ika.pi 07.02.04, 19:06 zależy mi na informacji o studiach we Włoszech lub w Anglii proszę, powiedzcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnese79 Re: Wlochy lub UK 03.03.04, 19:51 robie mastersa z ekonomii we wloszech. sluze rada Odpowiedz Link Zgłoś
dominisia51 Re: Wlochy lub UK 13.09.04, 10:50 Witaj! starsznie mi zalezy na informacjach o studiach we Włoszech podyplomowych lub master, szczerze mówiąc to nie wiem jak to u nich jest rozwiazane. POwiedz mi jakiego rzedu jest to koszt, kiedy zaczynaja sie studia i czy mozna sie starac o jakies stypendium. ja skończyłam tutaj , w Polsce politologie i europeistyke i w tym kierunku chciałabym cos zrobic we Włoszech. za wszystkie informacje bardzo bym ci była wdzieczna, saluti! dominika domkuch@poczta.fm, dominisia51@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
innes Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 15:44 Nie wiem właściwie co już WIESZ o studiach w Anglii, ale dość sporo się tym zajmowałam, więc co nieco mogę powiedzieć. Sama zaczynam studia na UJ, ale mocno się zastanawiam, czy za rok nie wybrać się do UK, papiery już wypełniłam ale nie chce mi się wybrać na pocztę ;) No więc od początku. Żeby studiować w UK, musisz wypełnić formularz UCAS (wejdź na www.ucas.ac.uk). To jest swego rodzaju podanie - wpisujesz tam wszystkie swoje dane, zdane egzaminy, osiągnięcia, nawet kursy których jeszcze nie ukończyłaś. Na końcu jest miejsce na tzw. "personal statement" - tam możesz się produkować na swój temat (coś jak list motywacyjny). Cały formularz UCAS jest dość skomplikowany, dlatego dostaniesz podręcznik jak go wypełniać. W Gdańsku oryginalny UCAS dostać w British Council, w innych miastach zapewne w podobny sposób. Ze strony podobno można ściągnąć wzorzec, ale to i tak nie załatwia sprawy bo musisz mieć oryginał. Ja szczerze mówiąc nie mogłam tego znaleźć na tej ich stronie... Co do samych studiów - są to jedne z najdroższych studiów w Europie. Możesz liczyć na stypendium DfES. Polacy mają dość duże szanse je dostać, ale i to pokrywa niewielką część kosztów. Anglicy dość niechętnie przyznają inne stypendia osobom, których w ogóle nie znają. Po pierwszym roku masz więc nieco większe szanse na wyższe styoendium. Większosć moich znajomych stać na pierwszy rok studiów, a potem liczą na stypendia, plus pieniądze zarobione w czasie studiów (o pracę w czasie studiów nie jest trudno, ale jest limit - wolno legalnie pracować maks. 20h tygodniowo). No i kierunek studiów. W UK rzadko studiuje się jeden, konkretny kierunek. Zazwyczaj uniwersytety oferują łączone kierunki, np. socjologia i psychologia, albo psychologia i kreatywne pisanie (to mnie akurat bawi :D). Nie wyczaiłam jeszcze na czym polega różnica między "and" i "with" (np. "sociology and psychology" kontra "sociology with psychology"). Podejrzewam, że chodzi o proporcje godzin przeznaczonych na każdy kierunek. Nie wiem, co Cię interesuje, ale możesz zawsze obejrzeć sobie rankingi poszczególnych kierunków na uniwersytetach. Rzetelny jest na stronie Guardiana: wejdź na education.guardian.co.uk/higher/unitable/0,,-4665241,00.html?view=0 - to jest akurat ranking uniwersytetów jesli chodzi o ekonomię, ale mozesz poszukać innych kierunków również. To tyle, co mi aktualnie przychodzi do głowy. O studiach we Włoszech niestety nic nie wiem. Moja koleżanka jedzie tam na biotechnologię, ale nie mam z nią specjalnie bliskiego kontaktu. Jak coś będę wiedziała to dam znać :) mam nadzieję, ze trochę pomogłam. pozdrawiam :) innes Odpowiedz Link Zgłoś
innes Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 15:51 A, jeszcze kilka spraw. Po pierwsze, strategia szukania uniwersytetu w UK :) ja proponuję najpierw przejrzeć ranking Guardiana (to naprawdę ważne, żeby poszukać dobrego uniwersytetu, bo tak to... po co wyjeżdżać), potem na stronie UCAS poszukać informacji na temat danego uniwersytetu (konkretnie w tym miejscu: search.ucas.co.uk/cgi- bin/hsrun/search/search/search.hjx;start=search.HsSearch.run?y=2005 ). Po drugie: język. Większość uniwerków wymaga zdanego TOEFLa (wymagane ok. 580- 600 punktów). Nie wiem czy TOEFLa można zdawać tylko w Warszawie czy również w innych miastach - w Gdańsku na przykład nie można :( Odpowiedz Link Zgłoś
romek.chelmnicki Re: Wlochy lub UK 14.09.04, 19:14 a co Wy zamierzacie studiowac w UK ? Jakie kierunki ? Odpowiedz Link Zgłoś
cortegiano Re: Wlochy lub UK 01.11.04, 18:15 A czy CAE jest uznawany przez angielskie uniwersytety? Odpowiedz Link Zgłoś