Dodaj do ulubionych

studia II stopnia po polonistyce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 12:16
Dziewczyny, bardzo proszę Was o radę

Posiadam licencjat z filologii polskiej o specjalności nauczycielskiej. Zastanawiam się jednak nad studiami magisterskimi. Mam do wyboru dwie opcje:

- kontynuowanie polonistyki o tej specjalności i studia podyplomowe z logopedii po ich ukończeniu
- porzucenie polonistyki na rzecz informacji naukowej i bibliotekoznawstwa spec. bloker informacji

Co radziłybyście wybrać i który wybór jest według Was rozsądniejszy ?
Bardzo dziękuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 13:28
      ... a musisz wybierać? To ostatni rok, kiedy możesz robić 2 kierunki za darmo ;)
      Swoją drogą "bloker informacji" to cudowna literówka :D
      • Gość: Wisienka Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 14:08
        Literówka również mnie rozbawiła ;)

Teoretycznie nie muszę wybierać, jednak nie jestem pewna czy uda mi się pogodzić oba kierunki. Poza tym, zastanawiam się czy lepszym wyjściem nie jest jeden kierunek+ kursy językowe, jakiś wolontariat czy praca. Przy studiowaniu dwóch kierunków może po prostu nie być na to czasu... i siły :)
    • Gość: Tawananna* Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 14:14
      A nie ma u Ciebie możliwości zrobienia specjalizacji logopedycznej na studiach magisterskich?

Ja bym chyba też pomyślała o obu kierunkach. Na studiach magisterskich zajęć jest mniej, może też jakieś przedmioty się powtórzą. Jeśli chcesz szukać pracy w szkole, dobrze, żebyś miała pełne uprawnienia.

Jest jeszcze jedna opcja pod kątem szkoły - wybrać taki kierunek, żeby zdobyć uprawnienia do nauczania nowego przedmiotu.
      • Gość: Wisienka Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 14:22
        W rekrutacji na filologie polską z logopedią mogą brać udział tylko osoby, które posiadają kursy logopedyczne w zakresie studiów licencjackich, więc pozostają mi tylko podyplomowe.

Nie jestem pewna, czy chciałabym ograniczać się tylko do szkoły. Praca nauczyciela nie jest moim wymarzonym zawodem, dlatego szukam jakiejś alternatywy. Wydaje mi się, że z kierunków humanistycznych infobrokerstwo jest dosyć rozsądnym rozwiązaniem, zwłaszcza, że w naszym kraju nie ma jeszcze wielu specjalistów w tej dziedzinie i branża dopiero jest w stanie rozwoju.
        • severusio Re: studia II stopnia po polonistyce 21.07.12, 14:28
          A gdzie zrobiłaś licencjat?
          • Gość: Wisienka Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 14:37
            na UJocie :)
        • Gość: Tawananna* Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 15:06
          Sprawdź, czy na innych uczelniach nie ma innych zasad rekrutacji na logopedię.

I sprawdź, jak wygląda kwestia uprawnień nauczycielskich - czy zrobienie magisterium z innego pokrewnego kierunku ma jakikolwiek wpływ na Twoje uprawnienia.

Zrobienie dwóch kierunków wydaje się przy tym rozsądnym rozwiązaniem. Na polonistyce nauczycielskiej możesz od razu wyjść z założenia, że zależy Ci tylko na tym, by wszystko pozaliczać - a do drugiego kierunku przyłożysz się bardziej. To powinno zostawić Ci jeszcze jakiś czas na pracę/staż.

Niestety zupełnie nie orientuję się w sytuacji brokerów informacji, ale na Twoim miejscu sprawdziłabym, czy na pewno konieczne są te studia, czy też może da się zaczepić w firmie z tej branży bez specjalistycznego wykształcenia.
          • severusio Re: studia II stopnia po polonistyce 21.07.12, 15:31
            Słyszałem, że informacja naukowa na zachodzie jest bardzo dobrym kierunkiem, więc u nas też tak może być za kilka lat. Podobno to również dobry wstęp do kariery dziennikarskiej.

A jak jest z pracą po logopedii
        • Gość: another_story Re: studia II stopnia po polonistyce IP: *.root.com.pl 21.07.12, 19:31
          > Praca nauczyciela nie jest moim wymarzonym zawodem

Jak dla mnie, to zdanie przesądza sprawę. Nie idź do szkoły. W tym sektorze już teraz mamy nadreprezentację frustratów - chcesz do nich za klika lat dołączyć?

Co do podyplomowych - na UJ oferują (jak pewnie wiesz) twór zatytułowany "Terapia zaburzeń w mówieniu, pisaniu i czytaniu". Nie jestem stuprocentowo pewna, ale wydaje mi się, że można się na to zapisać już po nauczycielskim licencjacie - tak by przynajmniej wynikało z opisu tych studiów:

www.podyplomowe.uj.edu.pl/wydzial-polonistyki?p_p_id=56_INSTANCE_Df4E&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_count=1&groupId=2991994&articleId=5046761&widok=ogloszenie
          Nigdzie w tym tekście nie mówią o bezwzględnej konieczności posiadania dyplomu magisterskiego (chociaż to na pewno lepiej rokuje na rynku). Podobnie zresztą jak tutaj:

www.podyplomowe.uj.edu.pl/kandydaci
          Kwestia zasadnicza: ta podyplomówka nie jest oczywiście logopedią. Po ukończeniu studiów zostajesz, jak piszą, terapeutą zaburzeń dyslektycznych.

A'propos tematu, przypomniał mi się jeszcze artykuł z GW sprzed kilku dni (wywiad z dr hab. Magdaleną Smoczyńską, skądinąd też pracownikiem krakowskiej polonistyki):

m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105407,12137130,Milczenie_nie_jest_zlotem.html?as=1
          Z tego, co pamiętam, na WP UJ faktycznie swego czasu były zajęcia o SLI. Skoro to u nas ciągle takie niszowe i potrzebne, może warto byłoby się wgryźć w temat. Mnie on akurat nie interesuje, ale rzucam w przestrzeń - a nuż ktoś dzięki mojemu wpisowi odnajdzie sens życia.
          • another_story Autoryzuję poprzedni wpis :) / nt 21.07.12, 19:34
    • another_story a jednak errata 21.07.12, 19:39
      Najmocniej przepraszam panią profesor Smoczyńską za pozbawienie jej należnego tytułu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka