składzie
                                jest program FrontPage i w tym programie mozesz zrobic strone ,Ale jest to
                                wyższa szkoła jazdy.Ja bym Ci radziła kupic ksiązke-poradnik do tego programu
                                i sie pomęczyc .Albo pójśc na jakis kurs- ja byłam z ciekawości na takim
                                kursie -30 godzin- i ogólnie po prostu wiem o co chodzi..i robiłam to pod
                                kierunkiem prowadzacego (-czyli wszystkie materiały przez niego przygotowane i
                                dopasowane )ale żeby samemu...brrr, chybabym padła trupem...no chociaz gdybym
                                musiała pod groźba utraty zycia....no to juz po 3 latach mąk bym potrafiła
                                strone zrobić.Ale pewnie jestm do tych kompowych spraw tępa i leniwa...sad
                                A ty spróbuj..zobaczysz sama..

maladanka 26.07.07, 14:11

dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=22
                                tu jest program po polsku i chyba za darmo Nvu 1.0
                                ale ja się tym nie zajmowałam.
                                Może zapytaj na forum Komputery
                                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34
                                tam czasem starsze panie "przeprowadzają przez jezdnię" smile))

• e-baba Wklejanie zdjęć na forum - instrukcja Maladanki 08.08.07, 23:40
                                  W wątku "Kącik fotograficzny" Maladanka bardzo pięknie, bo tak jak
                                  lubię, czyli "łopatologicznie" podała instrukcję wklejania zdjęć na
                                  forum.
                                  Umiejętność potrzebna, a że z pamięcia kiepsko, kopiuje i wklejam -
                                  w tym wątku nie zginie:

"Re: wstawianie zdjęć - obok nicku - jest dodaj zdj
                                  maladanka 07.08.07, 10:47 Odpowiedz
                                  Wklejam tu opis może się przyda:

Robimy tak:
                                  1.logujemy się
                                  2.klikamy na dodaj zdjęcie
                                  3.otwiera nam się kilka /5 / linijek -możemy dodać 5 zdjęć lub
                                  tylko jedno -jak nam pasuje- dziś przerobimy wstawianie jednego
                                  4.klikamy na 'przeglądaj" i wybieramy sobie zdjęcie z naszego
                                  komputera - i klikamy na Dodaj i chwilke czekamy - taki zielony
                                  paseczek lata i pokazuje się nam
                                  5...pokazuje sie nam miniaturka naszego zdjęcia
                                  do ktorego możemy wstawić tytuł-górny pasek, dodać opis- środkowy
                                  pasek i dodać tzw.klucze - ale nie musimy ,możemy też usunąć
                                  zdjęcie poleceniem Usuń -gdy nam sie odmieniło
                                  5.gdy jesteśmy zadowoleni - klikamy na Zachowaj zmiany
                                  6.Cieszymy się widokiem naszego zdjęcia /miniatury/
                                  7.Jesli chcemy teraz fotkę dać na nasze forum - klikamy na
                                  miniaturkę -ona się powiększy - kopiujemy górny adres klawiszem C i
                                  wklejamy do tekstu na forum klawiszem V
                                  To jest metoda najprostsza i opis trwa duzo dłużej niż wykonanie.
                                  Możemy sobie ćwiczyć gdyż zawsze możemy zdjęcie usunąć już z galerii.
                                  Wtedy po zalogowaniu - klikamy na zdjęcie do usunięcia i u góry jest
                                  napis usuń zdjęcie.
                                  Możemy także zmienić opis zdjęcia,dodać klucze -
                                  po zalogowaniu klikamy na miniaturke zdjęcia a pod spodem są napisy
                                  dodaj opis,dodaj klucz itp...
                                  Inna sprawa to dodawanie zdjęć do FOTOFORUM tematycznego

Dzieki, Maladanko. Nawet ja zrozumiałam instrukcję. Jak w praktyce -
                                  sie okaże...
                                  • maladanka Re: rada na długaśne linki 14.08.07, 22:42
                                    Może już było,ale będzie wyżejsmile
                                    Gdy mamy tasiemca niemożebnego to go kopiujemy i wklejamy tu:
                                    gu.ma/index.php
                                    a na dole mamy śliczny krótki link
                                    • kryzar e-kartka - robal 14.08.07, 23:45
                                      tech.wp.pl/kat,39516,title,Youve-received-a-greeting-ecard-postcard-czyli-szkodnik-w-pocztowce,wid,9105354,wiadomosc.html?rfbawp=1187127375.607
                                      warto poczytać dla własnego(komputera) bezpieczeństwa
                                      • tofika Re: e-kartka - robal 15.08.07, 11:34
                                        Krystynko,
                                        dostalam wlasnie taka e kartke, ktos dopasowal , moze tak
                                        przypadkiem do moich ur, ale poprostu dostalam ..
                                        moj KOMPUTER TAKI MADRY , ZE TEJ KARTKI, NIE OTWORZYL,
                                        I TO MOJ SUKCES,
                                        inaczej mialabym ...( juz bym tutaj nie klikala zapewnesmile
                                        • wiktoria53 Maladanko, dzięki za skrótowiec, przyda sie :) 15.08.07, 22:00

• kryzar a tu programik do robienia wody 16.08.07, 20:56
                                            www.photofiltre-studio.com/freeware/reflet-en.htm
                                            może się przyda
                                            • ovaka PRZYGODY z kompem 24.08.07, 13:08
                                              NNNNOOOOOOOOOOOO
                                              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              Od dawna nie miałam żadnych przygód komputerowych- ja zmądrzałam ,
                                              On-PC spokorniał więc wiedliśmy ciche nudne życie. Ja nauczyłam się
                                              go rozumieć , a on poddał się wreszcie mojej ludzkiej dominacji.
                                              Było bardzo miło , chociaż trochę brakowało mi dawnego
                                              podniecenia.Te noce do białego rana pełne kłótni i nieporozumień!
                                              Te słodkie chwile pojednania! !Ech................dawne czasy!
                                              Ale nagle, w poprzednim tygodniu ......
                                              Zaczęło się bardzo miło i optymistycznie, oto koleżanka postanowiła
                                              dać mi swój monitor , który jest większy i lepszej jakości.Nakazała
                                              przemeblować cały pokój aby ten nowy miał wygodnie i (niestety nie
                                              jest płaski, a nawet bardzo nie jest!)przestronnie. Wszystko
                                              poprzestawiałam, wszystkie koty , (wielkości kotów !) zostały
                                              wypędzone z zapomnianych i nietykalnych kątów, kłęby przewodów
                                              rozplatane , miejsce przygotowane. Koleżanka zamówiła silnego
                                              taksówkarza , monitor został wniesiony ,postawiony w wyznaczone ,
                                              komfortowe miejsce................połączony z komputerem, i... i
                                              włączyłyśmy wszystko uroczyście. Komp zbudził się , zastanowił
                                              chwile i zażądał płyty z Windowsem 98 ponieważ czegoś
                                              szukał.Dałyśmy mu co chciał, pomyślał , pomruczał ,
                                              postękał ...........................................................
                                              .................................i zrobił cos zaskakującego !!!!
                                              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              błysnął , poczerniał i nieoczekiwanie zechciał Nortona (Norton
                                              został wyinstalowany przed 4 laty!), potem oddał się wspomnieniom
                                              i okazało się że do Internetu chce połączenia telefonicznego
                                              (zapomniał że miał stałe łącze!!!), a ikonki od obrazków, muzyki ,
                                              filmików i innych różności nagle stały się martwe! Nic nie działa,
                                              czyli jakby niczego nie było!!! Amnezja!!! Obudził się i miał rok
                                              2003!
                                              No i się stało.
                                              Pełne iluzji przywróciłyśmy poprzedni monitor, ale oczywiście nic
                                              się nie zmieniło!
                                              Koleżanka w rozpaczy, chciała dobrze , a wychodzi na to że mi
                                              tylko popsuła i wpędziła w koszty, a ja nie dosyć że zmartwiona
                                              sytuacja to jeszcze musiałam ja pocieszać!
                                              Zaczęłam wydzwaniać po znajomych , czy kto zna kogoś kto przyjdzie
                                              do domu aby się tym zająć, ale i tak musiałam czekać do
                                              poniedziałku , bo wszyscy byli "poza zasięgiem". W międzyczasie
                                              sama "poożywiałam " te nieczynne ikonki programów. Na szczęście
                                              miałam kolekcje Niezbedników z "Komputer Świat " i poratowałam się
                                              instalując małe programiki do czytania jpg, mpeg, mp3. bo chciałam
                                              wszystko co mam w komputerze zapisać na płyty na wszelki wypadek ,
                                              gdybym miała wszystko stracić.W końcu dogadałam się z pewnym panem
                                              komputerowcem, opowiedziałam co się stało , przedyskutowałam i
                                              usłyszałam ,ze jednak powinnam już przejść na XP, o czym sama już
                                              byłam wcześniej przekonana. Pan przyszedł , siedział od 17 godziny
                                              do 20,30.Zainstalował mi XP, zainstalował podstawowe programy
                                              potrzebne do komputerowego życia, (o stronie finansowej nie wspomnę
                                              bo nie chce świeżych ran rozdrapywać!) i pozostawił mnie z
                                              zupełnie "nowym" Kompem- . Błąkam się po nim cocnieco , skręcam nie
                                              tam gdzie trzeba, wpadam w miejsca w które wpaść nie
                                              chciałam ....znajduje tam jakieś nowości , brakuje mi czegoś do
                                              czego się już przyzwyczaiłam- trochę to potrwa zanim się lepiej nie
                                              poznamy.
                                              No i tyle na dzisiaj , wszystko skończyło się dobrze chociaż
                                              dotkliwie cierpiałam.Jedyne czego nie uratowałam to jest
                                              korespondencja - adresy zapisałam sobie i już je importowałam do
                                              Outlooka Expresa, ale w poprzednim programie pocztowym nie dało się
                                              znaleźć opcji , która by pozwoliła wyprowadzić listy poza
                                              program.Więc to co było w listach z ostatnich miesięcy- prośby,
                                              zdjęcia, itd. jest zupełnie nieaktualne , a pamięć mam marną!
                                              Tak , więc jeżeli ktoś ma cos do mnie , to niech ma to cos jeszcze
                                              raz
                                              !!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              SERDECZNIE POZDRAWIAM Z NOWEGO KOMPA
                                              !!!
                                              L.
                                              • natla Picasa - super album 11.09.07, 23:29
                                                A teraz zobaczymy czy mi coś wyszło. Wsadziłam pierwszy z brzegu
                                                folder do albumu.
                                                picasaweb.google.pl/natlaaa/20070713
                                                • maladanka Re: Picasa - prawie super album 12.09.07, 15:46
                                                  Prawie - ponieważ:
                                                  1. muszę chwilę czekac na powiększenie zdjęcia,takie pikselki się
                                                  układają - to trwa - może tylko u mnie - internet mam słaby albo
                                                  prąd smile
                                                  2.gdy chcę jeszcze bardziej powiekszyć - a pozwala na to lupka w
                                                  górnym prawym rogu - nie mogę obejrzeć zdjęcia w całości tylko po
                                                  kawałku!
                                                  A super - ponieważ:
                                                  - nie pokazują się durne reklamy jak np. w fotosiku
                                                  - miniaturki są na tyle duże,że wiem co chcę powiększyć
                                                  - bardzo miło się ogląda jako pokaz slajdów
                                                  A teraz duża 6 dla Natli za pojętność smile))) i umiejętność
                                                  zastosowania - /oklaski!/
                                                  • maladanka Re: Picasa - prawie super album c.d. 12.09.07, 15:50
                                                    Jeszcze nie dopisałam,że gdy mamy miniaturki - możemy je sobie
                                                    zrobic całkiem małe lub prawie jak połowa pocztówki!/w prawym górnym
                                                    rogu 3 kwadratki/ To już naprawdę jest luksus dla osób które mają
                                                    słaby internet -
                                                  • natla Re: Picasa - prawie super album c.d. 12.09.07, 16:23
                                                    Ozżeszkurczeblade....ale urosłam!
                                                    Moje pikselki się szybko ukladają....2 sek.Dla mnie to bomba
                                                    program, jak na razie .
                                                    Może wreszcie uda mi sie posegregować w albumach zdjęcia. Na razie
                                                    zapisuje je jako linki, bo nie bardzo wychodzi mi kotwiczenie
                                                    albumów w inny sposób. A można Danuśka?
                                                  • dankarol Re: Picasa - prawie super album c.d. 13.09.07, 10:45
                                                    mnie sie podoba w picasie, ze można szybko dodać zdjęcie i że w prosty sposób
                                                    można poprawić jego jakość np. rozjaśnić, przyciąć, wyprostować, a przy tym nie
                                                    zmienia się oryginału i zawsze można cofnąć poprawki
                                                  • ovaka DODAWANIE ZDJEC? I DLACZEGO.. 26.09.07, 12:25
                                                    nie ma moich zdjec Draka?Dodałam zdjecia , umiesciłam je
                                                    na "Naszych zwierzakach" linki działały..a dzisiaj nagle chociaz
                                                    figuruje tam ze mam na moim koncie 9 zdjec to nie mam zadnego ..a
                                                    linki tez pustelinki sa puste ..zdjec Draka niema. No cholera jasna
                                                    co jest? Ktos mi wyjasni? MalaDanuska ,co wie o zdjeciach
                                                    wszystko???
                                                  • natla Re: DODAWANIE ZDJEC? I DLACZEGO.. 26.09.07, 12:29
                                                    No nie maa, nie ma! Wsadź je lepiej w album i dawaj na zwierzaki
                                                    jeszcze raz.
                                                  • dankarol Re: DODAWANIE ZDJEC? I DLACZEGO.. 26.09.07, 13:35
                                                    ale o co biega ja zdjęcia widzę, a jak kliknę w autora czyli Ovaką to widzę
                                                    wszystkie
                                                  • del.wa.57 Re: DODAWANIE ZDJEC? I DLACZEGO.. 26.09.07, 16:46
                                                    Podobnie jak Danutka,obejrzałam bez problmu wszystkie fotki Drako.
                            • trevistas Bezpieczenstwo w sieci 02.08.10, 00:40
                              Poniewaz na ten temat jakos niewiele wspominacie, wyglada na to, ze
                              wszyscy maja poinstalowane doskonale programy av, takie jak norton,
                              mac affee czy kaspersky.
                              Jesli tak nie jest, to polecam dobry i bezplatny program av:
                              AVG.
                              Oto link:

download.cnet.com/AVG-Anti-Virus-Free-Edition/3000-2239_4-10320142.html?tag=mncol;pop
    • sagittarius954 PORADY KOMPUTEROWE 01.10.07, 10:02
      Porady komputerowe DOSTAJę już jakiś czas i mam tego dosyć dużo , muszę zacząć
      robić porządek na poczcie bo mam już skrzynkę zawaloną w 93% . W związku z tym
      mam pytanie czy chciałybyście żybym wklejał tu właśnie te porady dotyczące
      różnych spraw windowsa xp zdjęć i tym podobne sprawy a to taki przykład :
      Cichsza praca napędu CD/DVD

Podczas odczytu plików z płyty CD/DVD napęd obraca się z ogromną szybkością,
      wydając przy tym dość głośny szum. Jeśli zależy Ci na cichszej pracy komputera,
      jest sposób, żeby zmusić napęd do wolniejszej pracy.

Sieć w firmie
      Połączenie firmy z Internetem.
      Wreszcie szybkie, niezawodnie
      i bezpieczne.

Czytaj więcej

Do redukcji hałasów dochodzących z napędu CD/DVD użyj niewielkiego program CD
      Bremse (www.cd-bremse.de). Zadaniem programu jest zmniejszenie szybkości
      obrotowej napędu, co przekłada się na cichszą pracę. Po zainstalowaniu
      (instalator w języku niemieckim, ale sam program ma polski interfejs) i
      uruchomieniu programu:

1. Z menu CD-Prędkość wybierz maksymalną szybkość, z jaką napęd ma odczytywać
      pliki z płyt CD, a z menu DVD-Prędkość maksymalną szybkość odczytu płyt DVD.
      2. Warto jeszcze zaznaczyć opcję wykrywaj zmianę nośnika. Dzięki temu po zmianie
      płyty w napędzie program nadal będzie ograniczać jego szybkość.

Rys. CD Bremse spowalnia szybkość napędu CD/DVD, dzięki czemu pracuje on ciszej

Pamiętaj, że zmniejszenie szybkości napędu wydłuży czas odczytywania plików z
      płyty. Do Ciebie należy wybór, co jest ważniejsze: wydajność czy cichsza praca.

To było by coś takiego , no musicie zadecydować czy mam takie opracowanie
      wklejać wam tutaj na forum smile)
      • natla Re: PORADY KOMPUTEROWE 01.10.07, 10:23
        Jasne Sagi. Po to jest ten wwątek. Każda informacja sie przyda.
        Tylko w temacie wpisuj czego dotyczy, to bedzie łatwiej znaleźć.
        I dzięki za dobre serce. smile
      • sagittarius954 Re: POzbywanie się szumu ze zdjęcia 01.10.07, 10:49
        Oto jak pozbyć się szumu ze zdjęcia:
        1. W programie przejdź do File/Open i wybierz zdjęcie do poprawienia.
        2. Rozwiń menu Filter i kliknij Process. Po kilkunastu sekundach program
        zakończy retuszowanie zdjęcia. Aby zobaczyć różnicę, najedź kursorem myszy na
        zdjęcie i przytrzymaj lewy przycisk myszy.
        3. Jeśli nie odpowiada Ci uzyskany efekt, możesz ręcznie dopasować parametry
        usuwania szumu. Przejdź do View i zaznacz opcję Noise Filter. W lewej części
        okna pojawi się panel z parametrami usuwania szumu.

Rys. Noiseware automatycznie usuwa szum ze zdjęć, ale oferuje również możliwość
        ręcznej modyfikacji parametrów tego procesu

4. Z menu Settings możesz wybrać jeden z kilkunastu szablonów ustawień dobranych
        pod kątem różnych typów zdjęć, np. krajobrazowych, portretowych, nocnych itd.
        Możesz również poeksperymentować, zmieniając położenie suwaków. Następnie
        kliknij przycisk Go.
        5. Na koniec pamiętaj o zapisaniu zdjęcia przyciskiem Save As.

Sieć w firmie
        Projektujesz nową sieć? Pracujesz nad rozbudową i optymalizacją obecnie
        stosowanej infrastruktury? Szukasz sposobów na wydajnieszą pracę sieci?
        Tylko fachowe artykuły o projektowaniu i budowie sieci, jej utrzymaniu i
        zabezpieczeniu a także o nowych technologiach. Czytaj więcej

Polecamy
      • sagittarius954 Re: Rozwiązywanie konfliktów urządzeń 01.10.07, 10:52
        Rozwiązywanie konfliktów urządzeń

Jeśli w Twoim komputerze nie działa karta dźwiękowa lub inne urządzenie,
        przyczyną może być tzw. konflikt urządzeń. Problem rozwiążesz z wykorzystaniem
        Menedżera urządzeń.

Sieć w firmie
        Tylko fachowe artykuły o projektowaniu i budowie sieci, jej utrzymaniu i
        zabezpieczeniu a także o nowych technologiach. Czytaj więcej

Konflikt sprzętowy występuje, gdy dwa urządzenia próbują korzystać z tych samych
        zasobów, np. przerwań IRQ lub adresów pamięci. Konflikt objawia się tym, że
        jedno z urządzeń nie działa albo komputer zawiesza się, gdy próbujesz z niego
        korzystać. Większość produkowanych urządzeń korzysta z technologii Plug & Play
        (PnP), co oznacza, że automatycznie dopasowują swoje ustawienia, aby uniknąć
        konfliktów. Jeśli jednak masz urządzenie niewykorzystujące tej technologii, jego
        parametry są konfigurowane przez specjalny sterownik lub oprogramowanie. W tym
        przypadku może dojść do konfliktu z innym urządzeniem. Wtedy wykonaj poniższe
        czynności:

1. Przejdź do Panel sterowania/System/Menedżer urządzeń.
        2. Odszukaj na liście problemowe urządzenie. Powinno być oznaczone żółtym
        wykrzyknikiem. Kliknij je dwukrotnie.

Rys. Jeśli jakieś urządzenie nie działa, zajrzyj do Menedżera urządzeń i
        sprawdź, czy nie weszło w konflikt sprzętowy z innym urządzeniem

3. W nowym oknie przejdź do karty Zasoby. Jeśli będzie w niej informacja o
        konflikcie z innym urządzeniem, spróbuj ręcznie zmienić przerwanie IRQ lub
        obszary pamięci przydzielone temu urządzeniu. Po zmianach zrestartuj komputer i
        sprawdź teraz zachowanie urządzenia.
        4. Jeśli na karcie Zasoby jest informacja o braku konfliktu, przyczyną
        niedziałania urządzenia może być sterownik lub po prostu jakaś usterka.

Excel w praktyce
      • sagittarius954 Re: Tworzenie zaszyfrowanych dysków z wykorzystani 01.10.07, 10:55
        em programu Cryptainer.

Tworzenie zaszyfrowanych dysków z wykorzystaniem programu Cryptainer LE

Jeśli często przenosisz pliki między komputerami lub przechowujesz na dysku
        poufne dane, warto zastanowić się nad ich zaszyfrowaniem. W ten sposób
        zabezpieczysz je przed odczytaniem przez niepowołane osoby.

Zastosowania PHP
        Poczuj moc drzemiącą w PHP, wykorzystaj doświadczenie ekspertów! Poznaj wydajne
        i niezawodne metody programowania, wykorzystaj obiektowość oferowaną przez PHP,
        podnieś bezpieczeństwo skryptów, okiełznaj połączenia z bazami danych. Czytaj więcej

Wygodnym narzędziem do szyfrowania plików jest bezpłatny Cryptainer LE, który
        znajdziesz na stronie www.cypherix.com. Podczas pierwszego uruchomienia program
        uruchamia kreator służący do utworzeniu zaszyfrowanego, wirtualnego dysku, na
        którym będziesz później zapisywać poufne pliki. Tak naprawę zaszyfrowany dysk to
        specjalny plik, którego zawartość jest zaszyfrowana, a system Windows traktuje
        go jako dodatkową partycję. Aby skonfigurować zaszyfrowany dysk:

1. W oknie kreatora, w pierwszym polu tekstowym Enter File name to use for the
        Cryptainer volume podaj katalog, w którym zostanie zapisany plik zaszyfrowanego
        dysku. W polu Enter Volume Label wpisz nazwę dysku.
        2. Kolejną czynnością jest określenie wielkości dysku w MB. Odpowiednią wielkość
        wpisz w pole Cryptainer volume size desired (MB). Program pozwala na tworzenie
        dysków do 25 MB.

Rys. Konfiguracja zaszyfrowanego dysku jest bardzo prosta, wystarczy tylko
        wypełnić kilka pól

3. Na koniec w polach Password for the Cryptainer volume oraz Verify Password
        wpisz hasło, które będzie chronić dostęp do dysku.
        4. Kliknij przycisk Proceed to Create Volume. Program utworzy dysk zaszyfrowany
        kluczem 128-bitowym. Zajrzyj teraz do Mój komputer. Znajdziesz tam nowy dysk.

Wszystkie pliki zapisywane na tym dysku są automatycznie szyfrowane i można je
        odczytać tylko, gdy uruchomisz program Cryptainer LE.

Bezpieczeństwo informacji
      • sagittarius954 Re: Monitor&...próba 01.10.07, 11:04
        otwórz tę wiadomość w osobnym oknie
      • sagittarius954 Re: Najczęstsze przyczyny krytycznych błędów .... 01.10.07, 11:51
        w Windows 2000 i XP.

Twój komputer z Windows 2000 lub XP zawiesza się w różnych momentach i nie
        jesteś w stanie ustalić przyczyny. Wprawdzie te dwa systemy są bardzo stabilne,
        ale jest kilka rzeczy, które mogą destabilizować ich działanie.

Linux w sieci Windows
        Chcesz uruchomić serwer z systemem Linux?
        Szukasz tańszej opcji?
        Zapoznaj się z nową publikacją. Czytaj więcej

Gdy w Twoim Windows 2000/XP pojawi się niebieski ekran, ustalenie przyczyn tego
        stanu rzeczy może być dość trudne. Jednak w większości przypadków krytyczny błąd
        jest spowodowany jednym z kilku czynników, które wymieniamy poniżej. Znając je,
        łatwiej będzie Ci ustalić źródło problemu w Twoim komputerze.

- Przegrzewanie: komputer zawiesi się, jeśli procesor, karta graficzna lub
        pamięć RAM się przegrzewają. Zapewnij lepszą wentylację, np. spróbuj otworzyć
        obudowę. Możesz również wymienić wiatraczki na bardziej wydajne.

- Wadliwa pamięć RAM: jeśli pamięć RAM ma jakieś usterki, komputer prawie na
        pewno będzie się zawieszał. Spróbuj wymienić kości pamięci, a jeśli masz ich
        kilka w komputerze, wyjmuj po jednej i sprawdzaj zachowanie komputera, aż
        ustalisz, która kość jest wadliwa.

Rys. Gdy komputer się przegrzewa lub ma uszkodzoną pamięć RAM, może pojawić się
        niebieski ekran informujący o krytycznym błędzie

- Sterowniki karty dźwiękowej: spróbuj wymontować kartę dźwiękową lub
        przynajmniej odinstaluj sterowniki. Następnie sprawdź, czy komputer nadal się
        zawiesza.

- Partycje FAT32 i NTFS: jeśli masz kilka partycji, a na nich różne systemy
        plików, spróbuj przekonwertować partycje FAT32 na NTFS.

- Zasilanie: wadliwy lub o niewystarczającej mocy zasilacz jest jedną z
        najczęstszych przyczyn zawieszania się komputera, szczególnie gdy masz
        zainstalowane dodatkowe urządzenia, np. 2-3 dyski twarde czy wymagającą
        dodatkowego zasilania kartę graficzną. Gdy masz zbyt słaby zasilacz, może się on
        nawet przepalić. W tej sytuacji konieczna jest wymiana zasilacza na mocniejszy.
        Z reguły wystarczy zasilacz 300-400 watowy.

Koncentrator USB: jeśli masz podłączone do komputera urządzenia USB, odłącz je i
        wyłącz obsługę USB. Sprawdź teraz, jak zachowuje się Twój komputer.

Poznaj 6 najbardziej
        skutecznych sposobów
        na bezpieczną sieć!

• sagittarius954 Re: Blokowanie w Windows XP okienek z reklamami 01.10.07, 11:53
        Blokowanie w Windows 2000/XP okienek z reklamami

Spamerzy wykorzystują jedną z funkcji systemów Windows 2000/XP do wysyłania
        reklam, pojawiających się w komputerze w postaci okienek komunikatów.

Excel w praktyce
        MS Excel może być prosty!
        Porady krok po kroku.
        Czytaj więcej

Do wysyłania tego typu reklam używa się jednej z komend Windows – komendy NET.
        Oto prosty przykład jej zastosowania: net send * Wielka promocja!!! W efekcie na
        ekranie pojawi się okno z komunikatem „Wielka promocja!!!”. Jednak okno z
        reklamą wyskoczy tylko pod warunkiem, że odbiorca ma włączoną usługę Posłaniec
        (ang. messenger service). Niestety ta usługa w Windows 2000/XP jest domyślnie
        włączona. Wprawdzie wiele zapór sieciowych (firewalli) blokuje tego typu
        komunikaty, ale nie zaszkodzi dodatkowo wyłączyć tę usługę:

Rys. Usługa Posłaniec jest odpowiedzialna za wyskakujące okienka z reklamami

1. Przejdź do Panel sterowania/Narzędzia administracyjne/Usługi.
        2. Kliknij dwukrotnie usługę Posłaniec.
        3. W nowym oknie wybierz z menu Typ uruchomienia opcję Wyłączony i kliknij OK.

Rejestr od A do Z
        Twój komputer działa coraz wolniej?
        Problem może tkwić w rejestrze
        Sprawdź, jak utrzymać PC na najwyższych obrotach. Czytaj więcej

Polecamy
      • sagittarius954 Re: POprawianie jakośći kolorów na zdjęciach cyfro 01.10.07, 11:57
        wych.

Poprawianie jakości kolorów na cyfrowych zdjęciach

Sporo aparatów cyfrowych ma problemy z właściwym odwzorowaniem kolorów. W
        efekcie kolory na zdjęciu wyglądają gorzej niż w rzeczywistości.

Excel kurs dla średniozaawansowanych
        Czytaj więcej

Prostym rozwiązaniem tego problemu jest bezpłatny program ColorCastFX 1.0
        (www.mediachance.com/digicam/castfx.htm), którego zadaniem jest poprawianie
        jasności zdjęcia oraz temperatury barw. Program jest prosty w instalacji, a po
        jego uruchomieniu wykonaj poniższe czynności:
        1. Kliknij przycisk Load, aby wczytać zdjęcie do poprawienia. Program obsługuje
        kilka popularnych formatów graficznych, ale nie otwiera zdjęć w formacie RAW.
        2. Po otwarciu zdjęcia użyj suwaka Color Cost Fix, aby poprawić kolory zdjęcia.
        Z kolei suwak Auto Gamma poprawia jasność.

Rys. ColorCastFX umożliwia szybką korektę barw zdjęcia

3. Rozwiń menu Preset. Znajdziesz w nim gotowe ustawienia dla kilku modeli
        aparatów cyfrowych. Być może znajdziesz na niej również swój aparat. Wtedy
        zaznacz go na liście, a program automatycznie dobierze parametry korekty zdjęcia.
        4. W prawym oknie ColorCastFX wyświetla podgląd zmian. Jeśli jesteś zadowolony z
        efektów, kliknij przycisk Save, żeby zapisać zmiany.

Raportowanie w Excelu
        Wykonujesz raporty w Excelu?
        Zabiera Ci to za dużo czasu?
        Wszystko o raportowaniu w Excelu. Czytaj więcej

Polecamy
      • sagittarius954 Re: Zmiana szybkości działania procesora 01.10.07, 12:00
        Zmiana szybkości działania procesora

Jeśli jesteś amatorem starych gier, zapewne zauważyłeś, że w niektóre z nich w
        ogóle nie da się grać, ponieważ na nowym komputerze działają dużo szybciej, niż
        powinny. Dzieje się tak, bo dzisiejsze komputery są dużo szybsze od tych sprzed
        kilku lat.

Sieć w firmie
        U nas znajdziesz tylko fachowe artykuły o projektowaniu i budowie sieci, jej
        utrzymaniu i zabezpieczeniu a także o nowych technologiach. Czytaj więcej

Rozwiązaniem problemu jest spowolnienie procesora. Do tego celu możesz użyć
        bezpłatnego programu CPU Speed Adjuster, który pobierzesz ze strony
        www.adrianboeing.com/tools.html#slow. Programu nie trzeba instalować. Po
        uruchomieniu posłuż się suwakiem Desired CPU usage, żeby określić poziom
        obciążenia procesora. Im bardziej w prawo przesuniesz suwak, tym większy efekt
        spowolnienia uzyskasz.

Rys. CPU Speed Adjuster potrafi obciążać procesor na poziomie wskazanym przez
        użytkownika

Po kliknięciu Active program uruchomi proces, który będzie zużywał zasoby
        procesora. Przykładowo, po ustawieniu suwaka na 90 procent program zużyje
        większość zasobów procesora, pozostawiając tylko 10 procent dla pozostałych
        programów. Dzięki temu Twoja stara gra nie będzie już działać na przyspieszonych
        obrotach. Gdy skończysz grać, możesz przerwać działanie programu przyciskiem
        Deactive.

Eserwis Excela
        Excelowe triki - dzięki nim
        będziesz pracować nawet
        dwa razy szybciej!

Czytaj więcej

Polecamy
      • sagittarius954 Re: Menedżer haseł 01.10.07, 12:03
        Menedżer haseł

Konta pocztowe, komunikator, bank internetowy, karta do bankomatu, system
        Windows, fora dyskusyjne i wiele innych miejsc wymaga podania hasła. Przy
        rosnącej liczbie używanych haseł coraz trudniej je spamiętać. Ale jest sposób,
        żeby je bezpiecznie przechowywać.

Poznaj 6 najbardziej
        skutecznych sposobów
        na bezpieczną sieć!

Czytaj więcej

Do tego zadania świetnie nadaje się bezpłatny KeePass Password Safe
        (www.keepass.info), który przechowuje hasła w zaszyfrowanym pliku. Plik jest
        chroniony hasłem, dzięki czemu nikt postronny nie odczyta jego zawartości. A
        Tobie pozostaje zapamiętanie tylko jednego hasła, dającego dostęp do tego pliku.
        Oto, jak korzystać z programu:
        1. Po zainstalowaniu i uruchomieniu KeePass Password Safe przejdź do File/New.
        2. W nowym oknie wpisz hasło, które będzie dawać dostęp do zaszyfrowanego pliku.
        W kolejnym oknie musisz powtórnie wpisać to samo hasło. Od teraz przed
        uruchomieniem program za każdym razem będzie prosić o to hasło.

Rys. KeePass Pasword Safe wymaga podania tzw. master key, czyli hasła, które
        będzie chronić zawartość pliku z Twoim hasłami

3. Przejdź jeszcze do File/Save, żeby zapisać nowy plik z hasłami na dysku.
        4. Czas na dodanie pierwszego hasła. Program ma pięć grup, do których możesz
        dodawać hasła. Zaznacz myszką interesującą Cię grupę i przejdź do Edit/Add Entry.
        5. W nowym oknie musisz wypełnić kilka pól. W polu Title wpisz opis hasła,
        dzięki temu będziesz wiedzieć, do czego służy. W polu User name wpisz nazwę
        użytkownika, jeśli jest wymagana do podania razem z hasłem. Samo hasło wpisz
        dwukrotnie w polach Password i Repeat. Kliknij OK.
        6. Aby użyć zapisanego hasła lub je odczytać, zaznacz odpowiedni wpis na liście
        i naciśnij kombinację klawiszy [Ctrl]+[C]. W ten sposób hasło zostanie
        skopiowane do schowka. Możesz je teraz wkleić w dowolnym programie, używając
        kombinacji [Ctrl]+[V].

Rejestr od A do Z
        Twój komputer działa coraz wolniej?
        Problem może tkwić w rejestrze
        Sprawdź, jak utrzymać P
      • sagittarius954 Re: Ustawienie stałych parametrów wyświetlania... 02.10.07, 05:06
        Ustawianie stałych parametrów wyświetlania katalogów w Eksploratorze Windows

W zależności od zawartości katalogu Windows prezentuje ją w różny sposób, np. w
        katalogach z grafiką wyświetla duże okno podglądu. Często takie rozwiązanie nie
        sprawdza się, szczególnie jeśli w katalogu są pliki różnych rodzajów.

BIOS od A do Z

Jeśli chcesz, żeby Windows w każdym katalogu prezentował tak samo zapisane w
        nich pliki, wykonaj poniższe czynności:

1. Otwórz dowolny folder w Eksploratorze Windows.
        2. Rozwiń menu Widok i wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Sposób wyświetlania
        ikon określają następujące opcje: Miniatury, Kafelki, Ikony, Lista, Szczegóły. Z
        kolei sposób sortowania określisz w podmenu Rozmieść ikony według.

Rys. Windows może wyświetlić w taki sam sposób zawartość wszystkich katalogów,
        musisz tylko kliknąć odpowiedni przycisk

3. Po wybraniu ustawień przejdź do Narzędzia/Opcje folderów/Widok. Kliknij
        przycisk Zastosuj do wszystkich folderów.

• sagittarius954 Re: Uruchamianie windows zawsze z tym samym .... 02.10.07, 05:09
        Uruchamianie Eksploratora Windows zawsze z tym samym otwartym folderem

Począwszy od Windows 95, a na Viście skończywszy, Eksplorator Windows zawsze
        otwiera się tak samo, pokazując listę dysków w komputerze. Jest to irytujące,
        jeśli często korzystasz z jednego folderu i musisz się do niego mozolnie przebijać.

Możesz jednak zmienić to zachowanie, jeśli tylko utworzysz odpowiedni skrót. W
        tym celu:
        1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i z menu kontekstowego wybierz
        Nowy/Skrót.

Rys. Po utworzeniu odpowiedniego skrótu Eksplorator Windows będzie uruchamiał
        się z otwartym katalogiem, który mu wskażesz

2. W nowym oknie w polu Wpisz lokalizację elementu wprowadź polecenie
        c:\windows\EXPLORER.EXE /n, /e, c:\moj_folder. W miejsce C:\Windows wpisz
        ścieżkę dostępu do katalogu systemowego (z reguły w tym miejscu nie musisz nic
        zmieniać). Z kolei c:\moj_folder zastąp ścieżką dostępu do Twojego katalogu.
        3. Kliknij Dalej. W drugim oknie wpisz nazwę skrótu.
        4. Teraz możesz przenieść utworzony skrót w odpowiadające Ci miejsce, np. do
        menu start lub paska szybkiego uruchamiania.

• sagittarius954 Re: POprawianie perspektywy na zdjęciach 02.10.07, 05:10
        Poprawianie perspektywy na zdjęciach

Zdarza się, że podczas fotografowania budynków na zdjęciu perspektywa wygląda
        nienaturalnie. W takich przypadkach sięgnij po bezpłatny ShiftN.

Program jest łatwy w obsłudze - sam poprawia perspektywę, automatycznie
        korygując przebieg linii. Dlatego poprawienie zdjęcia zajmuje tylko parę chwil.
        Najpierw pobierz program ze strony www.marcus-hebel.de/foto/ i zainstaluj go.

Rys. Na tym zdjęciu Pałac Kultury jest przechylony nieco w lewo. ShiftN poprawi
        to automatycznie.

Aby poprawić zdjęcie z zakłóconą perspektywą:
        1. W programie przejdź File/Open, żeby otworzyć problemowy plik.
        2. Następnie wystarczy kliknąć przycisk Automatic correction i po chwili
        otrzymasz poprawione zdjęcie.
        3. Kliknij Save and exit, jeśli chcesz zapisać zdjęcie i zakończyć pracę z
        programem. Zmodyfikowane zdjęcie zostanie zapisane w tym samym katalogu, co
        oryginał, ale pod inną nazwą.
        4. Jeśli nie jesteś zadowolony z efektów działania programu, kliknij Adjust
        correction, żeby ręcznie zmodyfikować parametry poprawiania perspektywy.
      • sagittarius954 Re:Szybkie nawiązywanie połączenia z Internetem . 02.10.07, 05:16
        Szybkie nawiązywanie połączenia z Internetem

Podczas łączenie się z Internetem, np. przez modem DSL lub telefoniczny, Windows
        za każdym razem pyta o hasło. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz pozbyć się tego
        okna dialogowego i przyspieszyć łączenie się z Internetem.

W tym celu musisz zmienić dwa ustawienia. Najpierw w oknie podobnym do
        widocznego na rysunku wpisz nazwę użytkownika i hasło, a następnie zaznacz opcję
        Zapisz tę nazwę użytkownika i hasło dla następujących użytkowników. Możesz teraz
        zaznaczyć opcję Tylko ja, jeśli nie chcesz, żeby inny użytkownicy mogli
        korzystać z Twojego hasła.

Rys. Standardowo Windows zawsze prosi o podanie hasła przed nawiązaniem połączenia

Teraz Windows będzie już pamiętać Twoje hasło, ale wciąż będzie wyświetlać okno
        dialogowe z powyższego rysunku. Aby się go pozbyć:
        1. Kliknij przycisk Właściwości.
        2. Przejdź do zakładki Opcje i odhacz opcję Monituj o nazwę użytkownika, hasło,
        certyfikat itp.
        3. Kliknij OK. Od teraz Windows nawiąże połączenie bez wyświetlania okna
        dialogowego.

• sagittarius954 Re: Bezpieczne odlączanie dysków i pamięci Flash.. 02.10.07, 05:18
        Bezpieczne odłączanie dysków i pamięci Flash podłączanych przez złącze USB

Podłączyłeś do komputera pamięć USB (pendrive’a lub dysk twardy), system
        rozpoznał prawidłowo nowe urządzenie i przypisał mu literę dysku w Eksploratorze
        Windows. Jednak w zasobniku systemowym nie pojawiła się ikona Bezpieczne
        usuwanie sprzętu, umożliwiająca odłączenie urządzenia.

Możesz po prostu odłączyć urządzenie od złącza USB, jeśli akurat nie są do niego
        zapisywane pliki i jest wyłączona funkcja buforowania zapisu. Możesz sprawdzić,
        jaki jest stan tej funkcji w menedżerze urządzeń:
        1. Przejdź do Panel sterowania/System/Sprzęt i kliknij przycisk Menedżer urządzeń.
        2. Rozwiń gałąź Stacje dysków. Kliknij prawym przyciskiem myszy urządzenie USB i
        z menu wybierz Właściwości.

Rys. Opcja Optymalizacja szybkiego usuwania pozwala na odłączania urządzeń USB
        bez wykonywania dodatkowych czynności

3. W nowym oknie przejdź do karty Zasady. Jeśli jest zaznaczona opcja
        Optymalizacja szybkiego usuwania, możesz po prostu odłączyć urządzenie USB od
        komputera. W razie potrzeby zaznacz tę opcję.
      • sagittarius954 Re: Jak nie dać sie oszukać spamerom 02.10.07, 05:20
        Jak nie dać się oszukać spamerom

Problem ze spamem to nie tylko zaśmiecanie skrzynek pocztowych. Jego nadawcy
        próbują poprzez wiadomości e-mail przekonać użytkownika do „atrakcyjnych
        zakupów” czy po prostu wyłudzić pieniądze.

Nawet jeśli korzystasz z programu antyspamowego, do Twojej skrzynki mogą
        docierać pojedyncze, niechciane wiadomości. Gdy otrzymasz tego typu
        niespodziewaną korespondencję, specjaliści od bezpieczeństwa radzą przestrzegać
        kilku wskazówek:

• Najważniejsza jest profilaktyka. Nie podawaj swojego adresu e-mail na żadnej
        stronie ani na żadnym forum internetowym. Używaj osobnego adresu e-mail podczas
        zamieszczania postów. W ten sposób nie będziesz wystawiać się na celownik spamerów.
        • Jeśli otrzymałeś wiadomość z listy mailingowej, na którą się nie zapisywałeś,
        nie używaj opcji wypisania się z listy. W ten sposób dasz sygnał spamerom, że
        Twój adres jest aktywny. To samo dotyczy klikania w odnośniki do stron WWW
        zawarte w niechcianej wiadomości.

Rys. Ostatnio bardzo popularne wśród spamerów jest wysyłanie fałszywych kartek z
        pozdrowieniami od przyjaciół. Umieszczony w nich odnośnik nie prowadzi jednak do
        strony z kartką, ale do strony z wirusem

• Nie odpowiadaj na wiadomości spamowe i nie kupuj niczego od spamerów.
        Najprawdopodobniej w ogóle nie otrzymasz zamówionego towaru. Spamerzy stosują
        też bardziej wyrafinowane sztuczki, np. nakłaniają do nabycia akcji, które sami
        kupili, aby w ten sposób podbić ich kurs.
        • Korzystając z konta pocztowego na portalu internetowym, warto od czasu do
        czasu przesłać otrzymany spam do administratora portalu. Pomoże to lepiej
        zabezpieczyć konto przed niechcianą korespondencją.

• sagittarius954 Re: Automatyczne usuwanie z pamięci ram zbędnych . 02.10.07, 05:22
        Rozwiązywanie poważnych problemów przy pomocy podglądu zdarzeń

Gdy na monitorze pojawi się tzw. niebieski ekran, informujący o krytycznych
        problemach z systemem Windows, często nie wiadomo, gdzie szukać przyczyn. Wtedy
        cenne wskazówki możesz znaleźć w dziennikach zdarzeń, jednak standardowo system
        nie rejestruje informacji o tego typu błędach.

Linux w sieci Windows
        Chcesz uruchomić serwer z systemem Linux?
        Szukasz tańszej opcji?
        Zapoznaj się z nową publikacją. Czytaj więcej

Żeby wpisy z informacjami o wystąpieniu krytycznych błędów były zapisywane w
        dziennikach zdarzeń, musisz najpierw zmienić odpowiednio konfigurację Windows:

1. Przejdź do Panel sterowania/System i otwórz kartę Zaawansowane.
        2. W obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij przycisk Ustawienia. W
        obszarze Awaria systemu zaznacz opcję Zapisz zdarzenia do dziennika systemu.
        3. W ten sposób informacje o błędach będą zapisywane do dziennika zdarzeń.

Jeśli system przestanie odpowiadać, z reguły informacja o przyczynach problemu
        nie zostanie zapisana do dziennika zdarzeń. Jednak Windows zapisze na dysku
        zrzut pamięci, który umożliwi przy ponownym uruchomieniu komputera wpisanie do
        dziennika zdarzeń odpowiednich informacji. Rozpoznasz je po tym, że jako źródło
        podane będzie „Save Dump”.

Rys. Wpis o zdarzeniu wprowadzony do dziennika zdarzeń ze zrzutu pamięci po
        ponownym uruchomieniu komputera

Na podstawie informacji w oknie widocznym na rysunku da się ustalić przyczynę
        błędu. Przykładowo, widać informację o kodzie błędu zatrzymania - 0x0000000a i
        czterech parametrach. Na podstawie listy błędów zatrzymania możesz ustalić
        przyczynę problemu. Informacje o znaczeniu kodów błędów znajdziesz m.in. na
        stronie www.microsoft.com/technet/support/ee/ee_advanced.aspx.

Poradnik komputerowy
        Co zrobić, gdy komputer odmawia współpracy? Jak naprawić awarie i błędy
        komputera? Skorzystaj ze

Automatyczne usuwanie z pamięci RAM zbędnych bibliotek DLL

Gdy zamykasz uruchomiony program, w pamięci RAM pozostają różne zbędne dane,
        m.in. załadowane przez ten program biblioteki DLL. Jednak po odpowiednich
        zmianach w rejestrze system będzie je automatycznie usuwać z pamięci.

Standardowo biblioteki DLL znikną z pamięci RAM dopiero po restarcie komputera.
        Jeśli chcesz, żeby system usuwał je w momencie zamknięcia aplikacji, zajrzyj do
        rejestru i wprowadź zmiany w ustawieniach:

1. Wciśnij kombinację klawiszy [Windows]+[R] i w nowym oknie wpisz polecenie
        regedit.
        2. Przejdź do klucza
        HKEY_LOCAL_MACHINE|SOFTWARE|Microsoft|Windows|CurrentVersion|Explorer.
        3. W edytorze rejestru rozwiń menu Edycja i przejdź do Nowy/Wartość DWORD. Nowej
        wartości nadaj nazwę AlwaysUnloadDLL.

Rys. Po utworzeniu nowego wpisu w rejestrze uzyskasz więcej wolnej pamięci RAM.

4. Kliknij dwukrotnie tę wartość i polu Dane wartości wpisz cyfrę „1”. Kliknij OK.
        5. Po ponownym uruchomieniu komputera system będzie usuwał z pamięci RAM
        niepotrzebne biblioteki DLL.

• sagittarius954 Re: foobar2000 - odtwarzacz dla melomanów 03.10.07, 09:54

foobar2000 jest godny uwagi, bo umożliwia odtwarzanie dźwięku z wysoką jakością
        i działa bardzo szybko. Niestety, ma prymitywny interfejs, dlatego obsługa
        programu wymaga wprawy.

Program jest bezpłatny i pobierzesz go ze strony www.foobar2000.org/. W
        głównym oknie programu masz do dyspozycji tylko podstawowe funkcje, ale gdy
        zaczniesz się zagłębiać w interfejs, może przytłoczyć Cię ilość dostępnych
        ustawień. W tej poradzie opiszemy ustawienia odpowiadające za jakość dźwięku:

1.Wybierz pliki dźwiękowe do odsłuchania i kliknij je prawym przyciskiem myszy.
        W menu kliknij ReplayGain, a następnie wybierz jedną z opcji skanowania, np.
        Scan selection as single album, jeśli zaznaczyłeś kilka utwór.
        2. Wróć do menu ReplayGain i kliknij opcję Apply Album ReplayGain to mp3 data. W
        ten sposób wyrównywasz głośność utworów.

Rys. Niepozorny foobar2000 oferuje wiele funkcji, m.in. rozbudowany korektor
        graficzny.

3. Z kolei w View/Equalizer znajdziesz rozbudowany graficzny korektor dźwięku,
        który pozwala np. wyeksponować niskie tony.

• sagittarius954 Re: Automatyczne czyszczenie folderów tymczasowych 03.10.07, 09:57
        Podczas surfowania Internet Explorer zapisuje tysiące małych plików w specjalnym
        folderze na dysku. Jeśli ich nie usuniesz, będą zaśmiecać dysk i zajmować
        miejsce (niekiedy setki megabajtów). Ale jest sposób, aby zmusić przeglądarkę,
        żeby robiła to automatycznie.

Jednak odpowiedniego ustawienia na próżno szukać w samej przeglądarce. Musisz
        zagłębić się w rejestr i zmienić jeden wpis:

Rys. Jeśli chcesz pozbyć się plików z pamięci podręcznej przeglądarki, zmień
        odpowiedni wpis w rejestrze

1. Uruchom edytor rejestru, przechodząc do Start/Uruchom i wpisując polecenie
        regedit.
        2. Przejdź do klucza
        HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Cache.
        3. Kliknij dwukrotnie wartość Persistent i w pole Dane wartości wpisz cyfrę „0”.
        4. Kliknij OK i zamknij edytor rejestru.

• sagittarius954 ReBlokowanie dostępu do wybranych elementów Window 03.10.07, 09:59
        Jeśli z komputera korzystają oprócz Ciebie jeszcze inne osoby, zablokowanie
        dostępu do edytora rejestru lub Panelu sterowania może być dobrym pomysłem.
        Dzięki temu nikt nie namiesza w konfiguracji Windows.

Najlepiej posłużyć się przystawką Zasady grupy otwieraną w konsoli MMC, która
        pozwala w wygodny sposób blokować dostęp do wybranych elementów Windows XP. Aby
        z niej skorzystać:
        1. Przejdź do Start/Uruchom i wpisz polecenie gpedit.msc.
        2. Otwórz gałąź Konfiguracja użytkownika/Szablony administracyjne/Panel sterowania.
        3. W prawej części okna zobaczysz listę ustawień. Kliknij dwukrotne pozycję
        Zabroń dostępu do Panelu sterowania. W nowym oknie zaznacz opcję Włączone. W ten
        sposób zablokujesz dostęp do Panelu sterowania.
        4. Kolejne ustawienia znajdziesz w gałęzi Konfiguracja użytkownika/Szablony
        administracyjne/System.

Rys. W Windows XP możesz zablokować dostęp do edytora rejestru

5. Kliknij dwukrotnie Zapobiegaj dostępowi do narzędzi edycji rejestru i zaznacz
        opcję Włączone, aby zablokować dostęp do programu regedit.
        6. Kliknij dwukrotnie Zapobiegaj dostępowi do wiersza polecenia i zaznacz opcję
        Włączone, aby zablokować dostęp do wiersza polecenia.

• sagittarius954 Re: Problemy z opróżnieniem Kosza 03.10.07, 10:01
        Zdarza się, że mimo wielu prób Windows nie może opróżnić Kosza ze skasowanych
        plików. Przyczyną problemu jest nieprawidłowe oznaczenie niektórych plików w
        Koszu jako „w użyciu”. Windows odmawia skasowania takich plików.

W tej sytuacji powinno wystarczyć uruchomienie systemu w trybie awaryjnym:

1. Włącz komputer i wciśnij klawisz [F8], zanim Windows zacznie się uruchamiać.
        2. Z menu opcji zaawansowanych wybierz Tryb awaryjny z wierszem polecenia.
        3. Jeśli masz zainstalowanych kilka systemów w komputerze, wybierz opcję
        uruchomienia tego systemu, w którym masz problem z Koszem.

Rys. Jeśli masz problem z opróżnieniem Kosza, spróbuj uruchomić system w trybie
        awaryjnym

4. Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.
        5. Opróżnij Kosz.

• sagittarius954 Re: Ukrywanie apletów w Panelu sterowania 03.10.07, 10:03

Jeśli uważasz, że ilość apletów w Panelu sterowania jest zbyt duża i utrudnia
        odszukanie właściwego, możesz ukryć niepotrzebne aplety. To także dobry sposób,
        że zablokować dostęp do ustawień mniej doświadczonym użytkownikom.

Do tego celu nie musisz używać dodatkowych programów. W Windows XP wystarczy
        skorzystać z konsoli MMC (Microsoft Management Console). Wykonaj poniższe
        czynności, aby ukryć wybrane aplety w Panelu sterowania:

1. Otwórz Start/Uruchom i wpisz polecenie gpedit.msc.
        2. Przejdź do gałęzi Konfiguracja użytkownika|Szablony administracyjne|Panel
        sterowania. Z prawej strony pojawi się lista dostępnych ustawień.
        3. Kliknij dwukrotnie opcję Ukryj określone aplety Panelu sterowania.

Rys. Windows XP pozwala ukryć wybrane aplety Panelu sterowania

4. W nowym oknie zaznacz opcję Włączone i kliknij przycisk Pokaż.
        5. W kolejnym oknie, posługując się przyciskiem Dodaj, wpisz na listę nazwy
        apletów (sprawdź w Panelu sterowania, jakie mają nazwy), które chcesz ukryć.
        6. Po kliknięciu OK zmiany są widoczne natychmiast, wystarczy zajrzeć do Panelu
        sterowania.
      • sagittarius954 Re: Retusz zdjęć portretowych z wykorzystaniem Cle 04.10.07, 11:44
        Usunięcie efektu czerwonych oczu jest dość proste i możliwe w wielu programach,
        ale bardziej skomplikowane poprawki wymagają zaawansowanych narzędzi i
        umiejętności. Z pomocą mniej doświadczonym użytkownikom przychodzi CleanSkinFX 1.0.

Głównym zadaniem tego bezpłatnego programu jest poprawianie skaz na skórze
        fotografowanych osób, ale możesz go używać również do retuszu oczu lub włosów.
        Najlepiej sprawdza się podczas retuszu zdjęć portretowych, na których widać dużo
        detali twarzy. Program jest dostępny na stronie
        www.mediachance.com/digicam/cleanskin.htm
        . Po zainstalowaniu i uruchomieniu CleanSkinFX wykonaj następujące czynności:

Rys. CleanSkinFX 1.0 wyręcza użytkownika w retuszu twarzy

1. Kliknij przycisk Load i odszukaj na dysku plik ze zdjęciem do poprawienia.
        2. Program automatycznie rozpocznie poprawianie zdjęcia, co potrwa ok. minutę.
        Po zakończeniu kliknij przycisk Save, aby zapisać zmiany.

• sagittarius954 Re: Zmiana adresu serwera poczty wychodzącej 04.10.07, 11:50

Zmiana adresu serwera poczty wychodzącej

Jeśli masz problem z wysłaniem poczty, np. gdy jesteś poza biurem, możesz
        skonfigurować swój program pocztowy tak, aby używał innego serwera SMTP. Z tej
        możliwości mogą skorzystać przede wszystkim użytkownicy wielu kont pocztowych.

W Outlook Express kliknij Narzędzia/Konta/Poczta i zaznacz na liście konto
        pocztowe. Kliknij Właściwości i otwórz zakładkę Serwery. W polu Poczta
        wychodząca (SMTP) wprowadź nowy adres serwera poczty wychodzącej. Jeśli serwer
        wymaga podania hasła podczas wysyłania wiadomości, zaznacz opcję Serwer wymaga
        uwierzytelniania i Ustawienia, żeby wprowadzić hasło.

Rys. Jeśli masz problem z wysłaniem wiadomości, rozwiązaniem może być zmiana
        adresu serwera poczty wychodzącej

Jeśli używasz Outlooka, przejdź do Narzędzia/Konta e-mail i zaznacz opcję
        Wyświetl lub zmień istniejące konto e-mail. Zaznacz konto i przejdź do kolejnego
        okna. W polu Serwer poczty wychodzącej (SMTP) wpisz nowy adres serwera. Jeśli
        serwer wymaga podania hasła, kliknij Więcej ustawień, przejdź do karty Serwer
        wychodzący, aby zaznaczyć opcję Serwer wychodzący (SMTP) wymaga
        uwierzytelniania. Zaznacz opcję Zaloguj używając i wprowadź dane dostępowe:
        nazwę użytkownika i hasło. Kliknij OK.

W Thunderbirdzie kliknij Narzędzia/Konfiguracja kont. Zaznacz Serwer poczty
        wychodzącej (SMTP) i kliknij Dodaj. Wprowadź ustawienia serwera i kliknij OK.
        Zaznacz dodany serwer i kliknij Jako domyślny.

do
        • marinka52 Re: Zmiana adresu serwera poczty wychodzącej 04.10.07, 12:04
          Sagi, to juz dzis popoludniu wykorzystam,
          "
          nareJeśli używasz Outlooka, przejdź do Narzędzia/Konta e-mail i
          zaznacz opcję
          Wyświetl lub zmień istniejące konto e-mail. Zaznacz konto i przejdź
          do kolejnego
          okna. W polu Serwer poczty wychodzącej (SMTP) wpisz nowy adres
          serwera. Jeśli
          serwer wymaga podania hasła, kliknij Więcej ustawień, przejdź do
          karty Serwer
          wychodzący, aby zaznaczyć opcję Serwer wychodzący (SMTP) wymaga
          uwierzytelniania. Zaznacz opcję Zaloguj używając i wprowadź dane
          dostępowe:
          nazwę użytkownika i hasło. Kliknij OK."

szcie-
          zapominalam dziecie poprosic zeby mi ustawil,
          ustawie sama--dzieki wielkiesmile
          • regine Re: Sagi litości !!!! 04.10.07, 19:49
            Powoli, co 3 dni chociaż umieszczaj informacje. Dobre są, ale nie
            nadążam z czytaniem, a już nie ma mowy abym zastosowała cokolwiek.
            Skąd Ty spryciarzu tyle ciekawych rzeczy naszperałeś ? Ale dzięki za
            pracę, obym tylko zdążyła z czytaniem...
            Dzięki wielkie smile
            • tofika Re:spr danych w komputerze... 08.10.07, 20:20
              Jesli Sagi to juz opisywal to sorrki,
              ale dzis to mnie zainteresowalo..
              ~~~~~
              tech.wp.pl/kat,39516,title,Kto-o-mnie-bedzie-dbal-nie-tylko-w-Las-Vegas-,wid,9273932,
              wiadomosc.html?ticaid=149ac

dzis raniutko mnie ten artykul zaineresowal
              poszlam dalej i odnalazlam jak
              spr komputer moj...
              czyli .. smieszna nazwasmile
              deduplikacja danych.....
              wiec znalazlam programy rozne, ktore
              uczynia same! sprawdzenie komputera mojego, ale!
              NIE WIEM na ktory zdecydowac.. ?
              www.google.pl/search?hl=pl&q=deduplikacja+danych+&btnG=Szukaj+w+Google&lr
              ten najbardziej mi odpowiada, zrobie narade z moimi programistami..
              sama nie zdecyduje, za duzo niezrozumialych mi tu sprawsmile
      • sagittarius954 Re: Kontrola dostępu do plików 04.10.07, 11:54
        Kontrola dostępu do plików

Jeśli korzystasz z komputera do spółki z młodszą siostrą lub innymi domownikami,
        warto rozważyć zablokowanie im dostępu do ważnych plików, żeby nie skasowali ich
        przypadkowo.

System plików NTFS umożliwia stworzenie obszaru, w którym użytkownikowi wolno
        się poruszać: edytować lub tylko otwierać pliki we wskazanych katalogach czy
        uruchamiać określone programy.

Jeśli korzystasz z partycji NTFS, zaznacz w Eksploratorze Windows pliki lub
        katalogi, które chcesz chronić. Kliknij je prawym przyciskiem myszy i przejdź do
        Właściwości. Następnie:

1. Przejdź do zakładki Zabezpieczenia. W sekcji Nazwy grupy lub użytkownika
        zobaczysz kilka kont lub grup użytkowników, którzy mają dostęp do danego
        folderu. Po kliknięciu dowolnej nazwy grupy lub użytkownika w oknie Uprawnienia
        dla... zobaczysz, jakie ma on uprawnienia. Możesz też, zaznaczając właściwe
        pola, dodać użytkownikowi określone uprawnienia lub zabronić mu dostępu.
        2. W tym samym oknie możesz dodać nowego użytkownika lub grupę użytkowników i
        nadać im uprawnienia. Aby to zrobić, kliknij przycisk Dodaj..., a w kolejnym
        oknie Wybieranie: Użytkownicy lub Grupy kliknij przycisk Zaawansowane.

Rys. Na partycji NTFS możesz zablokować dostęp do prywatnych plików innym
        użytkownikom komputera

3. Następnie w nowym oknie kliknij przycisk Znajdź teraz i wybierz nazwę
        użytkownika lub grupy, która ma zostać dodana.
        4. Teraz wystarczy zatwierdzić wybór przyciskiem OK oraz zamknąć okno
        Wybieranie: Użytkownicy lub Grupy, używając przycisku OK. W efekcie na zakładce
        Zabezpieczenia pojawi się kolejna nazwa użytkownika lub grupy, której możesz
        przyznać lub odmówić określonych praw do katalogu, zaznaczając właściwe pola w
        sekcji Uprawnienia dla...

Zwróć uwagę, że uprawnienia możesz przyznawać tylko w Windows XP Professional. W
        przypadku wersji Home ta funkcjonalność jest dostępna tylko w trybie awaryjnym.

Jeśli w punkcie 1. nie znajdziesz zakładki Zabezpieczenia, otwórz Panel
        sterowania i uruchom aplet Opcje folderów. Następnie przejdź do zakładki Widok i
        w sekcji Ustawienia zaawansowane odhacz opcję
        Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).

• dankarol Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 03.10.07, 10:43
      Sagi, super wiadomości, tylko kiedy ja to wszystko przeczytam i wtłoczę w swoja
      głowę. Znalazłam jeden temat rozwiązania którego od dłuższego czasu
      poszukiwałam, DZIEKI
      • sagittarius954 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 03.10.07, 10:49
        Dlatego dziennie będę wam przekazywał po 5 wiadomośći abyście to co was
        interesuje mogły przyswoić . W mojej praktyce staram się dostosowywać do
        komputere , czyli mam stosunek do niego raczej wasalski smile Mam tych wiadomości
        jeszcze ze 40 może mniej , nie liczyłem smile Póki co to te wiadomości nie znikną
        można je czytać powolutku smile
        • wiktoria53 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 03.10.07, 19:50
          Pisz Sagi, no właśnie z 5 wpisów dziennie wystarczy, i koniecznie w
          temacie listu pisz temat lekcji kursu.
          • del.wa.57 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 03.10.07, 21:42
            Ten wątek niema prawa zginąć,wpisujesz tu Sagi fantastyczne
            rady,porady,które napewno beda pomocne,chodzi o to,zeby w każdej
            chwili mozna było znalesc to czego sie szuka,ten wątek jest chyba
            przypiety na górze co? i nie zgubi się mam nadzieję.
    • graga211 Jak skonfigurować, by... 24.10.07, 20:16
      ...wpisy określonych nicków były niewidoczne? Podobno coś takiego
      jest możliwe. Np. nie chcę widzieć wpisów...no, niech będzie
      gragi211.
      Co mam zrobić i gdzie?
      Bardzo proszę o potraktowanie mojego pytania serio.
      • del.wa.57 Re: Jak skonfigurować, by... 24.10.07, 20:42
        Grażynko,wejdż w ustawienia(prawa strona na monitorze) gdzie masz
        ulubione fora czy wątki,potem w przyjaciele,chyba to jest to o co Ci
        chodzi.Zerknij tam,sama zobaczysz a może się myle?
      • dankarol Re: Jak skonfigurować, by... 24.10.07, 20:42
        Po prawej stronie ekranu obok niku masz ustawienia klikasz w nie potem w
        zakładkę przyjaciele, wpisujesz nik osoby której nie chcesz czytać w rubryce
        nieprzyjaciele i na zaznaczasz nie pokazuj wpisów nieprzyjaciół czy jakoś tam pisze.
        • graga211 Re: Jak skonfigurować, by... 25.10.07, 09:30
          Dzięki. O to właśnie mi chodziło. Kiedyś widziałam, ale wtedy nie
          byłam zainteresowana, a dzisiaj 'zabyłam'... Ot, pani Sklerozja!
          • krista57 Re: Jak skonfigurować, by... 25.10.07, 10:35
            Ja również dziękuje
            ...skorzystałam!
    • sagittarius954 Re: Czy istnieje mozliwość ustawienia...??? 21.11.07, 10:45
      ...strony forum tak , aby widoczne były wszystkie posty, bez zbędnego klikania w
      każdy post, otwierania go i znów wracania do punktu wyjścia . Po prostu do
      czytania , nie do odpowiedzi .
      • dankarol Re: Czy istnieje mozliwość ustawienia...??? 21.11.07, 14:59
        jeśli w ustawieniach zaznaczysz "zawsze pokazuj wszystkie wiadomości w wątku" to
        po kliknięciu otwierają się wszystkie wiadomości i można czytać. Można też
        wchodząc w wątek kliknąć pokaż wszystkie.
        Innych możliwości nie znam
        • natla O kurcze, zdublowałam Dankarolkę, pardon. n/t 21.11.07, 17:34

• maladanka skracanie linków - wypróbowane! 11.12.07, 11:58
            gu.ma/index.php
            klikamy na link, otwiera się stronka, pisze co i jak, ja opuszczam
            środkową linijkę,wklejam do górnej liinijki link, klikam skróc,i za
            chwilkę mamy na dole krótki,piękny link - co widać w wątku o karpiu
            • regine Re:Coś dziwnego ostatnio mi się dzieje... 11.12.07, 20:04
              Nie wiem czy ja coś njie tak robię, czy to wina potralu gazety.pl.
              Coś mi nie tak działa od pownego czasu . Za każdym razem, gdy
              wysyłam post, nie widzę go, widzę tylko przedmówcę. Nie wiem co się
              dzieje. Widzę go, gdy już wyślę, że mój post "poszedł", bo widzę
              zmianę wątków. Dopiero jak sprawdzę, widzę swój wpis w wątku, mogę
              go zobaczyć.
              Dlaczego wcześniej go nie widzę. Robię "wyślij" i widzę wątek
              przedmówcy, a mój...? Nic nie widzę sad
              Jakoś coś chyba niejasno to wytłumaczyłam...
      • natla Re: Czy istnieje mozliwość ustawienia...??? 21.11.07, 17:32
        Sagi, koło "Sortuj" nad wątkami masz "pokaż wszystkie". Po otwarciu
        wątku kliknij w to i masz! Inaczej sobie nie wyobrażam czytania przy
        zaległościach wszystkich postów.
    • sagittarius954 Re: Help 18.12.07, 00:42
      img152.imageshack.us/img152/337/helpum4.jpg
      Prosze o pomoc w wklejeniu na you tube filmiku z aparatu foto , co muszę mieć
      ,jaki program ,gdzie go zdobyć, gdzie kliknąć, dodam iż angielskiego sie nauczę
      w przyszłym wcieleniu, za pomoc oferuję przesłanie obscenicznego horroru pt.
      skelet tylko i wyłącznie dla ludzi o mocnych nerwach , nawet na tel kom. o ile
      nie boicie się że przehandluję wasz numer tel.
      img204.imageshack.us/img204/1163/zwierzaki36nc3.jpg
      • sagittarius954 Re: Help 18.12.07, 02:32
        A ten szkielet odnalazłem na youtube smile))
        img261.imageshack.us/img261/199/11ve9.jpg
        • natla Re: Help 18.12.07, 09:31
          Dlaczego zamiast szkieletu wkleiłeś swoją podobiznę?
          Co do you tube nie mam pojęcia.

Regine, z tym niewidzeniem napisanego postu mam też dosć często,
          nawet odśwież nie pomaga, ale widzę po ilości, że jest, więc się nie
          przejmuje. Czasem wracam strzałką po lewj na górze i wysyłam jeszcze
          raz, a wtedy mi podaję, że drugi raz nie wolno i już wiem, że
          poszedł. Na początku wysyłałam drugi raz i potem miałam 2 wklejone.
          • regine Re: Help 11.04.08, 19:58
            Coś mi się dzieje z monitorem, połowa monitora dziwnie mi faluje.
            Nie wiem skąd są te zakłócenia ? Z oczami wszystko mam w porządku i
            nic ostatnio nie piłam....
            Może ktoś coś o tym wie, denerwujące jest strasznie, bo cała lewa
            strona monitora dostała jakiś drgawek....
            • del.wa.57 Re: Help 11.04.08, 22:53
              Nie mam zielonego pojecia dlaczego Ci monitor faluje,moge sie
              pośmiaćsmile))))))))))) monitor faluje?wink)))))))
    • bogatka1 BBcode - [b][i][u][color][size][img] 26.09.08, 07:57
      Witam https://dodatki.xorg.pl/emotki/6.gif

...po początkowych, nie zawsze udanych próbach, po dwóch dniach praktyki mam lepsze samopoczucie, bo więcej umiem, bo wiem, co z
      czego wynika i jakich błędów trzeba się wystrzegać.

Teraz z entuzjazmem zgłębiam tajniki BBcodei
      metodą prób i błedów, bo konkretnego, szczegółowego poradnika
      BBcode o wklejaniu obrazków w posty narazie nie ma.

https://www.gifyzosi.friko.pl/smiles3/kat.gif

Podstawowe znaczniki:
      [b ]- pogrubienie,[/b]
      [i ] - kursywa,[/i ]
      [u ] - podkreślenie,[/u ]
      [ color= blue ]kolor niebieski,[ /color ]
      [ size=22 ]wielkość.[ /size ]

znaczniki i link bez spacji!

https://dodatki.xorg.pl/emotki/14.gif W tym linku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48033&w=84909491

na miom forum zebrałam to, co znalazłam w Internecie n/t BBcode i na bieżąco uzupełniam.

https://www.gify.org/bazagif/ksiazki/libro001.gif Nauka
      nie jest trudna, wystarczy zrobić ściągę na podstawowe znaczniki -
      tagi.

https://img.wklej.org/images/79772rosliny_02.gif

Testuję wklejanie długiego linku zdjęcia w wyszukiwarce Opera:

https://jesienny-pan.w.interia.pl/jesien%20w%20obiektywie/tapety%20_2/1231.jpg

Takie długie linki Internet Explorer łamie i efekt jest taki, że się nie wyświtli. W IEx konieczne jest skracanie długich linków, za pomocą np programu tinyurl.com/.
      Pytajcie tutaj albo w/w wątku. Powodzenia!
    • bogatka1 Kliknij w obrazek - odsyłacz 26.11.08, 20:33
      natla 25.11.08, 22:42 Odpowiedz
      A jak Ty rozbisz te cudeńka?

Kliknij w obrazek - odsyłacz
      Żeby obrazek był odsyłaczem, to znaczy żeby po kliknięciu na obrazek na forum gazety - otworzyła się strona z np. bajką z krecikiem w www.youtube.com/watch?v=hGboVv-Gx5o *

czyli do tego linku dodaję [ url = www.youtube.com/watch?v=hGboVv-Gx5o ][ img ] obrazek z youtube lub inny z własnego dysku przez wklej.org [ /img ] [ / url ]
      wszystko bez spacji

Uwagi
      * linki muszą mieć h t t p : / /
      * obrazek z youtube trzeba najpierw zapisać na swój dysk
      * Jeśli piszesz w przeglądarce Internet Explorer, skróć najpierw obydwa linki w tnij.org tak, aby się zmieściły w jednej linijce.

...............czyli kliknij obrazek: https://img.wklej.org/images/82914krecik_i_bałwanek.jpg
      • natla Re: Kliknij w obrazek - odsyłacz 26.11.08, 21:10
        Serdeczne dzięki Bogatko. Jutro przestudiuje co napisałaś. Może
        pojme smile
        • natla Kwadracik z krzyżykiem. 27.12.08, 08:24
          Dzięki Bogatko za tamto w wątku Sagiego. Właśnie tej opcji z
          kopiowaniem nie było, więc skopiowałam link z adresu.
          Ale swoją drogą, może Ty mi wytłumaczysz sprawę zdjęć, które się nie
          otwierają. Nieraz dostaję w poczcie właśnie puste miejsce na zdjęcie
          z kwadracikeim czy prostokącikiem z czerwonym krzyżykiem w gornym
          lewym rogu. Tak jak to wyszło w wątku u Sagiego, tyle, że bez linku.
          Takiego zdjęcia nie mogę otworzyć. Czy to brak jakiegoś programu?
          • tesunia Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 00:16
            witam,
            chcialam prosic o rade,jak umiescic napis na zdjeciach komorkowych
            ktore sa juz w kompie,
            tz,jak zamieszcze swoje zdjecie na forum chcialabym miec na nim swoj
            napis.?
            z gory dziekuje.
            • sagittarius954 Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 07:17
              Zapewne przenieść zdjęcie do power pointa i napisać to co chcesz smile
              • tesunia Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 08:48
                czyli wejsc na obrubke zdjec tak??

dzieki sagi za pomoc.
                • ovaka Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 16:46
                  a czy w zwykłym windowsowym Paincie tez tego nie da sie zrobić?
                  • tesunia Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 20:31
                    pytasz mnie Ovaka?????

czekam na dziecie,na wyjezdzie jest i nie umie sobie poradzic a
                    niechce nic prubowac sama,bo bedzie mial za duzo do poprawianiawink)
                    • sagittarius954 Re: napis na zdjeciach prywatnych 06.02.09, 20:40
                      Tesuniu jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz . Nic nie zepsujesz ,
                      zdjęcie nie zniknie , najwyżej cos nie wyjdzie , ale możesz te samo zdanie
                      napisac na jakimś innym zdjeciu, jesli masz jakieś obawy smile
                      • natla Re: napis na zdjeciach prywatnych 05.08.09, 14:12
                        Chyba ponawiam pytanie. Czy ktoś wie jaki układ klawiszy powoduje,
                        że litery na klawiszach nie odpowiadają rzeczywistości (np. na "z"
                        jest "y" i odwrotnie) i jakim mozna wrócić do normalnosci wink
                        Zdarza mi sie to co jakiś czas i mija po jakimś czasie. Resetowanie
                        oczywiście wszystko normalizuje, ale chciałabym wiedzieć jak to się
                        w szczegółach odbywa.
                        • del.wa.57 Nie mam pojęcia...... 05.08.09, 14:48
                          Swego czasu też tak miałam,po zresetowaniu,wróciło do normy a dlaczego tak sie
                          dzieje? jak temu zaradzić? nie znaju!! wink
                          Może jest tu kto ''mondrzejszy'' big_grin big_grin
                          • dwa-filary Re: Nie mam pojęcia...... 05.08.09, 14:56
                            Natlu, kliknij Ctrl+Shift i po kłopocie smile
                        • dwa-filary Re: napis na zdjeciach prywatnych 05.08.09, 15:06
                          Niechcący wciskasz dwa klawisze, które są obok siebie/Ctrl i Shift/,chcąc naprawić musisz nacisnąć Ctrl+Shift
                          • natla Re: napis na zdjeciach prywatnych 05.08.09, 15:22
                            Filarciu, jesteś wielka.....to działa! big_grin Dzięki, dzięki, dzięki. kiss
                            • del.wa.57 Dziękuje:-) 05.08.09, 16:32
                              Ja też ci dziękuje Filarkusmile
                              • dwa-filary Re: Dziękuje:-) 05.08.09, 16:38
                                wink Polecam się wink
                                • natla Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 07.08.09, 00:10

Pierwszy raz zarejestrowałam się w YouTube i przesłałam fragment
                                  koncertu U2. Niby wszystko gra, filmik jest, ale nie mogę go
                                  umieścić na forum. W tinypic każą mi już 20 min czekać, a link z
                                  YuoTube jest po wklejeniu nieaktywny
                                  www.youtube.com/watch?v=6wxSE3YfQyw
                                  No i co? sad
                                  O kurcze...podglądnęła i jest!! To dlaczego nie ma go w
                                  Gawiarence?
                                  • natla Zidiociałam? 04.09.09, 15:46
                                    Walcze z komem od kilku dni. Nie było internetu, potem mi się
                                    pożarły 2 antywirusy, a teraz mi wielu rzeczy brakuje. Nie wskakuje
                                    mi możliwość pogrubienia liter i reszta, a przede wszystkim zgineły
                                    mi ulubione fora (te z prawej strony) i nie mogę znaleźć opcji na
                                    stronie for, dzięki którym mogę je zapisać jako ulubione. sad
                                    • misia007 Re: Zidiociałam? 04.09.09, 16:11
                                      Natla miła, techniczny matoł ze mnie wiec tylko czekać mogę aż sobie dasz radę
                                      albo....kogoś o takową na miejscu poprosisz.Kciuki trzymam!!!
                                      • agat-a52 Re: Zidiociałam? 04.09.09, 16:32
                                        Przyznaję, że często zaglądam do Waszego kącika komp.
                                        Natlu dlaczego masz dwa antywirusy?
                                        Ja niedawno miałam z tego powodu awarię.
                                        Rok temu instalowałam avasta, a wyrzucałam nortona. Przez ten rok miałam dwie awarie i takie tam różne problemy i nie nikt nie umiał znaleźć przyczyny.
                                        Teraz kupiłam Kasperskiego [ oryginała ] i nie mogłam go zainstalować, ponieważ okazało się, że mam nie do końca odinstalowanego nortona i avasta [????]. Wkurzyłam się zadzwoniłam do obu firm i krok po kroku wprowadzając jakieś kody udało mi się wyrzucić te stare antywirusy, które szalały w moim systemie. Teraz mam tylko jeden kasperski i puk..puk jest ok.
                                    • dwa-filary Re: Zidiociałam? 04.09.09, 17:48
                                      natla napisała:

> Walcze z komem od kilku dni. Nie było internetu, potem mi się
                                      > pożarły 2 antywirusy, a teraz mi wielu rzeczy brakuje. Nie wskakuje
                                      > mi możliwość pogrubienia liter i reszta, a przede wszystkim zgineły
                                      > mi ulubione fora (te z prawej strony) i nie mogę znaleźć opcji na
                                      > stronie for, dzięki którym mogę je zapisać jako ulubione. sad
                                      >

Po co Ci dwa antywirusy????????????????????? Przecież spowalniają Ci komputer, walczą między sobą wprowadzając zamęt w komputerze. Jeden dobry wystarczy
                                  • dwa-filary Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 17:53
                                    Natla, zmień status filmu, bo wyst epuje jako prywatny, zmień na publiczny smile
                                    • izis52 Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 18:09
                                      Filarciu; ależ ty jesteś mądra; film publiczny, prywatny ? A co to
                                      takiego ? Kurcze blade, chyba na jakiś kurs się zapiszę, bo co
                                      chwilę poraża mnie własna ignorancja w tej dziedzinie.
                                      • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 18:37
                                        Filarko, też nic nie rozumiem z tego filmu sad
                                        Dziewczyny, o zwalczających się antywirusach wiem już dobrze, ale
                                        prosiłam znajomego, przy okazji jego wizyty, żeby mi coś załatwił w
                                        laptopie, a potem poprosiłam, zeby wywalił z kompa stacjonarnego
                                        nie działającego już od 50 dni Noda. Zrozumiałam, ze wywalił i
                                        wprowadziłam później avasta. No i sie zaczęło. Teraq piszę z latopa.
                                        A co z ulubionymi? Czemu nie widzę tej opcji? W laptopie mam
                                        wszystkie ulubione fora obok, w stacjonarnym nie.
                                        • agat-a52 Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 19:05
                                          Natlo to już znasz diagnozę. Przeczytaj mój post. Ja też tak miałam, gdy wyrzuciłam nortona, a zainstalowałam avasta. Dopiero teraz przy kasperskim załapałam, że norton i avast jeszcze nie był odinstalowany.
                                          • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 19:31
                                            Przeczytałam! I dlatego odpowiedziałam. Problem w tym, ze avast sie
                                            nie chce odinstalować w żaden sposób, mimo że komp podał, ze
                                            odinstalowanie się powiodło. I teraz nie wiem, czy działa, czy nie.
                                            • agat-a52 Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 04.09.09, 19:35
                                              Ja wtedy znalazłam nr tel do avasta i facet poprowadził mnie krok po kroku, wpisywałam dodatkowo jakiś kod, który mi podał i dopiero deinstalacja się powiodła.
                                            • dwa-filary Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 06.09.09, 18:07
                                              natla napisała:

> Przeczytałam! I dlatego odpowiedziałam. Problem w tym, ze avast sie
                                              > nie chce odinstalować w żaden sposób, mimo że komp podał, ze
                                              > odinstalowanie się powiodło. I teraz nie wiem, czy działa, czy nie.

Ja za nic nie mogłam odinstalować Kasperskiego, dopiero mój 17 letni kumpel komputerowy siedział 3 godzimy, komputer chyba ze 3 razy przenicował na wylot iiiiiiiii udało się. Jakieś cząsteczki Kasperskiego były umieszczono gdzieś bardzo głęboko, dla zwykłego zjadacza chleba nie do przeskoczenia. Teraz mam Spyware Doctor i jest super
                                            • trevistas Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 02.08.10, 00:50
                                              natla napisała:

> Przeczytałam! I dlatego odpowiedziałam. Problem w tym, ze avast
                                              sie
                                              > nie chce odinstalować w żaden sposób, mimo że komp podał, ze
                                              > odinstalowanie się powiodło. I teraz nie wiem, czy działa, czy
                                              nie.

Sa specjalne programy do odinstalowywania pozostalosci poprzedniego
                                              programu av, np:

www.appremover.com
                                              • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 02.08.10, 08:19
                                                Trevistas, dzięki za cenne uwagi. Jak na razie wszystko mi sie
                                                udało odinstalować, zainstalować i wyczyścić, ale w przyszłosci
                                                dzięki Twojej pomocy na pewno będzie łatwiej.
                                                • trevistas Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 02.08.10, 23:40

natla napisała:

> Trevistas, dzięki za cenne uwagi. Jak na razie wszystko mi sie
                                                  > udało odinstalować, zainstalować i wyczyścić, ale w przyszłosci
                                                  > dzięki Twojej pomocy na pewno będzie łatwiej.
                                                  Sluze pomoca!!smile)
                                      • dwa-filary Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 06.09.09, 18:10
                                        izis52 napisała:

> Filarciu; ależ ty jesteś mądra; film publiczny, prywatny ? A co to
                                        > takiego ? Kurcze blade, chyba na jakiś kurs się zapiszę, bo co
                                        > chwilę poraża mnie własna ignorancja w tej dziedzinie.
                                        >

W jednym i drugim przypadku postępujesz z filmem tak samo, tylko na końcu musisz zaznaczyć, czy film ma być prywatny/ tylko dla ciebie/ , czy publiczny - dla wszystkich. Natla ma zaznaczone, że film jest prywatny, dlatego nie mogła go otworzyć i wkleić na forum.
                                        • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 08:34
                                          Czy ktoś mi może przypomniec jak wraca sie do starych ustawień w
                                          kompe?
                                          • dwa-filary Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 20:58
                                            Może Ci chodzi o to:
                                            Start, wsystkie programy, narzędzia systemu,przywracanie systemu wink
                                            • sagittarius954 Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 21:01
                                              Jak to, to natla tego nie wiedziała Jak to , jak to smile
                                              • dwa-filary Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 21:15
                                                Może zabyła dziewczynka, może zabyła .......smile
                                              • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 22:39
                                                Nie wiem, co się dzieje. Wszystkich programów nie mam. Nie trafiłam
                                                nigdzie na narzędzia systemowe. A mój komp jakby nie wpuszczał mnie
                                                głębiej....np. wchodzę w you tube, jest wszystko, oprócz ekranu z
                                                nagraniem, chcę coś wyszukać poprzez start, wyskakuje piesek na
                                                pustym polu i nie wyszukuje (leń jeden), linki mi się otwierają, ale
                                                nie działają, na forum nie mam pogrubienia i podgladu, zniknęły
                                                ulubione fora i nie dają sie wprowadzić na nowo. Jakby porównać
                                                pracę kompa do poziomów, to wchodzę na drugi, max trzeci poziom,
                                                przy np. 6-ciu.
                                                • natla Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 22:43
                                                  No, weszłam w akcesoria, ale karta z przywróceniem systemu jest
                                                  biała jak śnieg.....ani słowa czarnego. sad
                                                  • sagittarius954 Re: Się poleCciłaś Filarciu, to do roboty :D 10.10.09, 23:33
                                                    To wyczyść wszystko i wgraj od początku windowsa ,coś ty złapała ! to pewnie na
                                                    tej plaży big_grin
    • dwa-filary Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 10:09
      Natla, zrób jak radzi Sagi, połknęłaś jakiegoś robala co pożarł Ci część zawartości komputera.Jaki masz antywirus ???????
      • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 10:22
        Avasta. Cgyba sie problemy zaczeły, kiedy go ściągnełam. Nic mi nie
        pokazuję, że mam wirusa. sad
        • dwa-filary Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 10:49
          Avast płatny działa dobrze, darmowy - nie koniecznie.Spróbuj go wykasować całkowicie skąd tylko się da, a możesz go mieć w panelu sterowania/ dodaj/usuń programy/, może być we wszystkich programach, jak również w moich dokumentach-sprawdź i wywal. Jak już to zrobisz to pobierz inny antywirus/ polecam Spyware Doctor-darmowy/Skanuje mi komputer przy każdym włączeniu komputera.Może to przywróci "utracone", a jeżeli nie to chociaż pozbędzie się robala, a utracone przywrócisz ręcznie.
          • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 11:26
            Dzieki Fiarciu serdecznie. Zrobię to później, bo teraz idę do rana
            balować smile
            • an.ta Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 12:16
              Mogę teraz ja? Mogę. Już to miałam wyjaśniane, ale wtedy nie
              skorzystałam i teraz nie mogę znaleźcwyjaśnień. Nie
              mam ci z kreseczką. niby wiem dlaczego, ale nie umiem sobie ustawic.
              • dwa-filary Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 11.10.09, 14:42
                W win xp : panel sterowania - opcje regionalne - wybierasz zakładkę "języki" a tam naciskasz "właściwości". Wyskoczy okienko z obsługiwanymi językami. Wybierzesz polski - programisty.
                • an.ta Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.10.09, 00:59
                  Tak zrobiłam. Nie pomogło.
                  • cyrcyr Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.10.09, 06:40
                    I nie chce ci się wciskać alcik z c ? Musisz mieć ć na klawiszu?
                    • an.ta Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.10.09, 15:06
                      Ależ ja "ci" próbuję pisac z altem, tak jak ń, ź, niestety akurat ta
                      jedna literka nie da się napisac. Wiem ,że to jest dosyc znana wada
                      i można jej się pozbyc, tylko nie wiem jak.
                      • marii51 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.10.09, 21:38

• natla pilnie potrzebna pomoc 09.01.10, 19:02
                          Czy ktoś mi powiedzić jak wkleicć na stronie tabelę, a obok w odl.
                          pi x oko 2 cm i na tej samej wysokości drugą taką samą?
                          • natla Dzięki, już sobie pomogłam 09.01.10, 20:13
                            Po prostu tabeli nie kopiować, tylko ją narysować.....jakby komuś
                            było potrzebne.
                            • natla Pomocy 01.05.10, 23:29
                              Nie mogę się doszukać we własnym kompie swoich linków. Bardzo
                              proszę dobrą duszę jakowąś podanie linku do przesyłana zdjęć na
                              forum, czyli te z zapisem [img}..[img]...albo coś takiego.
                              • konwaliaibez Re: Pomocy 02.05.10, 01:02
                                Natla już pędzę by Ci pomóc big_grin

* by zmniejszyć foty :
                                www.jak-zmniejszyc-fotke.pl/
                                * a później by wysłać na forum
                                www.imageshack.us/
                                * kopiujesz adres(z właściwości)i dodajesz na początku i końcu [img...]adres[/img...]-----------oczywiście bez kropek

O rany to już 1.00 .. teraz to już idę spać...kiss

natla napisała:

> Nie mogę się doszukać we własnym kompie swoich linków. Bardzo
                                > proszę dobrą duszę jakowąś podanie linku do przesyłana zdjęć na
                                > forum, czyli te z zapisem [img}..[img]...albo coś takiego.
                                • natla Re: Pomocy 03.05.10, 12:09
                                  Dzięki ściechocinkowiany Bziku big_grin
    • coolista80 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 14.06.10, 11:31
      Mi się wydaje, że bez takiego kursu, to teraz ani rusz. Warto coś takiego zrobić
      dla własnego komfortu. Jeżeli szuka się pracy, to bardzo dobrze taki kurs będzie
      wyglądał w papierach, a poza tym myślę, że po prostu przychylniej patrzy się na
      człowieka, który ma odbyte kursy z tego, czego się w pracy teraz wymaga.
      Słyszałam, że Axon prowadzi taki kurs, ceny maja przystępne, więc warto coś
      takiego sobie zrobić.
      • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 14.06.10, 12:07
        Jak na razie, dajemy sobie świetnie radę na naszym wewnętrznym
        kursie, a papierki nam już w większości nie są potrzebne. big_grin
        • an.ta Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 14.06.10, 16:49
          Bardzo mi się przydał taki kurs.Byłam [b]absolutnie[b]zielona
          komputerowo. Poszłam na kurs i po ukończeniu zjawiłam się tutaj. Z
          jakim ja mozołem tworzyłam posty, z jakim mozołem odpisywałam,
          wklejenie zdjęcia wydawało mi się rzeczą niemozliwą. Ale powoli
          wciagnęło mnie to, dlatego zdecydowałam się na kurs grafiki
          komputerowej. Spodobało mi się więc załapałam się na tworzenie stron
          www ( dopiero się zacznie), a w międzyczasie pouczęszczałam sobie na
          kurs florystyki. Słowem ogarnął mnie świr uczęszczania na kursy smile
          • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 14.06.10, 23:30
            Kiedy w pracy nastał pierwszy komputer, też poleciałam na kurs
            podstawowy. Najbardziej się cieszylam, kiedy pisałam pierwszy list
            i mogłam kasować błędy big_grin
            Twierdzę, że ten kurs był mi bardzo potrzebny, glównie dlatego,
            żeby przestać się bać kompa. Reszty nauczyłam sie praktycznie
            metodą prób i błędów oraz przy pomocy wielu osób, chętnie
            dzielących się tu swoimi doświadczeniami.
          • neral_0 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 06.07.10, 16:15
            No to brawo. Od zawsze uważałem,że osoby dojrzałe powinny nauczyć się korzystać
            z komputerów, przecież to niesamowicie ułatwia życie. A twierdzenie,że w pewnym
            wieku nie można się nauczyć "tych różnych technicznych nowości" jest absolutnym
            nonsensem. Jeśli ktoś ma jakieś zahamowania, bo na przykład się wstydzi to
            powinien wybrać zajęcia w mniejszych grupach( taka możliwość jest na przykład w
            Axon)
      • grzesiek.2010 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 10.12.10, 09:26
        Popieram w 100% Tego typu kursy są teraz bardzo przydatne. W tej szkole widzę ze jest kurs który mnie interesuje czyli AutoCAD. Był ktoś z was tam może na kursie. Jak było?
        • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.12.10, 00:13
          Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego raz lub dwa razy dziennie komputer mi sie sam resetuje?
          • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 12.12.10, 10:30
            Podrzucam, bo to ważne. Nie chcę w razie czego zajechać kopma.
            • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 18.01.11, 08:40
              izis52 18.01.11, 08:16

Szanowni Państwo; proszę nie wpędzać mnie w kompleksy. Zupełnie nie wiem o czym rozmawiacie - serio. Mam teraz ten jakiś Firefox 4.0 B i ledwie się nauczyłam coś w zakładki wrzucać, a jeszcze mam na dolnym pasku bank, aktualności i szachy (ja nie używam i nie gram).
              Skoro jesteście, aż tak mądrzy - pokornie proszę uświadomić mnie, czemu dość często włącza się ramka z napisem :

Program Plugin Contrainer przestał działać poprawnie, albo coś o wtyczce Adobe, czy cóś tam... po skasowaniu napisu czasem jest ok, a czasem od nowa , co jest wkurzające....bardzo.
              • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 18.01.11, 08:43
                Po co zmieniałaś na Firefox. Dla mnie to okropny program.....pewnie dlatego, że go nie znam. big_grin Jednak w IE wszystko, no, prawie wink jest jasne i znane.
                • izis52 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 18.01.11, 08:49
                  W moim nowym lokum mogę mieć tylko radiowy internet, a mój laptop jest z Vistą. Przy Explorerze było okropnie wolno. Na Mozili zdecydowanie szybciej, ale coś tam z czymś widać nie pasuje sad
                  • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 18.01.11, 08:56
                    Ja Firefoxa zmuszona byłam używać w Lanckoronie. Czarna magia i wkurzający.
                    • sagittarius954 Kocham Mozillę Firefox 18.01.11, 11:09
                      IE to przeżytek .A w ogóle to kwestia przyzwyczajenia teraz mam chęć na przeglądarkę google , tyle że w tym starym gdzie brakuje mi już pamięci mogę tylko pogorszyć wszystko .
                      Wtyczka adobe mogła ulec uszkodzeniu albo upomina się o zaktualizowanie , Izis jak pobiegniesz na stronę mozilli to możesz sprawdzić swój komp wzdłuż i wszerz smile
                      • izis52 Re: Kocham Mozillę Firefox 18.01.11, 14:50
                        Mam nadzieję się naumieć i pokochać. Teraz np. na pasku u góry znikły strzałki cofania i wpieriod...
                        No i weszłam na te stronę MF i pod wtyczki pokazało: 2 adobe, jawa, ale nie wiem czy one są, czy trzeba stworzyć ? Jedna ikonka Adobe Reader jest, a te jawę to chyba kiedyś w zapale czyszczenia - wyczyściłam....sad
                        Ech - ciężkie jest życie samouka-niedouka komputerowego.
                        Sukcesy też mam. Nauczyłam się zdjęcia obrabiać, wklejać, zgrywać obrazki i parę różności big_grin
                        • euro-walonki Re: Kocham Mozillę Firefox 18.01.11, 20:15
                          Izis, wejdź w Narzędzia ---> Opcje ---> Zaawansowane ----> zakładka Aktualizacje i ustaw sobie wszystko tak, jak na obrazku
                          http://i53.tinypic.com/2cgn1jk.jpg
                          Zamknij Firefoxa. Uruchom ponownie. Gdy zapyta, czy ma zainstalować aktualizacje pozwól mu to zrobić. No, może oprócz aktualizacji FTP, która i tak się nie zainstaluje, bo jest niekompatybilna z programem. Niech zaktualizuje różne Adoby, Javascripty, pluginy i inne dodatki. Zamknij program. Otwórz ponownie.
                          Powinno grać i hulać. smile
                          • izis52 Re: Dziękuję E-W 18.01.11, 21:53
                            Kochana jesteś. Gra i buczy jak mówił kupiec z Kleparza.
                            -
                            http://i55.tinypic.com/eh1751.jpg
                            • izis52 Re: Dziękuję E-W 18.01.11, 22:01
                              Nie dodałam; jesteś WIELKA smile
                            • euro-walonki Re: Dziękuję E-W 19.01.11, 00:00
                              izis52 napisała:
                              > Gra i buczy jak mówił kupiec z Kleparza.

Buczeć za głośno nie powinno, bo znaczyłoby to, że trzeba wyczyścić wentylatorek. big_grin
                              Cieszę się, że mogłam pomóc. smile
                              • natla Wrzosie. 26.01.11, 15:54
                                Jeżeli Ci spóźnia, to trzeba kompa po prostu wyczyścić. Zejdź trochę niżej w tym wątku. Tam Trevistas podał bardzo do tego przydatne linki. Albo poproś dziecko wink
                                • wrzosowapolana Re: Wrzosie. 26.01.11, 16:09
                                  natla napisała:

> Jeżeli Ci spóźnia, to trzeba kompa po prostu wyczyścić. Zejdź trochę niżej w ty
                                  > m wątku. Tam Trevistas podał bardzo do tego przydatne linki. Albo poproś dzieck
                                  > o wink

Tiaaa...tylko, jak to jest, że raz jest opóźniony (nie wyczyszczony) a w tym samym czasie, w innym miejscu - nie? Poza tym odkurzałam przecież na Święta big_grin
                                  • natla Re: Wrzosie. 26.01.11, 16:13
                                    Uzmysłowiłam sobie teraz, że ja miałam czy miewam podobne problemy,ale juz nie zwracam na nie uwagi. To chyba zależne jest od dostawcy. Może wieczorami po prostu wiecej ludzi korzysta i ma to wpływ na szybkosć.
                                    • sagittarius954 Re: Wrzosie.w sprawie literek z opóźnieniem 26.01.11, 17:30
                                      Prawdopodobnie działają dwa programy antywirusowe . Zamknij jeden i będzie dobrze .
                                      • natla Re: Wrzosie.w sprawie literek z opóźnieniem 26.01.11, 17:51
                                        Fakt Sagi, to też mozliwość, ale nie wystarczy zamknąć. Trzeba wywalić jednego antywirusa.....czyli odinstalować.
    • trevistas Re: KURS KOMPUTEROWY.../ alternatywne wyszukiwarki 12.10.10, 00:26
      www.keyboardr.com
      findicons.com
      findsounds.com / dzwieki /
      www.cuil.com
      www.blinkx.com / video /
      www.classical.com / muzyka klasyczna /
      www.bing.com
      scholar.google.com / NAUKA /
    • spikelevin Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 21.11.10, 20:27
      Wszyscy jesteśmy równi i powinniśmy mieć dostęp do internetu!
      • wrzosowapolana Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 26.01.11, 16:07
        Za darmo, oczywiście smile
        • super222 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 26.01.11, 17:13

W 2013 roku WSZYSCY, w każdym domu komputer.
          Później za darmo, oczywiście, jak się wszyscy nauczą.
          PS. Widzisz wrzosowapolano, nawet komputer
          nie wytrzymuje i odmawia posłuszeństwa.
          A musisz pisać wieczorami? Radia posłuchaj,
          książkę jakąś poczytaj...proponuję M. Dąbrowską.
          Lekka, łatwa i przyjemna. A ten Niechcic, taki olbrzym
          a jak tkliwie kochał. Polecam.
          ---
          https://emoty.blox.pl/resource/th_frogprince.gif

A czy wiesz ile żab trzeba pocałować, żeby trafić
          na prawdziwego królewicza. ?
    • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 08.04.11, 16:55
      Ten kurs, to raczej pomoc koleżeńska, bo wszyscy sobie nawzajem pomagamy, będąc na mniej więcej jednakowym poziomie....niektórzy lepsi w tym, inni w czymś innym. I jest to kurs wystarczający dla nas. Jeżeli ktoś chce, to jasne, że pójdzie sobie w realu na jeden z bardzo wielu kursów. Może i do AXON-a.
      • wrzosowapolana Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 08.04.11, 17:50
        Może mi ktoś powie, jak kopiować tekst bez myszki? Klawiszami znaczysmile
        • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 08.04.11, 17:57
          CTRL+C
          Wpisz sobie w google "skróty klawiaturowe"
          • euro-walonki Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 08.04.11, 19:28
            I wklejanie Ctrl + V. Zawsze lewy Ctrl. smile
            • wrzosowapolana Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 09.04.11, 09:39
              Walonki, skąd wiedziałaś, ze pisząc "kopiować" chodziło mi o "wklejanie"?big_grin To się nazywa kobieca intuicja!!! Dzięki. Cmooook.
              Natlu, jesteś mniej domyślna, ale się starałaśsmile Ścisk cieplutki.
              • euro-walonki Wrzosowo 09.04.11, 10:51
                A tak sobie pomyślałam, że może nie będziesz miała co zrobić z tym, co sobie skopiujesz do bufora. Wszak to nie kopia Van Gogha. big_grin
                • wrzosowapolana Walonkowo 09.04.11, 12:33
                  Niby nie, ale jak znam Natlę, to ucho i tak mnie zabolismile
              • natla Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 09.04.11, 15:23
                No co! Pisze jak byk kopiować, więc nie szukałam drugiego dna. No! big_grin
                A na ucha sobie lepiej copke załóż.
    • graga211 Do euro-walonki prośba 09.04.11, 14:43
      Witaj. Widziałam Twoją pomoc udzieloną w sprawie Mozilla Firefoxa i mam nadzieję, że zdołasz pomóc również mnie.
      Otóż, nagle przestał mi się otwierać, milczy jak grób, a więc nie mogę wejść do jego opcji. Przeprosilam się z explorerem, który jednak nie do końca mnie satysfakcjonuje.
      Czy muszę odinstalować milczka i zainstalować najnowszą wersję firefoxa?
      A może instalowanie nowego spowoduje automatyczne odinstalowanie nieczynnego?
      Na razie bez sensu i celu zajmuje miejsce na HD.
      Pozdrawiam - gra
      • euro-walonki Re: Do euro-walonki prośba 09.04.11, 15:08
        Radziłabym zainstalować nową wersję 4.0, która jest o wiele fajniejsza i szybsza od poprzednich. Nie musisz odinstalowywać poprzedniej. Instalacja z użyciem domyślnych ustawień nadpisze wcześniejszą wersję przeglądarki. Nie wpływa to na dotychczasowe hasła, zakładki ani historię przeglądania, tylko może spowodować wyłączenie niektórych rozszerzeń niekompatybilnych z najnowszą wersją Firefoksa, ale wtedy program sam Ci podpowie, co powinnas zaktualizować.
        Można ją pobrać stąd: www.mozilla.com/pl/firefox/

Ta nowa wersja ma trochę inny układ na ekranie /np. odświeżanie jest przy górnym pasku adresu po prawej, a strona Home na górze w samym rogu/, ale można się szybko przyzwyczaić. smile
        Powodzenia!
        • natla Re: Do euro-walonki prośba 09.04.11, 15:27
          Tego Fire to ja w ogóle nie kapuję. Ma go znajoma na wyjzdach i okrutnie się męczę. Pewnie dlatego, ze go nie znam....przynajmniej tak sobie tłumaczę.
          • euro-walonki Re: Do euro-walonki prośba 09.04.11, 16:04
            Nie wiem, jak te nowsze wersje Explorera, ale te starsze, dziurawe, do których co parę miesięcy Mcirosoft kazał instalować jakieś poprawki, łaty i inne uszczelniacze doprowadzały mnie do szału. Dziurawe toto było jak sito i różne dziadostwo z sieci mogło na kompa przepuścić. Odkąd parę lat temu przesiadłam się na FF czuję się jakoś bezpieczniej. No i kiedyś na IE nie było wmontowanych wyszukiwarek, encyklopedii, leksykonów, słowników i automatycznego wykrywania błędów pisowni, a na FF było. smile
            Chociaż mój chłop - zawodowiec i tak twierdzi, że najlepsza jest Opera, której ja z kolei nie przyswajam. smile
            • graga211 Re: Do euro-walonki podziękowania 09.04.11, 18:23
              Wielkie, serdeczne dzięki! Zaraz wezmę się do roboty.
              Niektóre serwisy źle współpracują z explorerem, szczególnie tak starym, jak mój. Wtedy najczęściej nie mogę wklejać swoich materiałów. Z firefoxem wszystko chodziło należycie, dlatego znowu chce odstawić explorera na 'awaryjną bocznicę'.

Natla, nie bój się!
              Choć z drugiej strony - podobno przyzwyczajenie to druga strona natury człowieka. -wink
              I chyba nie tylko człowieka.
    • brygida284 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 07.07.11, 08:35
      Musze powiedzieć, że z chęcia zapisałabym się na taki kurs komputerowy ale już bardziej zaawansowany poniważ praktycznie każdy program znam od podstaw a niektóre bardziej dokładnie. Najbardziej chyba interesowałby mnie kurs autocada w tej szkole wink Jestem zajwaiona na punkcie wnętrz oraz generalnie arcchitektury a ten program daje spore mozlwiosci przy projektowaniu.
      • graga211 Re: KURS KOMPUTEROWY..... 2 .....332 + 07.07.11, 10:03
        W swoim czasie też byłam wink i nawet ściągnęłam z zagranicy program do projektowania wnętrz, a potem nabyłam do projektowania ogrodów. Przy nich spędzałam mnóstwo czasu, nawet za mnóstwo! Kilka zaprzyjaźnionych małżeństw skorzystało, ale.... już mi przeszło i programy oddałam innym "wariatom" wink Spóźniłaś się, zrobiłabym ci prezent smile .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka