Dodaj do ulubionych

Uczciwość.

19.12.04, 14:37
Uczciwość i kultura to cechy, które chyba już w Jelczu Laskowicach wygineły.
Byłam dziś w sklepie Biedronka i zobaczyłam jak pewna Pani waży ogórki. Miała
w ręku dwa jeden mały drugi duży, na wadze położyła ten mały a naklejke z
ceną przykleija na ten większy. Myśle, że oszukała sklep na 50 może 70
groszy. A zapomniałam dopisać, że ta klientka weszła do sklepu z dużą grupą
ludzi wracających z kościoła!
Przypadek nr dwa z miej więcej połowy listopada: szacowny pan ogląda żarówki
energoszczędne w Plusie, niestety żarówka wyleciała mu z rąk i otłukła się o
półkę sklepową. Co klient robi?. Wkłada pobitą, żarówkę do pudełka i odkłada
na półkę.
Te dwa nieodosobnione przypadki męczą mnie, co ja powinnam jako świadek tych
oszustw zrobić? Jak to się dzieje, że w takim religijnym, katolickim kraju
jest tyle złodziejstwa, oszustw i chamstwa?
Obserwuj wątek
    • petit7 Re: Uczciwość. 19.12.04, 17:04
      Jak by złodziejom ucinali ręce tak jak 100 lat temu w Szwecji to u nas nie było
      by złodziejstwa.
      Kościół, to umnie dbać tylko o swoje interesy.
      Nie zapowiada się niestety aby pod tym wzglendem sie poprawiło.
      sad
    • rokoko107 ................................. 20.12.04, 17:48
      Jak można być tak ograniczonym aby zadawać takie pytania?
      "Jak to się dzieje, że w takim religijnym, katolickim kraju
      jest tyle złodziejstwa, oszustw i chamstwa?"
      Te niechlubne zachowania i religijność to właśnie natura
      Polaków.Złodziej,cham,katolik to 3 słowa po których Europejczykowi przychodzi
      na myśl Polak.Co do zależności wiary i uczciwości to jest ona raczej odwrotnie
      proporcjonalna.Wystrczy popatrzeć na kraje Europy zachod.
      Co do żarówki i ogórków to rece opadają jak sie takie komentarze słyszy...
      Ciekawe jest też wszystko widzące oko,które oblicza wartości ogórów.
      • j.laskowice "Złodziej,cham,katolik to Polak?" 21.12.04, 17:57
        Przemówca mocno powiedział o nas Polakach. Niestety nie mogę się z tym zgodzić.
        1. Złodziei wszędzie jest pełno i za oceanem też,
        2. Z kulturą u nas jest słabo ale są też ludzie kulturalni w Polsce,
        3. Kościół u nas nie jest tak mocny jak 10 lat temu, pasmo afer księży i
        zakonników skutecznie odstrasza od kleru.
        Niestety ciągle Polak to pijak.
        sad
        • irmi19 Re:Uczciwość 27.12.04, 19:12
          Droga wygadana, myślę,że powinnas iść do spowiedzi ze swoim problemem.
          Zatajanie takiej okrutnej prawdy jak kradziez ogórka i oszustwo z żarówką, to
          wielki grzech. Tak na powaznie, powiedz mi jak byc w stu proentach uczciwym,
          zyjąc w takim kraju jak nasz? Jestesmy okradani na każdym kroku,
          oszukiwani,okłamywani, nasze państwo jest jak dżungla, każdy walczy o
          przetrwanie,a Ty się dziwiwsz, że kobieta przywłaszczyła sobie ogórka za 70 gr?
          Nie wiem, być może jestes święta, ale wątpie, bo święci,jeśli wogóle są, to
          zapewne wiedzą co oznacza ZROZUMIENIE.
          • iamthem Jaka uczciwość? 29.12.04, 23:32
            A kto jest tak naprawdę uczciwy wśród nas? Każdy kłamie codziennie albo prawie
            codziennie. Każdy w życiu choć raz oszukał kogoś. Ukradł coś, choćby głupiego
            ogórka, też prawie każdy A katolicyzm? Przecież księżą swym przykładem uczą
            sami że kraść warto i trzeba. Politycy? O nich lepiej nie wspominać, bo
            przecież to ich zawód. Hmm więc gdzie jest lekarstwo na to wszystko? Heh we
            własnym sumieniu oczywiście. A że ono robaczywe jest, wybaczcie jak to się mówi
            to wina tego naszego złego świata nie nas.
          • rybczan Re:Uczciwość 30.12.04, 11:15
            Ja również zwracam się do wygadanej. Droga pani, uczciwośc w takiej formie,
            wwyidealizowanej, czy też "jak Bóg nakazał" nie istniała nigdy. Każdy jest
            kowalem swojego losu i każdy musi szukać swojej szansy na przeżycie. I tak
            droga irmi19 jest nie tylko w Polsce ale i w ukochanej Europie a nawet boskich
            Stanach. Więc mioże pilnujmy swojego nosa i niech każdy martwi się o siebie.
    • gallen Re: Uczciwość. 30.12.04, 00:41
      Tak jak wszystko uczciwość też można kupić
    • blackwizard Re: Uczciwość. 30.12.04, 11:56
      Ja kradne nalogowo ogorki, a potem onanizuje sie nimi analnie, takie kradzione
      ogorki bardziej mnie podniecaja, no i sa wieksze wink
    • petit7 Re: Uczciwość. 16.04.05, 09:46
      Są też uczciwi ludzie w JL.
      W tamtym tygodniu byłem na zakupach w Biedronce. Właśnie płaciłem przy
      kasie, gdy do kasjerki podszedł klient i dał 2 kolorowe podkładki pod talerze.
      Za ten towar ktoś już zapłacił tylko zostawił w wózku na zakupy.
      Tak trzymać!
      • pataryna Re: Uczciwość. 16.04.05, 12:33
        No !! To ja je kupiłam i na śmierć o nich zapomniałam !!! Nie wiesz czy są do
        odebrania ???
      • petit7 Re: Uczciwość. 28.05.05, 13:07
        W naszym uczciwym kraju, ciągle się wymyśla nowe metody jakby tu oszukać
        drugiego.
        Modne dziś są silne magnesy!!? które się przykłada na liczniki wody, gazu czy
        prądu aby licznik nie liczył zużycia.
        Drugą metodą złodziejstwa to jest podrabianie kodów to telewizji cyfrowej.
        Najdziwniejsze jest to, że ci co to robią uważają, że to nic złego!!!
        • petit7 Re: Uczciwość. 12.10.05, 18:03
          Zdarzenie z dnia dzisiejszego.
          Apteka obok Biedronki. Jegomość kupuje szampon Nizoral. Pani magister podaje
          pudełko i mówi 34 zł.
          Gość zmieszany - a w telewizji była reklama, że teraz kosztuje 27 zł.
          Pani magister nic nie mówiąc idzie do półki i przynosi takie same pudełko i
          mówi 27 zł. To z nowej dostawy....
          Przypadek czy nieuczciwość?
          • jeltsch Re: Uczciwość. 09.12.05, 23:24
            Ręce nogi i parę innych części ciałą opadają.
            Jak będą złodzieje wynosić meble sąsiada to też się nikt nie odezwie?
            Może jeszcze ktoś pomoże wynosić co?
            Jak każdy będzie olewał takie sytuacje to jak w tym kraju ma być lepiej?
            Ok, to tylko ogórek i żarówka.... potem będzie tylko rower, następnie tylko
            samochód...... po jakimś czasie to tylko wynoszą sąsiada telewizor i meble...
            Może czas powiedzieć STOP na początku tej drogi? Czas się odezwać.
            Dbanie tylko o własny interes ma krótkie nogi, co będzie gdy sąsiedzi nie
            zareagują na włamanie do mojego domu, samochodu? To przecież nie ich interes.
            Ludzie zastanówcie się co robicie. Po takich wypowiedziach nie dziwi mnie, że
            młode pokolenie w systemie wartości na pierwszym miejscu ma wypisane JA I MOJA
            KASA, a potem długo długo nic.
            • wygadana Re: Uczciwość. 10.12.05, 13:37
              Masz Pan rację ale te czasy przyniosły tylko kult pieniądza i kariery po
              trupach. Zwykły człowiek się nie liczy, nie ma innych wartości. Honor,
              uczciwość, prawdomówność to cechy, które całkiem zanikły.
              Co robić aby to zmienić?!
              • heymdall Re: Uczciwość. 10.12.05, 15:29
                ...dać urzędy liberałom..i więcej wolności ludziom...
                • heymdall Re: Uczciwość. 10.12.05, 15:30
                  ..z zastrzeżeniem,ze wolnośc nie zwalnia od odpowiedzilności (coś a la Rudolph
                  Giuliani)...
                  • petit7 Re: Uczciwość. 10.12.05, 16:57
                    Zdecydowanie wolę tego typu tematy od tych politycznych.
                    Aby dorzucić coś do tego tematu, powiem, że jednym z częstrzych oszustw z
                    jakimi się spotykam to oszustwa ubezpieczeniowe i tzw. motoryzacyjne (które w
                    wielu kręgach za oszustwa nie są uważane).
                    Mam tu na myśli lewe szkody komunikacyjne i wyłudzanie odszkodowań.
                    Kłamstwa przy sprzedaży jakie to fajne auto - choć dobrze wiemy w jakim jest
                    stanie (cofnięty licznik, przeszczep tyłu, poklejony blok itp.)
                    • davinci83 Re: Uczciwość. 10.12.05, 23:06
                      mi cos sie wydaje WYGADANA ze z ciebie to jakas HISTERYCZKA jest
              • jeltsch Re: Uczciwość. 19.12.05, 18:12
                No to już nie ma uczciwych, życzliwych i sprawiedliwych ludzi?
                Wiem, że są. Wiem, że nie jest im łatwo żyć w tych czasach,
                bo uczciwość itd nie jest cool czy jak tam aktualnie teraz mówią.
                Ale wiem, że jest to możliwe. I widzę, chociażby na tym forum, że
                jest taka potrzeba i wzbudza to szacunek.
                Pozdrawiam wszystkich idących pod wiatr.

• fk90 Re: Uczciwość. 19.12.05, 21:23
                  A ja bym tak sobie (i nam) życzyła na Święta czy Nowy Rok, żeby ten kiedrunek
                  wiatru się kiedyś zmienił ; )
                  • pataryna Re: Uczciwość. 19.12.05, 23:45
                    O jaką ładną sygnaturkę widze smile)))))
                    • petit7 Re: Uczciwość. 20.12.05, 11:10
                      Następny przypadek naszej nieuczciwości lub zwykłego oszukaństwa to złe
                      nielegalizowane wagi. Ostatno oszust o nazwisku Szymański z Oławy handlujący
                      węglem tak sobie przestawił wagę aby "wyjść na swoje". Oszukanych szuka teraz
                      policja.
                      Myślę, że problem z wagą często występuje i to nie tylko w handlu opałem.
                    • fk90 Re: Uczciwość. 20.12.05, 20:58
                      O, dziękuje ; )
    • leboski Re: Uczciwość. 14.02.06, 19:01
      parę dni temu żona zgubiła portfel. Chyba wypadł jej gdy wisiadała z samochodu.
      Nagle dzwoni domofon... jakaś kobieta powiedziała, że jej dziecko znalazło mój
      portfel na chodniku.
      Kiedy ją zobaczyłem i portfel żony... nie wiedziałem jak jej podziękować. Nie
      spodziewałem się, że tak uczciwi ludzie jeszcze żyją. Dlatego jedyne słowo jakie
      z siebie wydusiłem to proste 'dziękuję'
      W środku były karty i pieniądze... wszystko do nas wróciło całe. Żałuję, że nie
      "odpaliłem" dziecku na czekoladę lub coś w tym stylu.
      Jeśli bywa Pani na forum to jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
      • fk90 Re: Uczciwość. 16.02.06, 13:32
        Oo..no to barawa dla tej Pani smile Podejrzewam, że nie wielu ludzi zachowałoby
        się tak samo. Swoją drogą Twoja żona miała dużo szczęscia, ze taka uczciwa
        osoba znalazła jej portfel smile
      • m0jo Re: Uczciwość. 16.02.06, 14:07
        ehh..oby bylo wiecej takich osob..
        • djmixer1 Re: Uczciwość. 09.04.06, 11:27
          Moja siostra kupiła sobie Gazetę Wyborczą w kiosku na Tańskiego z dodatkiem o
          teście gimnazjalnym. Płyta z testem była ale gratisowej kawy nie było.
          Uczciwość.
          • petit7 Re: Uczciwość. 29.10.06, 21:17
            Parę dni temu oglądałem w TV reportaż jak podstawiony aktor przez 5 godzin
            kradł w hipermarkecie. Robił to na początku delikatnie później wręcz
            ostentacyjnie. Klienci widządz jego wyczynania prawie nie reagowali. Dlaczego
            tak się dzieje? Byłem dziś w dużym sklepie we Wrocławiu, poszedłem do toalety i
            widzę, że deska sedesowa jest przewiercona w 3 miejscach, na baterii
            łazienkowej ktoś zrobił krzyżyk ostrym narzędziem. Uzmysłowiłem sobie, że to
            personej sklepu tak oszpecił wyposażenie łazienki aby złodzieje tego nie
            ukradli. Czy to sie kiedyś zmieni?
            • makler4 Re: Uczciwość. 08.02.07, 21:13
              Ja byłem świadkiem ciekawej sytuacji w Intermarche. Stojąc przy kasie i pakując
              już zakupy usłyszałem rozmowę klienta z ekspedientką. Klient chciał zapłacić za
              drugą wodę mineralną, ponieważ w domu sprawdzając rachunek zauważył, że
              zapłacił tylko za jedną. Ekspedientka była bardzo zdziwiona, że taki uczciwy i
              spytała go czy ma tą butelkę przy sobie - on odparł, że nie została w domu a
              tylko chce jej dać wyliczone pieniądze. Niestety takiej możliwości nie było,
              oboje poszli do kierowniczki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka