Dodaj do ulubionych

wiertarka, jaka?

09.04.07, 09:06
Jako, że sie przeprowadziłam mam parę dziur które nalezałoby wywiercić.Brałam
pod uwagę trzy opcje:
1.pożyczyć razem z osobą wiercącą
2.pożyczyć i wywiercić samej
3.kupić i nauczyć sie wiercić
Chodzi za mną opcja 3. Tylko tu powstaje problem jaka wiertarke kupić, by nie
nadwyrężył mojego kurczącego sie w zastraszającym tempie budżetu i spełniła
swoją role. Używacbędę tego cuceńka raczej spordycznie (karnisze, obrazki czy
lustra). Nie znam siena tym kompletnie, jak znam życie jedynie co do koloru
to umiałabym się wypowiedzieć. Może ktoś doradzi co taka wiertarka powinna
mieć a co jest tyko mało użytecznym bajerem. Może jakiśkonkretny model. A
może jednak lepsza opcja z pożyczeniem?
Obserwuj wątek
    • kurka_wodna2 Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 10:30
      Witaj, moze odłóż ten kłopot na poświąteczne dni smile

Ja myślę,że najlepiej wyjdziesz na wypożyczeniu kompletu...
      Z wierceniem wiążą się zakupy odpowiednich wierteł i innych jeszcze przykrości-
      trzeba to mocno trzymać abyś nie stała się wiatraczkiem do zablokowanej wiertarki...
      Najlepiej zrobisz, jak wymyślisz lejek na rurę od odkurzacza aby nie zakurzyć
      pyłem wapiennym albo ceglanym połowy pomieszczenia
      • ludzik_ten_sam Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 11:05

Zgadzam się z kurką. Trzymałam rurę od odkurzacza przy wlocie dziurki, a pan wiercił.
        • rafanetka Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 11:08
          Cenna rada,zapamietam. Czyli dwie osoby niezbędne.
    • majkel01 Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 11:53
      jeszcze zalezy od tego w czym chcesz te dziury wiercic.
      • rafanetka Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 12:27
        W ścianie smile
        • z_mazur Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 14:36
          No widzisz i tu zaczynają się schody, bo istotne jest to z jakiego materiału jest ściana. Czy to betonowa płyta, cegła, czy konstrukcja szkieletowa pokryta płytą kartonowo gipsową, każdy z tych materiałów wymaga innego podejścia.
          • cathy_bum Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 23:34
            Wypowiem się jako ta, która wybrała opcję nr 3. smile
            Ważne jest to, w czym chcesz wiercić: w betonie, w drewnie, w cegle? Od tego
            zależy, czy wiertarka ma być z udarem (w betonie bez tego nie poradzisz),
            jakiej mocy. Potem kwestia wierteł: wbrew pozorom wcale nie istotna jest tylko
            ich średnica, ale też przeznaczenie. Wiercenie wiertłem np. do betonu w metalu
            daje skutki opłakane wink
            Poza tym robienie dziur w betonowej ścianie wymaga trochę siły. I w ogóle
            wiercić też trzeba się nauczyć... Efekty mojego pierwszego "odwiertu" długo
            straszyły - jak się przyłożyłam, to odpadł piękny kawałek ściany...
            Dla mnie własna wiertarka jest duzym ułatwieniem, ale jestem taka "Zosia
            Samosia" i wiele rzeczy w domu sama robię. Jak Ci potrzebna tylko
            okazjonalnie, to lepiej wypożyczyć razem z wiertaczem. Przy okazji można pod
            fachowym okiem spróbować, czy to zadanie dla Ciebie.
    • megaa Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 14:54
      optowałabym za punktem nr 1. Prosto i wygodnie. Pewnie ambitnie byłoby chwycić
      wiertarke w dłoń i rozprawić sie z tymi dziurami ale wbrew pozorom nie jest to
      taka prosta czynność, jak mogloby się wydawać niewtajemniczonym. Lepiej stać z
      tą rura od odkurzacza, aby później ograniczyć też do minimum sprzątanie smile
      • ludzik_ten_sam Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 14:56

..i nie mieć pola golfowego na ścianie smile
      • rafanetka Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 16:31
        No właśnie ten przerost ambicji. Chce udowodnić zwłaszcza sobie, że dam ze
        wszystkim radę, że jestem silna itp. Ale tak naprawde właśnie przy moich
        ostatnich problemach zamarzył mi sie facet co to robi zakupy, czasami obiad
        ugotuje, zatroszczy się, zapyta czy wszystko OK. Ech bo na razie wokoło sami
        którzy poklepują po plechach i mówią 'wiedziałem, że dasz rade', 'jesteś
        silna'. A ja chciałabym usłyszeć 'jak sobie radzisz?', 'może pomóc?'.
        • jogaj Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 16:59
          jeszcze sie nie odzywalam, dopiero podczytuje forum,ale jak przeczytalam twoja
          wypowiedz to jakbym czytala o sobie, musialam sie odezwac. U mnie jest
          dokladnie tak samo i dokladnie takie same mam odczucia.
          Pozdrawiam - Jola z Gdyni
        • skibunny Re: wiertarka, jaka? 10.04.07, 22:46
          na wszystko jest czas, napewo trafi sie i taki co tak zapytasmile
          mi sie trafil!
          ale dopiero po tym jak kupilam wiertarke (nie taka najlepsza...smile i nauczylam
          sie wiercic!!!! i nauczylam sie meble skladac i pilnowac robotnikow, co to maja
          lazienke remontowac i znaczenia kontrolek w samochodziesmile
          i wiesz co? to naprawde daje satysfakcje, nawet jak w trakci wydaje sie trudne,
          niesprawiedliwe itp....

• gad_forumowy Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 15:40
      HILTI TE-35 + zestaw wierteł.
      • grzanka23 Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 15:46
        Cos czuje,ze i ja skorzystam z Waszych porad i kupie sobie wiertarke.
    • julka1800 Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 23:44
      Rafanetko, najlepsza opcja wypozyczyc wiertarke razem z wlascicielem, a
      wlasciwie zaprosic wlasciciela a potem jak juz zrobi swoje... poczestowac
      nalesnikami na slodko, mezczyzni to lasuchy smile))
      • marek_gazeta Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 23:47
        Słuchaj Julki bo dobrze godo.
        • rafanetka Re: wiertarka, jaka? 09.04.07, 23:58
          No więc zaprosiłam. Termin do końca nie określony, ale chęci są. Naleśniki tez
          będą, a co?
          • to.ja.kas Re: wiertarka, jaka? 10.04.07, 08:39
            Poza wiertarka mam równiez szlifierke katową, wkretarkę, i takie cos co tnie
            półki na okreslony wymiar, szlifierke oscylacyjną, plus wałki, pędzle,
            szpachelki itd smile))
            Jak pierwszy raz facet zobaczył moj składzik na narzędzia to mało nie
            zemdlał...a ja swietnie dawałam sobie rade. Sama zrobiłam remont w łazience,
            zrobiłam piekny ekran za wc i zabudowałam wanne smile))))
            Cholerna frajdę mi to sprawiło i niemałą satysfakcję. Teraz kiedy w maju
            wyprowadzam sie do nowego mieszkania aż mi troche żal, że zostawiam ludkom moja
            krwawice smile)))))
            Ale w nowym juz tez mam pomysł na kilka małych robótek dla siebie smile)))
            • skibunny Re: wiertarka, jaka? 10.04.07, 22:49
              ha no wlasnie! ja tez sie wyprowadzam i tez mi zal! wlasnorecznie
              pomalowanych scian, i tej lazienki! i calej reszty!
              i tez sie pocieszam, ze nastepne mieszkanie znowu da sie jakos podrasowac!
              wlasnorecznie!
              • jasminowo Re: wiertarka, jaka? 10.04.07, 23:53
                juz sie nie moge doczekać kiedy pomaluję domek zamieszkaly tylko przezemnie i
                mała smile
    • soniaaa Re: wiertarka, jaka? 10.04.07, 23:17
      Kupilam wiertarke. Udarowa. Ale zalozyam, ze to nie ja bede jej uzywac. I w
      omim przypadku sprawdzilo siesmile Tak jest najlepiej.
      Wczesniej myslalam, ze nie bede kupowala jakichkolwiek narzedzi. Ze po to sa
      mezczyzni. Zycie zmodyfikowalo moje zapatrywania. Musialam kupic jakis zestaw,
      zeby sobie poradzic.
      Wiertarka to juz kolejny etapsmile
    • marek_gazeta Re: wiertarka, jaka? 11.04.07, 22:48
      W sklepie specjalistycznym powinni doradzić. Nie potrafię polecić konkretnego modelu, ale np. fimy Makita czy Metabo to są firmy - jak coś kupować, to porządne. Na pewno nie z supermarketu za 30 zł, chyba, że chcesz wiercić w styropianie. Słyszałem np., że popularny sprzęt firmy Black&Decker to też produkty amatorskie.

Wiercenie nie jest trudne - jeśli materiał nie jest twardy. Oczywiście do każdego typu materiały (beton, metal, drewno) trzeba nabyć inne wiertła.
      • majkel01 Re: wiertarka, jaka? 12.04.07, 17:18
        ale jesli dobrze rozumiem kolezanka rafanetka nie zamierza zajmowac sie zawodowo
        wierceniem dziur wiec z pewnoscia wystarczy jej sprzet amatorski smile) Nawet i
        taki wytrzyma wywiercenie kilku dziur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka