Dodaj do ulubionych

Studia informatyczne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 14:30
W tym roku mam maturę. Zamierzam zdawać rozszerzoną matematykę oraz podstawową fizykę. Czas najwyższy wybrać studia, tylko że jakoś nie mogę się zdecydować :/. Zastanawiam się nad informatyką ze specjalizacją grafika komputerowa, ale nie jestem do końca przekonana do tego kierunku. Moje pytanie do was: Czy warto studiować informatykę? Co będę mogła robić po tym kierunku i tej specjalizacji? Proszę o pomoc, nie chcę wybrać czegoś czego potem będę żałować ;)
Obserwuj wątek
    • mdn4 Re: Studia informatyczne? 11.11.11, 18:45
      Informatyka w tych czasach to raczej dobry wybór, można pracować w nocy i na zlecenia z całego kraju. Studia są po to żebyś znalazła sposób na siebie, nie tylko na znalezienie pracy ale i może właśną działalność. Informatyka - trzeba by jakiegoś eksperta w tej dziedzinie, jakie możliwości itd.
    • niebieski_lisek Re: Studia informatyczne? 11.11.11, 20:57
      Jestem programistą. Jeśli chcesz zostać grafikiem powinnaś być uzdolniona plastycznie. Po informatyce oprócz bycia programistą (różne języki programowania - wysokopoziomowe, niskopoziomowe), grafikiem możesz zostać sieciowcem, webmasterem, administratorem baz danych. Moim zdaniem warto wybrać taką uczelnię, na której uczą dobrzy praktycy, ludzie którzy nauczą cię zawodu.
      • Gość: Irda Re: Studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 16:57
        Zdobyłam kilka nagród w różnych konkursach plastycznych więc myślę, że posiadam uzdolnienia ;). W zasadzie też dlatego zastanawiam się nad grafiką. Skoro mam jakieś zdolności, głupio byłoby tego nie wykorzystać. A jeśli chodzi o uczelnię to może AGH w Krakowie? Może mi ktoś coś poleci/odradzi?
        • Gość: moa Re: Studia informatyczne? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.11.11, 22:02

Taki mały szczegół, żebyś się nie zdziwiła ;)

Informatyka - grafika komputerowa nie ma nic wspólnego z Photoshopem, Corelem czy tym podobnymi programami - jest to jedna z najbardziej matematycznych dziedzin informatyki, zajmująca się generowaniem grafiki.
    • kazjenka Re: Studia informatyczne? 13.11.11, 11:57
      Graficy są potrzebni, tylko raczej jako freelancerzy, podwykonawcy - trudno o etat w tym zawodzie, bo często są za drodzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka