Dodaj do ulubionych

Sierpień zawitał!

01.08.14, 16:11
Witam wszystkich! I mamy drugi m-c wakacji i niestety ostatni, ale nic to! Pogoda wymarzona jak na lato przystało, weekend przed nami, więc bawmy się dobrze i korzystajmy z uroków lata, nabierajmy dobrej energii na jesień i zimę.
Miłego weekendu póki co życzę!
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 18:03

-zawitał sierpień, zawitały wspomnienia ..
      Powstanie "Ostra Brama" w Wilnie i Warszawskie.
      Pierwsze stłumione przez bolszwików, drugie przez faszystów.
      Ci z pierwszgo powstania przedzierali sie przez puszcze by iść na pomoc Powstańcom Warszawskim. Niewielu dotarło sad niektórzy wplaw przez Wisłę dostawali się a innych bolszewicy wyłapywali.
      -------------------------------------------
      Szczecin - ogromne osiedle Pomorzany ... żadnych syren, ruch nie zamarł !!! -Jedyny samochód z chorągiewką to nasz.
      Taka gmina sad((
      • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 18:12
        Wyszłam na balkon z mężem i wnukiem,czekaliśmy aż syreny zawyją.Niektórzy tak jak my znieruchomieli na balkonach.Ulicą szła młoda kobieta pchająca wózek z dzieckiem,zatrzymała się.Niestety,
        szła też starsza kobieta i młody człowiek z plecaczkiem i nic.
        • estella50 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 18:25
          Tak to już jest, myślę, że w każdym społeczeństwie: są bardziej i mniej świadomi, wrażliwi, obojętni, wykształceni itd.
          Dla mnie, mojego sumienia ważne, żebym nie przegapiła momentu refleksji i zadumy należnej Bohaterom i Ofiarom Powstania.
          • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 18:42
            Ktoś jak nie ma empatii w sobie to tak sie zachowa, jakby nic. Syreny wyją to niech wyją.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 20:06
      Żegnam się pospiesznie do polowy sierpnia. Za chwilę ruszam nad morze. Witaj przygodo!
      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 01.08.14, 20:09
        Baw sie dobrze! Ja jadę 28.
        Syreny wyły nawet tu u nas.
        • dorka556 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 06:41
          Dobrze, że ten wyjątkowo deszczowy lipiec już minął. I tutaj wreszcie zaświeciło słońce.
          Miłego dnia.

https://wgrajo.pl/img/003rcr.jpg
          • anoagata Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 07:34
            Mam odwrotnie.
            Dobrze że ten upalny bezdeszczowy lipiec minął.
            Wreszcie pada deszcz i mam wolne od podlewania.
            • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 08:18
              http://s15.rimg.info/157f9c99dcc1d84a523772d765dfccbc.gif
              Na szczęście nie muszę aż tak podlewać,deszczyk trochę popadał
              i czekam na słoneczko,może Dorka się podzieli?
              ale tylko jednym promyczkiem,bo też chcę odpocząć.
              • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 09:33
                Oj nie...nie! Doruś żartowałam. http://s4.rimg.info/400e717031f4b7f921e45268cc207c12.gif
                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 11:21
                  U mnie też był raczej bezdeszczowy. Dzis słoneczko zbytnio sie nie wysila ale parno jak diabli.
                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 20:45
                    Witam. U nas też była krótka ale dość solidna pompa z nieba. Teraz jest super.
                    • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 02.08.14, 21:36
                      A była, tylko za krótko.Popatrzcie jak to jest - tu za mało a w kieleckiem i jeszcze gdzieś tam takie podtopienia i ludzie znów mają kłopot.
                      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 03.08.14, 11:12
                        No i praży od rana.Mąż postanowił odwiedzić swoją mamę, więc dzis mam swięto lasu i nawet obiadu nie gotuję.Pootwierałam wszystkie drzwi i okna, właczyłam duzy wentylator,w salonie zasunęłam zasłony i jest fajnie. Póki co jest w cieniu 29 st. Potem sie pomoczę i przeżyję ten upał.
                        • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 03.08.14, 13:14
                          U nas też smaży od rana.
                          Witam milutkosmile
                          • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 04.08.14, 15:25
                            Witam upalnie. Powiało, zagrzmiało i poszło bokiem, a myślałam że tycio ochłodzi.
                            Miłego dnia życzę.
                            • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 04.08.14, 15:41
                              Też cieszyłam się na chłodniejszy dzień, a tu masz upał jak był tak jest nadal sad
                              • aga-kosa Re: Sierpień zawitał! 04.08.14, 16:17

Od 31 lipca pomimo upałów siedzieliśmy w Wełnie. Miło było. Wczoraj jeszcze warto w Warcie było popływać. Wróciliśmy przed wieczorem do domu i dopiero rozpętała się burza, jak by ktoś wiedźmę za mąż wydawał.
                                Nie było światła i internety do dziś do 15. wieczorem opiszę jak było. smile aga
                                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 04.08.14, 17:19
                                  U nas słońce bardzo leniwe dzisiaj ale i tak jest parno. Chyba po tej wczorajszej ulewie. Tylko u nas te ulewy nie wyglądaja tak jak gdzie indziej -ziemia chłonie jak gąbka. Za to w kopalniach wody!!!
                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 05.08.14, 16:10
                                    Dzień dobry. Ja już prawie na walizkach, żyję wyjazdem na wczasy.smile
                                    Miłego dnia życzę.
                                    • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 05.08.14, 16:46
                                      Miłego wypoczynku Tamaryszku,pogodę masz jak w banku.
                                      • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 05.08.14, 17:31
                                        Fajnie byłoby gdyby pogoda dopisała, ale ja i tak się cieszę na tydzień spędzony z synami i ich partnerkami. Cały rok są na obczyźnie więc ich obecność będzie mi droższa od pogody.smile
                                        • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 05.08.14, 18:15
                                          Baw się dobrze - jaka by nie była ta pogoda.
                                          • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 05.08.14, 19:52
                                            Mam taki zamiar, a póki co przy garach stoję coby na wczasach nie stać ino słoiki otwierać. Dzieci nie wymagają, ma być luz bluz, no ale ja nie byłabym mamusią żeby nie chcieć im dogodzićwink
                                            • anoagata Re: Sierpień zawitał! 06.08.14, 10:20
                                              Wczoraj długo długo nadchodziła burza ale gdy już nadeszła jak pier dyknęło dwa razy to jabłka pospadały z jabłonki.Następnie zaczęło wiać i lać,taka była ulewa jakby wiadrami ktoś lał po oknach.Po 10-ciu minutach zaczęłam krzyczeć;dość dość.
                                              Po krótkim czasie moje krzyki zostały wysłuchane.
                                              Zrobiło się cicho i spokojnie
                                              choć myślałam że znów coś pie.....ie.

Tamarko,miłego spotkania i wypoczynku !.
                                              • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 06.08.14, 18:44
                                                Dziękuję. Wpadłam na chwilkę, witam milutko i bawcie się dobrze jak mnie nie będzie.
                                                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 06.08.14, 21:02
                                                  Ciarki przechodzą, jak sie patrzy na wiadomosci z Małopolski. Tyle zniszczeń...U nas jakis taki - odpukać - spokojniejszy region. Oby tak dalej. Trochę w nocy padało ale dzień był ładny.
                                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 07.08.14, 11:43
                                                    Znów mamy gorąco. Biorę sobie wolne - tak ze dwa dni .Chyba że nie wytrzymam?
                                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 07.08.14, 16:46
                                                    Witam. Uf, jeszcze troszkę, jeszcze jutro targ i ostatnie zakupy i laba. Dziś miałam dzień pięknościwink
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 07.08.14, 17:27
                                                    Duszno okropnie,a tak fajnie było rano.
                                                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 08.08.14, 20:02
                                                    Witam,deszcz i burza przepędziły mnie z działki do domku.Tutaj suchutko ani kropli deszczu.
                                                  • aga-kosa Re: Sierpień zawitał! 08.08.14, 21:15
                                                    A ja mam wreszcie wszystkich w domu. :0 Duże dzieci, ich dzieci, przyjaciele wnuków i dwa koty i dwa psy.
                                                    Na szczęście zapowiada się dobra pogoda to będą mieli zajęcia. Na niepogodę dzieci przywiozły książki i gry planszowe.
                                                    Jak dawno nie grałam.
                                                    Mąż mówi, że od jutra zostawiamy chatę dzieciom i wybywamy. Chata jest ubezpieczona - na wszelki wypadek smile aga
                                                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 09.08.14, 09:31
                                                    Witam w słoneczną sobotę,miłego dnia.Zmykam do prac domowych,pozdrawiam.
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 09.08.14, 11:02
                                                    Przy sobocie mam już po robocie i czekam na dzieci i wnuczki.

https://vpx.pl/i/2013/11/26/id_joe_pl-sub-images-pictures-24cb28e6ed1da8a5139fd2bc86b6d998-th2.jpg
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 10.08.14, 09:45
                                                    http://i57.tinypic.com/24enrj8.gif
                                                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 10.08.14, 10:44
                                                    Witam,udanej niedzieli.Ja powoli się szykuję do wyjazdu na działkę,jak mi się uda to jutro wybywam.Po południu wpadnie do mnie kumpela na kawkę i pogaduchy.
                                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 10.08.14, 18:30
                                                    Upał. Ale gromadzą sie juz chmury, ponoć u nas będzie trochę chŁodniej. Prawie 3 dni byłam z dziećmi, jednak w bloku to już nie dla mnie.I na dodatek III piętro...
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 11.08.14, 09:34
                                                    Witam.dalej upał. https://dodatkii.net/emotki/60.gif

http://i60.tinypic.com/bi09y0.gif
                                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 11.08.14, 21:06
                                                    U mnie odpuścił. Prawie cały dzień przewaga chmur,nawet pokropiło. Od razu inaczej, bo juz miałam minę jak ten kot...
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 11.08.14, 21:26
                                                    To u mnie polało porządnie.
                                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 12.08.14, 18:46
                                                    Pokazywali zalaną Warszawę. U nas spokój, nic nie pada.Wyraźnie sie ochłodziło - ale już trudno było wytrzymać. Ciekawa jestem jaka będzie końcówka miesiąca bo 28 jadę nad morze.
    • anoagata Re: Sierpień zawitał! 13.08.14, 12:22
      Przerażająco wygląda ten konwój i 280 ciężarówek.
      A co będzie wieczorem ????
      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 13.08.14, 15:46
        Co w ogóle będzie dalej...
      • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 13.08.14, 16:54
        Oj też ten konwój w głowie mi siedzi.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 13.08.14, 20:49
      Dzisiaj rano wróciłam i cały dzień regenerowałam swój, nadwątlony podróżą, organizm.
      Łeba to jeden wielki bazar. Dzikie hordy ludzi,tłok na plaży niemożebny, miejscowość zaniedbana, dworzec kolejowy nie remontowany od wojny, wzdłuż torów pokrzywy i inne zielska co najmniej do pasa. Jestem zniesmaczona wyglądem polskich kurortów /bo to nie tylko Łeba tak wygląda/.
      Na szczęście cały czas dopisywała mi pogoda więc nasyciłam się i słońcem i morzem, a w końcu po to tam jechałam. Miłego wieczoru.
      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 13.08.14, 21:12
        Witaj ! Ja jadę 28 do Kołobrzegu,zobaczymy jak go znajdę. Ostatni raz byłam tam w 1996 r.
        • maria6450 Re: Sierpień zawitał! 14.08.14, 07:55
          Irysko, piękny sierpień na zdjęciu u górysmile. U mnie upały się skończyły, więc żyję.
          • anoagata Re: Sierpień zawitał! 14.08.14, 15:31
            A ja proszę o powrót upału,który był tu niedawno a zniknął.
            Jest zimnica i trzeba będzie palić w piecu.
            • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 14.08.14, 17:09
              Jest bardzo przyjemna letnia temperatura -taką lubię. Anoagato, nie wywołuj wilka z lasu, jeszcze nie pora na palenie w piecu.
              • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 14.08.14, 18:44

Piękny sierpień .. nawet sie ochłodziło.
                Oby tylko nie padało. Zakupy na jutro zrobione, obiad też gotowy, Po obejrzeniu uroczystości rocznicowych pojedziemy nad Zalew do Nowego Warpna.
                Życzymy Wam miłego wypoczynku. A sobie zyczymy, by grzyby wreszcie pokazały sie w Puszczy,
                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 14.08.14, 20:58
                  No nie - 21 na zegarze a już sie robi ciemno.Nieodwołalnie jesień sie zbliża...
                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 14:07
                    Zaczyna grzmieć - burza nadciąga. Ale czy sie rozwinie to nie wiadomo. U nas tak jest, pomruczy i wali nad Odrę.
                    • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 14:20
                      Witam,ładnie dziś,pięknie wyszła Defilada.
                      Cyknęłam z balkonu.

http://i60.tinypic.com/2rym2xv.jpg
                      • maria6450 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 16:41
                        Jago, piękne zdjęcia! Jednak ten dzień, w świetle wydarzeń na Ukrainie, niepokojący dla mnie.
                        • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 19:13
                          Cały czas słucham.Żartowali niektórzy z premiera,że straszy.
                          Putina trzeba traktować szczególnie.A bodaj by go diabli wzięli. http://s19.rimg.info/024ec585ea56a2e292ad4f993d21699a.gif
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 19:38
      Miałam trudną noc z dolegliwościami sugerującymi kamicę nerkową. Aż póznym wieczorem przyjechała córka żebym nie była w nocy sama. Podała środki rozkurczowe,termofor i powoli niemoc ustąpiła. Muszę się pofatygować do lekarza bo coś jest na rzeczy, pobolewają mnie okolice nerek. No cóż, lata lecą i podzespoły siadają.Miłego wieczoru.
      • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 19:48
        Julinko staraj się dużo pić,bo może to tylko piasek.Ja tak miałam.
        • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 15.08.14, 19:54
          Burzy nie było - gdzieś sobie poszła wiec wsiedlismy w samochód i pojechaliśmy najpierw nad Odrę a potem do znajomych kawałek za Głogowem. No i trzeba trafu że dzwoni do mnie nasza aga że bedzie jechać 3-ką w mojej okolicy a ja dosc daleko. No i klapa...
          • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 16.08.14, 12:17
            https://osiappxp.blox.pl/resource/2zpjdl3.jpg.gif
            • anoagata Re: Sierpień zawitał! 16.08.14, 12:28
              Z rańca było zimno,teraz parzy a wieczór chyba będą wyładowania atmosferyczne.
              No sory!!! mamy taki klimat.
              Zapowiedziano najazd 'szwedów' do mnie,to oby nie padało.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 16.08.14, 18:40
      Piję,dziewczyny do upadłego.......głównie wodę i ziołowe herbatki, mam nadzieję,że poradzę sobie z tym piaseczkiem czy kamyczkiem. Serdeczności.
      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 16.08.14, 19:35
        U mnie dzisiaj misz-masz pogodowy. Wszystko było. Miałam tez miłą wizytę,na obiad wpadł syn i przywiózł mi moją małą dziewczynkę.
        • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 16:15
          I dalej sie tak kotłuje, na przemian chmury i słońce.
          • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 16:19
            U mnie fajne białe chmurki na niebieskim niebie.Słonko jak wyjdzie.
            • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 16:21
              Witam milutko. Wróciłam, a tydzień spędzony z dziećmi był cudowny, mimo niefajnej pogodysmile
              • dwa-filary Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 17:27
                Pogoda w typową kratkę, na spacerze zmarzłam uncertain Znalazłam pierwszego kasztana....jesienią pachnie. Podobno od środy ma być ładnie
                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 18:05
                  I znów cały czas będę podśpiewywać A mnie jest szkoda lata...- mimo upałów.
                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 18:27
                    Powinna być wiosna na przemian z latem żeby się nie znudziło.big_grin
                    • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 17.08.14, 21:05

Dobry wieczór,wróciłam z działeczki,byłam na imieninach u brata aż zal,że tak szybko skończyła się niedziela.
                      • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 06:16
                        Witam w poniedziałek. Pogoda minionych kilku dni daje do zrozumienia, że lato już powoli szykuje się na odpoczynek sad Ale taka kolej rzeczy. Dziś na razie jest u mnie 15 *C.

Jeżeli przysłowia się sprawdzają to by znaczyło, że tegoroczna zima będzie krótka.
                        Gdy w dni sierpnia spieka wszędzie, tedy długa zima będzie.
                        • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 10:48
                          Witam,zobaczymy,póki co to jeszcze trwa ładny sierpień.Dzisiaj słonecznie i chłodny ranek dalej się okaże.
                          • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 11:21
                            I ja zawitałam,żeby was pozdrowić https://dodatkii.net/emotki/49.gif
                            Nie mam powodu dziś do narzekań.

http://i60.tinypic.com/eribyb.jpg
                            • aga-kosa Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 12:29
                              Wróciliśmy do domu w sobotę wieczorem ale dopiero dziś zaczynamy mieszkać w swoim domu. Dzieci wyjechały wczoraj wieczorem.
                              Tygodniowe wagary dobrze nam zrobiły a i dzieci bez naszej " kontroli" wyhasały się do woli.
                              Nasza obecność nakładałaby im "kaganiec" typu kiedy iść spać i na ile głośno można słuchać muzyki czy zabaw na terenie. smile
                              Obie strony zachwycone.
                              Mamy wreszcie komputer dla siebie. smile aga
                              • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 16:11
                                Temperatura umiarkowana, humor również - goliłam żywopłot co mój kręgosłup niezbyt lubi. Ale trzeba sie trochę ruszać.
                                • wirujacypunkt Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 18:26
                                  Witam sierpniowo, ale jestem dzisiaj trochę zawiedziona. U nas miał być słoneczny dzień
                                  z przyjemną ciepłą pogodą +24 *C, a tymczasem jest chłodno, na niebie wiszą ciężkie,
                                  ołowiane chmury, wieje silny wiatr i zapewne zaraz będzie padał deszcz. Pogoda pokrzyżowała mi plany.
                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 18.08.14, 20:12
                                    Witam miło. Jagusia czy to begonie? Śliczne!
                                    • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 19.08.14, 09:35
                                      Witam,wczoraj była awaria i nie mieliśmy wody a dzisiaj wszystko do nadrobienia.Udanego dnia,pozdrawiam.
                                      • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 19.08.14, 22:30
                                        Dobry wieczór i dobranoc. Padam na pysk i mam zamiar leniuchować co najmniej dwa dniwink
                                        • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 20.08.14, 07:43
                                          Witam w kolejny sierpniowy ranek. U mnie słoneczko świeci, trochę wieje, 13 *C. Miłego dnia.
                                          • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 20.08.14, 14:00
                                            U nas też wieje i pranie fajnie schnie, a i słoneczko chwilami przygrzewa.
                                            Witam miło i zmykam bo dziś mamy dzień lenistwawink
                                            • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 20.08.14, 17:15
                                              Wreszcie ! Mnie pyrkocą pomidory, kupiłam trochę "limy", obrałam ze skórki, zmiksowałam,dodałam cebulę,czosnek,seler no i pomału sie gotują. W zimie palce lizać.
                                              • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 20.08.14, 17:50
                                                Witam,rano miałam wyjazd do mamy i na działkę.Wyrwałam cebulę,zebrałam resztę ogórków.
                                                Mieszkająca obok mamy moja szkolna koleżanka obdarowała nas dużą ilością pomidorków na
                                                przecier i jutro przetwarzanie mnie czeka.
                                                • anoagata Re: Sierpień zawitał! 20.08.14, 18:17
                                                  Ja pierdzielę taki sierpień !!!
                                                  Centralnie na słońcu to dochodziło do +20
                                                  Ogórki chyba już wymarzły a reszta to pewnie dziś w nocy bo to tylko+9 st.

Tamarko dobrze ze już jesteś cała zdrowa i szczęśliwa.
                                                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 06:45
                                                    Witam,chłodny i zachmurzony mamy ranek.Udanego dnia i dobrej pogody życzę,zmykam do kuchni.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 09:39
      Witam serdecznie. Mam teraz trudny czas i dlatego mnie mało na forum. Tak będzie do końca miesiąca ale dam radę. Serdeczności przesyłam.
      • maria6450 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 10:28
        Dziwny dzień wczoraj miałam, zrobiłam masę rzeczy, a dzień nie chciał się skończyć, jakby trwał dwa razy dłużej. Pierwszy raz coś takiego, zawsze odwrotnie, zawsze za mało.
        • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 17:29
          Witam serdecznie. Robię i robię i końca nie ma, ale ciągnę ten nawał pracy i dam radę. jutro mam dzieci na obiedzie, pojutrze wędzenie i ciągle coś.
          • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 20:47
            Irysko, czy ty do przecieru pomidorowego ( m.in. na zupę pomidorową ) dodajesz cebulę czosnek i seler ? Zainteresowałam się tymi dodatkami.
            • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 21:09
              Wiktorio, przecieru nie chce mi sie robić, to jest taki niby ketchup albo inaczej musztarda pomidorowa. Do mięs, do sera, do ciepłej kiełbaski...Chciałam dosmaczyć i troszkę dodałam tabasco - ciut za dużo i pikantne mi to wyszło. Zajechana dzis jestem, moje psiaki zrobiły mi dziś pobudkę o 5 rano, W związku z czym chyba pójdę wczesniej spać - tym bardziej że jutro do mnie przyjedzie wnuczka, muszę zbierać siły.
              Julinko - cos złego się dzieje?
              • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 21:54
                Irysko, gdybyś mogła podać jakieś proporcje, byłabym wdzięczna. W sobotę będę robiła przecier pomidorowy, ale kusi mnie ten Twój sos smile chciałabym zrobić kilka słoiczków.
                • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 22:23
                  Ja w zeszłym roku też robiłam coś podobnego. Gotowałam pomidory, seler, marchew, paprykę, cebulę i czosnek, potem przetarłam to przez sito i zawekowałam. Wyszło coś co było świetną bazą do ryby po grecku, do smarowania pizzy czy do ryby na parze.
                  • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 21.08.14, 22:37

• smutas13 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 06:08
                      Zrobiło się chłodniej. Biorę się za mycie okien.
                      • maria6450 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 07:23
                        U mnie dzisiaj piękna pogoda, a tu śliwki, aronia, ostatnie ogóreczki, dobrze że słoiki już wyparzone, a właściwie wypieczonesmile. Dobrego dnia.
                        • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 07:39
                          Witam,ponury ranek nadal ,może będzie padało?Przetwarzania cd,udanego dnia.
                          • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 11:50
                            Widzę,że każdy ma inną pogodę,ja nie narzekam.
                            Miłego piątku. http://s17.rimg.info/ecc8243bb5f059187ce42f4642a0e5a5.gif

http://i60.tinypic.com/ojpee0.jpg
                            • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 16:09
                              Nie jest źle, tylko mam dosć hałasu. Dziś ciężki sprzęt pracuje koło mnie. Wiecie jaką drogę nam robią? Z kostki brukowej,nawet ładnie to wygląda, tylko nie wiem jak będzie wyglądał wyjazd z posesji. Jak na moje oko to te krawężniki będą przeszkadzać.
                              Wiktorio , ja to robiłam tak na oko -3 kg pomidorów ,ok kg cebuli, selera tak było ok.30 dkg.Papryka w proszku, sól, cukier, kwasek lub trochę octu i dałam oregano.Ponoć mozna dodać jabłka czy marchewkę. Tą cebulę i selera lekko udusiłam na oleju, ja to wszystko zmiksowałam i mam troche ziarenek.Jak chcesz mieć gładki, aksamitny to oczywiście trzeba przetrzeć. Ale i tak jest smaczny. W internecie jest trochę przepisów.
                              • anoagata Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 16:51
                                A w ziarenkach czyli pestkach pomidorowych ponoć samo zdrowie jest.
                                Pogoda jakby wykopkowa.

https://www.e-gify.pl/gify/praca/farmer/farmer1_%28www.e-gify.pl%29.gif
                                • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 17:11
                                  U nas był dziś piękny dzionek. Słoneczko świeciło tak że krótki rękaw i na zakupy.

Irysko, dziękuję za przepis. Jutro będę urzędowała w kuchni. Ja robiąc przecier tylko miksuję obrane ze skórki pomidorki. Nigdy nie przecieram. Lubię pływające nasionka pomidora smile Ach ten smaczek. Do tego sosu też nie będę przecierać.
                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 19:49
                                    Witam milusio.
                                    • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 07:46
                                      Witajcie kochani, życzę udanego, bezstresowego dnia smile
                                      • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 11:52
                                        https://gifyagusi.pl/obrazki/581_gif_stronka-agusi.jpg
                                  • amityr Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 08:33
                                    wiktoria53 napisała:

> U nas był dziś piękny dzionek. Słoneczko świeciło tak że krótki rękaw i na zaku
                                    > py.
                                    >
                                    > Irysko, dziękuję za przepis. Jutro będę urzędowała w kuchni. Ja robiąc przecier
                                    > tylko miksuję obrane ze skórki pomidorki. Nigdy nie przecieram. Lubię pływając
                                    > e nasionka pomidora smile Ach ten smaczek. Do tego sosu też nie będę przecierać.

Witam Cię droga wmusiu
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 17:45
      Urobiona jestem po pachy. Codziennie /przez 2 tygodnie/ opiekuję się moim 15 miesięcznym wnukiem.Najgorsze jest to ranne wstawanie bo swój dyżur zaczynam już o 7 30 a więc muszę wstać parę minut po szóstej. Dla mnie to Golgota i cały dzień" w plecy".Nie wyobrażam sobie jak radzą sobie te babcie,które na "pełny etat" opiekują się wnukami. Ja po takim dniu na nic już nie mam siły. Jeszcze tydzień......W dodatku pobolewają mnie nerki i jakaś dziwnie słaba jestem, muszę zrobić badania.Pozdrawiam ,czekając na lepsze czasy.
      • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 22.08.14, 17:57
        Julinko, ja też nie dałabym rady. Mam 17 -miesięcznego wnusia, jadę do niego raz lub najwyżej dwa razy w tygodniu i to na kilka godzin, a po powrocie jestem skonana. Chociaż nie jestem z nim sama, ale staram się nim zająć żeby synowa mogła w tym czasie coś innego zrobić.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 12:16
      Witam wyspana wreszcie i zbierająca siły na następny tydzień. Miłego weekendu życzę Wam i sobie.
      • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 14:28
        Witam. Ja też życzę miłego weekendu smile
        • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 16:13
          Witam,miłego wypoczynku.
          • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 16:39
            21 słoików przecieru dziś zrobiłam. Jeszcze jedna tura czeka na gotowanie. Później muszę się choć na trochę położyć. A chciałam jeszcze odkurzyć i umyć podłogi. Nie dam rady sad Jutro zrobię sos wg przepisu Iryski. Mam na ten cel odłożone 3 kg pomidorów+selery+cebula.
            http://i62.tinypic.com/1z6h5pl.gif
            • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 17:45
              Ale pychotki Wiki, ja w wtorek będę szaleć z pomidoramismile
              • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 23.08.14, 19:35
                Całą noc prawie nie spałam, więc ledwie zrobiłam obiad, syn przyjechał po małą - i potem musiałam sobie uciąc drzemkę.Jakoś niespecjalnie sie czuję, pogoda czy co...
                • anoagata Re: Sierpień zawitał! 24.08.14, 08:12
                  Z tej miseczki Wiktorii,mi by wyszło ze 3-4 litry soku do picia i kilka słoków miąższu,który używam do sosów na spagetti.

Mam taką pogodę że ho ho!
                  https://www.e-gify.pl/gify/przyroda/pogoda/pogoda43.gif

Tylko 10 st na gradusie.
                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 24.08.14, 10:06
                    Witam,ja mam taką samą,zaczęło lać jeszcze w nocy i nie przestaje,udanej niedzieli mimo to.
                    • wiktoria53 Re: Sierpień zawitał! 24.08.14, 10:30
                      Pochmurno, ale dosyć ciepło jak na koniec sierpnia. Dziś dalej kręcę się przy pomidorkach ale to tylko 3 kg plus inne warzywa. Życzę udanego dnia.
                      • dorka556 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 10:53
                        Na Podhalu po deszczowym lipcu, była nadzieja, że sierpień jak co roku, będzie ciepły i słoneczny.
                        Niestety, sierpień już kończy się a słonecznych dni jak na lekarstwo. Jest zimno a w Z. był już pierwszy szron. Byle do wiosny....jak zwykle.
                        • jaga_22 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 11:13
                          U mnie raczej jesiennie,pochmurno i deszczyk pada.
                          https://www.sexy-gifs.de/data/media/322/kaefer0012.gif
                          • smutas13 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 11:27
                            Umyłam te moje okna. Dwa dni chodziłam połamana. Dziś sobie odbiłam - spałam ponad miarę.
                            Miłego dnia wszystkim.
                            • alfredka1 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 12:05
                              U nas słonecznie ale wietrznie, a zawietrznej nie mamy, wieje ze wszystkich stron . Pozdrawiamy. Nie przemęczajcie się , odpocznijcie jak lubicie smile
                              • iryska2604 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 15:47
                                U mnie paskudnie. Trochę się kiepsko czuję więc sie wzięłam za kurację bo mam wyjazd w perspektywie. No i zrobiłam sobie inhalację z nowego leku i zaczełam sie dziwnie czuć, taka wewnętrzna trzęsionka, ale wzięłam teraz i czytam ulotkę i taka reakcja moze nastąpić. Ale oskrzela mi rozszerzyło. Niech diabli wezmą te wszystkie leki !
                                • tamaryszek44 Re: Sierpień zawiódł 24.08.14, 16:16
                                  Witam. Spaliśmy jak świntuch do 10-tej, potem obiadek u teściowej a teraz sielanka w domu. Za to jutro targ i wędzenie nas czeka.
                                  Miłego popołudnia życzę.
                                  • maria6450 Re: Sierpień zawiódł 25.08.14, 17:52
                                    A u mnie grzybobranie, wysyp prawdziwkówsmile)
                                    • tamaryszek44 Re: Sierpień zawiódł 25.08.14, 18:43
                                      U nas sucho, ale jutro teście jadą do lasu na zwiady.
                                      Witam.
                                      • iryska2604 Re: Sierpień zawiódł 25.08.14, 20:29
                                        Tu trochę pokropiło. Zamieszanie mam z tym wyjazdem, jeszcze reszta zakupów,zwierzyna tez bedzie chciała jeść,nadreptałam sie jak nie wiem co. Kończą mi wreszcie robić drogę i powiem wam że jestem w lekkim szoku. Na takim pardon zadupiu droga jak z marzeń,z kostki brukowej jak chodniczek, gładziuteńka...Zobaczymy tylko zimą jak nie daj Bóg toto sie oblodzi. Pozyjemy, zobaczymy...
                                        • aga-kosa Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 08:45
                                          Irysko, myśl pozytywnie o swojej drodze zima - swoja drogą zazdroszczę drogi - bo "Prawo Murphy"ego mówi: - "Jak pomyślisz lub powiesz coś dobrego - na tym się skończy. Jeśli pomyślisz lub powiesz coś złego na pewno się stanie".[/b]
                                          Grzybów nie ma w lesie ale miałam w nocy deszczyk. smile aga
                                          • jaga_22 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 11:25
                                            Wczoraj deszczyk,dzisiaj deszczyk i bez słoneczka.
                                            No to se narysuję. http://s18.rimg.info/882ae12874e30e08210b549de38ca3e7.gif
                                            • tamaryszek44 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 11:31
                                              Witam. U nas pada od rana a ja gotuję przecier pomidorowy na zimę.
                                              Miłego dnia życzę.
                                              • anoagata Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 13:02
                                                Ogórki już wymarzły,pomidory na gołym polu kończą się wymarzać,następnie pewnie będzie cukinia.
                                                No i jak żyć panie prezesie ????
                                                • xy.5 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 13:28
                                                  Witam,zachmurzyło się i chyba zacznie padać,udanego dnia i dobrej pogody.
                                                  • wiktoria53 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 13:37
                                                    U mnie już się wypadało i nawet słoneczko zaświeciło smile
                                                  • aga-kosa Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 15:14
                                                    Przyniosłam z lasu kanie - będą flaczki grzybowe.
                                                    Czarny bez też przyniosłam i z pospadanymi gruszkami zrobię różową marmoladę. smile aga
                                                  • wiktoria53 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 15:23
                                                    Ago, smaku narobiłaś grzybkami ... mniam mniam smile Niech smakują smile
                                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 15:32
                                                    Ja też uwielbiam świeże grzyby. W tym roku jeszcze nie jadłam, ale u nas do dzisiaj było sucho. Dziś pada więc może się pokażą. Tymczasem może handelek wymiennywink....
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/bVaur9HjyBaaBiGhrB.jpg
                                                  • alfredka1 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 20:38
                                                    Łokrutna jesteś ... takie wędzonki !!! zachowaj kawałeczek, a my jadąc w Karkonosze przywieziemy Ci grzyby....
                                                    zapowiada się we wrześniu duży wysyp.
                                                    a na grzybyij domową wędzonkę to ciągle mamy apetyt smile)
                                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawiódł 26.08.14, 20:57
                                                    Nie ma sprawy Alfredko bo u mnie w zamrażalniku jest zapas. Zapraszamwink
                                            • jaga_22 Re: Sierpień zawiódł 27.08.14, 10:25
                                              No i proszę wczoraj narysowałam słoneczko i już zostało. https://emots.yetihehe.com/1/ostr.gif
                                              W nocy zagrzały grzejniki,to jeszcze cieplutko w domu.
                                              Miłej środy. https://emots.yetihehe.com/1/buzki.gif
                                              • xy.5 Re: Sierpień zawiódł 27.08.14, 10:30
                                                Słońca brak,chłodek jesienny póki co.Udanego dnia.
    • julinka601 Re: Sierpień zawitał! 26.08.14, 18:22
      Dziewczyny jestem zszokowana Waszą pracowitością, bo ja mam to już za sobą.
      Tamaryszku , pokazałaś takie smakowitości,ze aż ślinka mi leci.
      U mnie mży ale nie narzekam, bo jeszcze jako żywo mam w pamięci te dokuczliwe upały.
      Pozdrawiam.
      • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 26.08.14, 19:14
        O matko, sama nawędziłaś?
        • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 26.08.14, 19:42
          No jasne Irysko. Zawsze sami wędzimy, po to budowaliśmy wędzarnię na ogrodzie.
          • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 27.08.14, 15:35
            Witam. Czekam na dzieci i zamierzamy posiedzieć na tarasie. Dziś piękny i słoneczny dzień mamy, a to już chyba ostatnie podrygi.
            • anoagata Re: Sierpień zawitał! 28.08.14, 14:16
              Nadeszła czarna chmura,zabłysło,walnęło gdzieś piorunem,polało ,deszczem i posypało gradem i w następstwie mam słoneczko łącznie z tęczą oczywiście niepedofilską.
              • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 28.08.14, 15:16
                Tęcz to tęcza,zobacza jaka ładna.

oognet.pl/content/details/1206
                • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 28.08.14, 18:20
                  Witam,dzisiaj bez deszczu lecz chłodno.
                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 28.08.14, 19:44
                    A nad morzem ciepło. Pozdrawiam serdecznie z Kołobrzegu. Drogę miałyśmy dobrą, po przyjeżdzie od razu pognałyśmy przywitać sie z morzem. Mamy fajny pokoik z aneksem kuchennym,z łazienką, super gospodyni - dwa posiłki . Trochę do plazy daleko, ok.kilometra,ale ruszać też sie trzeba. Jestem bardzo zadowolona. Fotki będą póżniej.
                    • smutas13 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 08:04
                      irysko
                      Zazdraszczam Ci pobytu nad morzem.
                      Przyjemnego wypoczynku!
                      Pozdrawiam.
                      • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 09:55
                        Fotki koniecznie Irysko,niech sobie chociaż pooglądam.big_grin
                        U mnie dziś słonecznie i cieplo,jest ochota na pracę.

http://i57.tinypic.com/nvwgo2.jpg
                        • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 10:36

U nas też słonecznie i ciepło, a ochoty do pracy ani zdźiebka.
                          Dwa leciwe leniwce jadą za miasto, nad Zalew.-

• xy.5 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 10:49
                            Witam,nie pada,chłodno,od czasu do czasu pojawia się słońce.Powoli,powoli i część prac domowych zaliczona.W przyszłym tygodniu może na działeczkę?
                            • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 14:06
                              Witam milutko. U nas ciepło, ale słońca mało. Wzięło mnie na rosół ze swojskim makaronem. Koniec lata i wraca apetyt na zimowe rozgrzewające zupywink
                              • wodnik33 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 14:22
                                Wczoraj oglądałem maszynkę do cięcia makaronu o różnej grubości i kształcie. Niestety, nie było przy tej krajarce mechanicznej zagniatarki do ciasta. A może takich nie ma ?
                                • aga-kosa Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 19:55
                                  Napracowałam się bo dzień taki, że się wiele chciało. zrobiłam dżem malinowy z kawałkami gruszek i wygląda jak z ananasem, byłam z psem w lesie. Sucho strasznie ale gdy wracaliśmy na ścieżce rosły same prawdziwki. Nazbierałam na dzisiejszy obiad i na jutro na pizzę. Obrałam gruszki klapsy i suszę w piekarniku i w suszarce do grzybów. Są bardzo słodkie i łakome.
                                  Wnukowie się ucieszą. smile
                                  Teraz jest bardzo ciepło, jak nie popada to od rana znowu maliny do zerwania będą. Pozdrawiam malinowokiss) aga
                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 29.08.14, 20:27
                                    Dzień był piękny, pół dnia przesiedziałyśmy na plaży w Dźwirzynie, luda mnóstwo. Jutro już nie poużywamy chba bo może popadać. Na taką ewentualność też mamy przygotowaną opcję. Nie można mieć wszystkiego. A moze nie będzie tak źle? Jutro wgram jakieś foty.
                                    • smutas13 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 07:11
                                      Irysko
                                      Pozdrów Dźwirzyno ode mnie!
                                      Polubiłam tę miejscowość. Te ryby wędzone, jeszcze gorące, jedzone na miejscu... Miło się tam wypoczywało. Pojechałabym tam znowu.
                                      • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 14:04
                                        Witam w cieplutką sobotę i życzę miłego weekendu. Mąż niestety w pracy więc żadnych planów nie mamy.
                                        • anoagata Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 14:50
                                          Mówiąc jęzorem prokuratora.....dziś wykonywałam czynności... w ogrodzie.
                                        • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 14:53
                                          Ciepło, słonecznie. Byliśmy na naszym "Manhatanie". Jarzyny, owoce i w ogóle wszystko potaniało. Kupiliśmy truskawki, śliwki i gruszki.
                                          Trochę tam tłoczno, przyjeżdżają kupujący z okolicznych miasteczek naszych i niemieckich.
                                          Dobrze, że nie mieszkamy niedaleko Królewca, dopiero byłby tłok.
                                          • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 15:39
                                            Witam,skończyłam mycie okien,pozdrawiam.
                                            • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 16:37
                                              A ja miałam dziś w odwiedzinach syna z wnusią,a potem nieoczekiwanie przyjechała córka z zięciem i wnuczkiem.
                                              • alfredka1 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 17:30

-A do mojego pokoju przyszedł Wodnik i przyniósł winogron kiść.... chyba potem ja wybiorę się do niego ....-
                                                • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 19:51
                                                  To teraz się tak nawiedzacie ? Dziś pojechalismy na rybkę do Dźwirzyna, potem spacer po plaży i odwiedziłysmy Mrzeżyno. Przejeżdżałyśmy przez Rogowo - a tam tyle narodu, że trudno było przejechać.Dopiero pod wieczór pogoda sie trochę zepsuła, cały dzień był słoneczny. Wycieczkę po Kołobrzegu planujemy na poniedziałek jak juz sie ludzie trochę rozjadą bo wszędzie tłok. A we wtorek juz do domu...
                                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 30.08.14, 19:56
                                                    Irysko, pozdrów morze ode mniewink
                                                    Baw się dobrze!
                                                  • xy.5 Re: Sierpień zawitał! 31.08.14, 10:01
                                                    Witam,udanych wycieczek i miłej niedzieli.U nas wreszcie słoneczna niedziela,pozdrawiam.
                                                  • jaga_22 Re: Sierpień zawitał! 31.08.14, 10:56
                                                    Witam w ostatni dzień sierpnia.
                                                    Coś trochę się zachmurzyło,a rano tak było fajnie.
                                                    Miłej i zdrowej niedzieli. http://s9.rimg.info/aeec89d73363339e63e31e67a7563e2e.gif

http://i62.tinypic.com/1042h6a.jpg
                                                  • tamaryszek44 Re: Sierpień zawitał! 31.08.14, 11:48
                                                    U nas od rana leje jak z cebra. Nie będzie wycieczek za to będą knedle ze śliwkamiwink
                                                    Miłej niedzieli życzę.
                                                  • iryska2604 Re: Sierpień zawitał! 31.08.14, 16:43
                                                    Straszyli zimnym dniem a tu tymczasem po nocnym deszczu wstał całkiem ciepły dzień. Pojechałysmy tym razem do Ustronia Morskiego - zrobiło sie tak ciepło a ja ubrana nie na upał.Ale tak ok. 15-tej lunęlo i to tak że wycieraczki nie nadązały. I tak nie mogę narzekac - bo cały czas ciepło. Szkoda ze mi tylko jeden dzień został...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka