huelga 01.02.05, 22:38 Hej! Podajcie, proszę, jakie tematy przygotowaliście na swoje rozmowy. Ci, którzy juz to zrobili wcześniej przy okazji innego wątku, są z tego obowiązku zwolnieni:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vilya1 Re: pytanie o tematy na rozmowę 01.02.05, 23:12 Uświadomiłam sobie, że jedynie moim tematem o Brodskim się tu dzieliłam (Pocztówki z miasta... Motyw miasta w twórczości Josifa Brodskiego - tak to chyba dokładnie brzmiało), natomiast jedynie na innym forum wspominałam o drugim temacie (a w każdym razie wyszukiwarka nie pozwala mi tego odnaleźć tutaj), a miałam mówić jeszcze w ogóle o myśli Isaiaha Berlina. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: pytanie o tematy na rozmowę 02.02.05, 00:13 Ja już chyba gdzieś podawałam, ale w sumie co szkodzi, żeby wszystko było w jednym miejscu ;). Nie jestem już w stanie przytoczyć tematów słowo w słowo, ale brzmiały mniej więcej tak: 1. Jacy jesteśmy my, Polacy w oczach innych narodów Europy? - o stereotypach narodowych. 2. Zapożyczenia w historii języka polskiego (a historia Polski). Z perspektywy ponad półtora roku zupełnie mi się nie podobają :). Odpowiedz Link Zgłoś
herrena Re: pytanie o tematy na rozmowę 02.02.05, 19:10 a mysmy na UWr mieli przygotowac tylko jeden temat (co nie zmienia faktu ze niektórzy nadgorliwcy przygotowali dwa a nawet trzy;-) ja mialam cos takiego: zagadnienie tolerancji i stereotypu ze szczegolnym uwzglednieniem dyskryminowanych grup spolecznych w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 Re: pytanie o tematy na rozmowę 11.02.05, 09:59 Ja juz wprawdzie podawalam, ale moze dobrze, zeby to bylo w jednym watku: 1.Zydzi i komunizm - fakty, mity, stereotypy 2. Nieprzyjazna przestrzen wielkiego miasta na przykladzie literackich wizerunkow Paryza (dodam, ze podstawowymi autorami do tematu 2 byli Slowacki, Baudelaire, Benjamin i Jasienski, plus oczywiscie opracowania) PS taw, jesli mozesz skasowac pojedynczy post to wytnij ten urwany. Odpowiedz Link Zgłoś