Dodaj do ulubionych

Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow

IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 16:44
Witam ;-) Mam powazny dylemat i mam nadzieje, ze pomozecie mi wybrac ;-) Zamierzam studiowac na Uniwersytecie Papieskim w Krakowie. Mam do wyboru dwa kierunki, ktore mnie zainteresowaly: Doktryny prawne i polityczne lub Europa Wschodnia. Co doradzicie mi takim razie? Czekam na odpowiedzi ;-)
Obserwuj wątek
    • hawa.etc Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 17:04
      Napisz, na jakich kierunkach to specjalności, najlepiej z linkami do programów studiów.
      • goguskwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 19:24
        Zaraz, zaraz... Co to za "Europa Wschodnia"? Wlasnie mysle, aby do mojego WoT-u dodac jakies kulturoznawstwo dotyczace danego kraju/kontynentu, albo jakas filologie. Europa Wschodnia bylaby ciekawym rozwiazaniem, chociaz mysle tez nad czyms zwiazanym z Orientem albo Skandynawia . Bo tak mysle tez aby przeniesc sie do Warszawy, tam magistra na AT i orienatlistyke/kulturoznawstwo Europy Wschodniej/filologie skandynawska
        • hawa.etc Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 19:38
          W Warszawie filologie skandynawskie są tylko w SWPS, kilkaset złotych miesięcznie. Nie wiadomo za co, bo SWPS odmawia pokazania kandydatom programu studiów.
          • Gość: Gogus Kwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 20:35
            Tak, tak... Ale i tak, i tak bym placil, wiec to niewielka roznica, a samo SWPS- ojj, wiele pozytywow slyszalem, bardzo ta szkola u mnie zaplusowala, ze ma uprawnienia habilitacyjne i prowadzi wlasne badania naukowe. Ale dziwne, ze to ciagle szkola wyzsza, a nie akademia... Jednak ma razie bede mial blizszy kontakt z poznanskim wydzialem SWPS, bo, mimo ze Krakow to ladne miasto to na razie z niego uciekam na MOST wlasnie do Poznania i tam bede studiowal teatr.
            • hawa.etc Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 21:23
              Wiesz, nazwa SWPS to już marka, jest sporo warta i zmiana nazwy może tylko zaszkodzić.
              Zresztą na jaką Akademia Psychologii Społecznej? Jedna APS już jest, prestiż zerowy. Mi SWPS podpadła tą odmową podania programu.
              • hawa.etc Re:errata 09.07.12, 21:25
                Zresztą na jaką? Akademia Psychologii Społecznej?
              • goguskwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 22:22
                Ach... Akademia Pedagogiki Specjalnej

No nazwq SWPS juz cos znaczy, wiec niekoniecznie madrym posunieciem byloby porzucenie tego prestizu. Ale, ze Ty do nich przyszlas, a oni Ci po prostu powiedzieli- nie? I stracili te tysiace, ktore moglas im dac...

Ja teraz tez na UAM sie wybieram, ale tam na II stopien nie pojde- jednak Krakow ma wiecej teatrow, imprez teatralnych itp. Ale Warszawa jeszcze wiecej. Poza tym im dluzej jestem w Krakowie tym wiecej wad w nim dostrzegam. Dla turysty, ktory na iles tam czasu przyjechal Kroke moze sie wydac cudownym miastem, ale jak jest sie tam na dluzej to jest juz gorzej. To miasto wydaje mi sie troche przereklamowane. No i sama architektura tez mi sie tak nie podoba. A Warszawa ma najlepszy na swiecie Teatr Dramatyczny...
                • hawa.etc Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 22:48
                  Skontaktowałam się z nimi przez internet i mi odmówili, udając jednocześnie idiotów. "Bo przecież plan zajęć może się zmienić"... Przecież nie pytałam o plan zajęć, tylko o plan studiów i naprawdę byłam gotowa pójść na SWPS, nawet jeżeli godzin byłoby trochę mniej, niż na UAM. Ale w momencie, gdy ukrywa się przede mną takie informacje, to ja się zwyczajnie boję stracić czas i pieniądze. Nawet niewygodna prawda (np. brak norweskich lektorów) jest lepsza, od migania się o odpowiedzi i ściemniania, bo takie coś zupełnie niszczy moje zaufanie do instytucji.
                  • goguskwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 23:09
                    To sie nazywa po prostu brak profesjonalizmu. I pomyslec, ze w klotniach publiczne vs. prywatne, prywatni bronia sie, ze tam jest mila, szybka i kompetentna obsluga... A tu takie cos SWPS odwalil...

A ja? Mam trzy warianty i jeden musze wybrac- Czechy, ZSRR, Skandynawia... W wakacje pomiedzy matura, a I rokiem wyjechalem do Pragi i bardzo milo ten czas wspominam, a Rosja... Zawsze chcialem pojechac Koleja Transsyberyjska. W te wakacje juz nie, ale w tym roku- oszczedzanie i moze za rok sie uda... A Skandynawia? Tu pozostaje biblioteka i Tygodnie Norweskie w Lidlu...
                    • another_story Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 23:21
                      > Czechy, ZSRR, Skandynawia...

Nie Czechy, baranku. Czechosłowacja.
                      • goguskwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 10.07.12, 00:14
                        Ach, zapomnialem o Austro-Wegrach, Jugoslawii, Cesarstwie Osmanskim, Rzeczpospolitej Obojga Narodow!!

another.story, bo bedziesz musiala znowu przeczytac netykiete :>. Najpierw AGH, a teraz UPJP2... PK, UP, UR, ASP, AM i PWST, drzyjcie!!

W watku o AGH rozwazania nt. polonistyki, a takze stosunkow krakowsko-warszawskich. UPJP2- nieprofesjonalizm SWPS oraz problemy natury geograficzno-historycznej. ASP niech sie przygotowuje na dyskusje o wyzszosci metarulgii nad gornictwem, a takze walke Bydgoszcz-Torun i Gorzow-Zielona Gora. Od razu zastrzegam, ze wole Thorn!

Sorry, chodzilo mi WNP... Starosc, nie radosc.
                • goguskwabotyn Re: Dylemat z wyborem kierunku- UP JPII Krakow 09.07.12, 22:50
                  Dobra, zeby nie bylo maksymalnego offtopu...

Obie specjalnosci sa na historii. Raczej Europa Wschodnia. Ale co tu doradzac? Jak wszedzie na studiach musisz cos robic, staze, praktyki, nauka jezykow, moze uda Ci sie wkrecic do dyplomacji... Niezawodny sposob- pomysl jaki zawod chcesz wykonywac i idz na te studia, ktore pomoga Ci do tego zawodu dojsc. Zdazaj do celu wytrwale, a go osiagniesz. Chcesz byc malarzem? ASP. Sportowcem? AWF. Aktorem? PWST. Inzynierem? Politechnika. Urzednikiem? Administracja. Nauczycielem? Uniwersytet. Lekarzem? UM...

Naprawde... Do kazdego zawodu mozna dojsc, tylko potrzeba determinacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka