Dodaj do ulubionych

Co można robić po informatyce i ekonometrii?

IP: 80.50.9.* 21.09.04, 09:41
Drodzy studenci!
Gdzie można pracować po skończeniu informatyki i ekonometrii? Dlaczego
wybraliście informatykę i ekonometrię a nie samą informatykę? Czy trudno było
się dostać? Czy nie żałujecie wyboru?
I ostatnie pytanie: czy te studia są naprawdę dużo prostsze niż informatyka
na politechnice?
Obserwuj wątek
    • Gość: Clean Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 217.153.99.* 21.09.04, 10:33
      Oczywiscie, ze sa prostsze. Nie ma na nich calej masy przedmiotow technicznych,
      roznych laborkow z miernictwa, elektroniki itp, no i przede wszystkim - fizyki.
      To chyba najlepszy wybor dla osob, ktore lacza zainteresowanie informatyka z
      zainteresowaniem ekonomia. A przygotowuja ona przede wszystkim do pracy w
      bankach, instytucjach finansowych ubezpieczeniowych na stanowiskach gdzie
      potrzebna jest zaawansowana wiedza informatyczna, umiejetnosc jakiejs analizy
      finansowej itp. Zdawalem na to 2 lata temu na SGGW, ale poleglem.
      • eao Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 14:12
        Trochę mnie to zainteresowało...... Ile mniej więcej jest osób na miejsce [nie
        sądzę, żeby więcej niż 5-10:)]?
        I jestem też ciekawa, jakie są najlepsze wydziały w Polsce, gdzie można
        studiować ten kierunek. Czy w ogóle prowadzone są jakieś "rankingi" albo
        przynajmniej ktoś próbował je porównywać?
        • Gość: Clean Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 217.153.99.* 21.09.04, 15:38
          Na WNE UW jest na pewno wiecej niz 10 osob na miejsce (ta sama rekrutacja co na
          normalna ekonomie - kierunki na tym wydziale wybiera sie chyba dopiero po 2
          roku). Na SGGW zawsze byly jakies kosmiczne ilosci osob na miejsce (ponad 30
          osob), tyle ze wiekszosc z przypadku - tylko egzamin z matmy sie zdaje. Mozna
          zaryzykowac stwierdzenie, ze kierunek ten jest popularny tak jak ekonomia, zatem
          raczej ciezko sie dostac.
    • popatrz_na_mnie Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 11:51
      hej!
      gdzie się dostałaś/-łeś?może przypadkiem na ae w Krakowie?
    • joola Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 14:22
      ja obecnie jestem na 5 roku w/w kierunku i pracuję w banku jako specjalista ds.
      operacyjnych (jakbym miała jakikolwiek inny kierunek to by na to stanowisko nie
      przyjęli bo trzeba się znać i na rachunkowości i na oprogramowaniu: doskonały
      Office i aplikacje bankowe)
      • Gość: tes Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.50.9.* 21.09.04, 15:26
        a gdzie studiujesz? i dlaczego wybrałaś akurat ten kierunek?
    • Gość: podyplomowiec Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 212.244.168.* 21.09.04, 16:29
      jak juz ktos wspomnial informa z ekonometria to nic innego jak kilka semestrow z informy cala reszta to przedmioty ekonomiczno-administracyjne. lipa!!! dal osob majacych problemy z matma fiza to najlepsza alternatywa. ale o robote sie nie martw znajomosci wszystko zrobia dzis malo kto pracuje zgodnie ze swom wyksztalceniem (sa wyjatki rzecz jasna!! bo mnie zakrzycza jak nie na pisze)
      a na polibudzie jest trudno mozesz byc mistrzem klawiatury ale jakas elektro-cos tam Cie rozwali. wg. mnie na informie powinno sie uczyc tylko wszystkieog co jest zwiazane z obslugas komps bo jak patrze ba absolwentow to wydawac by sie moglo ze konczyli kursy w zdz-tach. tak duzo mowi sie o informatyzacjia ale tak na prawde ucza rysowac jakies pierdolniki zamista pokazac kompa od wewnatrz powiedziec co gdzie wkladac i juz nawet kobieta jest w stanie zatrybic!! tak uwazam. dlatego polibuda to raczej leb techniczny
      • Gość: Richelieu* Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 195.117.90.* 21.09.04, 16:39
        co znaczy, że nawet kobieta jest w stanie zatrybić!! grr
        złożę Ci cały komp od początku do końca nawet wtedy gdy podzesp trzeba będzie
        dopasowywać by na przykład płyta nie siadła od za mocnego procesora

i oczywiście na podstawach sprzętu trzeba się znać, ale można być dobrym
        specjalistą od softu kończąc swoje umeijętności na hardwarze na włożeniu nowej
        kości ramu. I oznacza to, że będzie gorszym fachowcem od baz danych?
      • Gość: tes Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.50.9.* 21.09.04, 17:30
        1. Czy wiesz coś o specjalności statystyka ubezpieczeniowa? To chyba lepszy
        pomysł niż wybór informatyki albo ekonometrii?
        2. Wiem, że studiowanie informatyki i ekonometrii ma niewiele wspólnego z
        informatyką na politechnice, ale wcale mi na tym nie zależy.
        3. Chciałam się dowiedzieć, dlaczego warto wybrać właśnie takie studia. Nie
        pytam o znajomości (bo na to nie ma rady).
        4. Nie mam żadnych problemów z matematyką ani z fizyką.
        5. Nie szukam tylko i wyłącznie "łatwiejszego" kierunku, więc nie jest to dla
        mnie jakiś szczególnie przekonujący argument:)
    • bmw330xi Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 17:57
      Tak jak napisał ktoś wcześniej, ani nie jesteś dobrym informatykiem, ani
      ekonomem tylko czymś pośrodku.Wiadomo, że jeśli znasz się na wszytskim to znasz
      się na niczym.PS. Informatyka i ekonometria z prawdziwą informatyką np: z PW
      czy UW nie ma zbyt dużo wspólnego :)To po prostu ekonomia z nieco rozszerzoną
      obsługą komputera ( podstawy programowania, baz danych).Osobiście polecam "albo
      albo" howgh.
      • bmw330xi Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 17:59
        i jeszcze jedno."być dobrym z matematyki" to pojęcie względne.Egzaminy z UAM
        czy UW na informatyke (testy) nieco powinny zweryfikować Twoją wiedzę :))) mi
        do dziś się śnią po nocach, zadania których po prostu nijak nie mogę zrobić, a
        z maty słaby też nie jestem :)
        • Gość: tes Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.50.9.* 21.09.04, 18:21
          Z tego, co napisałeś wynika, że z informatyką i ekonometrią masz jednak coś
          wspólnego.... Gdzie studiujesz i jaką specjalność wybrałeś? Czy teraz nie
          żałujesz wyboru (czy może byłeś zmuszony iść właśnie tam, bo nigdzie indziej
          się nie dostałeś?)

PS. może masz rację z tym byciem dobrym..... ja byłam finalistką olimpiady z
          polskiego (nie matematyki), więc może powinnam wybrać polonistykę?
          Co do testów z matematyki na UW to zdziwiło mnie to, że nie były wcale takie
          trudne (od razu mówię, że nie zdawałam tam). Masz rację, że nie ma porównania
          między egzaminami a maturą, którą prawie wszyscy w mojej klasie zdali na 6:)
    • bmw330xi Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? 21.09.04, 19:02
      cóż,mój kolega jest na IiE na Uniwerku w Szczecinie ,a testów z UW to zrobił
      chyba 2 na 50 :D Ale wracając do tematu.Ja studiuje na UAM informatykę i
      zaocznie angielski.Obecnie dugi roczek,angielski 1.Mój kolega studiuje Twój
      kierunek właśnie na uniwerku w Szczecinie.Po pierwsze studia odbywają się na
      wydziale ekonomii, nie informatyki co już daje do myślenia.Owszem uczą się tam
      programować itd, są to jednak hmmm..rzeczy podstawowe.Informatyke na
      Informatyce i Ekonometrii można porównać do zakupu odpowiedniej literatury i
      przerobienia jej.Umiesz co prawda programować, jednak twoim programom brakuje
      poloru ,finezji i PEŁNE są niedoróbek i niedociągnięć że o optymalizjacji nie
      wspomnę( do dziś pamiętam, jak mój kumpel nie uwzględnił w jakimś tam programie
      na zaliczenie, że przez zero nie można dzielić :P ) tak więc jako informatyk
      odpadasz :\ Pozostaje kariera ekonomisty.Nie jest to zły kierunek i daje niezłe
      szanse zatrudnienia ale, jednak po tym czego uczą na U. Sz. to bym się głęboko
      zastanowił jeszcze raz.
      Gdybym mógł coś doradzić to idź na ekonomią na SGH czy WNE UW i poucz się sama
      programowania czy obsługi Office`a i na jedno wyjdzie :)) Bo teraz i tak nie
      liczy się papier a umiejętności ;] Pozdrawiam i powodzenia :))
      • Gość: tes Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.50.9.* 21.09.04, 20:38
        1. Uniwersytet w Szczecinie nie jest jak dla mnie szczególnie trafnym
        przykładem...
        2. Nie studiuję Informatyki i Ekonometrii
        3. Chciałabym zacząć studiować równolegle drugi kierunek.
        4. Nie zależy mi konkretnie na informatyce...... a że ten kierunek akurat tak
        się nazywa... trudno:) Bardziej chodzi mi o przedmioty, których można się tam
        uczyć, a które więcej mają wspólnego z matematyką finansową (aktuarialną) niż z
        informatyką. Nie znalazłam ich natomiast w programie studiów matematyki
        (chociaż jest tam specjalność: matematyka finansowa).
        Oczywiście dziękuję za pomoc:)
        PS. prawdopodobnie mój kolega z klasy studiuje razem z tobą informatykę, więc
        tym bardziej cię pozdrawiam;)
        • Gość: no_name Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.51.255.* 21.09.04, 20:47
          Też mam zamiar studiować na tym kierunku, zakład również studiowanie drugiego
          kierunku (może SM :P)...
          • Gość: tes Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: 80.50.9.* 21.09.04, 21:53
            Na jakim uniwerku?
            Co do sm: ja nie zamierzam studiować 2 razy tego samego...
      • Gość: Student WNE UW Mylicie pojęcia IP: *.chello.pl 21.09.04, 21:32
        Po pierwsze mam wrażenie, że mówicie o informatyce gospodarczej, która niejako
        jest elementem kierunku informatyka i ekonometria, a nie o samym kierunku.
        Po drugie porównywanie informatyki oraz informatyki i ekonometrii jest co
        najmniej dziwne. Piszecie np. , że programowania bardziej kompleksowo uczą na
        kierunku informatyka. No ale to przecież oczywiste. Absolwent IiE(w zakresie
        informatyki gospodarczej) to nie programista!!

A teraz przykład. Kilka miesięcy temu firma Procter & Gamble postanowiła
        wydzielić większą częśc swojego działu IT na zewnątrz. Programistów przejął
        IBM. W Procterze pozostały osoby odpowiedzialne m.in za modelowanie procesów,
        analizę i projektowanie oprogramowania. Więcej info na stronie
        www.it.kariera.procter.pl/index.php?id=projekty&samSession=9b418b192f2712cfec3c6c0f387320e5
    • Gość: Student WNE UW Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: *.chello.pl 21.09.04, 21:37
      Bardzo ogólnie ale daje jakieś mgliste pojęcie o temacie.
      www.wne.uw.edu.pl/smil/programy/iie.html
      • Gość: Student WNE UW Co to informatyka gospodarcza? IP: *.chello.pl 21.09.04, 22:48
        Informatyka gospodarcza (Wirtschaftsinformatik, Business Informatics) jest nową
        dyscypliną naukową, korzystającą z dorobku zarówno informatyki, jak i ekonomii.

Przedmiotem jej zainteresowań są problemy zastosowania komputerów w podmiotach
        gospodarczych, a w szczególności wspomagane komputerowo informacyjne systemy
        zarządzania, funkcjonujące w specyficznym ekonomicznym i organizacyjnym
        otoczeniu przedsiębiorstwa (gospodarki).

Współcześnie problemy zarządzania, ekonomii, ekonomiki przedsiębiorstwa nie
        mogą być rozpatrywane bez uwzględnienia problematyki informacji i informatyki.
        Informatyka gospodarcza proponuje połączenie tych dziedzin, traktowanych
        dotychczas jako zupełnie odrębne dyscypliny naukowe i przedmioty nauczania. W
        ramach informatyki gospodarczej podkreślana jest rola, jaką odgrywają
        nowoczesne techniki informacyjne i komunikacyjne w rozwoju gospodarki.

Obecnie informatyka gospodarcza istnieje jako odrębny kierunek studiów na wielu
        uczelniach europejskich i amerykańskich. Pierwsze katedry zajmujące się
        informatyką gospodarczą powstały w latach 1968-70 na uniwersytetach w Erlangen-
        Nürnberg, Karlsruhe i Linz.

• Gość: tes Re: Co to informatyka gospodarcza? IP: 80.50.9.* 22.09.04, 11:18
          Teraz wydaje mi się, że odpowiadasz na pytanie, które nie zostało zadane... IiE
          wygląda na różnych uczelniach inaczej (i tutaj mamy właśnie problem ze
          zdefiniowaniem tego kierunku).
          • joola Re: Co to informatyka gospodarcza? 22.09.04, 11:46
            IiE to ekonomia z niewielką dawką informatyki w stos.70-30
            ja byłam zawiedziona, ale sie przyzwyczaiłam, w sumie nie jestem ani
            informatykiem, ani ekonomistą, a co śmieszne najpierw miałam specjalizację:
            sieci komp. i ich bezpieczeństwo, a po licencjacie zmieniłam na grafikę komp. i
            animację
            i teraz się zastanawiam co ja w sumie potrafię ???
            • Gość: tes ciąg dalszy;) IP: 80.50.9.* 22.09.04, 14:39
              Dlaczego właściwie zmieniłaś specjalizację? I gdzie kończysz studia? Pisałaś,
              że już pracujesz, więc chyba studia trochę ci się przydały:)
              • joola Re: ciąg dalszy;) 22.09.04, 14:51
                studiuję na WSIZ w Rzeszowie, a studia oczywiście że się przydały, tylko że
                teraz to ze mnie będzie cienki grafik komputerowy, ale na uczelni nikt się nie
                przejmuje tym że niedouczonych magistrów wypuszczają
                • Gość: tes Re: ciąg dalszy;) IP: 80.50.9.* 22.09.04, 14:57
                  ale chyba miałaś jakieś powody, żeby wybrać taką specjalność...
                  Ja się w ogóle nie orientuję w specjalnościach oferowanych w szkołach
                  prywatnych, ale to co napisałaś jest trochę "dziwne"- jaki związek ma grafika
                  komputerowa z iie?
                  • joola Re: ciąg dalszy;) 22.09.04, 15:20
                    no właśnie nie wiem, ale oferują taką specjalność
                    • Gość: tes specjalności IP: 80.50.9.* 23.09.04, 12:38
                      Właśnie: jakie specjalności oferowane są na informatyce i ekonometrii? Jakie są
                      najbardziej popularne? (chodzi mi tutaj o uniwersytety i akademie ekonomiczne).
    • Gość: Student IE Re: Co można robić po informatyce i ekonometrii? IP: *.206.112.201.telsat.wroc.pl 14.02.05, 10:43
      Przedmioty na IE na AE Wrocław:
      statystyka, rachunek prawdopodobieństwa, ekonometria, badania operacyjne
      (optymalizacja) i różne kombinacje tych przedmiotów pod nazwami typu: Decyzje w
      warunkach ryzyka, Teoria gier itp.

Z informatyki na razie mało (jestem na 3 roku. Były podstawy programowania
      (Pascal :)) )teraz ma być programowanie obiektowe. Poza tym blok z
      projektowania systemów informatycznych.

Na pierwszym roku dużo matmy: analiza matematyczna, algebra ...

Także z informatyką to ma mało wspólnego. Przedmioty informatyczne uczą raczej
      myślenia systemowego niż rzeczywistego programowania.
      Jak lubisz statystykę i pochodne to polecam.

Student

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka