Dodaj do ulubionych

studia za granicą

04.02.04, 11:23
czy ktoś studiował bądź studiuje w Anglii lub we Włoszech?
Obserwuj wątek
    • ika.pi Re: studia za granicą 07.02.04, 19:08
      czy nikt nic nie wie?
      • nefele Re: studia za granicą 07.02.04, 21:43
        pelno ludzi studiuje w wielkiej brytanii (raczej w szkocji niz anglii), duzo
        moich znajolych tal wyjechalo. Co Cie konkretnie interesuje? We Wloszech
        nikogo nie znam.
        • Gość: ika Re: studia za granicą IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 11:49
          interesuje mnie wszystko tzn. czy trudno się dostać,jakie są warunki przyjęcia
          ( mnie interesują języki), czy można się samodzielnie utrzymać.
          Proszę, napisz co wiesz:)
          • nefele Re: studia za granicą 08.02.04, 13:19
            z tego co wiem, to samodzielnie utrzymuja sie wszyscy moi znajomi, z tym nie
            ma problemow. A czy trudno sie dostac? Wszystko zalezy od uniwersytetu, na
            Oxford czy Cambridge sa inne wymagania, niz na mniej znane uni :)) Tu juz
            musisz sie zwrocic do konkretnych uczelni.
            Czy jestes teraz w klasie maturalnej? Moje kolezanki zrobily tak, ze pojechaly
            na rok jako au-pair, zeby nauczyc sie jezyka, pojezdzic po kraju i dowiedziec
            sie wiecej o uniwerkach, zaoszczedzone pieniazki przeznaczyly na rozpoczecie
            studiow. Mysle, ze to calkiem niezly pomysl :)
            • Gość: iza Re: studia za granicą IP: 217.153.182.* 08.02.04, 17:19
              zaoszczedzone pieniazki???????? sorry,ale sama bylam aupair i jakos nie wydaje
              mi sie by mozna bylo oplacic czesne za te pieniadze:)))
              • nefele Re: studia za granicą 08.02.04, 18:01
                moze nie czesne, ale zawsze jest to jakis start :)) ja wlasnie tez jestam au-
                pair i wcale nie jest tak zle pod wzgledem finansow (chociaz wszystko wydaje
                na biezaca, ale jakbym sie postarala, to troche by sie dalo uzbierac) :))

dobrze miec troche kasy na sam poczatek, zanim sie znajdzie odpowiednie lokum
                i prace :)
                • Gość: dokt0r koszt IP: *.pth0511.pth.iprimus.net.au 09.02.04, 06:29
                  Ile np. srednio kosztuje semestr w UK? Nie chodzi mi o prawo czy medycyne ale
                  jakis taki 'sredni' kierunek.. Jakos nie wydaje mi sie zeby mozna bylo zarobic
                  na uni pracujac au-pair.
                  • irishcoffee Re: koszt 09.02.04, 13:52
                    Ceny dla Polakow, od momentu wejscia od UE, beda takie same jak dla
                    Brytyjczykow - czyli ok. 1125 funtow rocznie. Wg nowych przepisow, ktore
                    zaczna obowiazywac w roku 2006, rok studiow bedzie kosztowac od 0 do 3000
                    funtow. "Inaczej niż dotychczas za studia nie będzie trzeba płacić z góry, lecz
                    dopiero po ukończeniu edukacji. Wysokość opłaty będzie zależna od zarobków
                    absolwenta". Zobacz: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,1887236.html ).

Brzmi to bardzo ciekawie, ale niestety koszty zycia w UK sa ogromne.
                    • Gość: dokt0r Re: koszt IP: *.pth0411.pth.iprimus.net.au 11.02.04, 07:01
                      "Inaczej niż dotychczas za studia nie będzie trzeba płacić z góry, lecz
                      dopiero po ukończeniu edukacji. Wysokość opłaty będzie zależna od zarobków
                      absolwenta"

To tak jak u nas; kazdy semestr kosztuje mniej wiecej $4000-$6000 AUD.
                      • Gość: caro Re: koszt IP: *.nott.cable.ntl.com 11.02.04, 10:47
                        Zgadza sie, ze koszt studiow undergraduate (czyli do licencjata) to dla EU ok
                        1125 funtow rocznie. NATOMIAST jesli ktos chce robic magistra (postgraduate) to
                        koszt wynosi juz ok 2900 - 4900 funtow rocznie. Doktoraty natomiast sa juz tansze...

Nie chce was wprowadzac w blad, ale juz mowi sie, ze bedzie trzeba rozwaizac
                        problem ze studentami nie-Brytyjczykami, bo jak od nich 'sciagnac pieniadze' po
                        ukonczeniu studiow jak opuszcza UK?! Tylko zgodnie z prawem unijnym maja prawo
                        do takiego samego traktowania jak studenci brytyjscy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka