Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

18.09.13, 13:57
Czy ubiegając się o stypendium socjalne jest wymagane pismo z urzędu pracy o statusie bezrobotnego? na stronie lubelskiej uczelni pisze że trzeba takie pismo złożyć z resztą, ale co w wypadku gdy jestem bezrobotna ale nie zarejestrowana? mogę sama takie oświadczenie napisać, a może tyczy się to tylko do rodziny studenta? jest nas troje, ja mąż i dziecko, mąż ma prace a ja zajmuję się dzieckiem, czy muszę to mieć?
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: Stypendium socjalne 18.09.13, 14:08
      W Rzeczypospolitej Polskiej nie ma obowiązku korzystania z pomocy społecznej i z zasiłków dla bezrobotnych oraz z pomocy Urzędu Pracy, a zmuszanie do tego wnioskodawcy nie leży w kompetencjach (i nie jest zadaniem) ani uczelni, ani komisji stypendialnej. Nie wolno również domagać się dostarczenia dokumentów, których wnioskodawca nie jest w stanie otrzymać. W opisanej przez Ciebie sytuacji wystarczyłoby własne oświadczenie, które - co prawda po czasie - można zweryfikować zaświadczeniem Urzędu Skarbowego o uzyskanych dochodach.

Zarówno Rzecznik Praw Studenta, jak i Fundacja "Fundusz Pomocy Studentom" (sporządzający raporty publikowane na watchdog.edu.pl) traktują takie praktyki za niezgodne z prawem.
      • 8anabella Re: Stypendium socjalne 18.09.13, 14:20
        dziękuję za odpowiedź :)
    • Gość: paco1987 Re: Stypendium socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.13, 11:09
      Moja żona miała identyczną sytuację...wtedy uczelnia nie przyjęła oświadczenia, że jest bezrobotna ale nie zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Także lepiej się rejestruj.
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 03.10.13, 12:06
        To jest idiotyczna sytuacja, bowiem - jak wspomniałem - obowiązku rejestracji nie ma. Dodatkowo - zgodnie z prawem - uczelnia nie może domagać się od wnioskodawcy przedstawienia dokumentu, którego nie może otrzymać (UP może nie wystawić zaświadczenia dotyczącego osoby nie figurującej w rejestrze lub wystawi, że takiej osoby w rejestrze nie ma). Wówczas uczelnia może przyjąć oświadczenie, które przecież znajdzie potwierdzenie w zaświadczeniu wystawionym przez Urząd Skarbowy (podatnik nie wykazał/nie uzyskał dochodu). Typowe asekuranctwo. Ciekawe, czy w przypadku zony prowadzącej gospodarstwo domowe 'przy mężu' również zażądają zarejestrowania się jej w UP?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka