IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 15:19
czesc

kto z was studiuje lub zamierza studiowac w Wyzszej szkole zarzadzania Polish
Open Uniwersity w krakowie???. www.wsz-pou.edu.pl/www2/index.htm
Co myslicie o tej uczelni??
Obserwuj wątek
    • Gość: karol Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 16:25
      cze
      ja tez poszukuje jakichs informacji o tej uczelni Jak cos wiecie to piszcie.
      • Gość: Mariol Re: WSZ/POU IP: 194.200.70.* 04.02.04, 14:47
        Ja tam studiuję. Jestem na II poziomie - zaocznie. Jest OK pod względem
        ustawienia sobie tempa nauki i zaliczania kolejnych przedmiotów, można przerwać
        naukę i podjąc ją np. po 2 miesiącach ponownie- np. z osobistych czy finasowych
        problemów i nie ma z tego powodu żadnych konsekwencji, niestety nie jest chyba
        najtaniej. Swego czasu co semestr wzrastała cena modułu i za byle g... trzeba
        było dodatkowo placic. Teraz troche ceny sie ustabilizowaly bo wszyscy
        narzekali.
        Poziom nauki OK, trzeba się naprawde pouczyc zeby zdać egzamin.
        Ogólnie: polecam.
        • Gość: Ania Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 16:52
          Czesc
          A jaki kierunek studiujesz jesli mozna wiedziec?
        • Gość: ania Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 12:32
          Mariol bardzo prosze odezwij sie do mnie chcialabym z toba porozmawiac.
          gg: 3131272
          email: ana002@interia.pl
          • Gość: ania Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 15:00
    • Gość: anka Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 11:36
      Mariol jesli mozesz to odezwij sie do mnie Zastanoawiam sie nad studiowaniem w
      tej szkole i mam kilka pytan
    • Gość: incognito studiuję w POU w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 18:38
      Ja jestem w tej szkole w Warszawie. To super szkoła.
      Muszę się pochwalić, że mam tylko jedną czwórkę a reszta to piąteczki...

Można się dużo nauczyć i samemu dyktować tempo studiowania. Wysoki poziom.
      Polecam. Pozdrówka
      • Gość: Richelieu* Re: studiuję w POU w Warszawie IP: 217.98.107.* 22.02.04, 20:20
        noo, pięknie, jedna czwórka i same piąteczki. Znalazłam się w pierwszej trójce
        na wydziale 500 osobowym, a średnią miałam mocno niepiątkową. Ba, nawet i
        trójka potrafiła się w ciągu całych studiów zdarzyć, hihi, a i dwójka też, a
        jakże. Więc skąd ten wysoki poziom Twojej szkoły jeśli stawia się z góry na dół
        same piątki, dostaje się stypendium wielce zasłużone, bo prywatni koniecznie
        stypendia dostawać muszą, bidaki.
      • Gość: AX Re: studiuję w POU w Warszawie IP: *.chello.pl 22.02.04, 20:24
        4 i 5 ???
        Yo coś się zmieniło, kiedy tam studiowałem ( w 1999 )to były punkty - 60 na
        zaliczenie modułu
        • Gość: incognito Re: studiuję w POU w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 01:18
          Owszem punkty zostały, przeliczam tylko dla niewtajemniczonych, wszak nie
          wszędzie są punkty. Aby zaliczyć moduł wystarczy 40, ale wiadomo,
          to "cieniutko". Piątki są od 70-79 a piątki z wyróżnieniem od 80 punktów do 100.

Jeśli ktoś ma dobre oceny to znaczy, że szkoła ma niski poziom??? Co za
          absurdalne rozumowanie Richelieu...

Blokuje mnie teraz jedynie angielski. Zrobiłam błą, że idąc do tej szkoły nie
          nauczyłam się angielskiego. Teraz muszę nadrabiać.
          Pzdr
          • Gość: Richelieu* Re: studiuję w POU w Warszawie IP: 217.98.107.* 23.02.04, 01:34
            ok, zgoda, więc od początku
            co jest przejawem wysokiego poziomu?
            ile osób jeszcze ma oceny powyżej 4,0
            • Gość: anka Re: studiuj? w POU w Warszawie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 11:36
              czesc
              Ja sie zastanawiam na studiami zaocznymi. A wy jak studiujecie?
              • mama_maxia Re: studiuj? w POU w Warszawie 23.02.04, 14:52
                No, ja bym tak nisko nie przeliczała tych czwórek i piątek... o ile pamiętam, a
                już półtora roku temu odebrałm dyplom na WZS-POU to czwórka jest powyżej 75, a
                piątka powyżej 85. To i tak tylko umowane, ale kiedy ja studiowałam to tak się
                przeliczało. W każdym bądź razie polecam tą uczelnię, to to ważne, że można
                uczyć się tyle na ile aktualnie ma się czas - ja jednocześnie pracowałam i
                wyjeżdżałam na delegacje i nie było nigdy problemów z usprawiedliwiem
                nieobecności, bo przecież zajęć jest malutko (5 w module), a nauczyć się trzeba.
                Pozdrawiam.
                • Gość: incognito studia w POU w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 20:11
                  Jeżeli chodzi o studia stacjonarne to właściwie nie ma różnicy czy są to
                  wieczorowe czy dzienne. Aby zaliczyć poziom (rok) należy zdać odpowiednią ilość
                  modułów (przedmiotów). Samemu się decyduje czy jeden moduł kupić np. rano
                  ("lekcja" trwa 4x45 min) czy w południe czy wieczorem. Wieczorem jest drożej.
                  Daje to pełną swobodę studiowania. Jeśli ktoś pracuje kupuje po południu, albo
                  w sobotę itp.

W poprzednim roku wprowadzono system miesięcznych opłat - to chyba dla tych co
                  przyzwyczili się płacić co mieisąc i nie radzą sobie z taką swobodą wyboru.
                  No i ważne, że kończąc otrzymuje się drugi angielki dyplomik...

PS. Do mama_maxia: Udało ci się ukończyć tę szkołę?
                  PS2. oceny: Piątek jest malutko, np ostatnio z jednego egaminu tylko jedna,
                  niestety. Jak wszędzie, na dobrą ocenę trzeba zapracować i się pouczyć...
    • kacha222 Re: WSZ/POU ------ ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!! 24.02.04, 09:30
      Właśnie tam skończyłam naukę - mgr!! nowy kierunek dla ludzi którzy mieli
      problem z językiem angielskim! Poziom tych studiów to jedna wielka żenada za
      cięzkie pieniądze 3,5 tys.zł za półrocze - jeśli się chcecie czegoś na mgr
      nauczyć to nie warto!!!!!!!!! Ja nie miałam przyjemności się obronić gdyż
      recenzenci znaleźli literówki w pracy! ha ha po pozytywnej ocenie promotora.
      Broniły się dwie osoby! Zostali potraktwoani jak coś gorszegop, MBA co
      niektórzy chcieli całować po piętach!! A biednych mgr - pierwszych w tej
      skzole - nikt nawet nie zauważył.

poziom szkoły - czasami OK!! niektóre moduły są kiepskie
      Szkoła uchodzi za ciężką i drogą!

ale ale ..... - dziekanat do duszy, zero konkretnych informacji lub
      przekazywanie błędnych informacji! I jest coraz gorzej!

• mama_maxia Re: WSZ/POU 24.02.04, 11:17
        Ja na pewno nie odradzam. Każdy sam sobie wybiera studia! Nie zgodzę się z tym,
        że poziom kiepski - w mojej grupie było wielu znanych ludzi (znanych w branży
        informatycznej) i poziom sami sobie podnosiliśmy...i nikt nam nie folgował, a
        już na pewno nie promotorzy. Oceniano nas surowo - bo wiedzieli czym się
        zajmujemy i że stać nas na więcej.

Nie znam innej szkoły - no może poza SGH/magisterką w wąskiej specjalizacji -
        gdzie robi się na zajęciach prawdziwe biznesowe projekty, nie referaty, czy
        wypracowania. Można świetnie połączyć pracę zawodową z nauką - jeśli ma się
        jakąś pasję oczywiście. I takim ludziom polecam WSZ, bo jak ktoś mało zdolny
        (bo np. jednego języka obcego nie może opanować...to niech w ogóle nie
        studiuje). Studia są jednak dla tych co chcą się uczyć, i nie trzeba ich
        zmuszać - choć nie jesteśmy jednakowo zdolni i poziom może być różny.
    • Gość: ooo Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 16:19
    • Gość: karola Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 21:19
      czesc

Czytam wasze wszystkie opinie i bardzo bym chciala widziec czy ktos z was
      studiuje zaocznie Przedsi?biorczo?c i Zarz?dzanie. Ja sie wybieram na ten
      kierunek w kwietniu. Czy mozecie cos o nim napisac? Z gory dziekuje za wasze
      opinie :)
      • Gość: incognito Zarządzanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 00:02
        Dobry kierunek.
        Dobrze jest mieć choć ogólne pojęcie o marketingu, psychologii, rachunkowości,
        gospodarce i chyba najważniejsze lub jedno z ważniejszych to MS Excel i Word,
        bez tego ani rusz. Wszystkie prace zaliczeniowe pisze się w Wordzie i Excelu.

Zacznij naukę od Ludzie i Przedsiębiorstwa , marketingu lub ekonomii.

Chyba na zaocznych nie ma angielskiego. To duże odciążenie.

Jakbyś miała problemy lub pytania - pytaj śmiało. pzdr
        • Gość: karola Re: Zarz?dzanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 18:23
          A co myslisz o e-learning? A ty co studiujesz jesli mozna wiedziec?
          • Gość: incognito Re: Zarządzanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 21:42
            Studiuję Zarządzanie Biznesem. E-learning to świetne rozwiązanie, jeszcze rok
            temu, gdy zaczynałam nie było takiej możliwości. I jest tańszy.

Nie wiem czy po e-learningu otrzymuje się drugi dyplom jak w przypadku studiów
            stacjonarnych. Zresztą, mam blisko do szkoły, 4 kilometry, więc wolę podjechać,
            zobaczyć się z ludźmi, gdyż na co dzień mało wychodzę. Więc decyzja zależy od
            możliwości, preferencji i wygody, no i finansów.

Słyszałam tylko pozytywne opinie o e-learningu więc na pewno jest ok.

pozdrówka

PS. I jak? Zdecydowałaś się już? I do jakiego miasta?
    • Gość: olga Re: WSZ/POU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 12:01
      Witam wszystkich :)

JA planuje zaczac sie tu uczyc zaocznie. Mozecie i powiedziec jak trzeba sobie
      rozlozyc nauke przedmiotow zeby zaliczyc rok? Ile mozna w jednej sesji
      studiowac przedmiotow?
      • Gość: incognito Re: WSZ/POU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 22:02
        Dwa moduły maxymalnie na sesję (na 2 miesiące) wystarczą. Egzaminy są co pół
        roku (styczeń i czerwiec), więc studiując dwa moduły na jedną sesję masz do
        zdania 4 egzaminy. A to już dużo. Można w jednej sesji wziąć sobie jeden moduł
        trudniejszy, a w następnej dwa łatwiejsze.

Panie w dziekanacie doradzą w razie wątpliwości, albo w informacji naprzeciw
        dziekanatu. Można spokojnie porozmawiać, nie ma bydła, przepychanek i chamstwa
        jak w niektórych uczelniach.

Chyba maxymalna ilość modułów w sesji to 3, ale zapewniam, że dwa to jest
        naprawdę dużo. Jest dużo materiału - w końcu mają nas czegoś tam nauczyć,
        nie? :)

Pozdrawiam
        • Gość: Richelieu* Re: WSZ/POU IP: 217.98.107.* 13.03.04, 22:21
          e, niektórzy mają w sesji 10 i więcej egzaminów i zdają na czwórki
    • Gość: Kaja Przesadzacie IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.14, 12:28
      Mam za sobą dyplom na uczelni państwowej i na POU. Nie zgodzę się z tym, że poziom jest niski. Porównując renomowaną uczelnię państwową i POU powiedziałabym, że poziom jest porównywalny. Dlaczego? Uczelnie różnią się w kilku kwestiach, ale jeśli chcesz się nauczyć to nauczysz się i na jednej, i na drugiej. POU kładzie chyba trochę większy nacisk na praktykę. Sami studenci są na różnym poziomie, ale to nie jest wina uczelni. Pamiętam, że na państwowych studiach było dokładnie to samo mimo przyjmowania osób z wysoką średnią. Na dodatek wyrzucane były nieliczne jednostki. Wiele osób przeczołgało się prze studia i je skończyło. Krew mnie zalewała, kiedy widziałam, że przeciskają się jakieś lenie, ale niestety takie sytuacje dotyczą wszystkich uczelni. Ja wywalałbym wszystkich jak leci, jeśli tylko oleją jakiś termin. Od razu poziom byłby lepszy. Pytanie tylko, czy osoby, które tak tu krzyczą nie zostałyby bez studiów ;)
      Co do literówek w pracy dyplomowej to żenująca sprawa, ale niestety dotyczy większości uczelni ekonomicznych w tym kraju. Jeśli jesteśmy na studiach humanistycznych to taka gafa nie ma miejsca. Na ekonomicznych uczelniach sprawa wygląda inaczej. Zanim napisałam swoją pracę dyplomową czytywałam prace z uczelni ekonomicznych z całego kraju. Kiedy sobie pomyślę, że tytuł magistra noszą ludzie, którzy zamiast Jacek Kall w bibliografii piszą Krall to po prostu padam (przykład, który podałam jest z Katowic). Błędy w bibliografii porażają jeszcze bardziej. Zwłaszcza, że mowa tu o klasyku.
      • Gość: wisełka Re: Przesadzacie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.14, 11:01
        Szkoła została sprzedana za marne grosze, czy wiecie o tym?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka