Dodaj do ulubionych

I co teraz STUDIA 2013 ?

09.07.13, 19:39
Witajcie. Jestem tegorocznym maturzystą zdałem maturkę jak zdałem jakoś jest. Chcę iść na studia na WAT Warszawski. Zalogowałem się tam przesłałem kasę wyniki fotkę itp wszystko ok tylko że się nie dostałem. Wg przelicznika miałem 54 punkty. Logowałem się na kierunki: 1.mechanika i budowa maszyn 2.geodezja i kartografia 3.lotnictwo i kosmonautyka. W poprzednich latach progi punktowe były niższe niż moje punty(www.wat.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=277&Itemid=73&limitstart=11). Moje pytanie brzmi co teraz. Czy istnieje coś takiego jak 2 rekrutacja kiedy to jest gdzie mam się tego wszystkiego dowiadywać.

Moje wyniki maturalne to: matma 78% geografia 58% polski 41% angielski 70%.
Obserwuj wątek
    • Gość: magister Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: 91.210.238.* 09.07.13, 20:39
      łopata i kopać rowy
    • Gość: n Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.13, 20:56
      Jest coś takiego, jak druga tura. Ale o tym musisz poczytać na stronie szkoły
    • Gość: Marcin Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neanet.pl 10.07.13, 12:16
      Na wstępie: "Limit miejsc na studia stacjonarne został wypełniony z nadwyżką uwzględniającą rezygnacje osób już zakwalifikowanych." Na twoich kierunkach wygląda to tak:
      1) mechanika i budowa maszyn: przyjęto: 193, limit: 120
      2) geodezja i kartografia: przyjęto: 287, limit: 130
      3) lotnictwo i kosmonautyka: przyjęto: 184, limit: 100
      Istnieje możliwość uruchomienia rekrutacji uzupełniającej na studia stacjonarne, ale sam widzisz, że szans są nikłe. Przykładowo aby uruchomiono rekrutację uzupełniającą na kierunku mechanika i budowa maszyn zrezygnować musi minimum 74 kandydatów.
      • kashiyama Re: I co teraz STUDIA 2013 ? 10.07.13, 22:17
        74 kandydatów to chyba nie jest jeszcze tak dużo bo wiadomo że ludzie składają podania na kilka uczelni i na kilka się dostają, wybierają co im bardziej podpasuje i z reszty rezygnują. Wg rankingów z poprzednich 3 lat dostał bym się na każdy kierunek w każdym roku. To że się nie dostałem troszkę mnie zdziwiło. Trzeba przestać się zastanawiać, została mi rekrutacja uzupełniające. Poproszę o jakieś informacje co potrzebuje aby dostać się z listy rezerwowej. Informacje które ja znalazłem (na stronie WAT'u) są dosyć ogólne i mało z nich rozumiem. Wiem że potrzebne są dokumenty, domyślam się że świadectwo ukończenia szkoły maturki jakieś fotki i coś jeszcze. Jakieś papiery że chcę brać udział w rekrutacji uzupełniającej. No i będę musiał to wszystko im zawozić. Podpowie mi ktoś jak to wszystko wygląda ?? Co tam dokładnie trzeba zawieźć do kiedy kiedy dadzą znać. Albo dajcie link do strony bo to co ja znajduje jest bardzo mało precyzyjne. NP :
        www.wat.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=277&Itemid=73&limitstart=6
        • Gość: Marcin Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neanet.pl 11.07.13, 01:05
          Niestety muszę Cię zmartwić, na chwilę obecną nie jest przewidziana dodatkowa rekrutacja. Tak jak pisałem, rekrutacja zostanie uruchomiona dopiero gdy te 74 osoby zrezygnują. WAT ma bardzo specyficzne zasady, oni biorą kandydatów na "zapas", aby nie przeprowadzac dodatkowych rekrutacji. Niby ryzykują tym, że będą mieli więcej studentów no ale to tylko pierwszy semestr bo robią odpowiedni "odsiew". Tak więc tobie pozostaje teraz tylko czekać aż WAT ogłosi rekrutację, wcześniej nic nie musisz składać. Teraz możesz mieć tylko nadzieję, że te 74 osoby zrezygnują. Przepraszam za styl i pewnie wiele błędów, jestem zmęczony. Jak chcesz więcej info, bo może czegoś nie napisałem czy coś to wyślij na studiawat@mail.ru jakiś kontak (będę go monitorował przez 48h). Z tego serwisu nie korzystam wpadłem tu przez przypadek od wujka google. Pozdrawiam ;)

PS
          Co do progów punktowych z poprzednich lat, z przykrością stwierdzam, że progi wszędzie podskoczyły przez łatwą matmę. Przykładowo na pw infa na elektrycznym wydziale podskoczyła o 20pkt i tak z większością.
        • Gość: Marcin Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neanet.pl 11.07.13, 01:12
          Zapomniałem zapytać, ta matma i geografia to rozszerzenia ?
          • kashiyama Re: I co teraz STUDIA 2013 ? 11.07.13, 22:39
            Podstawa. Tylko że w poprzednim roku na 100% była też bardzo łatwa matura.
            • kashiyama Re: I co teraz STUDIA 2013 ? 11.07.13, 22:42
              aa zapomniałem dodać. Kolega dostał się na "elektronika i telekomunikacja" rok temu ten kierunek miał min 49 punktów a on miał o 1 punkt więcej niż ja.
              • Gość: KARO Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 17:29
                na te kierunki lnie liczy sie matura z geografii tylko z fizyki lub chemii, doczytaj dokładnie :)
    • Gość: Ania Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 13:23
      Wiesz powiem Ci, że bardzo dziwne, że sie tam nie dostałeś mając 54p. Chodzi mi głównie o geodezję i kartografie. Wiem że był tam próg 52p, bo rozmawiałam z panią z sekretariatu i taką właśnie wartość mi podała. Też chciałam sie tam dostać, ale miałam 51p i sie nie udało. I pytałam sie tez o rekrutację dodatkową. I na wacie nie ma czegoś takiego. W pierwszej rekrutacji przyjęli już o ponad 100 osób więcej niż zakładają limity miejsc.
      I mam nadzieję że pamiętałeś, iż na te kierunki geografia sie nie liczy tylko fizyka, wiec z geo nie liczysz sobie punktów.
      • Gość: Maik Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.v45.interkam.pl 16.07.13, 11:57
        Na Wacie prowadzona jest rekrutacja uzupełniająca. Nie wiem jaka jest szansa żeby się odstać ale wiem że jest coś takiego. Można ubiegać się o miejsce na liście uzupełniającej na wszystkie kierunki prócz chemicznych. Trzeba im dostarczyć ksero dowodu osobistego, 2 fotki, oryginały świadectw, wyniki matur i wniosek do uczelnianej komisji rekrutacyjnej.

Mam nadzieję, że z tym pomogłem ale mam pytanie.
        Czy będąc już po terminie składania dokumentów (na SGGW) można zarejestrować się u nich wysłać im wszystkie dane z nadzieją dostania się na studia z listy rezerwowej ?
    • matyldaheld Re: I co teraz STUDIA 2013 ? 05.09.13, 15:11
      Większość uczelni prowadzi dodatkową rekrutację, we wrześniu, a uczelnie niepubliczne nawet dłużej. Mam jednak pytanie, czy musisz koniecznie iść na studia? Skoro się nie dostałeś, to może trzeba zająć się czymś innym?

Blog na którym trochę poczytasz w sprawie, którą opisałam.
      • Gość: kashiyama Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.v45.interkam.pl 06.09.13, 19:29
        Nie dostałem się bo złożyłem na 1 uczelnie. Ale temat do zamknięcia ponieważ udało mi się wbić w termin i zalogowałem się na Uniwersytet Łódzki i tam się dostałem bez problemu.
    • Gość: vizja.pl Re: I co teraz STUDIA 2013 ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.13, 01:54
      Każdy, kto zdał maturę poprawkową w sierpniu 2013 i złoży wszystkie wymagane dokumenty w procesie rekrutacyjnym do Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania w Warszawie zostanie zwolniony z opłaty wpisowej, a także otrzyma 10 % zniżki opłaty czesnego w pierwszym roku studiów! Promocja ważna do 30 września 2013 r.!
      Więcej na: promocja-matura.vizja.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka