Dodaj do ulubionych

Emerytury będą waloryzowane ! !

23.05.07, 16:59
WP Wiadomości

Emerytury bedą waloryzowane co roku 1 marca 15:00 22.05.2007
wtorek

Od 2008 emerytury i renty będą waloryzowane co roku 1 marca. Wskaźnik
waloryzacji wyniesie nie mniej niż średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów
i usług konsumpcyjnych w poprzednim roku kalendarzowym, powiększony o co
najmniej 20 procent realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia.

Projekt nowelizacji ustawy o emeryturach i rentach z FUS zakłada, że
ewentualne zwiększenie wskażnika będzie negocjowane w Komisji Trójstronnej do
Spraw Społeczno-Gospodarczych.

REKLAMA Czytaj dalej

Komunikat CiR z posiedzenia rządu informuje ponadto, że wprowadzenie zasady
corocznej waloryzacji uchyla ustawę z 2005 roku o zapomodze pieniężnej dla
niektórych emerytów i rencistów pobierających świadczenia w 2007 roku.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Emerytury będą waloryzowane ! ! 23.05.07, 21:03
      To chyba dobra wiadomość......choć wolałabym, aby mi 2-krotnie podniesiono
      marną emeryturę.
      • gerda11 Re: Emerytury będą waloryzowane ! ! 23.05.07, 21:07
        I daj tu palec a ona chce całej ręki ..... ale ja też bym chciała konkretnych
        podwyżek a nie jakiś głogowych waloryzacji ....
        • mania1119 Re: Emerytury będą waloryzowane ! ! 27.05.07, 12:55
          A ja przy okazji przypomne,ze jesli , równocześnie z otrzymywaniem
          wcześniejszej emerytury, pracuje sie-to mozna co roku otrzymac (ale trzeba
          napisac do ZUS pismo i zalączyc stosowne zaświadczenie) tzw,zaliczenie stażu,co
          odrobine wprawdzie,ale podnosi emeryture;a po ukończeniu 60 rż(kobiety) i
          przepracowaniu w okresie miedzy otrzymaniem wczesniejszej emerytury a ta
          radosną (a jak!!!)datą-30 miesiecy na u mowie o prace-można wnosic o
          przeliczenie na nowo kwoty bazowej,co równiez emeryture podniesie.

• www.alutka.pl Re: Emerytury będą waloryzowane ! ! 27.05.07, 16:06
            Nie wiesz jak długo czeka się na wyliczenie emerytury i pierwszą wypłatę?
            • mania1119 Re: Alutka 28.05.07, 00:10
              Tak w ogóle,to jesli kobieta skończyła 55lat i ma wypracowana należną ilośc lat
              (z ewentualnymi studiami jako okresem bezskładkowym)to może(dalej pracując)
              złożyc do ZUS papiery z wnioskiem o naliczenie emerytury i jednoczesnym
              zawieszeniem jej ze wzgledu na dalej wykonywana prace (nie dotyczy tych,ktorzy
              odchodzą z pracy w szczegolnych warunkach lub w szczególnym charakterze,bez
              względu na wiek).Wtedy w granicach miesiaca-dwóch dostaje sie wyliczona (ale
              zawieszona ) emeryturę,a w momencie,w ktorym podejmuje sie decyzje o
              rozwiazaniu umowy o prace,wysyła sie do ZUS świadectwa pracy,ostateczne RP-7 i
              prośbe o rozpoczęcie wypłacania pieniedzy.Ja otrzymałam je na bieżąco,czyli w
              tym samym miesiącu- i tak właśnie zrobiłam z wcześniejszym naliczeniem,potem
              jeszcze troche pracowałam.
              Generalnie mają dwa miesiące na wyliczenie i rozpoczęcie wypłaty.

• czarny.humor PiS na wodę, fotomontarz!! 27.05.07, 16:46
      Obawiam się Ntlo, że odczytałaś ten komunikat dokładnie tak, jak chciał rząd szubrawców.
      To jest jawne oszustwo i mydlenie oczu!

Jeżeli:
      "Wskaźnik waloryzacji wyniesie nie mniej niż średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w poprzednim roku kalendarzowym, powiększony o co najmniej 20 procent realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia.",
      to:
      Osoba mająca emeryturę lub rentę w wysokości 1000 zł otrzyma ze względu na inflację ok. 10 zł (inflacja ca 1%). Jeśli zaś średnie wynagrodzenie wzrośnie w przyszłym roku o sto złotych (przy obecnym 2.709,14 zł jest to raczej bardzo zaniżony szacunek), to dostanie 20%, czyli 20 zł. Po pięciu latach takich sprytnych waloryzacji, różnica w relnych dochodach (w bardzo uproszczonym rachunku) zwięszy się w proporcji:
      1100 zł dla emeryta, do 3200 zł średniej krajowej.
      Przy czym średnia w sektorze przedsiębiorstw jest jeszcze wyższa.

W ten sposób dzięki wspaniałomyślnie brzmiącym, pozoranckim "reformom" rządowym, na które koalicja nabiera najbiedniejszych, przepaść w dochodach będzie się szybko pogłębiać!
      A rząd odnosić będzie propagandowe sukcesy! I właśnie ci obywatele, których najbardziej nabiera (moherowe babcie i dziadkowie) będą przekonani, że to ICH najlepszy rząd.

Ale ja nie jestem specjalistą, więc moje rachunki i rozważania mogą nie być warte funta kłaków. I w dodatu można mi zarzucjć, że wypływają jedynie z niechęci do tego szubrawego rządu.

smile))
      • czarny.humor "MontaSZ" miało być przecież - rzecz jasna!! :))) 27.05.07, 17:08
        Tak mnie to wkurzyło, że myślałem, że na "wontku bes zasat..." piszę!

smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka