Dodaj do ulubionych

Strona internetowa UMiG - cieszę się :)

27.11.13, 10:50
Naprawdę się cieszę, bo w chwili obecnej strona UMiG, to prawdziwe źródło bieżącej informacji. Pewnie jeszcze można się do czegoś przyczepić, ale w porównaniu z tym co było (a raczej nie było), to obrót o 180 stopni. I w sumie nie ma dla mnie znaczenia czy stało się tak dlatego, że pan burmistrz się wkurzył, bo go ciągle szturchaliśmy w tej Gazecie Powiatowej, czy też z innych powodów. Myślę, że jednak trochę z powodu tego szturchania smile czyli jednak warto się odzywać. Ja naprawdę się cieszę, że teraz "Aktualności" to informacje bieżące, a nie archiwalne. Poza tym, bardzo rozbudowano zakładkę "Kultura i turystyka" jest tam odnośnik do tras turystycznych, MGCK, do świetlic, a także bardzo wiele innych informacji. Podane są w sposób jasny i przejrzysty. Zobaczcie sami. Brawo! Mam nadzieję, że strona z czasem "nie uśnie", a rozbuduje się o nowe funkcjonalności umożliwiające załatwianie niektórych spraw zdalnie.
Obserwuj wątek
    • motorrek Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 27.11.13, 11:24
      podaj link
      • dorkasz1 Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 27.11.13, 11:28
        Tak jest! Podaję: www.jelcz-laskowice.pl/pl/strony/1029.turystyka.html
        • emerytw Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 27.11.13, 22:58
          Istotnie, poprawa jest dostrzegalna. Póki co informacje są na bieżąco. Zrobiono krok w dobrym kierunku, przy czym niestety określiłbym to jako istotną kroplę w morzu możliwości technicznych i oczekiwań społecznych. Podobnie jak Dorota, uważam że kolejnym znaczącym krokiem winno być np. zainstalowanie elektronicznej skrzynki podawczej, czy też możliwość komunikowania się (nie tylko drogą mailową) z władzami miasta oraz Radą Miejską w dowolnej sprawie. Czas najwyższy na większą otwartość i przejrzystość działań naszych włodarzy i rajców.
          • motorrek Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 28.11.13, 17:30
            Oczekuję ,ze na tej stronie UMiG w J-L znajdą się jawne informacje na temat spółek gminnych ZGK iNZOZ sp.zoow J-L bilanse , zatrudnienie , dotacje i rozliczenia oraz udziałowcy kapitałowi spółki
            • dorkasz1 Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 28.11.13, 18:20
              To może złóż wniosek? Podpisz się, bo na anonimowe oczekiwania, to obawiam się, że nikt nie zareaguje. Jest ustawa o dostępie do informacji publicznych, która określa tryb postępowania przy udzielaniu takiej informacji, a także precyzuje co jest informacją publiczną. No bo jednak chyba nie wszystko...
              • motorrek Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 28.11.13, 20:23
                Chodzi o informacje w BIP-ie nt. zbiorczych zestawień
                Warto przy tym nadmienić, że istnieje możliwość przekazywania danych zanonimizowanych bez żadnych wnioskó. Czyli nie będzie naruszeniem przepisów o ochronie danych osobowych przekazywanie zbiorczych zestawień np. w zakresie wysokości wynagrodzenia, rodzaju umów czy też poziomu wykształcenia pracowników spółki.
                Zgodnie z art. 18 ust. 1 i 4 ustawy o samorządzie gminnym, rada gminy kontroluje działalność gminnych spółek - w tym celu powołuje komisję rewizyjną. W oparciu o ten przepis komisja ta może kontrolować bezpośrednio spółkę z udziałem gminy(100%) i informacje publiczne udostępniać w BIP-ie na stronie internetowej UMiG
    • przebudzonyx Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 01.12.13, 09:44
      Dziękuję "szturchającym" za zaangażowanie smile

Mam nadzieję, że po najbliższych wyborach decydentem zostanie ktoś komu będzie się "chciało chcieć" i szturchanie nie będzie już potrzebne bo będzie na bieżąco reagował na sugestie i potrzeby wyborców.
      • dorkasz1 Re: Strona internetowa UMiG - cieszę się :) 01.12.13, 10:46
        A ja myślę, że bez względu na to, kto rządzi, zawsze warto "szturchać". Żadna władza nie jest w stanie mieć kontaktu ze wszystkimi środowiskami, a co za tym idzie, znać potrzeby wszystkich. Czasem wystarczy tak niewiele, aby pomóc. Będąc "na świeczniku" ma się większe możliwości i szersze kontakty, można zrobić dużo dobrego. Warto też ludziom mówić o tym, co się robi. Bo skąd mają wiedzieć? Warto z ludźmi rozmawiać, warto ich słuchać, im więcej ludzi się wypowiada, tym więcej pomysłów się rodzi. Dlatego tak bardzo naciskam na informację, a raczej na to, że jej brak jest szkodliwy. Także dla władzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka