mishia 16.09.04, 22:58 Hej :) od pazdziernika zaczynam studia na Viadrinie we Frankfurcie(O)( i jestem z lekka przerazona-aaaaa :p :D ). Czy jest ktos kto tez idzie teraz na 1 rok ? Odezwijcie sie :) Nie gryze, obiecuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia262 Re: viadrina 17.09.04, 09:30 ja nie bede studiowac na viadrinie , ale mam taki zamiar tylko ze od przyszlego semestru. dlatego mam do ciebie pytanko: musialas zdawac w tym roku jakies egz. na viadrine , czy tylko sklada sie dokumnety? jak tak to skladalas przez assist? trudno bylo sie dostac ? wiesz moze ilu bylo chetnych ?? bylabym wdzieczna za odp. Pozdrawiam P.S. a co bedziesz studiowac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 17.09.04, 20:11 Nie,nie zdawalam egzaminow. W tym roku przyjmowano Polakow na takich samych zasadach jak Niemcow- wedlug Numerus Clausus- sredniej ocen ze swiadectwa. Bede studiowac prawo (sic! :P ), papiery wysylalam do Assist do Berlina. Nie mam pojecia ilu bylo kandydatow na jedno miejsce... Chcesz zaczac od przyszlego semsetru? Od letniego 2005 czy za rok? Jezeli masz jeszcze jakies pytania to napisz- na forum badz maila :) trzymaj sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: viadrina 17.09.04, 20:44 mishia napisała: > Nie,nie zdawalam egzaminow. W tym roku przyjmowano Polakow na takich samych > zasadach jak Niemcow- wedlug Numerus Clausus- sredniej ocen ze swiadectwa. > Bede studiowac prawo (sic! :P ), NAPRAWDĘ?? a pewna moja znajoma przez całe wakacje opowiadała o egzaminach z historii na prawo na viadrinię... nawet nie przypuszczałam, że mogła tak nazmyslać... a opowiedz, jaką miałaś średnią i co z językiem - masz certyfikat czy miałaś jakiś egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 17.09.04, 21:17 ano nie ma egzaminow :D jezyk: mam certyfikat- DSD II Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: viadrina 17.09.04, 21:53 mishia napisała: > ano nie ma egzaminow :D > jezyk: mam certyfikat- DSD II aha - czyli w jednej kwestii zmyślała a gdybyś nie miała certyfikatu, to byś zdawała egzamin? bo o tym egzaminie z niemca też opowiadała Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 17.09.04, 23:38 Jest jeszcze jedna mozliwosc: moze twoja kolezanka zdawala rok temu? Do 2004 byly egzaminy; od tego roku w zwiazku z wejsciem do ue nie ma... Generalnie istnieje taka mozliwosc: jezeli ktos nie ma w momencie skladania dokumentow zadnego certyfikatu jezykowego moze po przyjeciu na studia poswiadczyc swoja znajomosc niemieckiego zdajac we wrzesniu certyfikat DSH :) Jezeli ktos nie zda tego egzaminu to nie moze studiowac. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: viadrina 18.09.04, 00:10 nie nie, w tym roku, opowiadała nawet, jakie dokłądnie pytania miała i jak komisja była zachwycona jej odpowiedzią ;) i mówiła, że było 10 osób na miejsce i 100 przyjęli (naprawdę 100?) i z tych 100 przyjmą tylko 75, a odsiew zrobią poprzez egzamin z niemieckiego we wrześniu - który wg jej wersji obowiązywał wszystkich, którzy sie już dostali ale ludzie sa nienormalni - to taki afront dostać się z konkursu świadectw? ludzie w ogóle się nie dostają i żyją, a ta takie cyrki odstawia.... aha - jakie oceny trzeba było mieć? miałas dużo powyżej 5,0? Odpowiedz Link Zgłoś
facecja errata 18.09.04, 00:11 facecja napisała: > i mówiła, że było 10 osób na miejsce i 100 przyjęli (naprawdę 100?) i z tych > 100 przyjmą tylko 75, tzn. przyjeli wstepnie 100 - po tych egzaminach, w lipcu (w srodku lipca...) Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: errata 18.09.04, 00:15 po jakich egzaminach w srodku lipca?????? a moze my mowimy o innym uniwersytecie? bo ja nic takiego nie zdawalam :P Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: errata 18.09.04, 00:18 aha, z tego co wiem to faktycznie na "German and Polish Law" przyjeto 100 osob... facecja: sprawdz maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: errata 18.09.04, 00:32 mishia napisała: > aha, z tego co wiem to faktycznie na "German and Polish Law" przyjeto 100 osob. > .. > facecja: sprawdz maila :) wiesz, uniwersytet ten sam, widać dziewczyna trochę inaczej rzeczywistośc postrzega - ale to fajnie mieć wybujałą fantazję dodam dla pewności, że i ona cały czas o prawie mówiła Odpowiedz Link Zgłoś
jennie Re: viadrina 18.09.04, 16:21 mishia napisała: > Nie,nie zdawalam egzaminow. W tym roku przyjmowano Polakow na takich samych > zasadach jak Niemcow- wedlug Numerus Clausus- sredniej ocen ze swiadectwa. o, to bardzo interesujace. moglabys mi powiedziec o KTORE swidectwo chodzi? z egzaminow maturalnych czy na koniec szkoly??? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 19.09.04, 15:19 swiadectwo maturalne= na koniec szkoly czyli oceny z calego liceum + oceny z matury Odpowiedz Link Zgłoś
madzia262 Re: viadrina 18.09.04, 21:11 ja tez chcialabym studiowac prawo na viadrinie, mialam nawet skladac dokumenty na sem. zim. ale zrezygnowalam bo myslalam ze beda jakies egz. Teraz chyba zloze na sem. letni a jak nie to juz na pewno za rok :) Mam jeszcze do ciebie kilka pytan np. jesli mozna wiedziec to jaka mialas srednia ocen zeby sie dostac ? czy oprocz formularza zgloszen. trzeba pisac jakies podanie bo wydaje mi sie ze tak . Bede wdzieczna za odpowiedz :) Pozdrawiam P.S. masz moze gg ?? to bym mogla z toba porozmawiac o viadrinie, bo znalazlo by sie jeszcze kilka pytan Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 19.09.04, 15:33 Na prawo chyba nie ma naboru na semestr letni... ale sprawdz to: studyinfo.euv-frankfurt-o.de/de/studieninteressenten/bewerber.html Nie trzeba pisac zadnego dodatkowego podania- wystarczy formularz+ potrzebne dokumenty (szczegolowa lista papierow,ktore byly wymagane w tym roku : studyinfo.euv-frankfurt-o.de/de/pdf_dokumente/ausland_alle_bewerberinformationen_deutsch.pdf pod naglowkiem: "Einzureichende Unterlagen" Moj nr gg: 3648289 :p Odpowiedz Link Zgłoś