Dodaj do ulubionych

Demolują.

12.09.11, 17:27
Zgodnie z przewidywaniami, jak donosi prasa, ruch cieżarówek na płatnych autostradach A1 i A2 spadł aż o 70%. Mimo że teoretycznie przewoźnikom zależy na czasie przeniosły się one na lokalne drogi, owszem bezpłatne,ale niedostosowane do ruchu ciężkich pojazdów. W efekcie stały sie one teraz zatłoczone, mieszkańcy miejscowości wzdłuż tych dróg przeżywają gehennę, ale co najważniejsze, drogi ulegają postępującej dewastacji. Samorządy zamiast inwestować w nowe drogi lub inne cele, będą musiały wydać pieniądze na naprawę tychże dróg. Ucieczka przewoźników na lokalne drogi rozpoczęła się od początku lipca, kiedy zniesiono dotychczasowy, rozsądny przepis(chroniący takie wsie jak np. Stanowice, Godzikowice), mówiący o tym że przejazd ciężarówek autostradą płatną z bramkami jest wliczony w cenę winiety. Obecnie oprócz kosztu Viatoll, ciężarówka wjeżdżająca na płatną autostradę ma dodatkowo nabijaną opłatę. Stąd te ucieczki na lokalne drogi. Samorządowcy piszą protesty, jest to naprawdę poważny problem. Od przyszłego roku ma być płatna A4. Analogiczna sytuacja, gdyby np. koło J-L biegła płatna doga i większość ciezkigo ruchu przerzuciłaby się na Oławską i Wrocławską. Czy starosta byłby zadowolony, że zamiast np. przeznaczyć pieniądze na remont szkoły średniej, musi wydać na naprawę zniszczeń? Pytanie: czy jakakolwiek opcja startująca obecnie w wyborach ma zamiar i możność zmiany tej sytuacji? Proszę o opinie wszystkich, a zwłaszcza mieszkajacegowpl, herssta, lafare, j.laskowice i poodziana.
Obserwuj wątek
    • lafare Re: Demolują. 12.09.11, 17:36
      No cóż, zostałem wywołany i mogę powiedzieć tylko że jest to jedna z większych durnot jaką ten rząd mógł nam zafundować, za wszelką cenę szukając pieniędzy dla sztukmistrza z Londynu.
      • hania6jl Re: Demolują. 12.09.11, 18:02
        Stara ,,dwójka" i ,,jedynka" powróciły do łask. Cieżarówki też za nie niejako płacą, ale mają już to wliczone w viatoll, nie ma bramek, które dodatkowo nabijałyby pieniądze.
    • mieszkajacywpl Re: Demolują. 13.09.11, 08:24
      Poczytaj Stanisława Michalkiewicza. On o takich różnych "demolkach" przeuroczo opowiada. This man is definitely my Polish hero! smile
      • hania6jl Re: Demolują. 13.09.11, 20:28
        Kiedy A4 zacznie być płatna, z takim samym problemem zmierzą sie także mieszkańcy chociażby wspomnianych Stanowic i Godzikowic.
        • mieszkajacywpl Re: Demolują. 13.09.11, 20:34
          Co ludzie zrobili, żeby drogi nie były płatne? Czy na przykład zamierzają zagłosować na kogoś innego niż 4 lata temu?? Dlaczego więc rząd ma nie skubać parapodatkami/opłatami itd.? no dlaczego? Dlaczego nie wziąć pieniędzy, które leżą na ulicy i nic za to mnie grozi?
          • przebudzonyx Re: Demolują. 19.09.11, 22:00
            To dobre pytania przed nadchodzącymi wyborami smile
            • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 08:08
              Tak, tylko ilu w tym kraju sobie je zada, heh..
          • stereo160 Re: Demolują. 20.09.11, 08:31
            mieszkajacywpl napisał:

"Co ludzie zrobili, żeby drogi nie były płatne? Czy na przykład zamierzają zagło
            > sować na kogoś innego niż 4 lata temu?? Dlaczego więc rząd ma nie skubać parapo
            > datkami/opłatami itd.? no dlaczego? Dlaczego nie wziąć pieniędzy, które leżą na
            > ulicy i nic za to mnie grozi?"

OK, jeśli miałbym przyjąć Twoją argumentację, jakie ugrupowanie na obecnej scenie politycznej daje 100% gwarancję (gdzie jest to zapisane, gdzie można znaleźć przygotowany stosowny projekt dokumentu normatywnego), że takich opłat nie wprowadzi sprawując realną władzę (utworzy lub będzie współtworzyć przyszły rząd). Na które ugrupowanie proponujesz oddać głos, aby w tej kwestii było inaczej, zgodnie z oczekiwaniami społecznymi??
            • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 08:36
              Na Nową Prawicę..
              • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 08:41
                Oczywiscie mam na myśli tylko klasycznie odpowiedzialne i rozsądne "oczekiwania społeczne".
              • stereo160 Re: Demolują. 20.09.11, 08:56
                dzięki, ale kilka pytań uzupełniajacych:
                gdzie są wspomniane przeze mnie dokumenty (czy tylko słowne, wyborcze i niezobowiązujące obietnice)?
                czy to ugrupowanie ma szanse rządzić (czy stworzy większąść parlamentarną) lub szansę na wejście do jakiejkolwiek koalicji rzadowej?
                czy dysponuje odpowiednimi (kompetetentnymi) kandydatami do stołków ministerialnych?
                czy kwestia opłat za autostrady (drogi, obwodnice) jest dla Ciebie, mam nadzieję że nie jedynym, wystarczającym argumentem aby dać im mandat zaufania?
                W moim odczuciu retoryka tej partii jest bardzo ulotna, typowa dla kampanii wyborczych i dlatego takie ugrupowania nie tylko w Polsce traktowane są marginalnie. Posługują się chwytliwymi hasłami, bez przywiązania do realiów fiskalno - finansowych i mając świadomość znikomego, żeby nie powiedzieć żadnego wpływu na rządzenie danym krajem, składają daleko idące obietnice bo i tak nie bedą musiały weryfikować swoich "pomysłów".
                • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 09:40
                  Cuż ja ci mogę odpisać na twoje wątpliwości..
                  Mogę jedynie napisać, że tzw "niemiecki cud gospodarczy" był kilkadziesiąt lat temu możliwy tylko dlatego, że Niemcy mieli genialnego ministra finansów, Pana Ludwika Erharda, który tylnymi drzwiami wprowadził po wojnie, po cichu przed aliantami i samymi Niemcami, system gospodarczy oparty na konserwatywnym-liberaliźmie. Po kilkunastu latach zrujnowane wojną Niemcy rozkwitnęły i do dziś są zamożnym Państwem. Przyznam, iż myślałem, że w 2007 roku Pan Tusk zadziała w Polsce podobnie, ale się srogo przeliczyłem.
                  Inne przypadki to kraje anglosaskie - Wlk. Brytania, USA (zwłaszcza na Południu), Nowa Zelandia i Australia. Te kraje dominowały w XIX i XX wieku gospodarczo tylko dlatego, że odkryły konserwatywny-liberalizm i wprowadziły go skutecznie w życie. Gospodarki tych krajów do dziś postrzegane są jako jedne z najsilniejszych i najbardziej liberalnych gospodarczo.
                  Ostatnie przypadki, gdzie kraje z dużym sukcesem wdrożyły idee kon.-lib. to Chile, Korea Południowa i Singapur. Dzieki skokowi opartemu na swobodzie gospodarczej kraje te wydobyły się z niebytu i obecnie postrzegane są jako zamożne.
                  Polska, póki co nie sięga po sprawdzone rozwiązania, które kiedyś niektórym krajom przyniosły bogactwo. Jedynym ugrupowaniem, które grupuje ludzi o poglądach wolnorynkowych i wolnościowych wydaje się być Nowa Prawica. A to, że mają 2-3 % poparcia.. To tylko dlatego, że ludzie nie zadają sobie podstawowych pytań typu: "co jest dobre dla mnie" ? smile
                  • stereo160 Re: Demolują. 20.09.11, 10:48
                    aha rozumiem, że Nowa Prawica ma w swoim gronie polskiego Erharda i doskonale wie "co jest dobre dla nas" Jakie to wszystko proste.
                    Zapomniałeś dodać, że nasza narodowa mentalność diametralnie różni się niestety od niemieckiej konsekwencji i wrodzonej skłonności do podporządkowania sie władzy, a na temat sytuacji społecznej w Chile czy w Singapurze sugeruję Ci jednak konsultacje z dobrym ekspertem. Dowiesz się wówczas jakie są w chwili obecnej koszty społeczne i zagrożenia w tych krajach spowodowane szybkim wejściem na ścieżkę tzw. zamożności. Co do krajów anglosaskich słusznie zauważyłeś, że one dominowały w XIX i XX wieku. Jesteśmy naocznymi świadkami co w tych krajach dzieje się w XXI wieku. Ponato musimy mieć świadomość, że te gospodarki bez dominacji (i "aktywności") militarnej w świecie nie mogą funkcjonować w dotychczasowej formie. Co przyniesie aktualne stulecie zobaczymy. Tęgie ekonomiczno - finansowe głowy świata nie mają recept i nie antycypują co do najbliższej przyszłości w sferze gospodarki.
                    Rozumiem, że Nowa Prawica jest jedynym remedium na nasze bolączki.
                    • stereo160 Re: Demolują. 20.09.11, 10:57
                      do niedawna punktem odniesienia dla nszych politykow był poziom gospodarek w Grecji i Portugalii. Zachwycano sie bumem w Hiszpanii i Irlandii. Czy widziałeś (ja widziałem) prawdziwe slumsy wokół Aten (robota polityków - byli potrzebni wyborcy, którzy dali się ogłupić obietnicami szybkiej i łatwej zamożności). Czy wiesz (mam niezłą oreintację) jak wygląda rynek nieruchomości w Hiszpanii i Portugalii.
                      Rozumiem, że dzięki Nowej Prawicy Polacy unikną tych wszystkich rozterek, bo mają gotowe, pewne i sprawdzone rozwiazania. Czy jestes o tym przekonany??
                      • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 11:08
                        Przekonany jestem do tego, że zasadniczo pomijając kilka wyjatków, trwałą finansową niezależność można jedynie zdobyć opierając swoje funkcjonowanie (np. w biznesie) na zasadach kon-lib. Zasadnicze jest pytanie ilu ludzi w tym kraju ceni taką niezależność. Jeśli mniej niż 5% populacji, to nie ma po prostu o czym mówić. smile
                    • mieszkajacywpl Re: Demolują. 20.09.11, 11:02
                      Piszesz: "Tęgie ekonomiczno - finansowe głowy świata nie mają recept". Dobre, dobre..
                      Recepty są niezmiennie znane od czasów antycznych, ale ich wdrożenie ponowne teraz naruszyłoby stany posiadania i władzę obecnie dominujących grup. Dlatego sytuacja chaosu bedzie utrzymywana jak długo się da i chyba niezależnie od tzw. kosztów społecznych.
                      W przeszłości, w róznych cześciach świata istniały już cywilizacje, albo imperia, które upadały, bo nie było tam woli wprowadzania pewnych rozwiazań systemowych opartych na odpowiedzialności rozumianej w znaczeniu klasycznym. Dlaczego więc i nasza cywilizacja, jako kolejna ma nie upaść, skoro podąza tą samą drogą? smile
                      • stereo160 Re: Demolują. 20.09.11, 11:09
                        ?? Dzięki Nowej Prawicy rozwiążemy te problemy:
                        biznes.interia.pl/new-york-times/news/zegar-tyka-dla-grecji-i-europy,1696764,6806
                        Jak staram się zrozumieć Ciebie i słucham retoryki przedstawicieli (nielicznie wypowiadajacych się) Nowej Prawicy to przypomina mi się pewna sentencja, którą kiedyś gdzieś przeczytałem lub usłyszałem - "We are Red we are White, we are Polish Dynamite"
                    • mieszkajacywpl oto jest.. 21.09.11, 14:57
                      Tutaj masz informacje o Czile z oficjalnego polskiego portalu rządowego. Życzę Polsce takich wskaźników:
                      www.mg.gov.pl/Wspolpraca+z+zagranica/Wspolpraca+gospodarcza+Polski+z+krajami+wschodnimi+i+pozaeuropejskimi/Chile.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka