mishia 16.09.04, 23:08 Hej :) od pazdziernika zaczynam studia na Viadrinie we Frankfurcie(O)( i jestem z lekka przerazona-aaaaa :p :D ). Czy jest ktos kto tez idzie teraz na 1 rok ? Odezwijcie sie :) Nie gryze, obiecuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BMW Re: viadrina IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 19.09.04, 17:05 ja co prawda nie we Frankfurcie, ale mogłabyś napisać jak się tam dostałaś, albo jakie warunki trzeba spełniać, by tam studiować :D tak z ciekawości ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: viadrina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:38 Zależy od kierunku, ale na każdy z nich trzeba zdawać solidny niemiecki, albowiem w tym języku studiujesz. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domali Re: viadrina 20.09.04, 09:50 E, z tą solidnością to różnie bywa :) Kilkoro moich znajomych tam studiuje i rózny bardzo poziom prezentują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: viadrina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:28 Hmm...a koleżanka się nie dostała i twierdziła, że niemiecki straaasznie trudny ..:D Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 20.09.04, 11:00 "wiec...od 01.05.04, nie ma juz czegos takiego jak egzaminy wstepne...trzeba po prostu zlozyc papiery wszystkie wymagane i czekac na odpowiedz...jestesmy na rowni z innymi unijnymi kandydatami...obecnie zajmuje sie tym biuro-www.uni-assist.de. trzeba wybulic 50 euro za oto i oni sprawdzaja czy wszystko jest kompletne i przesylaja na Uniwersytet i wtedy dostajesz odpowiedz...licza sie stopnie z matury...i nie wydaje mi sie czy wazne sa przedmioty...biora tylko wszystkie oceny...i na tej podstawie decyduja.Jedynym wyjatkiem jest BWL- czyli ekonomika przedsiebiorstw, tu trzeba przez ZVS do Dortmundu...i tam duza konkurencja...ale na poczatek mozna zlozyc na VWL i sie po roku czy dwoch przenisc na BWL...ale jak ktos mysli o tej ekonomii i zalezy mu na BWL to niech zlozy do ZVS i na VWL przez "assist"... i zobaczy gdzie sie dostanie...bo strata roku jest zla! Jest jeszcze jedna opcja...mozna dostac sie na wyzszy semesr jak sie np. studiowalo germanistyke...wtedy sie chyba sklada papiery bezposrednio na uniwerek z prosba o przyjecie na wyzszy semestr...dotyczy to kulturoznawstwa ma sie rozumiec...ale nie tylko z germanistyki, tez z socjologii i byc moze z politologii...co fajne ...jak sie wybierze sciezke na kulturoznastwie z lingwiwstyki i np. literatury...to sie poza Masterem niemieckim dostaje tez Polska Magisterke z germanistyki wroclawskiej...jesli mnie pamiec nie myli.... poczytajcie.... studyinfo.euv-frankfurt-o.de/de/pdf_dokumente/ausland_alle_bewerberinformationen_deutsch.pdf " Odpowiedz Link Zgłoś
karomilla Re: viadrina 20.09.04, 11:48 w tym roku rozpoczynam studia na Wroclawskim Uni (germanistyka). czy gdybym chciala moglabym np po 1 roku przeniesc sie do Frankfurtu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mishia Re: viadrina 20.09.04, 12:49 niestety nie wiem, nie orientuje sie, musisz o to zapytac bezposrednio we Frankfurcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: costy Re: viadrina IP: *.miedzyrzecz.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 13:27 kszz ksszzz misia- wiec skoro sie wybierasz na viadrine to pewnie bedziesz mieszkala w ds-ie w slubicach?- heh dobrze kombinuje...? Odpowiedz Link Zgłoś