Dodaj do ulubionych

studia po 50-ce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 17:45
Witam,chcę rozpocząć studia zaoczne i zaczynają mnie dopadać wątpliwości co do kierunku, bo ma to być dla mnie zdobycie zawodu. Proszę o refleksje osób, które mają takie doświadczenie, czyli studiują, bądź studiowały, a może zozważają...
Dziękuję i pozdrawiam
dellin
Obserwuj wątek
    • locmang Re: studia po 50-ce 09.06.13, 08:01
      Nareszcie napisał ktoś po 50-ce. Ja jestem w podobnej sytuacji. Wybrałam kierunek studiów tylko mam problem z jezykiem obcym. Chcę uczyć się norweskiego ( już trochę umiem), ale uczelnie narzucają inne języki. Nie wiem czy jest jakiś sposób aby uczyć się jezyk, który będzie mi potrzebny a nie ten co proponuje uczelnia.
      Czy mogę odmówić nauki języka obcego np. niemieckiego ale mogłabym bez pobierania nauki na uczelni, zdawać tylko egzaminy z jezyka norweskiego? Tylko kto by mnie egzaminował? Może jest na to jakiś sposób?
      Co do moich refleksji na temat studiowania po 50-ce - to...... boję się aż głowa mnie boli :-)
      • Gość: Tawananna* Re: studia po 50-ce IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.13, 09:48
        Musisz dowiadywać się na danej uczelni, naprawdę różnie bywa. Są kierunki/uczelnie, gdzie wybór języka z wąskiej puli (czy wręcz narzucony konkretny język) jest nie do obejścia, takie, gdzie można chodzić na lektorat z innym kierunkiem studiów jak i takie, gdzie można zaliczyć lektorat na podstawie przedłożonego certyfikatu (z dowolnego lub określonego języka).

> Czy mogę odmówić nauki języka obcego np. niemieckiego ale mogłabym bez pobieran
        > ia nauki na uczelni, zdawać tylko egzaminy z jezyka norweskiego?
        Możesz zapytać się, czy jest taka możliwość / złożyć stosowny wniosek, ale uczelnia może Ci odmówić.

> Tylko kto by
        > mnie egzaminował? Może jest na to jakiś sposób?
        Zewnętrzny certyfikat językowy na określonym poziomie (na studiach licencjackich pewnie B2).
    • Gość: Tawananna* Re: studia po 50-ce IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.13, 09:53
      Jeśli chodzi o wybór kierunku, napiszę standard - ale kluczowy. Zastanów się, gdzie chcesz pracować (na pewno masz już sporo pomysłów) i gdzie masz największe szanse na szybki rozwój i awans zawodowy (stawiałabym na miejsca i zawody, gdzie w jakimś stopniu przydatne będzie Twoje dotychczasowe doświadczenie zawodowe - żeby uczynić z wieku atut). Potem - pomyśl, jakie studia mogą być do tego potrzebne.
      • locmang Re: studia po 50-ce 09.06.13, 16:24
        Dziękuję za odpowiedz.
        Do uczelni już dzwoniłam. Pani była miła ale nie potrafiła mi pomóc. Chyba pierwszy raz miała doczynienia z takim przypadkiem. Pomysł z egzaminem B2 jest w tej chwili jedynym jaki mam. Jeszcze nie wiem czy zdecyduję się na taka prośbę do uczelni. Jestem samoukiem i trudno mi podjąć takie wyzwanie. Ale poważnie się nad tym zastanawiam. Czy egz. B2 powinnam zaliczyć na pierwszym roku studiów czy na ostatnim? Kiedy zaliczać (w jakim semestrze) A1,A2,B1,B2
        Co do kierunku studiów jestem zdecydowana.
        • Gość: Tawananna* Re: studia po 50-ce IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.13, 18:21
          Sprawdź w programie studiów, w którym momencie kończy się lektorat (prawdopodobnie II lub III rok).

Według minimów ministerialnych znajomością języka musi co prawda wykazać się absolwent licencjatu (czyli są na to trzy lata), ale to od uczelni zależy, jak ułoży język w programie i czego kiedy będzie wymagać (może wymagać więcej/wcześniej niż w minimum czy też konkretnego języka).

Jeśli na wybranej przez Ciebie uczelni jest ogólnouczelniana jednostka zajmująca się organizacją lektoratów (u mnie np. nazywa się to studium języków obcych), być może to oni będą w stanie udzielić Ci bardziej szczegółowych informacji.

Skoro jesteś zdecydowana na konkretny kierunek i uczelnię, to poczekałabym z tym do przyjęcia na studia i wtedy porozmawiała z osobą odpowiedzialną za sprawy studenckie na Twoim wydziale/w instytucie (dyrektorem/dziekanem, w zależności od struktur).
          • locmang Re: studia po 50-ce 09.06.13, 20:23
            Miło jest wiedzieć, że ktoś mnie czyta :-))
            To co piszesz brzmi rozsądnie. Patrzyłam na stronę WSD we Wrocławiu i tam rzeczywiście jest Studium Języków Obcych. Wysyłają studentów na wymianę do Norwegii ale w/g słów pani od rekrutacji raczej nie ma szans, choć nie była taka pewna. Wspomniała o grupie co najmniej 5 osobowej aby utworzyć grupę z j. norweskim. Wygląda, że dla uczelni, to jest tylko problem.
            Hallo!!! Kto chce się ze mną uczyć norweskigo??? Potrzebuję jeszcze 4 osób! Może jakieś ogłoszenie pomoże.

Na 90% zdecydowana jestem sama się dokształcać z norweskiego ale gdybym miała się jeszcze uczyć niemieckiego, to byłoby dla mnie za dużo. Jutro zadzwonie do Studium Języków Obcych.
            • dellin Re: studia po 50-ce 15.06.13, 09:37
              Witam, proszę osoby, które mają wiedzę na poniższy temat, aby napisały.
              Chcę studiować na SWPS w Katowicach ścieżkę: Zmieniamy siebie i innych – psychologia rozwoju, profilaktyki i psychoedukacji, interesuje mnie specjalność Psychologia rozwoju osobistego. Coaching. Podział na specjalności jest, jak dla mnie świetny. Jak to wygląda w praktyce, podzielcie się swoimi doświadczeniami, przemyśleniami,....
              pozdrawiam
              dellin
              • dellin Re: studia po 50-ce 15.06.13, 09:40
                ewentualnie, podajcie proszę nazwę innego forum, gdzie mogłabym na powyższy temat uzyskać informacje.
                dziękuję
                dellin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka