Dodaj do ulubionych

nauczanie studentów

IP: 109.243.183.* 15.09.10, 02:30
Hej. Od października zacznę studiować filologię klasyczną i kulturę śródziemnomorską. Myślę nad tym, żeby po studiach zostać na Uniwersytecie, ewentualnie załapać się na uczelnię medyczną i uczyć studentów łaciny. Chciałam zapytać czy do tego wystarczy mieć magistra czy może trzeba od razu brać się za doktorat. Dodam, że na pewno na niektórych kierunkach studiów (nie wiem czy tak jest wszędzie) łacina jest tylko i wyłącznie w formie ćwiczeń-nie ma wykładów z tego przedmiotu
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: nauczanie studentów IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 08:06
      Żeby uczyć łaciny na uczelni (na kierunkach innych niż filologia klasyczna - w formie lektoratu) nie potrzeba doktoratu (lektorzy angielskiego, niemieckiego i innych języków też go zwykle nie mają). Inna sprawa, że np. u mnie na uczelni spora część osób nauczających łaciny jednak ten doktorat ma - zapewne jest więc przydany.
      • kazjenka Re: nauczanie studentów 15.09.10, 09:25
        Mnie na UWr łaciny uczyła pani magister, a na drugim kierunku pan doktor przepisał mi jej ocenę.
        • Gość: exxx Re: nauczanie studentów IP: 188.33.92.* 15.09.10, 13:03
          Lektorzy mają w większości mgr i to im wystarcza.
          • Gość: ginko Re: nauczanie studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 13:22
            Uniwersytet Medyczny w Lublinie - od łaciny jest pan i pani, oboje mają mgr z filo klasycznej (jak wyżej wspomniane już, podobnie jak zdecydowana większość lektorów innych języków).
            • Gość: tajmal Re: nauczanie studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 16:32
              a myslalas nad tym czy dostaniesz tam prace? bo wielu jest takich co maja nawet doktoraty i licza, ze dostana prace a prace dostaja ci co maja konszachty z tymi co zatrudniaja, akze nie mysl sobie ze skonczysz studia i bedzie tak latwo
              • Gość: lilo Re: nauczanie studentów IP: *.icpnet.pl 16.09.10, 00:55
                Zawsze można wejśc w konszachty ;>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka