Dodaj do ulubionych

studia jezyk angielski stacjonarne niestacjonarne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 16:32
Dzień dobry :)
Bardzo chce zostać nauczycielem JĘZYKA ANGIELSKIEGO. Nie mam pojęcia jaka uczelnie wybrac. Najwygodniej byłoby dla mnie uczęszczać na studia niestacjonarne. Zastanawiam się czy bede w stanie nauczyć się jezyka będąc tak rzadko na uczelni? Wątpię. Brałam tez pod uwagę studia niestacjonarne+kurs jezykowy. Nie mam pojecia co wybrać. Na tę chwilę zastanawiam się między studiami stacjonarnymi w Łowiczu a niestacjonarnymi w Płocku. O tej drugiej uczelni jednak NIC nie słyszałam... Mam totalny mętlik, nie mam kogo się poradzić.
Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski IP: 193.136.157.* 20.04.11, 17:12
      Oxford i Cambridge sa zbyt snobistyczne dla cudzoziemcow, ale moze np. jakas uczelnia w Londynie? Calkiem przyjemny jest tez Bristol, a uniwerek jest tam jeden z najlepszych w UK... Z kolei w Szkocji studia sa chyba tansze!
      Jedno jest pewne: nie nauczysz sie angielskiego ani w Lowiczu, ani nawet w Plocku...
      • Gość: koala Re: studia jezyk angielski IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 18:04
        chodzi mi o studia w Polsce. Płock jest lepszy od Łowicza? wyjazd raczej nie wchodzi w rachubę ze względu na koszt.
        • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 19:14
          W Polsce to sie studiuje polonistyke...
    • Gość: powaga Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.promax.media.pl 20.04.11, 18:19
      to nie ma znaczenia. Wszędzie się trzeba uczyć. Co nie zmienia faktu, że znam osoby po dziennej uczelni w Łodzi czy Poznaniu. Tam poziom jest podobno dobry, a ich język pozostawia wiele do życzenia. Jeśli będziesz się pilnie przygotowywać do zaliczeń, np. ściągniesz sobie kanał anglojęzyczny i poświęcisz czas codziennie na oglądanie telewizji w tym języku zamiast polskich programów to na pewno dojdziesz do jakiegoś fajnego poziomu. Osobiście znam dziewczynę, której opłakany angielski Bardzo się polepszył ze względu na anglojęzycznego chłopaka. Tam gdzie się dostaniesz tam się ucz...
    • mandarynka24_0 Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo 20.04.11, 19:31
      A jaki jest twój poziom z tego języka? że to kropla w morzu:o:O:O????
      • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 19:34
        probne matury; podstawa 90%, ustna 95%. rozszerzenie 70% ustna 85%
    • Gość: moa Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.doc.ic.ac.uk 20.04.11, 19:35
      Jedz do UK na 3 lata, postudiuj tam, pomieszkaj i popracuj, wrocisz ze znajomoscia lepsza niz po 3 latach studiow w Polsce, a i finansowo lepiej wyjdzie
      • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 19:38
        to nie jest takie latwe spakowac sie i wyjechac nie majac tam rodziny ani znajomych...
        • Gość: moa Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.doc.ic.ac.uk 20.04.11, 19:44
          Masz racje, to nie jest latwe.
          Wiem ze pierwsza mysl to u ciebie: Nie nie, to nie dla mnie - ale najtrudniejsze to sie przelamac, wyjechac raz, caly twoj poglad na swiat sie zmieni - studia za granica nie sa wcale takie niedostepne jak ci sie wydaje, za to zyski...

Wystarczy porozmawiac na forach z innymi ludzmi ktorzy to zrobili i zobaczysz ze to jest duzo mniej abstrakcyjne i odlegle niz ci sie wydaje.

• Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 19:51
            to naprawde ciezka decyzja. zaraz mam maturę i co dalej? myslalam nad wyjazdem au pair, no ale jakos nie jestem przekonana... od zawsze chcialam robic cos, co bedzie zwiazene z jezykiem angielskim
            • Gość: moa Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.doc.ic.ac.uk 20.04.11, 19:54
              Kurcze to ty dopiero mature robisz, no to super, masz jeszcze tyle czasu.

Nie idz na studia niestacjonarne bo szkoda pieniedzy, pojdz na jakiekolwiek w swoim miescie a potem aplikuj na studia w uk od nastepnego roku, w tym roku juz niestety za pozno (deadline byl 15 stycznia)

Pomagalem dwom moim znajomym aplikowac w tym roku, i sam studiuje w UK, w razie czego moglbym ci pomoc i poprowadzic przez caly proces - wszystko jeszcze przed toba :)
              • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 19:58
                w moim miescie jest ,,uczelnia'', a najbliższa uczelnia jest w Łowiczu
              • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 20:05
                no i piątka na koniec juz wystawiona
            • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 19:56
              czy z takimi wynikami z matury mam w ogole szanse? ze slownictwem jest u mnie ok, gramatyki juz nie pamietam za bardzo. tylko podstawowe rzeczy. angielski wchodzi mi do glowy dosc szybko, to jakiś plus
              • Gość: moa Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.doc.ic.ac.uk 20.04.11, 20:13
                Bedzie dlugo ale mam nadzieje ze cie nie zanudze :)

Moj kolega aplikowal z wynikami biologia: 65, fizyka: 64 i chemia: 85, dostal sie na Chemie do uniwerku ktory jest top30 w Europie. Bylo to po pierwszym roku studiow na podobnym kierunku w Polsce, na ktorym dobrze mu szlo, srednia troche powyzej 4.0.

Przy aplikacji nie sa wazne tylko wyniki ale tez Personal Statement, czyli takie krotkie, na 800 slow, wypracowanie o sobie i czasami tez zadzwonia do ciebie porozmawiac - ale zawsze sa bardzo mili i nauczeni doswiadczeniem mowia powoli i wyraznie, bylem przy takiej rozmowie telefonicznej i sluchalem :)

Gramatyka nie jest problemem, slownictwo to jest wlasnie to co sie najbardziej liczy, zreszta sama mozesz sobie wyobrazic, nawet jesli ktos po polsku by powiedzial ci cos nie gramatycznie, ale uzywajac dobrych slowek to zrozumiesz o co mu chodzi :) Ale ogolnie angielski bardzo szybko wchodzi do glowy! I nie jest wstyd mowic niepoprawnie bo w UK jest bardzo duzo obcokrajowcow i kazdy stara sie mowic jak moze :)

U nas na uniwerku dziala tez Polish Society, na wiekszosci innych uniewerkow w UK takze,
                chocby i na Bristolu wymienianym przez Kagana (www.facebook.com/group.php?gid=2217529326&v=wall)
                dzieki czemu nie czujesz sie tak obco bo od razu masz znajomych polakow z wyzszych lat ktorzy moga cos wytlumaczyc - no i przy mniejszej liczbie polakow wiadomo ze jestesmy bardziej zżyci i mozemy nawzajem na siebie liczyc :)

Na twoim miejscu poszedlbym na stacjonarne w swoim miescie, tak by zminimalizowac koszty, postaraj sie i zrob niezla srednia, na pewno jestes w stanie 4.0 zrobic i aplikuj do UK! Mozesz przed aplikacja na poszczegolne uniwerki skontaktowac sie z obecnymi studentami przez wlasnie takie grupy na facebooku, po prostu wpisuj w google: "University of Bristol Polish Society" i tak dalej :)

Uniwerki gwarantuja na 1 rok akademik wiec nie boj sie o to ze bedziesz musiala szukac mieszkania. O czesne tez sie nie boj bo dostajesz nieoprocentowana pozyczke ktora zaczynasz splacac dopiero gdy zarabiasz powyzej jakiejs tam sumy, i to jest ustawione tak ze rata miesieczna to mniej wiecej dniowka :) Londyn (w ktorym studiuje) niekoniecznie polecam ze wzgledu na duze koszta utrzymania, zreszta chyba milej w mniejszym miasteczku :)

Chcialbym by ci sie udalo, i nawet po dostaniu sie na studia w Polsce nie pomyslala "aaa.. pieprze to, zostaje" (a takie mysli beda sie pojawiac!), mamy u siebie studentow zmieniajacych studia z Polskich na UK i nie zaluja nic a nic!

Tak jak mowilem, w razie czego z przyjemnoscia pomoge :)
                • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 20.04.11, 20:24
                  bardzo Ci dziekuje za wypowiedz. Co do studiowania stacjonarnie przeraża mnie dojazd, 30km. ja wiem, ze ludzie nawet dalej dojezdzaja, ale ja cale zycie mialam wszedzie gora 15 minut ;) musze sie zebrac, jeszcze dalsze dojazdy i wieksze problemy mnie w zyciu czekaja. teraz sie z tym wszystkim musze przespac. odezwe sie. dzieki serdeczne. ach... i zajme sie facebookiem w wolnej chwili, moze tam znajde cos ciekawego. jeszcze raz dzieki, juz myslalam ze nie ma na swiecie osob, ktore moga mi cos doradzic oprócz moich nauczycielek, które skończyły Łowicz. Miłego wieczoru.
                  • moa.k Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo 20.04.11, 20:30
                    Jak bedziesz chciala sie skontaktowac to napisz maila na moa.1991@gmail.com :)
                  • Gość: Tawananna* Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.11, 20:51
                    > do do studiowania stacjonarnie przeraża mnie d
                    > ojazd, 30km. ja wiem, ze ludzie nawet dalej dojezdzaja, ale ja cale zycie miala
                    > m wszedzie gora 15 minut ;)

Przesadzasz. Ja dojeżdżałam przez pięć lat do szkoły (!) 20 km. 30 km na studia dojeżdża wiele osób - i jeszcze cieszą się, że nie muszą inwestować w mieszkanie :). Nawet ci, którzy mieszkają w dużym mieście, nie są wolni od dojazdów. Jeśli przeszkadza Ci taka odległość, to tym bardziej nie ma co myśleć o wyjazdach za granicę. Sprawdź, czy jest praca dla anglisty w Twoim miasteczku - bo do pracy pewnie też nie będziesz chciała dojeżdżać, o przeprowadzce nie wspominając...

> Juz myslalam ze nie ma na swiecie o
                    > sob, ktore moga mi cos doradzic oprócz moich nauczycielek, które skończyły Łowi
                    > cz.

Wejdź na forum na ang.pl. I nie pisz tak, jakby świat kończył się na Twoim mieście i tym, co jest w promieniu 30 km od niego...
                    • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 11:41
                      tak jak juz napisalam wczesniej ZDAJE SOBIE SPRAWĘ Z TEGO ŻE INNI DOJEŻDŻAJĄ DALEJ I MNIE TEŻ TO CZEKA ale jestem typem leniwca, który nie wyobraża sobie czekać w zimę na pociąg, który często się spóźnia. Życie, będę musiała się przyzwyczaić.
                      To jest najmniejszy problem w porównaniu z tym, że ja nie wiem JAKA UCZELNIE WYBRAC. Nie ograniczam się na moje miasto, tylko nie mam rozeznania, a raczej brakuje mi opinii ludzi którzy ukończyli daną uczelnię np. Płock, czy dziennie, czy zaocznie... Tyle.
                      Studia za granicą jak najbardziej. Tylko jak się w tym ogarnąć? Być może nie jest to taki trudne, ale na pewno nie jest też łatwa decyzja, a potem załatwianie wszystkiego na 5min.
                      Nie wiem. Może po maturze coś postanowię... I pójdę na jakąkolwiek uczelnie jak już się okaże że czas rekrutacji się kończy...
                      • tawananna Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo 21.04.11, 12:05
                        Tak jak pisałam - wejdź na ang.pl, tam na forum jest masa opinii o anglistykach z całej Polski.

Poza tym - czy bierzesz pod uwagę coś poza Płockiem i Łowiczem? Naprawdę, są lepsze uczelnie w Polsce - warto mierzyć wyżej. Na studia zagraniczne raczej się już od następnego roku akademickiego nie wybierzesz, ale możesz dobrze przemyśleć wybór uczelni w kraju.
                        • Gość: koala Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.v59.interkam.pl 21.04.11, 13:38
                          wiec prosze napisz mi gdzie sa te wiele lepsze uczelnie.
                          • Gość: Tawananna* Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.11, 14:02
                            Opinię najlepszej anglistyki w kraju ma UAM. Sporo pozytywów słyszałam o UW.
                            Więcej informacji na pewno znajdziesz na wspomnianym przeze mnie wcześniej forum.
                          • Gość: moa Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.hor.ic.ac.uk 21.04.11, 14:23
                            koala, ja bym celował za granicę, niekoniecznie musiała byś studiować właśnie angielski, bo angielskiego byś się nauczyła dużo lepiej niż niejeden polski anglista przez sam pobyt tam i interakcje z koleżankami i kolegami.

Aplikacja nie jest trudna jak już mówiłem sprowadza się do tego:
                            1. Wypełniasz formularz z danymi i twoim Personal Statement (w internecie)
                            2. Wybierasz 5uczelni/kierunków które cię interesują
                            3. Klikasz OK i czekasz na odpowiedzi od uniwersytetów :)
                          • Gość: studentin Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.play-internet.pl 21.04.11, 18:14
                            Przepraszam bardzo, ale... czy Ty sobie kpisz? Chcesz studiować w Płocku albo w Łowiczu i jeszcze za to płacić ? Przecież to w ogóle nie ma sensu, w takich miasteczkach egzystują jakieś śmieszne szkółki, które wynajmują wieczorami sale w podstawówkach. Nie licz, że przeczytasz tu o nich jakieś opinie, bo to są podejrzane "uczelnie", o których mało kto w ogóle wie. Renoma żadna, szanse na rynku pracy nikłe - czeka Cie duża konkurencja ze strony ludzi po uniwerkach (nie tylko polskich...)
                            Jeśli nie masz ochoty na wysiłek i wyjazd za granicę (a jest mnóstwo możliwości otrzymania stypendiów i kredytów studenckich, najłatwiej i najtaniej chyba w Szkocji), to po prostu idź na UW. Z tego, co piszesz rozumiem, że masz tam bliżej, niż np. do Poznania. Na zwykłą filologię możesz się nie dostać, ale powinnaś dostać się na dzienne nauczanie języka angielskiego w kolegium uniwersyteckim. Jeśli naprawdę nie chcesz wyprowadzić się do Warszawy na czas studiów, to możesz także studiować zaocznie (chociaż zaoczne studia językowe trochę mijają się z celem): irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=ZZ-FL-NKJA&kategoria=studia_1
                            • Gość: brik Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 20:47
                              ja słyszałam akurat najgorsze opinie własnie o Łowiczu :D ze to sie smiech na sali, a nie szkoła. Zgadzam się z radami przedmówców w 100%.
    • Gość: gość Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.play-internet.pl 27.04.11, 21:07
      Koleżanka, która skończyła gimnazjum dwujęzyczne z wykładowym j. angielskim i liceum dwujęzyczne z wykładowym j. angielskim, poszła na zaoczną anglistykę na uniwerek. Powiedziała, że takie studia zaoczne nic jej nie dają (chociaż dobrze znała angielski), a na uniwerku nie można było się przenieść w połowie roku z zaocznych na dzienne, więc poszukała sobie prywatnej uczelni i tam w połowie roku zgodzili się ją przyjąć na dzienne studia. Mówiła, że jednak dzienne studia językowe są lepsze jak zaoczne, bo na zaocznych mało się nauczysz, chociażbyś chodziła na kursy itp. Na studiach językowych jest kupa nauki i nie da się tego dobrze przerobić na studiach zaocznych. Lepiej już wybierz sobie studia dzienne jeśli zależy Ci na tym, żeby wszystkiego dobrze się nauczyć i być dobrym pracownikiem. Teraz anglistów jest sporo i jak się nie sprawdzisz, to bardzo szybko Ciebie wyrzucą i zaraz znajdą nowego pracownika.
      • Gość: Ania Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 19:31
        A ja mam pytanie ile trzeba było mieć punktów aby dostać się na UW kolegium nauczanie języka angielskiego w ubiegłym roku? Chciałabym dostać się w tym roku. Nie mam pojęcia jakie mam szanse. Podstawa na maturze poszła mi dobrze. Rozszerzony myślę ze tak około 80 %. Z ustnego miałam - podst. 20/20 a rozszerzony 15/20. Czekamy na wyniki pisemnego. Moze ktos coś potrafi podpowiedzieć.
        • Gość: studentin Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.play-internet.pl 29.05.11, 23:38
          Wieść niesie, że próg był 85 z jakimś ułamkiem. Nie napisałaś, ile przewidujesz mieć z innych przedmiotów, więc nikt Ci tu nie wywróży, czy się dostaniesz, czy nie. W tym roku zmienia się sposób przeliczania punktów, więc może próg nieco spadnie.
          • Gość: Ania Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 09:15
            Dzięki za zainteresowanie. Polski poszedł mi dobrze. Matma to niestety tylko 30%. Liczę na niż i moze mniej chętnych bedzie bo nie mozna juz studiować na 2 kierunkach za darmo. Czekam na wyniki matur. Zobaczymy co dalej. Czy ustny z angielskiego jest brany pod uwagę ? Czy matura z ustnego angielskiego to formalność. Pozdr
            • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 09:36
              Jeszcze sie nikt w Polsce nie nauczyl angielskiego bez conajmniej rocznego pobytu w angielskojezycznym kraju, i to wsrod krajowcow, a nie w polskim getcie...
            • Gość: Studentin Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 12:23
              Ale dlaczego zadajesz to pytanie na forum? Przecież sprawdzenie tej informacji u źródła jest o wiele szybsze i pewniejsze.

irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-FL-NKJA&kategoria=
              • Gość: kagan studia jezyk angielski stacjonarne niestacjonarne IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 15:53
                To jest reklamowka UW, malo majaca wspolnego z rzeczywistoscia...
              • Gość: Ania Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 18:18
                Czytałam informacje na UW. Pytam ,aby ktoś napisał tak po ludzku jak to rekrutacją było w ubiegłym roku. Dzieki za info i pomoc.
                • Gość: studentin Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 18:35
                  Jest tak, jak napisali na stronie internetowej - UW nie zwraca uwagi na egzaminy ustne, liczy się tylko wynik z matury pisemnej. A w zeszłym roku podstawy były mnożone przez 1, w tym roku są przez 0,8, dlatego możesz liczyć na obniżenie się progu o kilka punktów, ale bez szaleństw. Anglistyka w kolegium uchodzi za bardziej praktyczną i lepszą językowo, niż ta na Wydziale Neofilologii, wobec czego jest dość popularna.
                  • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 19:13
                    Znaczy sie, ze mozna nie mowic po angielsku przed i podczas studiowania anglistyki na UW?
                • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 19:12
                  A co ma zeszly rok do obecnego? W tym roku systuacja mzoe byc bardzo rozna od tej poprzedniej!
    • Gość: Ania Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 11:25
      Mam rodzinę w USA . Niestety / a moze i dobrze dla mnie/ dzieci choc rodzice są polakami nie chcą mówic po polsku. Piszę i rozmawiam z nimi po angielsku. Filmy tez oglądam w wersji orginalnej. No nic , zobaczymy jak będzie.
      • Gość: Kagan Re: studia jezyk angielski stacjonarne niestacjo IP: *.dsl.telepac.pt 30.05.11, 15:54
        I DOBRZE!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka