Dodaj do ulubionych

Do studiujących na 2 kierunkach

30.07.05, 19:02
W tym roku dostalam sie na drugi kierunek. Mam kilka pytan wątpliwości.. Moze
moglibyscie mi pomoc.
1) Czy musze skladac podanie do dziekana o zgode na studiowanie drugiego
kieruneku, czy po prostu wystarczy isc do niego i mozna to uzyskac od reki?
2) Jezeli chodzi o przepisywanie przedmiotów, to rozumiem ze trzeba pytać o
to wykładowcę na pierwszym wykładzie/cwiczeniach a wpis otrzymuje sie w
sesji. Jaka mam gwarancje ze pod koniec semestru wykładowca nie zmieni zdania
i odmowi przepisania oceny?
Z gory dzieki za odp :)
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Do studiujących na 2 kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:51
      kiedy pytalam, czy taka zgoda jest konieczna, powiedzieli mi, ze nie. ale
      pewnie na roznych uczelniach inaczej do tego podchodza. (w moim przypadku jest
      to UG)

jakie kierunki bedziesz studiowala/jaka uczelnia?

ja sie zastanawiam, co trzeba zrobic, zeby przyjeli mnie od razu na drugi rok:)
      za wszelkie rady bede wdzieczna. oczywiscie pisze podanie do dziekana, ale nie
      wiem, czy to prosta sprawa zalatwiana "od reki", czy lepiej, zeby moje podanie
      bylo troche przesadzone...
      • pssotteczka Re: Do studiujących na 2 kierunkach 31.07.05, 08:53
        Mysle ze mimo iz taka zgoda dziekana moze byc niekonieczna, to napewno jest
        bardzo przydatna, poniewaz z tego co wiem mając ją możesz wybrać sobie grupę
        ćwiczeniową i sama ukladasz swoj plan praktycznie (przynajmniej u mnie tak jest)

studiuję zarządzanie na UW i od tego roku zaczynam finanse i bankowość na SGGW.

Na jakiej zasadzie chcesz isc od razu na 2 rok? Chcesz aby przepisano Ci
        wszystkie przedmioty? Uważam ze podanie do dziekana powinno być przesadzone :)
        pozdrawiam.
        • Gość: as Re: Do studiujących na 2 kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 12:50
          chcialabym zaczac od 2 roku informatyke i ekonometrie i wyrownac roznice
          programowe. jest tego sporo, ale mysle, ze jest to wykonalne:)

mysle, ze wyglada to podobnie jak przenoszenie miedzy roznymi uczelniami- każą
          po prostu wyrownac roznice (a ich ilosc nie moze przekraczac chyba 6
          przedmiotow). oczywiscie przenoszenie miedzy uczelniami to nie to samo, co
          rozpoczynanie 2 kierunku studiow, ale mysle, ze nie powinno byc z tym az takich
          problemow.

te kierunki sa na 1 i 2 roku troche zblizone, a to wiele ulatwia:)
          • facecja Re: Do studiujących na 2 kierunkach 31.07.05, 13:08
            z tego co wiem rozpoczęcie 2 kierunku w taki sposób, że wskakujesz od razu na 2
            rok i wyrównujesz róznice jest mozliwy tylko w obrębie uczelni, na któej
            studiujesz 1 kierunek. wtedy wymagana jest pewna średnia oraz zgoda
            dziekana/dziekanów obu wydziałów. jeśli są to kierunki pokrewne - np. na 1
            zdawałaś matmę i na drugi na egzaminie tez jest wymagana matma, to nie zdajesz
            egzaminu, co innego, gdybyś była np. na biologii a chciała rozpocząć prawo -
            sądzę, że egzamin by Cię mimo średniej nie minął. i ostatnia sprawa - na uni
            wroc takie podania rozpatruje się na poczatku lipca - przynajmniej tak było w
            tamtym roku. chodziło chyba o to, żeby zakończyć sprawy rekrutacyjne za ejdnym
            zamachem - choc tego nie rozumiem, skoro i tak się wksakuje na 2 rok, to nikomu
            z kandydatów miejsca się nie zabiera....

aha - zdajesz sobie sprawę, że jak rozpoczniesz 2 fakultet, to go nie
            skońćzysz, dopóki nie skończysz kierunku macierzystego? a i urlop dziekański
            rozciąga się na oba fakultety - nawet jeśli studiujesz na dwoch róznych
            wydziałach. dzięki temu zdecydowałąm się na zdawanie "po ludzku"
            - egzamin, stres przed wynikami, pierwszy rok, nowy indeks itp ;) ale życzę
            powodzenia.
            • Gość: as Re: Do studiujących na 2 kierunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 14:19
              ja zamierzam studiowac w obrebie jednej uczelni, ale na roznych wydzialach.
              zdalam normalnie (z bardzo dobrym wynikiem) egzamin wstepny i teraz moge zaczac
              1 rok studiow, nie mowiac wlasciwie nikomu, ze studiuje juz inny kierunek (w
              dziekanacie przyjeli odpis swiadectwa).

wolalabym jednak zaoszczedzic rok czasu i wskoczyc na 2 rok. pytalam w obu
              dziekanatach i potrzeba tylko zgody dziekana drugiego wydzialu. w moim
              przypadku srednia nie stanowi zadnego problemu. wszystko podobno mozna zalatwic
              we wrzesniu. mimo wszystko jestem ciekawa, jak to bedzie wygladalo...

PS. napisalas:

> - egzamin, stres przed wynikami, pierwszy rok, nowy indeks itp ;) ale życzę
              > powodzenia.

stresowalam sie egzaminem i przed wynikami:)
              troche szkoda tego pierwszego roku;) wszystko byloby takie nowe:)
    • e_r_i_n Re: Do studiujących na 2 kierunkach 31.07.05, 14:50
      pssotteczka napisała:

> 2) Jezeli chodzi o przepisywanie przedmiotów, to rozumiem ze trzeba pytać o
      > to wykładowcę na pierwszym wykładzie/cwiczeniach a wpis otrzymuje sie w
      > sesji. Jaka mam gwarancje ze pod koniec semestru wykładowca nie zmieni zdania
      > i odmowi przepisania oceny?

Nie jestem pewna, czy oceny przepisywac bedzie wykladowca. Na mojej uczelni
      robia to albo koordynatorzy przedmiotow (przez pierwsze 3 semestry), albo
      dziekanat. Podejrzewam, ze to raczej w dziekanacie takie sprawy zalatwiasz -
      i nie musi to miec miejsca w sesji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka