Dodaj do ulubionych

Lingwistyka

IP: *.globsat.com.pl / 192.168.11.* 09.06.02, 21:41
Gdzie najlepiej studiować lingwistykę? Czy opłaca się studiować filologię
angielską, jeśli chcę zostać tłumaczem? Jakie mam w tym kierunku możliwości w
Łodzi? Pomóżcie, bo już się w tym wszystkim pogubiłam :) Za rok maturka, muszę
się zacząć zastanawiać co robić potem...
Obserwuj wątek
    • Gość: missy5 Re: Lingwistyka IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 12.06.02, 18:34
      Mam ten sam problem Kate;)Najlepiej chyba studiowac filologie i jeszcze jeden
      niefilologiczny,zeby wiedziec co sie tlumaczy.Ja myslalam tez o studiach za
      granica,kreca mnie Stany Zjednoczone.Z jakiego jestes miasta?
      • Gość: Kate Re: Lingwistyka IP: *.globsat.com.pl / 192.168.11.* 12.06.02, 23:26
        Gość portalu: missy5 napisał(a):

> Mam ten sam problem Kate;)Najlepiej chyba studiowac filologie i jeszcze jeden
        > niefilologiczny,zeby wiedziec co sie tlumaczy.Ja myslalam tez o studiach za
        > granica,kreca mnie Stany Zjednoczone.Z jakiego jestes miasta?

Fajnie, że ktoś się wreszcie odezwał :)

Jestem z Bełchatowa. To tak 50 km na południe od Łodzi, dlatego myślałam o tym
        mieście. Ale być może wybiorę się na lingwistykę do Warszawy + coś
        niefilologicznego, może stosunki międzynarodowe? Szczerze mówiąc nie wiem
        jeszcze. Co do studiów za granicą to też o tym myślałam ale raczej nie mam szans
        na to, zresztą nie wiem za bardzo jak by to wyglądało organizacyjnie, a przede
        wszystkim finansowo. Moja anglistka poleca mi właśnie lingwistykę stosowaną na
        UW. Co o tym sądzisz? I skąd jesteś?
        • Gość: missy5 Re: Lingwistyka IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 14.06.02, 20:30
          Ja jestem z Gdanska,dlatego matka pcha mnie na uniwerek.Na pewno bede zdawac na
          anglistyke i rozejrze sie tez za stosunkami miedzynarodowymi,zaczelo mnie to
          nawet interesowac.Lingwistyke tez bralam pod uwage,ale maja duze
          wymagania.Jeszcze nie wiem...
        • Gość: ABeCe Re: Lingwistyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 23:25
          na studia zagramanice zawsze mozesz wyjechac juz studiujac w polsce.
          najlatwiej z programu socrates/erasmus lecz uczelnie maja rowniez podpisane
          umowy bilateralne tylko ze wtedy najczesciej nie dostajesz kieszonkowego, bo
          te pieniadze z unii ktore sie dostaje bedac na socratesie to chyba tylko i
          wylacznie mozna nazwac kieszonkowym. 130 euro to nie jest duzo i na duzo nie
          starczy ale zawsze cos.
          a lingwistyka no nie wiem - ja sie na przyklad ucze po ang. ale zarzadzania,
          bo nie mialem niestety ochoty staroangielskiego sie uczyc itepe. mysle jednak
          ze UW ma naprawde dobra pozycje na rynku jesli chodzi o studia jezykowe
          (filologie przerozne czy lingwistyka) i warto tu zdawac. choc sama warszawa
          nie zacheca - duze miasto, wszystko porozrzucane.
          anyway keep my fingers crossed.
          pzdr.
          • Gość: missy5 Re: Lingwistyka IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 15.06.02, 11:04
            dzieki za dobre slowo;)Slyszalam co nie co o UW,ale zloze tez papiery na
            Gdanski bo mam blisko(w tym samym miescie).nie wiem tylko czy tam jest dobry
            poziom.slyszalas cos o tym jak tam jest?
            • Gość: ABeCe Re: Lingwistyka IP: *.chello.pl 15.06.02, 15:49
              nie wiem niestety jaki poziom jest w gdansku. slyszalem, ze niezly jest w
              toruniu lecz i egzaminy imho trudniejsze niz na uw. pzdr.
          • Gość: lea23 Re: Lingwistyka IP: *.otosf.com.pl 07.08.02, 17:47
            studiuje lingwistyke i chcialabym wyjaśnić jedno nieporozumienie. ILS różni się
            tym od anglistyki, że tutaj staroangielskiego, historii języka i tym podobnych
            mało potrzebnych przedmiotów nie uświadczysz. głównie ciekawe zajęcia z różnego
            rodzaju tłumaczeń.
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka