Dodaj do ulubionych

Psychologia eng - SWPS czy UW???

IP: *.zicom.pl 12.10.12, 23:02
Pytanie jest proste: co byście wybrali jeśli mowa o studiach psychologii po angielsku - SWPS czy UW w Warszawie?
Porównując oba profile:
-na SWPS studia są o 500EUR tańsze bo 2500 a na UW 3000 za rok,
-na UW jest rozmowa kwalifikacyjna (jeśli ktoś coś o niej wie, też zbieram info) z czego wnioskuję, że wyżej się cenią,
-na SWPS ze zdaną maturą IB przyjmą mnie od razu
-w klasyfikacji uczelni psychologicznych w Polsce najpierw jest UW, potem (o dziwo) UJ - Kraków..., a potem dopiero SWPS gdzie jest to według mnie uczelnia ściśle związana z psychologią - nie powinna być wyżej?
-znajoma osoba studiująca SWPS chwali sobie tą uczelnię...

Nie mam żadnych kontaktów a ta sytuacja mnie nurtuje - pomóżcie plis. Co kto wie. Zbieram dane o obu uczelniach!!! Profesorowie, zajęcia, atmosfera, etc... Plusy i minusy. Wasz punkt widzenia! Plis... ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: DG [...] IP: 101.172.127.* 13.10.12, 03:28
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: eks-ang Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? IP: 94.42.80.* 22.10.12, 11:22
      Hej,

jako już były student psychologii po ang. na UW mogę powiedzieć tylko, że oba studia nie różnią się diametralnie. Jednak po rozmowach z osobami z SWPS i zapoznaniu się z ich programem zajęć specjalizacyjnych, doradzałbym Ci wybranie UW z powodu bogatszego wyboru specjalizacji na 4-tym i 5-tym roku jak i tzw. "electives", czyli nieobligatoryjnych zajęć na pierwszych trzech latach. Dodatkowo, na UW musisz wyrobić 21 punktów OG-un, czyli zajęć prowadzonych na innych wydziałach, co daje Ci możliwość zapoznania się z całkowicie innymi dziedzinami, czego SWPS nie może zaoferować.

Dodatkowo, program angielski na UW jest bardzo młody wciąż (wchodzi w swój 7 rok chyba), ale cały czas się zmienia i rozwija, moim zdaniem na lepsze np. dodali niedawno specjalizacje ekonomiczno-biznesową.

Jeśli chodzi o wykładowców, to często zajęcia na obu uczelniach prowadzą te same osoby. Ja na swoich wykładowców z UW złego słowa powiedzieć nie moge, o SWPS z braku wiedzy się nie wypowiadam. Mogę tylko powiedzieć, że jeśli zdecydujesz się na UW, to bierz wszystkie zajęcia z prof. Kuhlmanem i Ohringiem :)

Na naszych studiach było kilka osób, które przeniosły się z SWPS z powodu braku oferty zajęć, które odpowiadały ich zainteresowaniom naukowym. Było to kilka lat temu, więc sytuacja mogła się zmienić.

Co jest jeszcze fajne na UW to możliwość uczestniczenia w zajęciach po polsku dla polsko-języcznych studentów psychologii po ang. Wystarczy napisać podanie do dziekana i hope for the best. Ja na 4-tym i 5-tym roku uczęszczałem praktycznie wyłącznie na zajęcia z polskich studiów.

A atmosfera jest bardzo fajna i kameralna, bo nie było nas więcej na roku niż 30 osób :)

Mam nadzieję, że to odpowiada chociaż na część Twoich pytań. Jestem stronniczy w swoim zdaniu, więc przydałaby się jeszcze wypowiedź osoby z SWPS w tym wątku :)
      • Gość: Luna Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? IP: *.zicom.pl 26.10.12, 22:35
        Dzięki za szczegółowe informacje. Faktycznie przydałaby się opinia kogoś po SWPS. Korzystając ze sposobności mam jeszcze jedno pytanie (może trochę nie na miejscu): po takich studiach pracujesz w Polsce czy za granicą? I jeśli można wiedzieć jaką specjalizacje wybrałeś i gdzie teraz pracujesz?
        • Gość: eks-ang Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? IP: 62.189.91.* 29.10.12, 10:07
          Pracuje w Polsce w firmie rekrutującej dla Europy Zachodniej, ale wynika to z tego co robiłem podczas studiów a nie z nich samych (praktyka w firmie head-hunterskiej). Chodziłem na zajęcia ze specjalizacji Psychologii Organizacji i Miejsca Pracy, ale na polskich studiach.
    • diegger Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? 22.10.12, 12:49
      Jak dla mnie lepiej iść na UW, ponieważ pracodawcy inaczej patrzą na studia ukończone na państwowych uczelniach niż na prywatnych.
    • Gość: tralala Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 22:49
      Uczelnie niepubliczne są bardzo nisko cenione u pracodawców. Mogę się mylić, ale SWPS nie jest uczelnią państwową, czyż nie?
    • bee-b Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? 23.02.13, 20:45
      Raczej UW...
      SWPS ma tę zaletę, że zatrudnia najlepszych wykładowców z Polski, którzy mają olbrzymią wiedzę. Część z nich pochodzi przecież także z UW, więc nie stracisz obcowania z "najlepszymi".
      A SWPS, niestety pod hasłem "student nasz klient", co w ostatecznym rozrachunku przekłada się na niekorzyść studenta/absolwenta, choć pewnie jest mniej stresujące.
      Jednak zdecydowanie UW:)
    • sylwiab Re: Psychologia eng - SWPS czy UW??? 10.04.18, 12:26
      Podbijam wątek - czy ktoś jeszcze może podzielić się opiniami o studiach psychologicznych w języku angielskim? Absolwenci jesteście zadowoleni? Gdzie pracujecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka