menthal UŁ- mordercza ilość cywilnego i wszytkie procedury 28.03.05, 18:13 Jestem w tej chwili na IV roku i niestety to co zostalo napisane o moim uniwerku to po czesci prawda np to ze czasami cos ciezko zalatwic(stemplowanie legitymacji tylko w poniedzialki i piatki chociazby). Mi tez ciezko znalezc tu wieksza grupe ludzi z ktora bym sie zżył i staral wykorzystac czas studiow takze jako czas na zabawe miedzy sesjami ale bylem ostatnio na konferencji o egzekucji w postepowaniu cywilnym w Warszawie i powiem ze w porownaniu z tymi bufonowatymi palantami z Wa-wy to ludzie z Łodzi są dużo fajniejsi, ale jeśli chcesz zobaczyć ludzi po 2-3 latach studiowania nasladujacych ton glosu profesora i myslacych ze pozjadali wszystkie rozumy to jest swietne miejsce( przy okazji pozdrawiam Dziewczyny z Torunia ktore tam poznalismy :D swietnie sie z Nimi bawilismy). Ale poza tym jest kilka plusow tego kierunku o ktorych moge powiedziec jako piszacy prace w katedrze prawa europejskiego. Po pierwsze nawet jesli nie pojdziesz na semianrium z cywilnego czy postepowania cywilnego bedziesz to miala przerobione prawo cywilne.Z tego co wiem postepowanie cywilne jest wykladane w najwiekszym wymiarze godzinowym ze wszystkich uniwerkow w Polsce (90godzin) i jest obowiazkowe tak samo jak pozostale procedury ( post karne i post administracyjne). oprocz tego II na roku jest 60 godzin z I czesci pr cywilnego a na III roku jeszcze 90godzin z IIczesci. Prawo karne tez jest bardzo dobrze prowadzone choc juz nie tak morderczo. Na II roku jest fanastyczny wyklad prof. Kuleszy szefa pionu sledzczego IPN a naIII roku post karne prof. Grzegorczyka sedziego Sadu Najwyzszego autora podrecznika PWN do post karnego (cegla 1000str ktorej trzeba sie nauczyc :D a jeszcze sa zobowiazania czyli IIcz pr cywilnego u "mitycznego" prof. Pajora, a na dobitke pr. finansowe beznadziejnie prowadzone przez prof.Romanowska - sedzia Trybunalu Konstytucyjnego, i na koniec pr. pracy bardzo przyjemne ale to wszystko w jednej sesji letniej po ktorej na prawde ma sie zniszczone zdrowie albo powtarza rok albo jedno i drugie). Wracajac do watku- nawet jesli pojdziesz na inne seminarium niz karne czy cywilne to i tak bedziesz miala przerobione 2 glowne galezie prawa co bedzie potrzebne przy egz na aplikacje(w katedrze pr. finansowego jest fantastyczny prof.Nykiel od prawa podatkowego wiec z tego tez da sie pisac prace jakbys byla chetna). Musisz trez wiedziec ze kazdy student bedzie mimo wszystko chwalil swoja uczelnie co widac w powyzszych postach bo nauka na takim kierunku kosztuje duzo zdrowia i sil i ciezko to krytykowac im dluzej sie studiuje. Nie jestem zadnym prymusem nie mialem ani razu stypendium mimo ze mialem tylko 1poprawke na I roku z wlasnej glupoty bo nauczylem sie duzej ksiazki a nie krotkiego wykladu, nie jestem tez pasjonatem prawa wiec nie przesladzam obrazu mojej uczelni. Mysle ze na kazdej uczelni jest wiele rzeczy ktore sa krotko mowiac do dupy bo przed wspomniana wycieczka na konferencje do Wa-wy tez myslalem ze to fajna uczelnia mimo ze wiele waznych egzaminow jest tam fakultatywnych co widac chociazby po post karnym i tamtejszej prokuraturze (Kulesza z Łodzi, Olejnik z Łodzi) ale jak ta Odpowiedz Link Zgłoś
menthal UŁ- mordercza ilość cywilnego i wszytkie proc c.d. 28.03.05, 18:23 ale po powrocie stamtad zaczalem bardziej szanowac swoja uczelnie (a zwlaszcza ceny-piwo przy uczelni kosztuje juz od 3,5zl i to w przyjemnym pubie). To by bylo na tyle- chcialem przedstawic pare plusow UŁ oraz pokazac z jakiej perspektywy ocenia swoja i pozostale uczelnie wiekszosc studentow. Rzuci sie pewnie na mnie Wa-wa ale urazeni moga sie czuc Panie i Panowie prawnicy z zaliczonymi 4 czy 6 semestrami bo do zwyklych studentow ze stolicy nic nie mam i jestem pewien ze jest tam na pewno sporo fajnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: 195.116.30.* 29.03.05, 16:35 hej... ja studiuje we wroclawiu, nie jest latwo, ale fajnie.podobno we wroclawiu, warszawie i krakowie jest najtrudniej.czasami nerwy siadaja i chce sie plakac, ale naprawde jest gudi, pozatym swietne warunki do studiowania!!! jak najbardzije polecam wrocław!!!!!!!!pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naaukowiec Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 20:57 Oczywiscie na najlepszym wydziale prawa w polsce czyli UJ Kandydatom polecam przykladowe testy egzaminacyjne, dostepne na stronie www.allegro.pl/show_item.php?item=46690953Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinner Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 21:00 Miales chba na mysli strone www.allegro.pl/show_item.php?item=46690953 Odpowiedz Link Zgłoś
menthal ranking polityki 30.03.05, 18:17 No i nie mowilem ze ta Łódź nie jest taka fatalna :P polityka.onet.pl/uczelnie2004/prawo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ranking polityki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:34 A na KULU w Stalowej Woli jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś