Dodaj do ulubionych

Studia UK, US oraz PL - help

22.10.10, 18:49
Siemka. Jestem w klasie maturalnej i wiem, ze w tym roku juz nie mam szans na studia w anglii lub us ( tak, wiedzialem, ze trzeba to zrobic rok wczesniej - wrzesien, pazdziernik ). Mam takie pytanko. Czy jesli mielibyście do wyboru dobrą uczelnię ( Politechnika - Architektura ) w PL a Cambridge lub UCL to którą byście wybrali ? Moją pasją jest rysunek, oraz - bądźmy szczerzy - wszytskiego sie ucze sam i denerwuje mnie gdy mam siedziec 8 h w klasie i słuchać dobrzych nauczycieli którzy potrafią jednak nieźle zanudzić. I tak wiem, że gdy wróce do domu to otworze podrecznik i zaczne "ryć sam". Wiem, ze problemy/pytania w podr. amerykanskich/brytyjskich są bardzo praktyczne i co za tym idzie - powodują chęć do nauki. Gdyby nie podręcznik Halliday'a nadal bym twierdzil, że fiza to nudny przedmiot - teraz jest moim ulubionym. Wiem, także, ze jest wymagane od ucznia coś wiecej niz 90% z matury czy z SAT - chodzi oczywiscie o zaangazowanie pozaszkolne. Ja wpadlem na pomysl stworznia dodatkowych lekcji rysunku - w koncu rysuje juz 6 lat i moglbym sie podzilic doswiadczniem oraz otworznie jakiejs tematycznej strony internetowej. Co byście mi polecili ? Politechnika , UCL czy Cambridge ? Wiem, ze jest strasznie drogo - ale jeśli możecie, to prosilbym o wskazowki, jeśli chodzi o studia i part time jobs. :)
Obserwuj wątek
    • dystansownik Re: Studia UK, US oraz PL - help 22.10.10, 21:13
      Jak chcesz się pchać na architekturę, bo interesuje Cię rysunek, to od razu powiem Ci, daruj sobie. Szkoda zapychać miejsce komuś kto naprawdę chce architekturę studiować, bo z samego rysunku, to Ty tam za wiele nie będziesz miał. W dzisiejszych czasach projektowanie, to głównie programy CADowskie i po tym kierunków głównie w nich będziesz robił projekty czy wizualizacje architektoniczne.
      • Gość: Sochin Re: Studia UK, US oraz PL - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 22:28
        Spokojnie. Zadje sobie z tego sprawę. Potrafię obslugiwac AutoCAD'a i Blendera. Jednak wiedza z obslugi tych programow nie jest brana pod uwagę w procesie rekrutacji. Liczy sie matura i rysunek. Gyby nie to - siedzialbym głownie w programch komputerowych... Nie wiem tylko gdzie studiowac architekture, UK czy PL ?
        • Gość: me Re: Studia UK, US oraz PL - help IP: *.haye.cable.virginmedia.com 22.10.10, 22:49
          Zbyt dorosly to nie jestes skoro oczekujesz, ze obcy ludzie ci powiedza co masz robic. W Cambridge oczekuja nieco wyzszego poziomu inteligencj, wiec masz odpowiedz.
          • Gość: z. Re: Studia UK, US oraz PL - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 23:45
            hmm jesli cię stać ..to czemu nie ,popatrz sobie na rankingi ..gdzie polska ,gdzie uk.
            jest tez fajna opcja w Danii (studia za darmo)
            tylko ,ze archit. polaczona jest z tzw. management ,
            acha Łódź to...depresyjne ,paskudne miasto
            poza tym ,gdybym miala do wyboru woalalbym studiowac za granicą ,ewentualnie mgr uzupelniajace
            zauwaz też ,że w Polsce archit. nie jest az tak oplacalna ,pelno absolwentow ,chociaz moja krewna pracowala w londynie ,w biurze projektowym ,nie zarabiala kokosow ,cos tam uzbierala i wrocila do polski. gore wziely wzgledy sentymentalne i tamtejsza pogoda ,ludzie- nie kazdemu odpowiadaja wyspy.
            • ratyzbona Re: Studia UK, US oraz PL - help 23.10.10, 17:48
              Powiedzmy sobie szczerze jeśli poważnie myśli się o dobrych studiach za granicą to trzeba się zacząć za nie łapać dużo wcześniej niż w ostatnim roku szkoły - nie chodzi o to by wysłać papieru ale oni cenią doświadczenie zbierane latami a nie zryw w ostatnim roku szkoły - chodzi o ludzi autentycznie zaangażowanych a nie tych którzy zaczną robić coś dla innych dopiero w ostatniej chwili by mieć doświadczenie poza szkolne do dokumentów. Poza tym pamiętaj że wyjazd na studia do Anglii czy Stanów to olbrzymi koszt oddalenie od rodziny itp. Nie napisałeś dlaczego chcesz studiować za granicą poza tym że wolisz amerykańskie i angielskie podręczniki od polskich. To trochę za mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka