Dodaj do ulubionych

"9 kompania"

19.10.06, 18:21
... szczerze polecam ten fim: ogladałem go już u sąsiada jakiś czas temu - w Polsce szybko ukazał się na DVD (czemu nie w kinach??). Wstrząsający -wojna w Afganie bez pompatycznego zadęcia i ideologii. Dramat ludzki, swietne tło muzyczne, zdjęcia i ujęcia zmagan z przeciwnikiem. Takie małe ostrzezenie przed afganistanem .. do rozpatrzenia .. film jest powalający .. przewija mi się wciąż pod powiekami ..
Obserwuj wątek
    • katka256 Re: "9 kompania" 19.10.06, 19:14
      A czy reklamujesz go bo będzie w tv?czy też aby poszukać w wypożyczalniach?
      • heymdall Re: "9 kompania" 19.10.06, 19:23
        reklamujęsmile..bezapelacyjnie..ale on wchodzi do kin..póki co, to rosyjski kandydat do Oskara .. Ale skoro na DVD jest do pożyczenia od dłuższego czasu, to raczej jest dostępny .. obsada niezła (min.smirkasza Chadov ("Wróbel"), znany z roli młodego wampira w "Nocnej straży" i sam rezyser Fiodor Bondarczuk "Chochoł" ) .. Jedyne, co mnie irytuje, to bardzo nieudolne opisy filmu na serwisach filmowych w Polsce - mianowicie brak tłumaczenia chocby stopni wojskowych na polski .. jak widze opis "Proporschik" - co jest o ile pamiętam określeniem sierzanta lub chorażego (w topniach Armii Czerwonej) bez tłumaczenia .. eeeech .. obejrzę go dziś jeszcze raz ..
    • adamogo Re: "9 kompania" 20.10.06, 15:28
      Czytałem dzisiaj o tym filmie w Kulturze. Z chęcią się w niedzielę na niego wybiorę do kina. Całkiem inne przeżycie, niż na małym ekranie.
      • j.laskowice Re: "9 kompania" 20.10.06, 18:47
        Nie lubię tego typu filmów. Film w rodzaju "Helikoptera w ogniu" czy "Plutonu"
        pokazuje bezsens wojny. Boję się, że może być opacznie zrozumiany przez młodych
        chłopaków. Ciekawostką jest to, że to film rosyjski znanego reżysera Fiodora
        Bondarczuka (dla wielu wszystko co rosyjskie to najgorsze), który zarobił już
        20 milionów dolarów. Jeszcze go nie widziałem ale do kina nie pójdę...
        • jasfinks Re: "9 kompania" 22.10.06, 15:29
          Film już"leci" we wrocławskim kinie "Helios"! Widziałem. Arcydziełem nie jest
          ale warto go obejrzeć. Jest parę mocnych scen,trochę efektów
          specjalnych...Poznajemy też nieco realiów afgańskich i z życia rosyjskiego wojska.
          Przesłanie jest takie raczej przaśne i łopatologiczne, co dla jednych jest wadą
          a dla innych może być zaletą...; )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka