sagittarius954 24.07.09, 20:02 Używacie płatków kwiatów i samych kwiatów do produktów spożywczych ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inka-1 Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 20:44 Czesciej sa to nalewki lecznicze,jadlam tez ale sama nie robilam dzem z akacji i rozy.Malo tego???wiem ze stokrotka w zupie podobno jest smaczna Chyba mizerna ze mnie kucharka... Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 21:37 W celach spożywczych płatków nie tykam.Żadnych. Za to używam do kąpieli i łoże też mam obficie usłane płatkami. Różanymi oczywiście. No co? Pogadać nie można? Odpowiedz Link
natla Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 22:32 Płatki zaczynają być modne, zwłaszcza w luksusowych restauracjach. Ale nie mam o tym pojecia. Czasem tylko używam różanych do dekoracji stołu czy talerza. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 22:44 Ja to po płatkach do sypialni wchodze, a jakże. A tak poważnie, to płatki róż są jadalne. Wszystkich. Nagietka i jeszcze mase innych, ale ja nie Kleopatra. Odpowiedz Link
natla Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 22:46 E no jasne, że róża jest jadalna. Pamietam, ze co roku z Zakopanego z ogrodu "naszego" domu, Mama przywoziła wór płatków i potem było pieczenie konfitury....oczywiście głównie do pączków i przekladańca Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 22:49 Mmmmmmm pychotka. Moja babcia też robiła. Odpowiedz Link
an.ta Re: Z płatkiem smaczniejsze 24.07.09, 22:56 I moja babcia też. Pączki z nadzieniem z róży to były prawdziwe pączki. Ja teraz nawet nie wiem jak wygląda róża jadalna. Natomiast jak robię sernik na zimno, to wierzch ozdabiam malutkimi niebieskimi kwiatkami ogórecznika. Ładnie wygląda i jest jadalne. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Z płatkiem smaczniejsze 27.07.09, 18:56 używam płatków. Owsianych. I otrąb owsianych. Prawie do wszystkiego. Odpowiedz Link
cieplanata Re: Z płatkiem smaczniejsze 27.07.09, 21:29 używam płatków do dań kuchni meksykańskiej. Bo u nas jest błędne mniemanie, że kuchnia meksykańska to musi być ostro-słodka......nie musi być kolorowo pachnąco kwiatowa. Najpopularniejsze są kwiaty nagietka Odpowiedz Link