Dodaj do ulubionych

mish w poznaniu

07.03.04, 12:01
Witajcie, mish-owcy!

Słyszałam, że istnieje MISH na Uniwersytecie im.Mickiewicza. Na stronie tegoz
uniwersytetu znalazłam jednak raczej skąpe informacje na ten temat, dlatego
bardzo Was proszę, napiszcie, co wiecie o warunkach studiowania, jakości
wykładów i tym podobnych szczegółach. Przede wszystkim chodzi mi o lokację
tegoż wydziału. Czy MISH na UAM jest w Poznaniu czy w Gnieźnie?Pozdrawiam
serdecznie.

Ola z Wrocławia
Obserwuj wątek
    • vilya1 Re: mish w poznaniu 07.03.04, 14:09
      Taw studiuje na poznańskim MISHu i bez wątpienia będzie Ci w stanie pomóc, ale
      gdzieś się nam ostatnio zawieruszyła. ;) Taw, odezwij się!
      Pozdrawiam

Vilya. :)
      • tawananna Re: mish w poznaniu 07.03.04, 19:32
        > Taw studiuje na poznańskim MISHu i bez wątpienia będzie Ci w stanie pomóc,
        Vilya i jej niezachwiana wiara w innych ludzi ;D

> ale gdzieś się nam ostatnio zawieruszyła. ;)
        A dokładniej zachorowała na paskudną grypę i utkwiła w łóżku :). A teraz siedzi
        w podomce przed komputerem i nadrabia internetowe zaległości ;)

Olu, już postaram Ci się wszystko wyjaśnić.

> Słyszałam, że istnieje MISH na Uniwersytecie im.Mickiewicza. Na stronie tegoz
        > uniwersytetu znalazłam jednak raczej skąpe informacje na ten temat,
        A byłaś na stronie samego MISH-a? mish.ceg.amu.edu.pl/ Ze strony UAM, z
        tego co wiem, ciężko trafić.

> dlatego bardzo Was proszę, napiszcie, co wiecie o warunkach studiowania,
        Jeśli chodzi o zasady studiowania, absolutnie wszystko, co potrzebujesz
        znajdziesz na tamtej stronie w dziale "Regulamin MISH-u". Jeżeli natomiast
        przez "warunki" rozumiesz np. warunki lokalowe czy to, jak nas przyjmują na
        zajęciach... Warunki lokalowe są jak na całej humanistycznej części UAM - czyli
        nienadzwyczajne, pałace na Morasku budują na razie naukom ścisłym, natomiast
        studenci MISH-u przyjmowani są na zajęciach bez problemów. Jeśli chcesz, rozwiń
        tę część o warunkach, nie jestem do końca pewna, co może Cię interesować :).

> jakości wykładów
        To bardziej pytanie o jakość wykładów na Uniwersytecie niż na MISH-u. Zapewne
        orientujesz się z grubsza, czym jest MISH. Możesz w jego ramach chodzić na
        zajęcia na różnych kierunkach, poziom też bywa różny. Nie będę Ci wmawiała, że
        wszystkie zajęcia na UAM są rewelacyjne i na wysokim poziomie, ale na MISH-u
        możesz chodzić tylko na to, co Cie interesuje i zapewniam, że takich zajęć nie
        brak. Czytaj: ja chodzę na same rewelacyjne ;DDD.

> i tym podobnych szczegółach.
        Rozwiń tę część pytania ;).

> Przede wszystkim chodzi mi o lokację
        > tegoż wydziału. Czy MISH na UAM jest w Poznaniu czy w Gnieźnie?Pozdrawiam
        > serdecznie.

Administracyjnie MISH funkcjonuje w ramach gnieźnieńskiego CEG. Tam zdawaliśmy
        egzaminy, tam jest nasz dziekanat (w którym ostatni raz byłam w październiku po
        indeks ;)) i tam, niestety, mamy od czasu do czasu zajęcia z "komunikacji
        wirtualnej" czyli informatyki. Na tym kończy się nasz kontakt tym skądinąd
        pięknym miastem. Wszystkie pozostałe zajęcia (łącznie z tymi przeznaczonymi dla
        MISH-owców) mam w Poznaniu. Dyplom będę miała z UAM. Mówię o tym wszystkim, bo
        wiem, że nazwa "Gniezno" potrafi odstraszyć potencjalnych MISH-owców. W
        praktyce to, gdzie jest przypisany administracyjnie nasz kierunek nie robi
        żadnej różnicy. Aha, chyba możemy wybierać przedmioty także w CEG-u, ale nikt
        się na coś takiego nie zdecydował ;).
        • knebekajze Re: mish w poznaniu 07.03.04, 20:29
          Taw, stokrotne dzięki za pomoc. Chodziło mi głównie o to, w jakim mieście
          miałabym mieszkać, jeśli zdecydowałabym się na poznański MISH. Ale skoro
          mówisz, że Gniezno to tylko "formalna" siedziba MISHu, to nie jest źle. Pytając
          o "warunki studiowania", rzeczywiście wyraziłam się trochę niejasno. Chodziło
          mi o to, czy poznański MISH różni się czymś od warszawskiego, czy są np. jakieś
          odrębne zasady wyboru kierunków, czy może jakieś ograniczenia itd. Na stronę
          ceg-u zaraz wejdę i poszperam troche, ale byłabym wdzięczna za ogólne
          informacje o atmosferze, ilości studentów MISH i innych szczegółach, które
          uznasz za ciekawe dla potencjalnej studentki :). Zdrowiej, Taw; i nie siedź za
          długo w podomce przed komputerem :)).
          • tawananna Re: mish w poznaniu 08.03.04, 13:35
            > Chodziło mi głównie o to, w jakim mieście
            > miałabym mieszkać, jeśli zdecydowałabym się na poznański MISH.
            Z całą pewnością w Poznaniu :D.

> Ale skoro mówisz, że Gniezno to tylko "formalna" siedziba MISHu, to nie jest
            źle.
            Dodaj do tego wyjazdy na informatykę, bo "w Poznaniu nie ma takiej bazy
            komputerowej" :P.

Chodziło
            > mi o to, czy poznański MISH różni się czymś od warszawskiego,
            Czymś na pewno, nawet przeglądałam kiedyś regulamin itd., ale dokładnych różnic
            Ci nie podam, nie znam realiów warszawskich.

> czy są np. jakieś
            > odrębne zasady wyboru kierunków, czy może jakieś ograniczenia itd.
            Tak, do poznańskiego MISH-a należą inne kierunki niż w Warszawie, ale to chyba
            naturalne ;). Ważne - w Poznaniu w MISH-u nie ma Wydziału Neofilologii! Jedyne
            filologie, jakie można studiować w ramach MISH to te z Wydziału Filologii
            Polskiej i Klasycznej (bez filmoznawstwa). Dość niejasny jest status
            psychologii - wszystko dlatego, że MISH na UAM to wciąż nowość. Co do zasad
            wyboru kierunków - z tego co wiem, w Warszawie kierunek wiodący podaje się
            dopiero na którymś roku. U nas - już przy rekrutacji, z tym że to nie jest
            decyzja w żaden sposób wiążąca. Podobnie wpisujemy go później na programie
            studiów, ale to nas do niczego nie zobowiązuje.

Co do atmosfery, jest bardzo przyjemna, ogólnie kameralnie - zaledwie 14 osób
            na roku, z czego 1 odeszła (V: był u nas chłopak, który próbował połączyć MISH
            z dzienną psychologią w Krakowie :)). Na zajęciach przyjmują nas bez problemu,
            mało kto kojarzy nazwę kierunku, ale takich można pokojowo nawracać ;). Inne
            szczegóły... Na pierwszym roku obowiązkowo masz komunikację wirtualną i wstęp
            do metodologii, przez 3 lata musisz zaliczyć 4 semestry WF i 2 egzaminy z
            języka obcego, cała reszta studiów zależy od Ciebie.

A jakie są Twoje zainteresowania? W czym chciałabyś się specjalizować, masz
            pomysł na kierunek wiodący?

Dzięki za życzenia zdrowia, przyda się ;DD.
            • knebekajze Re: mish w poznaniu 08.03.04, 16:14
              Pytasz o zainteresowania, Taw...Hmmm...to temat rzeka. Chciałabym łączyć
              filologię słowiańską (najchętniej czeską, ale zdaje się, że na UAM taki
              kierunek nie istnieje?), filologię polską, filozofię i muzykologię. wiem, to
              brzmi dość egzotycznie, ale to wszystko mnie interesuje - nic nie poradzę ;).
              Na kierunek wiodący jeszcze nie mam pomysłu, w ogóle to wszystko zreszta
              pozostaje na razie w sferze odległych dość planów. Sytuacja jest o tyle
              skomplikowana, że zostały mi jeszcze dwa lata szkoły muzycznej we Wrocławiu,
              dlatego nie wiem, czy w ogóle będzie możliwy wyjazd na studia - dokądkolwiek.
              No, ale jeśli już - to najchętniej do Poznania :)).Może udałoby mi się
              przenieść do tamtejszej szkoły muzycznej.
              Mam jeszcze parę pytań: po pierwsze, ile jest godzin informatyki (czyli jak
              często musiałabym odwiedzać Gniezno), na czym polegają zajęcia z komunikacji
              wirtualnej i kiedy można (najwcześniej) uzyskać siatki godzin poszczególnych
              kierunków ? A tak z czystej ciekawości - na jakich kierunkach obecnie
              studiujesz?

Trzymaj się ciepło

Ola
              • tawananna Re: mish w poznaniu 08.03.04, 17:40
                Grrrr, nienawidzę tego forum... Napisałam dłuuuuugiego posta, kliknęłam wyślij
                i zobaczyłam komunikat, że sesja z serwerem zbyt długa i mnie wylogowało :(. I
                pisanie od początku ;).

> Pytasz o zainteresowania, Taw...Hmmm...to temat rzeka.
                Już nadajesz się na MISH-owca :).

> Chciałabym łączyć
                > filologię słowiańską (najchętniej czeską, ale zdaje się, że na UAM taki
                > kierunek nie istnieje?)
                Nie. Jest tylko bułgarska, serbsko-chorwacka, chorwacko-serbska, słowiańska z
                polską. Z tego co wiem, czeski można wybierać jako drugi język. Poza tym na
                polonistyce są fakultety z języka czeskiego, literatury czeskiej i chyba
                przekładu polsko-czeskiego. Wydaje mi się, że stworzenie kierunku "filologia
                czeska" to kwestia czasu.

>filologię polską, filozofię i muzykologię. wiem, to
                >brzmi dość egzotycznie, ale to wszystko mnie interesuje - nic nie poradzę ;).
                I nawet nie próbuj na to coś poradzić!

> No, ale jeśli już - to najchętniej do Poznania :)).Może udałoby mi się
                > przenieść do tamtejszej szkoły muzycznej.
                Pozostaje mi życzyć powodzenia :).

> Mam jeszcze parę pytań: po pierwsze, ile jest godzin informatyki (czyli jak
                > często musiałabym odwiedzać Gniezno),
                Godzin jest bodajże 30 rocznie (tylko w 1 roku!). Obecny II rok załatwił to w
                dwu- czy trzydniowym maratonie. My jeździliśmy mniej więcej co dwa tygodnie
                (ale zaczęliśmy w listopadzie, potem były święta, sesja itd.;)), teraz jeździmy
                plus minus raz na miesiąc.

> na czym polegają zajęcia z komunikacji
                > wirtualnej
                Komunikacja wirtualna to właśnie ta osławiona informatyka :). Historia
                Internetu, działanie wyszukiwarek, takie tam ;).

> i kiedy można (najwcześniej) uzyskać siatki godzin poszczególnych
                > kierunków ?
                Programy studiów czy plany? Programy są dostępne cały czas, plany zawsze przed
                rozpoczęciem semestru, dokładne terminy zależą od wydziałów, kierunków, pań w
                dziekanacie ;).

> A tak z czystej ciekawości - na jakich kierunkach obecnie
                studiujesz?
                Kierunek główny - filologia polska. Poza tym chodziłam lub chodzę m.in. na
                psychologię społeczną (psychologia), psychologię społeczną (socjologia),
                socjologię wielokulturowości (socjologia), proseminarium dziennikarskie
                (politologia). Chciałam jeszcze na fonetykę ogólną (Vilya - lubisz fonetykę?:))
                na Wydziale Neofilologii, ale mi nie pasoway godziny :(. A od następnego roku
                chcę zacząć drugi kierunek, poza MISH-em.

Pozdrowienia!

Tawi
                • knebekajze Re: mish w poznaniu 09.03.04, 20:36
                  Tawi, jeszcze raz dziękuję za Twoje wyczerpujace odpowiedzi. Szkoda, że
                  filologia czeska na UAM nie istnieje, chociaż przyznam, że serbsko-chorwacka
                  tez jest bardzo pociągająca :). A tak na marginesie - czy filologie
                  skandynawskie tez są niedostępne dla mishowców? Bo to też całkiem ciekawe
                  kierunki...
                  Podziwiam Twoja organizację. Naprawdę chcesz zacząć drugi kierunek? Może
                  jeszcze jakiś ścisły? No, no, człowiek renesansu z Ciebie.Wyrazy uznania.
                  P.S. Chyba się od Ciebie zaraziłam (drogą wirtualną) i teraz to ja siedzę w
                  podomce przed ekranem :PP.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  O.
                  • tawananna Re: mish w poznaniu 10.03.04, 16:39
                    > Tawi, jeszcze raz dziękuję za Twoje wyczerpujace odpowiedzi.
                    Jeszcze raz nie ma za co ;). Czekam na dalsze pytania ;).

> Szkoda, że filologia czeska na UAM nie istnieje, chociaż przyznam, że serbsko-
                    > chorwacka tez jest bardzo pociągająca :).
                    Nawet, nawet ;).

A tak na marginesie - czy filologie
                    > skandynawskie tez są niedostępne dla mishowców? Bo to też całkiem ciekawe
                    > kierunki...
                    Niestety, cały Wydział Neofilologii nie należy do MISH-u :(. Z tym że, o ile
                    już zdążyłam się zorientować, generalnie zajęcia z wyjątkiem samych zajęć z
                    języka (czyli wszystkie ogólnokulturalne, o literaturze, językoznawstwie itd.)
                    są dostępne dla studentów z zewnątrz, jeśli tylko zgodzi się wykładowca. Ja
                    miałam w ten sposób chodzić na fonetykę ogólną (nie wyszło z powodu
                    niemożliwości wstawienia tegod o planu :( ). Takie zajęcia możesz wpisać też do
                    planu studiów MISH.

> Podziwiam Twoja organizację. Naprawdę chcesz zacząć drugi kierunek?
                    Naprawdę :).

> Może jeszcze jakiś ścisły?
                    Nieeeeee :). No, chociaż w pewnym sensie ;). Zamierzam zdawać na dwa
                    kierunki: "etnolingwistykę" i "językoznawstwo i informację naukową" (ten drugi
                    ma, niestety, pewne skrzywienie matematyczne - przedmioty w rodzaju "wstęp do
                    matematyki", "logika matematyczna" czy "statystyka" niekoniecznie wyglądają dla
                    mnie szczególnie zachęcająco ;)), oba na Wydziale Neofilologii w Instytucie
                    Językoznawstwa. Godziny z kierunku wpiszę sobie do planu MISH-a. Mam nadzieję,
                    że uda to się jakoś zgrać (no, a przede wszystkim - dostać się tam!).

> No, no, człowiek renesansu z Ciebie.Wyrazy uznania.
                    Dzięki :)) Choć mnogość Twoich talentów budzi jeszcze większe uznanie :).

> P.S. Chyba się od Ciebie zaraziłam (drogą wirtualną) i teraz to ja siedzę w
                    > podomce przed ekranem :PP.
                    Mam nadzieję, że zaraziłaś się tylko podomką, a nie grypą ;).
    • tawananna Re: mish w poznaniu 08.01.05, 00:56
      up
    • tawananna Re: mish w poznaniu 04.12.05, 19:13
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka