Dodaj do ulubionych

Wlochy lub UK

07.02.04, 19:06
zależy mi na informacji o studiach we Włoszech lub w Anglii
proszę, powiedzcie coś!
Obserwuj wątek
    • agnese79 Re: Wlochy lub UK 03.03.04, 19:51
      robie mastersa z ekonomii we wloszech. sluze rada
      • dominisia51 Re: Wlochy lub UK 13.09.04, 10:50
        Witaj!
        starsznie mi zalezy na informacjach o studiach we Włoszech podyplomowych lub
        master, szczerze mówiąc to nie wiem jak to u nich jest rozwiazane. POwiedz mi
        jakiego rzedu jest to koszt, kiedy zaczynaja sie studia i czy mozna sie starac
        o jakies stypendium. ja skończyłam tutaj , w Polsce politologie i europeistyke
        i w tym kierunku chciałabym cos zrobic we Włoszech. za wszystkie informacje
        bardzo bym ci była wdzieczna, saluti! dominika domkuch@poczta.fm,
        dominisia51@gazeta.pl
    • innes Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 15:44
      Nie wiem właściwie co już WIESZ o studiach w Anglii, ale dość sporo się tym
      zajmowałam, więc co nieco mogę powiedzieć. Sama zaczynam studia na UJ, ale
      mocno się zastanawiam, czy za rok nie wybrać się do UK, papiery już wypełniłam
      ale nie chce mi się wybrać na pocztę ;) No więc od początku.

Żeby studiować w UK, musisz wypełnić formularz UCAS (wejdź na www.ucas.ac.uk).
      To jest swego rodzaju podanie - wpisujesz tam wszystkie swoje dane, zdane
      egzaminy, osiągnięcia, nawet kursy których jeszcze nie ukończyłaś. Na końcu
      jest miejsce na tzw. "personal statement" - tam możesz się produkować na swój
      temat (coś jak list motywacyjny). Cały formularz UCAS jest dość skomplikowany,
      dlatego dostaniesz podręcznik jak go wypełniać. W Gdańsku oryginalny UCAS
      dostać w British Council, w innych miastach zapewne w podobny sposób. Ze strony
      podobno można ściągnąć wzorzec, ale to i tak nie załatwia sprawy bo musisz mieć
      oryginał. Ja szczerze mówiąc nie mogłam tego znaleźć na tej ich stronie...

Co do samych studiów - są to jedne z najdroższych studiów w Europie. Możesz
      liczyć na stypendium DfES. Polacy mają dość duże szanse je dostać, ale i to
      pokrywa niewielką część kosztów. Anglicy dość niechętnie przyznają inne
      stypendia osobom, których w ogóle nie znają. Po pierwszym roku masz więc nieco
      większe szanse na wyższe styoendium. Większosć moich znajomych stać na pierwszy
      rok studiów, a potem liczą na stypendia, plus pieniądze zarobione w czasie
      studiów (o pracę w czasie studiów nie jest trudno, ale jest limit - wolno
      legalnie pracować maks. 20h tygodniowo).

No i kierunek studiów. W UK rzadko studiuje się jeden, konkretny kierunek.
      Zazwyczaj uniwersytety oferują łączone kierunki, np. socjologia i psychologia,
      albo psychologia i kreatywne pisanie (to mnie akurat bawi :D). Nie wyczaiłam
      jeszcze na czym polega różnica między "and" i "with" (np. "sociology and
      psychology" kontra "sociology with psychology"). Podejrzewam, że chodzi o
      proporcje godzin przeznaczonych na każdy kierunek. Nie wiem, co Cię interesuje,
      ale możesz zawsze obejrzeć sobie rankingi poszczególnych kierunków na
      uniwersytetach. Rzetelny jest na stronie Guardiana: wejdź na
      education.guardian.co.uk/higher/unitable/0,,-4665241,00.html?view=0 - to
      jest akurat ranking uniwersytetów jesli chodzi o ekonomię, ale mozesz poszukać
      innych kierunków również.

To tyle, co mi aktualnie przychodzi do głowy. O studiach we Włoszech niestety
      nic nie wiem. Moja koleżanka jedzie tam na biotechnologię, ale nie mam z nią
      specjalnie bliskiego kontaktu. Jak coś będę wiedziała to dam znać :) mam
      nadzieję, ze trochę pomogłam.

pozdrawiam :)
      innes
    • innes Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 15:51
      A, jeszcze kilka spraw.

Po pierwsze, strategia szukania uniwersytetu w UK :) ja proponuję najpierw
      przejrzeć ranking Guardiana (to naprawdę ważne, żeby poszukać dobrego
      uniwersytetu, bo tak to... po co wyjeżdżać), potem na stronie UCAS poszukać
      informacji na temat danego uniwersytetu (konkretnie w tym miejscu:
      search.ucas.co.uk/cgi-
      bin/hsrun/search/search/search.hjx;start=search.HsSearch.run?y=2005 ).

Po drugie: język. Większość uniwerków wymaga zdanego TOEFLa (wymagane ok. 580-
      600 punktów). Nie wiem czy TOEFLa można zdawać tylko w Warszawie czy również w
      innych miastach - w Gdańsku na przykład nie można :(
      • romek.chelmnicki Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 19:14
        a co Wy zamierzacie studiowac w UK ? Jakie kierunki ?
        • cortegiano Re: Wlochy lub UK 01.11.04, 18:15
          A czy CAE jest uznawany przez angielskie uniwersytety?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka