Dodaj do ulubionych

Status studenta

IP: *.dg-net.pl 12.04.11, 13:52
Witam.

W trakcie trwania drugiego semestru studiów inżynierskich w trybie dziennym przerwałem edukację. Do kiedy mam ważny status studenta? Pytanie ważne, ze względu, że chcę podjąc pracę, a pracodawcę status studenta zwalnia z płacenia ZUS.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Status studenta IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.11, 15:42
      Do chwili, aż zostaniesz skreślony z listy studentów. Zasadniczo do końca roku akademickiego.
      • Gość: gość Re: Status studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 19:07
        Zależy czy już dostałeś decyzję, że wykreślono Ciebie z listy studentów. Jak dostałeś decyzję, że wykreślono Ciebie z listy studentów, to tam pisze z jakim dniem jesteś skreślony. Z dniem skreślenia tracisz status studenta.
    • nonus85 Re: Status studenta 13.05.11, 13:42
      do momentu, kiedy kończy się semestr, na który jesteś wpisany
      • Gość: gosc Re: Status studenta IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.11, 18:33
        hmmm... tez mnie to interesuje, to nie jest czasami tak, ze konczy ci sie status jak jestes wczesniej skreslony? czy pracodawca w jakis sposob jest informowany?
    • Gość: Degenerat Masz legitke - masz status IP: *.e-wro.net.pl 24.05.11, 02:44
      > W trakcie trwania drugiego semestru studiów inżynierskich w trybie dziennym prz
      > erwałem edukację.
      Ale po 1 semestrze oddałeś indeks i dostałeś wpis na 2 semestr? Wziąłeś "pieczątkę"/nalepkę na legitke? Jak tak, to masz status do końca października 2011.

>Do kiedy mam ważny status studenta?
      Do czasu skreślenia. Wysyłają bardzo szybko. Zawsze priorytet ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Więc jak skreślą to po tygodniu będziesz wiedzieć.
      Kiedyś podobno można było nawet iść do lekarza na 4 miesiące po skreśleniu (a może po odebraniu dyplomu?). Nie wiem jak jest teraz.

>Pytanie ważne, ze względu , że chcę podjąc pracę, a pracodawcę status studenta zwalnia
      >z płacenia ZUS.
      Jasne, że ważne. Znam problem (niestety już mnie nie dotyczy bo 26 skończone).
      Zatem jak masz wpis na semestr letni to pracuj jako student.
      W moim mieście jak biorą na umowę zlecenie to chcą conajmniej zobaczyć ważną legitymacje. Więc jak byś miał ważną tylko do końca marca to pracodawca musi zapłacić ZUS.
      To, że przestałeś chodzić na zajęcia nic formalnie nie zmienia.
      Dziekanat o niczym nie wie.
      Wiem co mówię bo...sam 3 razy to przerabiałem.
      Mam nadzieję, że pomogłem.
      Miłej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka