Dodaj do ulubionych

Weterynaria - Wrocław czy Kraków?

IP: *.laguna.net.pl 03.07.12, 15:18
Cześć :) Zarejestrowałem się na wetę UP Wrocław i UJ/UR. Moje wyniki to 88 bio, 72 chem, 70 ang. Wszystko rozszerzone. Na medycynę w Zabrzu też się zarejestrowałem, jednak wątpię, że progi spadną do 160 pkt (zeszłoroczny próg: 163). Może to dobrze, bo bardziej interesuje mnie leczenie zwierząt - są po prostu wdzięczniejsze. Podejrzewam, że dostanę się na obie uczelnie, Wrocław na pewno. Stąd moje pytanie. Którą wybrać? UP to obok SGGW najlepsza uczelnia weterynaryjna w Polsce. Wszystko działa sprawnie, są wymiany z zagranicznymi uczelniami (nawet w Turcji!), wysokie stypendium (720 zł!!) itd.. Jednak krk to UJ, renoma, budynki jeszcze nie powstały, ale na pewno powstaną i będą nowoczesne, na Bielanach, obok zoo, niższe stypendium (620 zł), ładniejsze miasto, a rynek nie jest tak przesiąknięty weterynarzami jak we Wrocławiu. Sam nie wiem, najwyższy czas, by zdecydować. Serce podpowiada Kraków, a rozum - Wrocław...
Obserwuj wątek
    • Gość: vet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.laguna.net.pl 07.07.12, 17:56
      up

żadnych opinii?
    • Gość: Tawananna* Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 19:11
      Z weterynarią nie mam nic wspólnego, więc rady będą natury ogólnej.

> UP to obok SGGW najlepsza uczelnia weterynaryjna w
      > Polsce. Wszystko działa sprawnie, są wymiany z zagranicznymi uczelniami (nawet
      > w Turcji!), wysokie stypendium (720 zł!!) itd..

Moim zdaniem to argumenty zdecydowanie za Wrocławiem, i renoma UJ ich nie przebija (liczy się nie renoma uczelni, a danego kierunku). Do tego nieistniejącymi budynkami nie ma co się (jeszcze) cieszyć :).

Zaznaczę przy tym, że możliwość wymiany zagranicznej z Turcją nie jest akurat jakimś wielkim sukcesem (wiele uczelni ma wymianę z tym krajem, zwłaszcza że tureccy studenci chętnie i tłumnie przyjeżdżają na Erasmusa do Polski).

Z kolei wysokość stypendium - liczysz maksymalne socjalne/naukowe? Pamiętaj, że możesz stypendium nie dostać, albo dostać niższe...

Ja wolałabym wybrać uczelnię, na której dany kierunek istnieje od dłuższego czasu i zdążył się "sprawdzić". Do tego Wrocław jako miasto jest naprawdę ładny, i chyba również tańszy od Krakowa. Kwestia rynku pracy - zawsze można przenieść się po studiach do Krakowa...

A z rad trochę bardziej merytorycznych - spójrz np. na ten artykuł: www.edukacyjnykrakow.pl/?cget=artykul&from=740
      Istotna informacja: Kraków jako pierwsza weterynaria ma kłaść szczególny nacisk na kwestie jakości i bezpieczeństwa żywności (choć oczywiście zajęć z leczenia zwierząt nie zabraknie). Zastanów się, czy to w tą stronę chcesz iść. W artykule są też przytoczone opinie, które IMHO przemawiają za Wrocławiem - ale wiadomo, ilu ludzi, tyle opinii.
      • Gość: vet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.laguna.net.pl 07.07.12, 21:15
        Myślę, że dostanę najwyższą stawkę, bo sprawdzałem progi z zeszłego roku, a one raczej niewiele się zmienią. Muszę to jeszcze przemyśleć... W krk będę musiał wziąć kredyt studencki, a we Wrocławiu może się obejdzie :)
        • goguskwabotyn Re: Weterynaria - WrocĹ?aw czy KrakĂłw? 07.07.12, 21:59
          Ja bym jednak obstawil przy Wroclawiu. Nie znam sie za bardzo, ale skoro mowisz, ze UP takie dobre, to chyba wiesz co mĂłwisz. Jedyne co masz przy UJ pewne, to to, ze masz ladny dyplom, a poza tym? Ponadto, musisz pamietac, ze to centrum miedzyuniwersyteckie, wiec musisz sie dowiedziec, czy oficjalnie bedziesz studentem UJ, czy UR, bo to wtedy tez roznie wyglada. Nie wiem jak na UR, ale na UJ latwo dostac akademik (kolezanka z dochodem~1060 dostala), tak wiec skoro lapiesz sie na takie stypendium to akademik masz na pewno, ale jezeli rozwazasz kredyt i jezeli sie zdecydujesz to jednak radze wziac stancje (no chyba, ze dostaniesz Zaczka :).

A sam Krakow i UJ? Studiuje tam i jestem zadowolony, ale rozwazam zrobienie magistra w aktualnej stolicy, ze wzgledu na lepsze perspektywy i zainteresowania (ale studiuje w innej bajce- wiedza o teatrze). Krk ladny, ale ja tam sie w tym miescie tak nie zakochalem. Ale co do tego, ze w Krakowie drozej niz Wrocku to mam zastrzezenia
          • Gość: vet Re: Weterynaria - WrocĹ?aw czy KrakĂłw? IP: *.laguna.net.pl 08.07.12, 08:38
            Byłbym studentem i UJ i UR, a po zakończeniu studiów absolwenci otrzymują dyplomy dwóch uczelni ;)
            • goguskwabotyn Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? 08.07.12, 09:16
              No tak, ale jak wtedy wyglądają sprawy socjalne? Starasz się o akademiki UJ, czy UR? Stypendia z UJ, czy UR? Wiem, że Collegium Medicum ma swój własny akademik, więc może weterynaria też będzie miała swój.
              • Gość: vet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.laguna.net.pl 08.07.12, 10:59
                Nigdzie nic nie jest napisane, kto będzie udzielał stypendium socjalne, ale zapewne wspólnie jakoś to uczelnie rozwiążą. Jeśli zdecyduję się na krk (zresztą na Wrocław również), a stypendium mi nie wystarczy i będę zmuszony wziąć kredyt studencki, to zapewne wynajmę kawalerkę lub mieszkanie w 2-3 osoby. Ale o tym będę myślał później, bo jak na razie nikt nie chce czekać z wynajem mieszkania do października.
                • Gość: ginko Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.12, 14:02
                  Serio dziwię się że masz problem z wyborem na linii Kraków-Wrocław.

Wrocławska weterynaria jest jedną z 4 uczelni w Polsce z tym kierunkiem (Poznań rok temu otworzył, ale to nie ma znaczenia), uznanym w Europie, dyplomów nie trzeba nostryfikować w UE po tych uczelniach. Wrocek prowadzi ten kierunek od lat, certyfikaty wszystkie możliwe ma, etc. Bycie pierwszym rocznikiem rozumiem w momencie jeśli nie udało się na studia 1-go rzutu (tu Wawa, Lublin, Olsztyn i Wrocław), ale nie w innym wypadku. Problemy z zatrudnieniem po Poznaniu i Krakowie będą dla pierwszych roczników absolwentów na bank - nie ma punktu odniesienia do poziomu wykształcenia tych ludzi, a prestiż buduje się długimi latami. Tak więc jeśli nadal masz wątpliwości, to szkoda się tu w ogóle produkować, pozdr
                  • Gość: vet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.laguna.net.pl 08.07.12, 15:04
                    Zastanawiałem się także nad Krakowem z innego względu. Nie wiem, jak spodoba mi się ten kierunek w rzeczywistości. Jeśli coś mi się odmieni i postanowię poprawić chemię o te 3-5 %, żeby dostać się na medycynę, to krk będzie lepszym wyborem. Zajęcia będą między innymi w CM UJ i w ogóle UJ prowadzi zapewne zajęcia z chemii na lepszym poziomie, co może zaprocentować wynikiem na maturze. Jutro wyniki UP, pojutrze UJ :)
                    • Gość: Rowena Wrocek lepszy IP: *.play-internet.pl 08.07.12, 15:24
                      Wrocek lepszy. Tam wiesz na czym stoisz, a w Krakowie? RYZYKO, tam nie wiesz co i jak. Ale potwierdzam- kierunek lekarski na Collegium Medicum UJ jest najlepszy w Polsce. A AM jest po prostu gorsze. A masz wyniki z Zabrza?
                      • Gość: vet Re: Wrocek lepszy IP: *.laguna.net.pl 08.07.12, 21:42
                        Nie jeszcze, ale nawet z ostatnich list we wrześniu wątpię, że próg spadnie do 160.
                        • Gość: vet Minus dla UP Wrocław IP: *.laguna.net.pl 09.07.12, 18:56
                          Po I turze. Pierwszy próg - 152. Ja miałem 160. Mimo to nie jestem na liście przyjętych. Napisałem do nich w tej sprawie. Takie sytuacje nie powinny się zdarzać. Jak dla mnie ogromny minus dla tej uczelni, bo jest mi po prostu przykro. Mam nadzieję, że UJ stanie na wysokości zadania.
                          • Gość: vet Re: Minus dla UP Wrocław IP: *.laguna.net.pl 12.07.12, 15:53
                            Jednak mnie przyjęli. Ale mimo to nadal się waham. UJ brzmi mimo wszystko dumnie, a już niedługo stanie w całości nowoczesne centrum o pow. 3 tys km2. Kadra będzie naprawdę dobra, bo wiele przedmiotów będą prowadzić profesorowie CM UJ, specjaliści z instytutu w Puławach (poza tym UJ na pewno będzie chciał też wykształcić kadrę, co jest plusem). Mniej osób (o setkę mniej niż we Wrocławiu). Akredytację na pewno dostaną, więc używanie takiego argumentu jest dziwne, bo przecież nie dostanie jej żadna uczelnia przed uruchomieniem jakiegoś kierunku. Erasmusy z biegiem czasu się pojawią (na początku i tak nie można wyjechać). Stypendium może i niższe, ale pieniądze to nie wszystko. A miasto piękne. Dlaczego wybór musi być tak trudy?!
                            • Gość: moni Re: Minus dla UP Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 20:42
                              I jak? podjąłeś decyzję? Napisz, jestem ciekawa. Też wybieram się w tym roku na weterynarię i rozważam studia we Wrocławiu i Krakowie.
                  • Gość: Gosc Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.204.102.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.13, 11:56
                    Po prostu porownajcie sobie plan zajec 1.roku weterynarii w Krk i Wro... i wszystko sie wyjasni.
        • Gość: JG Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.14, 00:59
          Po pierwsze zapomnij o stypendium. To zupełny margines. Po drugie Kraków to nie będzie weterynaria a technologia żywności z kursem na poziome technikum wet. o leczeniu zwierząt.
          Po trzecie weterynaria to jedne z najbardziej pracochłonnych i trudnych studiów i trzeba się dobrze zastanowić, o czasie kończy je ok 30 % studentów. Jeżeli myślisz jednak serio o prawdziwej weterynarii a nie wspieraniu cwaniaków w Krakowie, to oczywiście Wrocław - to 100 letnia tradycja weterynarii z Lwowa Pomysł z " weterynarią" w Krakowie to absurd, Już podobne próby były w Poznaniu i źle to sie skończyło.
    • Gość: Michał P Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 12:20
      Technik weterynarii chyba się bardziej opłaca dla osób które lubią zwierzęta.W policealnej szkole jest taki kierunek a dokładnie widziałem w Omega Edukacja i wiem ze jest za darmo a szkoła fajna bo chodzę na BHP i mogę spokojnie polecić Kraków
      • Gość: studentka wety Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.13, 15:20

Masakra.. ludzie nie idźcie na wetę, jestem studentką 5 roku i codziennie na kazdych zajęciach, dodatkowo na praktykach wakacyjnych lekarze oraz doktorzy na uczelni codziennie powtarzają nam że i tak juz w tej chwili jest za dużo weterynarzy, że nie ma pracy po tak ciężkich studiach... straszne! Męczyć się przez 6 lat zeby zarabiać jak na kasie w biedronce.. żałosne!
        • Gość: vet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 20:45
          Okej. Wszedłem tutaj po roku i widzę, że ktoś odświeżył ten temat. Wybrałem weterynarię w Krakowie. Pomimo początkowego rozgardiaszu, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że weterynaria stoi na najwyższym poziomie. Najważniejsze przedmioty prowadzone są przez Collegium Medicum, a jak wiadomo, jest to najlepsza uczelnia medyczna w Polsce. Nie ma tłoku na zajęciach. Indywidualne podejście do studenta. Każdy może popróbować, poćwiczyć, na spokojnie. Jeśli jednak ktoś nie zamierza się przemęczać, wyleci, a mieliśmy na roku kilka takich delikwentów, których na szczęście już z nami nie ma. Praca po studiach? Jeśli nie znajdzie się w Polsce, znajdzie się za granicą. Po weterynarii w krk na pewno sporo osób zostanie na uczelni, bo jesteśmy pierwszym rocznikiem, a poza tym będzie praca w centrum badawczym na Bielanach. Polecam i pozdrawiam :)
          • Gość: wetka Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.ists.pl 21.01.14, 00:37
            Może ktoś tu jeszcze zaglądnie - jestem teraz na pierwszym roku w Krk, czyli z drugiego istniejącego rocznika, polecam z czystym sumieniem. Zaplecze wg mnie jest świetnie przygotowane, niedawno otworzyli dla nas salę anatomiczną (wszyscy są nią zachwyceni, najnowocześniejsza w Polsce ;d). Mamy zwierzaczki w prosektorium, odczynniki chemiczne w laboratorium - czego więcej trzeba? ;p Prowadzący wg mnie są jak najbardziej wykwalifikowani, nie są jacyś przypadkowi ludzie. Więcej jest tak naprawdę do czynienia z UR (legitymacja, akademiki, dziekanat), ale trochę zajęć (np. chemia) prowadzą też wykładowcy z UJ. Profesorowie są bardzo dobrze do nas nastawieni, starają się, bo jak wiadomo chcą sobie wyrobić dobrą opinie, więc dbają i walczą o każdego studenta. No i plus też za to, że kształcą nas w kierunku żywności, ponoć to bardzo przydatne jeśli chodzi o UE. Jedynie dziekanat trochę straszy, ale to jak wszędzie... ;)Także podsumowując jestem bardzo zadowolona ze studiów + Kraków to miasto, które sprzyja studentom, jest super, zapraszamy! :)
            • Gość: wet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.14, 20:17
              Ja skończyłam weterynarię w Warszawie. Zawsze mówiło się, że najlepsze wydziały w Polsce to Wrocław i Warszawa :-)
              Trochę zdumiało mnie, że dopiero drugi rocznik w Krakowie ma przyzwoite warunki do nauki anatomii. Ale Ok, chociaż to na razie nauki podstawowe. A co z klinikami? Macie równie fajne warunki do nauki przedmiotów klinicznych?
              Ciekawi mnie też, co oznacza że jesteście (czy będziecie) kształceni w "kierunku żywności". W programie tych studiów od lat były przedmioty związane z higieną zwierząt rzeźnych (masakra) i żywności pochodzenia zwierzęcego (nudne jak flaki z olejem). Nie jest to jakoś szczególnie przydatne, można oczywiście pracować np. w Inspekcji Weterynaryjnej, ale kokosy to nie są. W UE też nie bardzo. Życzę jak najlepiej krakowskiemu wydziałowi, ale prawda jest taka, że te dwa dodatkowe wydziały w Polsce mogą spowodować tylko pauperyzację lekarzy weterynarii. Robi się nas dużo za dużo :-( A studia ciężkie jak cholera (chociaż niesamowicie ciekawe), pierwszy rok to dopiero przedsmak i mała rozgrzewka. Ale jako przyszłej koleżance po fachu szczerze Ci życzę powodzenia i zadowolenia ze studiów.
        • Gość: asdfgh Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.15, 19:40
          Masz racje! A oni mają kasę państwową od studenta, a potem się nimi nikt nie przejmuje.Skończyłam weterynarię 3 lata temu.Praca nawet jak jest to na miesiąc 2000zł w małych zwierzętach.Inspekcja- 2400zł, przy bydle podobno trochę więcej się zarabia, ale to nie jest warte tych zmarnowanych lat! A poza tym to praca tak naprawdę z ludźmi, ciągłe tłumaczenia, że "przecież Puszek nie może dostawać szynki" i tak w kółko....Błagam, nie marnujcie sobie życia......
    • Gość: Z tytuł IP: *.30.20.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.02.14, 15:48
      słyszałam, że po wecie w Krakowie nie ma tytułu lekarza weterynarii tylko magister nauk weterynaryjnych, którego kwalifikacje niewiele się różnią od technika weterynarii. czy to prawda?
      • Gość: wet Re: tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.14, 22:44
        Na stronie internetowej jest wyraźnie napisane, że absolwenci otrzymują tytuł lekarza weterynarii.
        wet.ur.krakow.pl/studia-magisterskie-weterynaria.html
        • kikaa139 Re: tytuł 09.02.14, 23:34
          To że tak jest napisane na stronie nie daje 100% gwarancji :) Wiadomo jak to czasem bywa ;) Jest ktoś kto wie na pewno jak się sprawy mają?
          • Gość: vet Re: tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.14, 21:18
            Ja wiem na pewno, że otrzymujemy tytuł lekarza weterynarii i to dwóch uczelni (UJ i UR), a dyplom jak najbardziej będzie dyplomem uznawanym nie tylko w Europie. Na czwartym roku zostaną również zamknięte wszystkie sprawy dotyczące studiów doktoranckich. Od przyszłego roku zaczynamy zajęcia kliniczne - kliniki budowane są na obrzeżach Krakowa. Wielu studentów już teraz chodzi na praktyki do przychodni weterynaryjnych - ja również, a przychodnie naprawdę chętnie nas przyjmują, bo w krk nie było nigdy weterynarii i nie było kogo do pomocy. Wystarczył jeden telefon. Ja trafiłem akurat do bardzo fajnej przychodni, gdzie naprawdę mogę się wiele nauczyć i już teraz obsługuję różne sprzęty i pomagam przy zabiegach.
            • Gość: wet Re: tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.14, 22:43
              macie super sytuację z tymi lecznicami; w miastach gdzie wydziały med wet istnieją od dawna nie ma tak łatwo :-) Jeśli mogę Ci poradzić: biegaj do lecznicy, kiedy tylko masz czas, rwij się do asystowania przy zabiegach, diagnostyce itp. Docenisz to, jak już będziesz miał przedmioty kliniczne. Nie wspomnę o tym, że jak już skończysz studia będziesz o wiele lepiej przygotowany do zawodu niż koleżeństwo, które odbywało tylko obowiązkowe praktyki wakacyjne. Macie też bardzo fajnie, że na dyplomie będziecie mieli UJ. Jakby nie było UJ gdzieś tam w światowych rankingach jest. Słabo bo słabo, ale jest.
          • Gość: wet Re: tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.14, 22:48
            Nie bardzo rozumiem. Studia na wydziale medycyny weterynaryjnej kończą się nadaniem tytułu lekarza weterynarii. I tyle. Jest to odpowiednik tytułu magistra. Tak samo jest lekarzami i lekarzami dentystami.
            Nawiasem mówiąc uzyskanie tego tytułu nie oznacza jeszcze prawa wykonywania zawodu.
            • kikaa139 Re: tytuł 08.03.14, 11:32
              Ale w Krakowie taki tytuł się dostaje w końcu tak? Jest się lekarzem weterynarii? Bo słyszałam od kogoś że podobno nie..
              • Gość: wet Re: tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.14, 20:36
                Tak. Osoba, której uda się skończyć weterynarię ma tytuł lekarza weterynarii. Nawet w Krakowie :-)
                Ufff....
          • Gość: asdfghj Re: tytuł IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.15, 19:44
            Sprawy się mają tak, że nie jest utworzony wydział....tylko uniwersyteckie centrum, a to nie to samo.Wg ustawy tytuł lekarza wet nadają uczelnie, które mają wydział.Nawet nie wiecie jeszcze w jakim bagnie siedzicie....Powodzenia!
            • Gość: dasdasd Re: tytuł IP: *.static.ip.netia.com.pl 21.02.16, 14:40
              jak się czyta takie odp to się nóż w kieszeni otwiera, dla niedowiarków polecam kontakt z ministerstwem, dostajemy tytuł lek wet i prawo do wykonywania zawodu a nie tak jak w przypadku lekarskiego ludzkiego ograniczone prawo
      • maxlola Re: tytuł 12.07.14, 23:51
        Moja siostra skończyła technika weterynarii w Awangardzie i bez problemu znalazła pracę, więc chyba nie jest tak źle na rynku weterynaryjnym :P
    • Gość: Studenckie Wyjazdy Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.14, 12:52
      Chorwacja? Hiszpania? Grecja? A może imprezowy TRIP po kilku państwach? Sam zdecyduj jak spędzisz tegoroczny WEEKEND MAJOWY!

Więcej informacji na stronie: www.rezerwacje.partycamp.pl/g9/GZ-MISK

Wpisując podczas rezerwacji kod promocyjny: PPC-AMB-MLSK każdy z Was otrzyma zniżkę 60 zł!

Cena już od 679 zł!
    • Gość: stud95 Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.bilgoraj.mm.pl 18.04.15, 19:09
      Hej, może ktoś jeszcze tu kiedyś zajrzy i mi odpowie :) zastanawiam się nad złożeniem w tym roku papierów na weterynarie w Krakowie! Jak wygląda tam sytuacja z zapleczem i budową tych klinik? :) Jak ogólnie wrażenia ze studiów? Warto akurat w Krakowie? :)
      • Gość: wet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.15, 20:30
        Tutaj może być Ci trudno uzyskać jakieś sensowne informacje. Zajrzyj może na www.forum.biolog.pl/opinie-o-uczelniach-vt48527.htm.
        Z drugiej strony osób, które miały do czynienia z krakowskimi klinikami może być niewiele. Według strony krakowskiego wydziału www "najstarszym" rokiem jest III, a więc ludzie jeszcze za wiele z klinikami nie mieli do czynienia. Na tejże stronie nie ma też żadnych informacji o zapleczu "klinicznym", co jednak jest trochę zaskakujące. Ale może informacje nie są przesadnie często aktualizowane.
        Przeczytaj sobie też to:
        www.zachizbawet.pl/strona/wp-content/uploads/2014/12/012-03-14-odp-MNiSW-na-stanowisko-KRLW.pdf
        Tak BTW, musisz tę weterynarię studiować? Nie lepiej medycynę, albo stomatologię? Niestety sytuacja młodych lekarzy weterynarii już jest fatalna (podaż zdecydowanie przewyższa popyt), a gdy na rynek wejdą kolejne roczniki absolwentów z dwóch nowych wydziałów, to już będzie katastrofa.
        • Gość: stud95 Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.bilgoraj.mm.pl 22.04.15, 17:36
          Dzięki za informacje! :> No właśnie dlatego waham się wciąż, miałam 'przyjemność' studiować już pół roku farmację i jednak przerosło mnie to i mało interesowało... więc stoję przed dalszym wyborem pomiędzy studiowaniem czegoś z pasji (tu weterynaria) czy wyboru studiów na zasadzie 'byle mieć pieniądze po studiach' :<
          • Gość: wet Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.15, 23:02
            Nie dziwię się, jeśli chodzi o farmację :-) Z całym szacunkiem dla studentów farmacji, bo studia lekkie nie są-nigdy mnie ten kierunek nie kręcił. Ok, nie mam porównania "z autopsji", ale wydaje mi się, że weterynaria jest o wiele, wiele ciekawsza. Bo studia są bardzo fajne i praca potem też. Jest ciężko i masz gwarantowany stały wysiłek, ale satysfakcją ogromna.
            Ja skończyłam weterynarię na SGGW i bardzo fajnie wspominam studia. Chociaż oczywiście były przedmioty (zwłaszcza nawiązujące do nauk rolniczych i do ochrony zdrowia publicznego) na których zastanawiałam się "co ja tu (żołnierskie słowo wstawić) robię" :-)
            A jeśli chodzi o wydział do studiowania-najlepiej "punktowany" jest w tej chwili Olsztyn. Chociaż jeśli najwygodniej dla Ciebie jest startować do Krakowa, też chyba nie ma czego się aż tak bardzo obawiać. Muszą im teraz ruszyć kliniki, a Ty już raczej trafisz na moment kiedy to będzie ogarnięte. Zresztą prawda jest taka, że studia to jedno, ale żeby się praktycznie nauczyć wielu rzeczy musisz biegać po zajęciach do jakiejś lecznicy. Tak czy inaczej, jeśli masz pytania, chcesz dowiedzieć się czegoś o studiach i pracy pisz; z przyjemnością Ci odpowiem. Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: stud Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? IP: *.bilgoraj.mm.pl 18.05.15, 16:03
              Dziękuję bardzo za odpowiedź!!! :) Im więcej czasu mija tym bardziej się skłaniam ku weterynarii! Miałabym mnóstwo pytań :D bo nigdy nie miałam okazji dopaść nikogo po ukończonej weterynarii:)
              Najbardziej nurtuję mnie kwestia znalezienia pracy po ukończeniu tych morderczych 6 lat... po farmacji sytuacja jest dość dobra, a wszyscy naokoło trąbią, że po weterynarii niesamowite bezrobocie... udało mi się/ twoim znajomym coś znaleźć od razu, jak to wygląda? Wiadomo, że pieniądze nie są w tym wszystkim najważniejsze, ale czy można liczyć na jakieś godne zarobki adekwatne do tych 6 lat harówki?:>
              Co do przedmiotów jakie są, to interesuje mnie czy jest dużo fizycznych rzeczy, matematyki? Wiem, że nauki sporo, jak na wszystkich paramedycznych, ale da radę znaleźć przez cały okres studiów dość wolnego czasu żeby nie zwariować?:) bo na farmacji raczej o to trudno. i czy dużo osób odpadło na I roku albo innym, bo czegoś nie dała rady zaliczyć? iii który rok był najcięższy?
    • deltaedukacja Re: Weterynaria - Wrocław czy Kraków? 27.01.16, 13:01
      Szukasz pracy?
      Zdobądź doświadczenie!
      Zapraszam do Szkoły Delta Edukacja na kierunek Technik Usług Kosmetycznych!
      Na zajęciach praktycznych można nauczyć się wielu zabiegów i wykonywać je w domu całkowicie za darmo! W szkole Delta Edukacja nie ma żadnych ukrytych kosztów i nie podpisuje się umowy!- Zapraszam wszystkie chętne Panie. Szkoła mieści się na ul. Szewskiej 17/1 , numer telefonu 794005304. Pozdrawiamy- Delta Edukacja
      Edytuj post
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka