Dodaj do ulubionych

Jaki kierunek? Studia techniczne

IP: *.smgr.pl 28.07.14, 22:26
Maturę będe pisał w przyszłym roku, od września zaczynam klasę maturalną ;). Będe pisał maturę z matematyki i fizyki rozszerzonej. Wiem że, chciałbym iść na politechnikę. Tylko że, nie wiem na jaką i na jaki kierunek :(. Interesuje się elektroniką, softem, itd ale wiem że, "informatyków" na rynku jest przesyt więc po co studiować bez sensu :). Szukam czegoś przyszłościowego czegoś w czym można się rozwinąć, oczywiście uwzględniając w to zarobki za które da się godnie życ ;). Planuje po studiach wyjechać za granicę.. może Dubai? Jakie kierunki polecacie? Proszę nie kierować się argumentacją "na tym kierunku jest trudno itd" ponieważ stopień trudności nie ma znaczenia, jeszcze rok do maturki! :) Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: mirabell Re: Jaki kierunek? Studia techniczne IP: *.lanet.waw.pl 29.07.14, 11:56
      Nie napisałeś w jakim mieście chciałbyś studiować. Wiem, że Informatyka jest dobrze wykładana na Akademii Morskiej w Szczecinie, jeżeli rozpatrujesz wybór Szczecina jako miasta, w którym chciałbyś studiować. Właśnie uczelnia uruchomiła II nabór na tym kierunku. To byłby dobry wybór, jeżeli chcesz w przyszłości pracować za granicą, ponieważ niektórzy studenci tego kierunku na tej uczelni mają możliwość odbycia dobrze płatnego stażu w zawodzie w Skandynawii.
    • Gość: mirabell Re: Jaki kierunek? Studia techniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.14, 12:01
      O, przepraszam, nie przeczytałem dokładnie posta. Od września dopiero będziesz w klasie maturalnej. W pewnym sensie masz rację, że jest przesyt informatyków na rynku. Trzeba mieć konkretną specjalizację. Tam, o czym wcześniej Ci pisałem, jest specjalizacja, związana z byciem projektantem - programistą systemów wykorzystywanych w firmach z branży morskiej. To ma przyszłość, bo zarobki takiego projektanta - programisty są bardzo wysokie, nawet jak na zarobki informatyka.
      • Gość: ja Re: Jaki kierunek? Studia techniczne IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.14, 13:05
        Jeśli chcesz mieć w ogóle prace to tylko informatyka lub ew. coś z elektryka/elektronika
        Odpuść sobie mibm, budownictwo i kierunki pokrewne , tam dopiero jest przesyt.
    • Gość: stastak Re: Jaki kierunek? Studia techniczne IP: *.dynamic.mm.pl 29.07.14, 13:21
      No co Ty... Nie jest absolutnie przesyt. No faktycznie jest ich wielu ale wszystko jest zależne od tego jaką speckę wybierzesz. Po grafice na przykład jest już wielu specjalistów na rynku ale na przykład poszukiwani są ludzie po sieciach komputerowych.
      Poza tym taka na przykład WSNHiD w Poznaniu uruchomiła bardzo ciekawą speckę: aplikacje i systemy mobilne tak więc tym możesz się zainteresować.
      Mam wielu znajomych z branży IT i raczej na bezrobocie nie narzekają.
      • Gość: Kaxuus Re: Jaki kierunek? Studia techniczne IP: *.smgr.pl 29.07.14, 19:33
        Czyli mówicie branża IT..? Wszyscy pchają się na tą informatykę, a potem są bez pracy.. Nie chciałbym skończyć z pensją 2.5k/miesiąc na całe życie.. Trochę boję się decydować na tą branże, bo stosunkowo małe zarobki albo brak pracy (za granica chyba jest podobnie). Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka