Dodaj do ulubionych

Gdzie z hiszpańskim?

09.03.05, 23:23
Mam takie pytanko: uczę się hiszpaśńkiego i chcę iśc w tym kierunku... tzn.
na studia. Mam zamiar "kandydować" na filologia hiszpańską do Poznania, ale
oczywiście inna sprawa czy się dostanę :/ daletgo chciałabym się dowiedzieć
co jeszcze mogę (i gdzie? ) studiować żeby na studiach mieć język hiszpańśki
na przyzoitym poziomie (podstawy i nauka od początku stanowczo odpadają).
Czy na turystyce na UAM jest taka możliwość. A tak w ogóle to ile języków na
turystyce się wybiera? No i czy na innej filologii można sie uczyc
hispzańskiego?

A i jeszcze coś, chodzi o stypendium - wyjazd Hiszpanii, czy z turystyki z
UAM jeżdżą ludzie na płw Ibryjski lub do Ameryki Łacińskiej????????? Jaka
jest szansa wyjechania tam na hispanistyce??????
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.zyg.brewet.pl 09.03.05, 23:30
      romanistyka ma w pakiecie hiszpański lub włoski, ale na romanistykę trzeba
      francuski jeszcze znać

na przywoitym poziomie na studiach? hehehe. Ja co prawda miałam wspaniałą
      kobitę-lektorkę, ale spośród kilku tylko jedna była kapitalnie surowa i ucząca.
      Się zapisz lepiej do prywaciarza, bo z lektoratami jak się trafi

widziałam fil. hiszpańską prywatnie, zgroza, oczywiście dla początkujących,
      Twój dobry hiszpański może ucieprpieć przez takie indywidua po prywaciarzach,
      bo to oni będą filologami, nei Ty. Więc zdasz napewno ;)
      • malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? 09.03.05, 23:38
        miejmy nadzieję, że zdam... ale ja tu czegoś nie rozumiem. Zawsze chciałam
        studiować filologie hiszpańską.... i w końcu gdybym się dostała to znaczy, że
        bez sensu to jest? tzn. studiowac hispanistykę? No bo dużo osób woła o pomstę
        do nieba nad wykładowcami hiszpańskiego..... :/ no to na co takich trzymają,
        jak niczego nie uczą, nie rozumiem....

To może lepiej co innego studiować a na hiszp chodzić fakultatywnie na uni (o
        prywatnych zajęciach nie ma mowy, jeżeli bede studiować nie w swoim mieście, to
        nie będe miała na nie kasy :(
        No a co z tą turystyką i wyjazdami?
        • rr.richelieu Re: Gdzie z hiszpańskim? 09.03.05, 23:50
          zazwyczaj turystyka taka dobra, na uniwerku np. obejmuje kilka tygodni geo
          regionalnej + z 2-4 tyg. prakty w biurze podróży. Za granicę można wyjechać,
          ale z sokratesa na przykład. Prakt zagranicznych nie ma, chyba na UAM ;)
        • Gość: m Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.03.05, 11:11
          Ciezko bedzie o hiszp. kontunuacyjny, chyba tylko na UW (ale zupelnie nie jestem pewna), wszystko zalezy od tego jak dobrze znasz hiszp., wiesz, na anglistyke ida ludzie na poziomie CAE/CPE, a potem przerabiaja ksiazki do FCE i wcale nie jest to ujma na honorze, bo i tak nie wszytsko wiedza. Czym innym sa zupelnie podstawy, ale moze warto jednak zacisnac zeby i przezyc poczatki, ktore mina szybciej niz Ci sie wydaje - po roku nauki na filologii ludzie znaja ten jezyk stosunkowo dobrze, bo nauka jest bardzo intensywna. Wprawdzie nie rozwiazuje to problemu hiszpanskiego od podstaw, ale moze fil. portugalska? zawsze to podobnie, ale co innego :) Moze wtedy w ramach II jezyka mozglabys kontynuuowac hiszpanski na wyzszym poziomie...
          • malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? 10.03.05, 14:03
            dzięki za odpowiedzi :)
            Problem w tym, że filologii portugalskiej jako takiej nie ma :S No przynajmniej
            się z taką nie spotkałam. Np. na UW jest iberystyka i sa 2 czy 3 grupy po 20
            osób hiszpańskiej i jedna grupa portugalska (20 osobowa). No ale na UW nie chcę
            iśc, bo podobno z poziomem języka tam kiepsko, bo to nie typowa filologia. Na
            UAM jest hispanistyka i portugalski i tak tam jest, tylko tu jest podział na :
            zaawansowany hiszpański bez znajom.francuskiego oraz zaawansowany francuski bez)
            lub początki) hiszpańskiego. Portugalski można wybrac jako nasteopny jezyk od 2
            roku. Jednak pytałam, gdymbym się nie dostała na filologię hiszpańską do UAM (a
            strasznie bym chciała). Bez sensu zaczynać, według mnie hiszpański od podstaw
            jeśli się tyle uczyło wcześniej...., prawda? No co innego takie pół roku
            powtórki (czy nawet rok), ale całkiem od podstaw to bez sensu.

A może można studiować inny kierunek i np. chodzić na zajęcia hiszpańskiego
            właśnie z ludźmi z filologii hiszpańśkiej? Ktoś wie czy jest taka możliwość?
            • Gość: :) Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.chello.pl 10.03.05, 14:34
              Jest taka mozliwosc w ramach MISH - ale to juz pytanie do Tawananny ;)) Tylko po co chcesz chodzic na zaj. z fil. hiszp. skoro sa od podstaw? Nie wiem, jaki jest Twoj poziom jezyka, ale mniemam, ze zajecia na II roku moga byc zbyt trudne, a nawet jesli nie, to nie uzupelnisz luk. Fil. port. jest na UJ i nawet jest w tym roku na nia nabor.
              • malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? 10.03.05, 14:45
                Gość portalu: :) napisał(a):

> Jest taka mozliwosc w ramach MISH - ale to juz pytanie do Tawananny ;)) Tylko
                p
                > o co chcesz chodzic na zaj. z fil. hiszp. skoro sa od podstaw? Nie wiem, jaki
                j
                > est Twoj poziom jezyka, ale mniemam, ze zajecia na II roku moga byc zbyt
                trudne
                > , a nawet jesli nie, to nie uzupelnisz luk. Fil. port. jest na UJ i nawet
                jest
                > w tym roku na nia nabor.

Nie za bardzo rozumiem pytania: Tylko p
                > o co chcesz chodzic na zaj. z fil. hiszp. skoro sa od podstaw?

Przecież ja nic takiego nie napisałam. Mówiłam, że chcę iśc na filologię
                studiować, lub ewentualnie studiując inny kierunek chodzić z ludźmi z filologii
                na hiszpański. Ale z tą grupą, która nie ma od podstaw tylko
                już "zaawańsowańsze sprawy " ;) jednak mówie o ludziach z pierwszego roku.
                A UJ niestety prawdopodobnie nie wchodzi w grę :(
          • Gość: gosia Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:56
            tylko nie filologie portugalską!! ja studiuje na uw i co prawda to nie
            filologia, bo jakis czas temu zmienili nazwe na kulturoznawstwo, ale poziom
            jest krytyczny po prostu.lektorki same nie wiedza, co mówią, kazda podaje
            inaczej i wogle do bani jest. a poszlam na to, bo na iberze na uw hiszpanski
            jest tylko od podstaw, choc robia egzamin z hiszp na bardzo wysokim poziomie,
            nie wiem, co to za sens!a ze znam hiszpanski i nie bylo opcji kontynuacji (na
            iberystyce!!!), to wybrałam portugalski. ale hiszpanski jest dopiero od 3 roku
            jako lektorat i tez iod podstaw!!
    • Gość: agata Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.may.ie / *.nuim.ie 10.03.05, 17:03
      najlepiej do aplikuj do uniwerkow w hiszpanii i tam wyjedz na studia,ja
      studiuje w irlandii hiszpanski i jest super,za granica jest zupelnie
      inaczej,nikt sie bzdurami nie zajmuje;-))
      • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 18:21
        ale jak to zrobić?
      • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 18:22
        ale jak to zrobić????
        • Gość: aga Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.may.ie / *.nuim.ie 10.03.05, 21:15
          jak to zrobic?musisz wejsc na interek i tam znajdziesz wszystkie potrzebne
          informacje,a jak myslisz ze ja zrobilam,tak samo,ciezka zmudna praca,ale jestem
          na uniwerku w irlandii;-))
          • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 11:55
            No, ale jak jest? Powiedz... co studiujesz? I dużo Cię to kosztuje?
            • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 15:38
              No co? Nikt już więcej nic nie wie?
            • Gość: agata Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.localdomain / *.nuim.ie 13.03.05, 20:34
              ja studiuje w irlandii,nic mnie to nie kosztuje(bo to uniwerek),oprocz zycia,na
              poczatku trzeba bylo zaplacic skladke na studenckie pierdy, i tyle;-))
              • mayta absolwentka iberystyki UW 14.03.05, 15:21
                Co Ty kobito wygadujesz ze na Iberystyce UW jest kiepsko z poziomem jezyka????
                A skad te dezinformacje?

Instytut Studiow Iberyjskich i Iberoamerykanskich UW to jedyne miejsce, gdzie
                mozna i trzeba nauczyc sie jezyka hiszpanskiego naprawde dobrze.
                Kulturoznawstwem stal sie niedawno, ale oznacza to rozszerzenie jego oferty
                dydaktycznej i jej unowoczesnienie, przy czym ilosc godzin jezyka i lektorzy
                pozostali ci sami, co wtedy gdy byla to filologia. Poza tym pozostale zajecia
                prowadzone sa od drugiego roku tylko po hiszpansku. A ze nie jest to typowa
                filologia - tylko kulturoznawstwo -to lepiej bo jest wiecej przedmiotow na
                tematy historyczne, kulturowe, polityczne dotyczace ogromnego obszaru jakim
                jest obszar uzywania jezyka hiszpanskiego i portugalskiego. I sila rzeczy
                uczysz sie tez koniecznego slownictwa. Poza tym, znajomosc jezyka jest
                nierozerwalnie zwiazana ze znajomoscia kultury. Instytut nalezy do Wydzialu
                Neofilologii UW, gdzie pozostale instytuty typu anglistyka czy gertmanistyka
                rowniez zmieniaja profil na bardziej nowoczesny, nie chcac byc tylko jezykowa
                szkolka jak 30 lat temu.

Moze Twoim problemem byc to, ze na Iberystyke UW trudno sie dostac (w 2004 r.
                bylo najwiecej kandydatow na jedno miejsce sposrod wszystkich kierunkow na UW,
                co chyba o czyms swiadczy) ale na pewno nie to, ze jest tam niski poziom.
                • Gość: malwi_nieves Re: Do absolwentki iberystyki UW IP: *.petrus.com.pl 15.03.05, 14:23
                  Oj, chyba mnie żle zrozumiałaś. Ja nic na UW nie wygaduję!!! Ja tylko pytam,
                  czy to prawda, chodzi mi o poznanie zdania różnych osób. To, że na iberystyce
                  na UW jest słaby poziom języka nie wyciągnęłam sama z siebie. Sami ludzie,
                  którzy tam teraz studiują tak mówili. Ja nie wiem przecież jak tam jest.
                  Przepraszam jeśli przypadkowo uraziłam Twój były uniwersytet. Nie o to mi
                  chodziło :(
                • Gość: gosia Re: absolwentka iberystyki UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:02
                  no to nie wiem, skąd ty masz takie dezinformacje co do iberu na uw. po pierwsze
                  oni tylko się chwalą, że od drugiego roku są zajęcia z hiszpanami, bo tak wcale
                  nie jest, bo maja braki kadrowe. obecnie drugi rok nie ma zajęć z żadnym
                  hiszpanem, żadnym!! a co do poziomu, to jest on oczywiscie od podstaw, mimo ze
                  są 3 grupy hiszpanskie, to ani jedna nie jest aaawansowana!masakra i tyle
              • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 15.03.05, 14:25
                O, to bardzo ciekawe... bardzo. A coś bliższego możesz mi powiedzieć? Jak to
                np. załatwić czy coś. Jak się zgłosić, kiedy? Bo ja się tak za bardzo nie
                orientuję... no i potrzebuję chyba doświadczonej rady.... :P Jak chcesz, to
                pisz na malwi_nieves@yahoo.es albo tu na forum.
                Salu2
    • Gość: malwi_nieves Re: Gdzie z hiszpańskim? IP: *.petrus.com.pl 18.03.05, 15:51
      I co? Nikt nic więcej nie wie?
      • mayta Re: Gdzie z hiszpańskim? 30.03.05, 00:05
        gosia, Twoje zarzuty wydaja mi sie wydumane - takie polskie narzekactwo. Nie ma
        grup zaawansowanych na pierwszym roku dlatego, ze osoby ktore sie dostaja na
        iberystyke w ogromnej wiekszosci nie znaja jezyka hiszpanskiego i po prostu nie
        nadaja sie do grupy zaawansowanej. Z mojego rocznika tylko 2 osoby zdajace
        wstepny z hiszpanskiego sie dostaly - a reszta to byly osoby nie znajace
        hiszpanskiego wiec jasne, ze nie bylo grup zaawansowanych - bo jak? Zajecia z
        Hiszpanami lub Latynosami sa na wyzszych latach - coz, musze Ci powiedziec, ze
        na nizszych latach lepiej miec zajecia z Polakami bo nikt tak jezyka (gramatyki
        zwlaszcza) nie nauczy jak skrupulatne Polki. Mialam zajecia z Hiszpanami na
        wyzszych latach (Jesusem, Ablem, Ana, Kubanczykiem itd.) - i wierz mi ze
        bardziej wymagajace i ogolnie lepsze byly Polki na 1 roku. Na ktorym jestes
        roku i na dziennych czy wieczorowych?

pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka