Dodaj do ulubionych

Parę pytań co do matury

IP: *.icpnet.pl 14.09.11, 16:27
Witam. W tym roku (szkolnym rzecz jasna :D) zdaję maturę, a jako, że muszę się zdecydować do końca września co do przedmiotów zdawanych na niej, mam parę pytań. Mam nadzieję, że ktoś kto orientuje się w temacie wypowie się.

1. Jak to jest z podstawą i rozszerzeniem w "obecnej" maturze. Można wybrać, który papierek zanosi się na uczelnie, czy z góry leci tzw. wyższy poziom? Chodzi mi o to, że powiedzmy piszę WOS. Podstawę zdałem na 90%, a rozszerzenie na 40%. Biorąc pod uwagę to, że podstawa punktuje mi 0,5, a rozszerzenie 1, to lepiej wyjdę (więcej punktów po przeliczeniu mi da) na zaniesieniu kwitka z podstawowej części. Można sobie wybrać już po dostaniu wyników co pokażę na studia, czy niestety obowiązuje zasada "Chciałeś pisać rozszerzenie, to musisz pokazać na studiach rozszerzenie"?

2. Jeszcze jedno a propos podstawy i rozszerzenia. Jeśli zdam (powiedzmy ten wos) podstawę, a rozszerzenia nie, to co wtedy? I w odwrotnej kolejności w sumie także (co prawda trochę kuriozalna by była sytuacją ze zdaniem rozszerzenia, a podstawy nie, ale... wszystko się może zdarzyć :D).

3. Powiedzmy, że zdałem obowiązkowe przedmioty (czyt. narzucone z góry), ale na jednym dodatkowym (wos one more time) mi się podwinęła noga. Matura w tym wypadku ma przybitą pieczątkę "zdał", czy może cała zostaje oblana i "do zobaczenia w sierpniu, lub za rok?" - gdzie będę musiał pisać nie sam wos, lecz także Matematykę, Język i Polski?

4. I ostatnie już pytanie (trochę powiązane z poprzednimi). Wybieram rozszerzony Polski. Podstawę zdałem, rozszerzenie nie. Co wtedy?

Mam nadzieję, że ktoś odpowie mi na te cztery pytania. Fakt, że są lekko zagmatwane, ale myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi :). W internecie sporo piszę się o tego typu sprawach, ale jest to tak chaotyczne i nieuporządkowane, że mam nadzieję, że ktoś napiszę czarno na białym "z czym się tą maturę je". Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • hawa.etc Re: Parę pytań co do matury 14.09.11, 18:23
      1) Za moich czasów (a zdawałam już nową maturę) było tak, że jeśli zdajesz rozszerzony przedmiot dodatkowy, to nie masz możliwości zdawać podstawy. Po prostu. Nie możesz zadeklarować podstawy i rozszerzenia na raz. Możesz zdać najpierw jedno i za rok drugie, ale nie oba poziomy jednego roku. Być może coś się w tym względzie zmieniło, dopytaj, ale nie sądzę. Dwa poziomy możesz zdawać przy przedmiotach obowiązkowych, wtedy musisz zdać podstawowe polski, matematykę i język i potem po południu ewentualnie rozszerzenia.

Uczelnia bierze to, co wpiszesz w formularzu rekrutacyjnym. Z tym, że na niektórych wydziałach liczą się wyłącznie rozszerzenia, celuje w tym zwłaszcza UW. Czasem premiują rozszerzenie zdane na 30%, a podstawę zdaną na 100% mają w odwłoku, bo nie ma przeliczników. Musisz zainteresować się wymaganiami swojej uczelni i pod to dobrać poziom.

2) Przedmiotów dodatkowych nie da się nie zdać - wpisują Ci po prostu 15%, czy ileś tam, na świadectwie i tyle. Jeżeli zdałbyś rozszerzony polski, a podstawowy napisał na mniej niż 30%, to wtedy nie zdajesz matury (bo to dwa różne egzaminy).

3) Zdałeś podstawowe, zdałeś wszystkie. Ale brzydki wynik masz na świadectwie. Poprawianie matury dotyczy tego egzaminu, który Ci nie poszedł.

4) Rozszerzenia nie da sie nie zdać.

4)
    • Gość: Anonim Re: Parę pytań co do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 19:19
      Grzegorz Ciemała- jakiś kompletny kretyn!!!
    • Gość: a Re: Parę pytań co do matury IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.11, 16:05
      1. Uczelnie (państwowe które ja znam) ściągają sobie od CKE wyniki matur. Mają więc Twoje wszystkie wyniki. Ty po przyjęciu też donosisz całe świadectwo (jedno, ze wszystkimi wynikami). Albo i to i ewentualne aneksy (to ci, którzy maturę poprawiają). Liczony jednak i tak zawsze będzie Ci korzystniejszy wynik.
      2. U mnie (i teraz pewnie jest też tak), że jeśli zdasz podstawę, to rozszerzenia nie musisz mieć zdanego.
      A teraz: wybierasz jeden poziom czy możesz pisać dwa (jak dwa, to wg mnie będzie po mojemu)?

3. Matura jest zdana.
      Przy niezdanej piszesz tylko to co zawaliłeś (po 5 latach chyba trzeba dopiero pisać całość).

4. Zdałeś polski. Wg mnie pisząc podstawę i zdając ją wynik z rozszerzenia nie ma tu znaczenia.

• Gość: Alina Re: Parę pytań co do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 19:14
      Gdzie Ty chodzisz do liceum . U mnie w liceum wałkowano wszystko o maturze od pierwszej klasy. Matura obowiązkowa to podstawowy polski matematyka i język. Sam decydujesz jaki przedmiot chcesz zdawać i czy jest jako podstawowy czy rozszerzony. Jezeli wybierasz polski, matematykę i jezyk ( ktory zdajesz podstawowy ) jako rozszerzony masz 2 egzaminy tego samego dnia - rano zdajesz podstawę a około godzi.14 rozszerzony. Ja przez taki układ zawaliłam rozszerzony język. Podstawę zdałam na 100 ale rozszerzenie na 70 . Wbrew pozorom na uczelnię nie wyliczono mi podstawy a rozszerzenie i kierunek na rok pożegnałam. Bede zdawała rozszerzony język w przyszłym roku. Jezeli chodzi o wyliczenie punktow na studia to są potrzebne zdane egzaminy maturalne z przedmiotów ktore wymaga uczelnia na danym kierunku. Kwitek - swiadectwo maturalne zawiera wszystkie wyniki przedmiotow jakie zdawałeś. Uczelnie pobierają tez wyniki z CKE tak ze nie mozesz nic zachachmęcić. Jezeli nie zdasz jednego przedmiotu na maturze mozesz go poprawić w sierpniu, ale jezeli dwa to dopiero za rok.
    • Gość: zxcv chyba pomyliłem fora.... IP: 195.82.180.* 17.09.11, 09:10
      ...myślałem, że to jest o studiach, a tu matury wałkujecie...
      • hawa.etc Re: chyba pomyliłem fora.... 17.09.11, 10:20
        Matura to egzamin na studia, więc wszystko się zgadza.
    • Gość: Martuska Jak rozszerzenie z polskiego to podstawa też? IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.13, 20:21
      Zdaję maturę rozszerzoną z języka polskiego, czy podstawę też muszę zdawać?

Dla "wścibskich" komentatorów, szkołę skończyłam wiele lat temu, teraz sama się przygotowuję do matury i trochę gubię się w tych zarządzeniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka