Dodaj do ulubionych

Inżynieria dentystyczna a technik dentystyczny

21.09.11, 21:06
Witam, wybieram się na inżynierię dentystyczną, ale jestem trochę zmieszana. Jaka jest różnica między inżynierem a technikiem dentystycznym tak naprawdę? Czy tu chodzi tylko o stopień wykształcenia? Niby technik dentystyczny nie może prowadzić własnej działaności, bo nie ma licencjata (ale może zrobić to z kimś z licencjatem), z kolei inżynier może (?). I czy to prawda, że gdy nawiązuje się współpracę z gabinetem stomatologicznym, to stomatolog bierze 70%, a technik 30% za swoją wykonaną pracę? Jak wygląda sprawa z założeniem prywatnego gabinetu protetycznego? Bardzo proszę o szybką odpowiedź kogoś, kto się orientuje w tym temacie. Mam tyle wątpliwości, a wszystko mam już zapłacone, w przyszłym tygodniu rozpoczynam studia, a teraz zastanawiam się, czy jednak studium nie byłoby lepszym i tańszym wyborem. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Inżynieria dentystyczna a technik dentystyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 19:43
      Inżynieria dentystyczna i technika dentystyczna to jedno i to samo. Ja chodzę do szkoły policealnej i nauczyciele, którzy dorobili studia i jakiś czas pracowali w zawodzie, to mówili, że studia to więcej kucia, bo oprócz przedmiotów zawodowych ma się różne duperele jak socjologia czy psychologia, a technik uczy się tylko przedmiotów zawodowych, poza tym jest krótsza nauka. Z tego co nauczyciele mówili, to technik może mieć własną działalność, zresztą są technicy pracujący ponad 20 lat w zawodzie i mają własne firmy, a mają tylko tytuł technika, więc można, zresztą nam też tak mówili w szkole. Poza tym to czy masz wyższe wykształcenie czy szkołę policealną, to masz tą samą pensję i jest coś takiego, że osoba po szkole policealnej, z tytułem technika dentystycznego ma więcej uprawnień jak osoba po studiach! W sumie są państwowe szkoły policealne na technika dentystycznego, więc nie ma takich ogromnych wydatków jak np. za prywatne studia. Ale rób jak chcesz, rok szkolny w szkole policealnej już się rozpoczął 1 września, więc nie możesz teraz przeskoczyć do szkoły policealnej. Chyba niektóre prywatne szkoły policealne ruszają też w lutym, jakbyś chciała zmienić zdanie i zobaczysz, że studia to nie jest to co chcesz
      • realthing Re: Inżynieria dentystyczna a technik dentystyczna 22.09.11, 21:41
        Jakie uprawnienia na przykład? Teraz sobie po prostu uświadomiłam jak będzie mi ciężko finansowo i stąd moje wątpliwości. I tak włożyłam w to już dużo pieniędzy i szkoda byłoby rezygnować. A czy inżynier ma jakieś dodatkowe możliwości, których np. technik nie ma? Szukam plusów swojego wyboru.
        • tawananna Re: Inżynieria dentystyczna a technik dentystyczn 22.09.11, 21:45
          > A czy inżynier ma jakieś dodatkowe możliwości, k
          > tórych np. technik nie ma? Szukam plusów swojego wyboru.

Jeden plus to możliwość podjęcia uzupełniających studiów magisterskich, jeśli z jakiegoś powodu będziesz tego chciała (np. żeby się przekwalifikować).
          • Gość: marlena Re: Inżynieria dentystyczna a technik dentystyczn IP: *.skleporion.net 31.03.14, 22:17
            Nam nauczyciele mówią ,że to jest to samo. Uczymy się tego samego materiału i korzystamy z tych samych podręczników dla studentów stomatologi i ortodoncji. Spiechowicza , Majewskiego i inni... Ponadto Technik ma takie same uprawnienia i może jak najbardziej prowadzić własną działalność wręcz powinien. Każdy nauczyciel ci powie że to się niczym nie różni jedynie może trzeba się więcej uczyć z materiałoznawstwa ale jeśli chodzi o socjologie czy psychologię to też są obowiązkowe przedmioty dla techników. Poziom wiedzy jest ten sam. My akurat mamy socjologię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka