Gość: Kaśka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:14 Płatne studis to głupota!! Weszliśmy do UE, a tymczasem naprawdę zdolni ludzie nie będą mogli się kształcić!! Powód- brak pieniędzy. Papierkowe wykształcenie będą za to mieć dzieci bogatych rodziców, którzy będą fundować swoim (często) nieudolnym i rozpieszczonym bachorom!! A te wszystkie zmiany zamierzajają wprowadzić ponieważ "CHCĄ ŻEBY BYŁO SPRAWIEDLIWIE" hahahaha Szkoda, że ten sam argument mają strajkujący. Żenada. Ja pochodzę z małego miasteczka, z którego pochodzę. Rodziców nie było stać wysłać mnie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mtm-info.pl 05.08.05, 21:13 a może nie wprowadzą jednak płatnych studiów?? Przecież to głupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord Vader Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:29 nie mogę pewnych treści czytać bo się boję że tow.Stalin powstanie.Komuna na poziomie Phenianu.Jeszcze darmy akademik,stołówka,bilety,książki a może jeszcze darmowe markety i dziwki do akademika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myślący Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 06.08.05, 00:06 Jak chcesz, to możesz chodzić pracować za darmo do akademika, nikt ci nie broni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeee Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 01:12 studia dzienne powinny byc bezpłatne i mam nadzieje że długo jeszcze takimi zostaną.Jeśli chodzi o argumenty typu "zblizajmy sie ku zachodowi"to kur...zyjemy w Polsce i soba sie powinniśmy zając bo do zachodu to nam baaardzo daleko nie ma co porównywac,to żałosne...nie piszcie pierdół o super stypendiach dla tych biedniejszych bo to pic na wode fotomontaż jedna wielka ściema-na którą się jak widać łapiecie hehehe jasne już to widzę wszyscy biedni dostają kase od państwa hehehe ,albo te kredyty super start-zaczynasz zycie z długiem niezła sprawa a najlepiej jeszcze bez pracy bo teraz po studiach tez z tym ciezko,ja rozumiem ze za płatnymi studiami sa przeważnie ci którzy JUŻ za nie płaca bo muszą(zaoczne ,wieczorowe,prywatne),ale otwórzcie oczy,skoro teraz kiedy studia sa TEORETYCZNIE bezplatne ludzie ledwie sobie radzą i żyją jak"szczury"bo opłacaja akademiki,kupują książki,jedzenie,a te obecne stypendia sa po prostu smieszne..więc ten pomysł,durny pomysl o wprowadzeniu płatnych studiów jest co najmniej debilny coraz bardziej zdesperowanych pajaców z ulicy Wiejskiej.Życzę tym którzy tak wierzą w ten układ w te stypendia i kredyty zeby załapały sie na ten cudny system ich dzieci,tzn.żeby się tak załapały zeby mogły/musiały skorzystać z tych wszystkich"dobrodziejstw"naszego państwa o jakich piszą czyli stypendia a juz na pewno z kredytów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I'ska Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.08.05, 11:45 W ZUPEŁNOŚCI POPIERAM!!! Kolega ma rację. Zaczynać życie z kredytem, super sprawa. I to wszystko tylko i wyłącznie dlatego, ze ktoś chce się daej uczyć, zdobywać wiedzę, poszerzać horyzoty... Naprawdę, super!:/ Ci biedniejsi i zdolniejsi i ta maja przechlapane. Kochane polskie władze obniżaja im stypendia, zabierają tańsze badź darmowe obiay ze stołówek, likwidują zniżki w odpłatności za akademiki. Myslicie, że jak ktoś jest zdolny, ma ciężko w domu a jego rodzice chcą zrobiś wszystko, żeby tylko udało mu się wyjść z biedy, ma ku temu predyspozycje to jest mu łatwiej??? BZDURA! Coraz to nowe przepisy tylko utrniaja im lepszy start! macie rację, zróbcie płatne studia dzienne to wykształcenie zdobedą tylko Ci, których rodzicom się udało. Albo zdesperowani studenci/tki zaczną się sprzedawać, dla lepszej przyszłości. koto chce placić za studia, niech idze na prywatne! nasi politycy zamiast brać się za następną pewnie znów nieudaną próbę reformy szkolnictwa niech się leej zastanowią jak zlikwidować łapówkarstwo i przymowanie po znajomościach na uczelnie państwowe (bo kolezanka mamy tam pracuje, to bedę mieć trochę więcej punków). To nie jest fikcja, tylko twarda rzeczywistość i to mnie najbardziej wkur.. Na dzienne dostają się zajomi znajomych za "drobna" dopłatą zdolni i Ci, którym naprawdę zalezy na wojej przyszłośi znajdują sie pod kreską i juz na samym początk u swojego zycia dostaja ogromnego kopniaka w tył.ek! Oby tak dalej:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gis Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 217.153.136.* 11.08.05, 12:22 wiadomo- na dzienne dostaja sie generalnie najlepsi ludzie z aktualnego rocznika maturalnego i sa na utrzymaniu rodzicow.Na wieczorowe ida przewaznie ci,ktorzy pracuja i maja jakies dochody.System stypendialny jest niedoskonaly i nigdy za mojego zycia nie bedzie.Ja bede na dziennych, ale wiem,ze gdybym sie nie dostal,to musialbym szybko szukac roboty i robilbym studia zaoczne,ale niestety nie moje wymarzone-bo tam kupa luda na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesc Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 217.153.136.* 11.08.05, 12:33 wiadomo-studia dzienne sa dla najlepszych abiturientow.Na wieczorowe przewaznie ida ci,ktorzy pracuja i maja jakis dochod.ja jestem na dziennych i gdyby nie moja mama,to niestety musialbym z nich zrezygnowac i nie stac mnie by bylo na te same wieczorowe(mimo ciezkiej fizycznej pracy- bo znajomosci tez nie mam, zeby do biura isc poleniuchowac)-czesc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal_len Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.mohan.net.pl 13.08.05, 08:51 Dołączam się do podpisów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis jogi Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.uk.to 12.08.05, 14:05 kochani, pomysl z platnymi studiami jest tak absurdalny ze nawet najglupszy poltyk chyba nie bierze tego serio..jest nie mzoliwe aby w polsce studia byly platne, w przeciwnym wypadku bedziemy mieli pokolenie wtornych analfabetow. I jesli ktos nie ma pieniedzy na studia to dyskujsa sie konczy i zden argumnt mnie nie przekona koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alien Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:23 Jestem jak najbardziej za niepłatnymi studiami dziennymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.telnet.krakow.pl 06.08.05, 10:40 Studia "niepłatne" i tak nas juz ładnie kosztuja - dojazdy, mieszkania, materiały, samo życie (wszystkich przyjezdnych).... wiec niech tak dowalą jeszcze jakieś opłaty, to ludzie albo beda bankrutowac za cene wyksztalcenia swojego dziecka... albo po prostu zrezygnuja, wtedy najpewniej mlodzi zaczna wyjezdzac z kraju... i bedzie śmiech na sali i wielka lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monopolowy Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 06.08.05, 11:36 Powrót szlachty i edukacja tylko dla bogatych. Wiem,że ewentualne stypendium socjalne mnie nie obejmie (starszy na papierze dostaje 2x więcej niż na rękę), a opłacić dziennych nie będę mógł, więc przejdę na zaoczne. Zrobi się miejsce dla jakiegoś bogacza, który "pechowo" się nie dostał na dzienne. I o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radiant_girl Załóżmy włąsną uczelnię ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:13 ... zbierajmy kasę, a za 5 lat niby zbankruujemy bo stypendia nas drogo kosztowały... żenaDa !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:43 Widze ze połowa was slepo wierzy w niepłatne studia. Jednak wbrew Pozorą płatne studia byłyby korzystniejsze. Nie chodzi mi o to by każdy płacił. Jednak są ludzie , którzy dostaja sie nabyle jakie kierunki przechodza na 2 i potem maja magistra. Moim zdaniem powinno byc tak ze taka osoba powinna płacić za studia. Przecież są stypedia socjalne i naukowe. Gdyby studia były płatne ( nawet nie wiele) to ludzie bardziej mobilizowali by się by je ukończyć z dobrymi wynikami. Idąc na płatne studia czyt. prywatne. Studęci bardziej staraja sie uczyc bo wiedza, ze za nie płacą i musza sie uczyc bo inaczej wyrzucaja kase w błoto. A na panstwowych jest wprost przeciwnie 30% jak i wiecej konczy studia fuksem spedzająć 90% czasu na balangach i na niechodzeniu na wykłady. Nie mowie ze na płatnych studiach nie zdarzaja sie goscie co maja worek kasyi co wogole sie nie ucza ale jest ich coraz mnije na lepszych prywanych uczelniach. Dlatego widząc co sie dzijee z polska edukacja jestem za platnymi studiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:40 dla ciebie tylko płatne, z taka ortografią to na bezpłatne raczej nie masz co liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.08.05, 10:33 Będziesz miał na czesne na zaoczne, a nie miał na dzienne? Przecież w tym projekcie chodzi o to właśnie, by wyrównać dostęp do edukacji, czyli m.in. zrównać studia dzienne z zaocznymi. Żeby nie było tak, że komu zabraknie jednego punktu na wstępnych musiał płacić na zaocznych, bez szans na zmianę na dzienne. Środki z opłat mają być przeznaczone na stypendia pokrywające pełne ich koszty (w tym czesne). Wtedy mogą być rozdzielane sprawiedliwie, między tych, co pilnie studiują. Dziś, kto raz się dostanie na dzienne, dochodzi do mgr bezpłatnie, choćby niespecjalnie się uczył, a wybitni studenci zaoczni przez cały czas muszą płacić. Powszechne czesne i powszechny system stypendialny mają właśnie te patologie usunąć. Oraz inne patologie studiów płatnych, które sprowadzają się do tego, że studenci zaoczni płacą za gorsze wydanie tego, co dzienni otrzymują za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 19:00 super pomysł podoba mi się!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak ja sie nie podpisuje!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:40 a wiecie dlaczego?? dlatego, ze jak beda platne to nie bedzie stac na nie madrych lecz biednych, natomiast pojda wszyscy bogaci, ale glupi. W naszym kraju zrobi sie idiotow i beda mieli kim rzadzic! ja wyjezdam i mam to wszystko w d.... ten kraj schodzi na psy raczej zszedl!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAMOALES NIE PŁATNYM STUDIOM! OSWIATA DLA KAZDEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 02:23 OSWIATA DLA KAZDEGO KTO CHCE SIE UCZYC A NIE TYLKO DLA TYCH CO MAJA GRUBE PORTFELE. ZATRZYMAC ŻARŁOCZNY KAPITALIZM I BANK ŚWIATOWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fix Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! OSWIATA DLA KAZDEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:23 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! OSWIATA DLA KAZDEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:48 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! OSWIATA DLA KAZDEGO IP: *.chello.pl 08.08.05, 11:47 > ZATRZYMAC ŻARŁOCZNY KAPITALIZM I BANK ŚWIATOWY. A co zlego w kapitalizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 07.08.05, 16:19 Nie chcemy platnych studiow!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslava Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 08.08.05, 11:23 No cóż, nie wydaje mi się, żeby na wieczorowe czy aoczne studia dostał się ktoś "wybitny", bo tacy ludzie na ogół są na pierwszych miejscach na listach przyjętych na studia dzienne... Zdecydowane NIE PŁATNYM STUDIOM DLA WSZYTSKICH. Zauważcie, że jest tylu ludzi, którzy nie mogą sobie pozwolić nawet na studia w dzisiejszych czasach, mimo, iż są naprawdę wybitni. Moja koleżanka w tym roku z bardzo dobrym wynikiem dostała się na medycynę i jeszcze nie wie, czy będzie mogła sobie pozwolić na zapłacenie za same książki, miejsce do mieszkania czy wyżywienie... Jakby jeszcze wprowadzono czesne, to będąc jedną z najlepszych uczennic w szkole nie mogłaby w ogóle pozwolić sobie na studia. A stypendia są tak śmieszne, że nawet nie ma co o nich wspominać. I nie ma co się łudzić, że jakby wszystkie studia były płatne, to każdy potrzebujący mógłby dostać za nie kasę. Po prostu nasza władza miałaby dodatkowe pieniądze do wydania w niewiadomych celach (pewnie na te swoje mercedesy i wille...). A, i jeszcze jedno: przeciez na wielu uczelniach jeśli ktoś na wieczorowych faktycznie się dobrze uczy, to zawsze może przejść na dzienne... Teraz jest dobrze: za darmo studiują ci, którzy są naprawdę zdolnii i coś z nich dobrego wyrośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 08.08.05, 11:45 > A stypendia są tak śmieszne, że nawet nie ma co o nich wspominać. I nie ma > co się łudzić, że jakby wszystkie studia były płatne, to każdy potrzebujący > mógłby dostać za nie kasę. Zauwaz ze mowisz o stypendiach, ktorych praktycznie nie ma, bo sa dopiero planowane, wiec nie wiem skad taki wniosek. > A, i jeszcze jedno: przeciez na wielu uczelniach jeśli ktoś na wieczorowych > faktycznie się dobrze uczy, to zawsze może przejść na dzienne... Tyle ze czesc z nich pracuje zeby sie utrzymac. > Teraz jest dobrze: za darmo studiują ci, którzy są naprawdę zdolnii i coś z > nich dobrego wyrośnie... Napewno nie wszyscy. I mam wrazenie ze zdolni sa w mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslava Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 08.08.05, 12:26 Stypendia ZAWSZE były śmieszne, więc nagle nie zaczną być to zawrotne sumy, tego jestem pewna....Nawet jeśli ktoś obiecuje duże sumy, to pewnie tylko element kampanii wyborczej... :> A ludzie, którzy pracują i studiują wieczorami, o których mówisz, to raczej zupełnie inna grupa osób... Mnie chodziło o studia "wieczorowe" które tak naprawdę są dzienne, tylko tyle, że płatne, jak to np na mojej uczelni. A idą na nie ludzie, którzy mieli za mało punktów przy rekrutacji- oprócz wyjątków, to raczej nie są ludzie zbyt zdolni :> Ok, na studia dostają się tez pomyłkowo ludzie mniej zdolni...Ale głównie żeby się dostać (i pozostać na studiach) trzeba mieć troszkę W główce ;) Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby trzeba było dodatkowo płacić za studiowanie... I teraz studenci (większość) nie żyją na wysokim poziomie, wiadomo, nie zarabiaja sami, a niektóre rodziny mają po kilku studentów na utrzymaniu, a niektórzy nie mogą liczyć na pomoc rodziców... Osobiście znam kilka osób, które pomimo wspaniałych wyników w nauce muszą pracować jako kasjerki, bo na wyjazd z małego miasta na studia po prostu nie mogą sobie pozwolić... Wprowadzenie płatnych studiów spowoduje, że jeszcze więcej zdolnych osób będzie miało zmarnowane życie....I gdzie tu sprawiedliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 08.08.05, 15:06 > Stypendia ZAWSZE były śmieszne, więc nagle nie zaczną być to zawrotne sumy, teg > o jestem pewna....Nawet jeśli ktoś obiecuje duże sumy, to pewnie tylko element > kampanii wyborczej... :> Oj, watpie by partia (wszystko jedno jaka) chciala promowac sie takim pomyslem, gdyz, z tego co zaobserwowalem, przeciwnicy takiej reformy sa w wiekszosci. Co do wysokosci stypendiow to tutaj jest kwestia tego, ze panstwo i tak finansuje nauke studenta, wiec pieniadze sa. > Ok, na studia dostają się tez pomyłkowo ludzie mniej zdolni...Ale głównie żeby > się dostać (i pozostać na studiach) trzeba mieć troszkę W główce ;) Roznie bywa, ale generalnie trzeba miec w glowce z tym ze na kierunkach wymagajacych. Niestety, czasem bywa i tak ze caly kierunek jest na kiepskim poziomie - tak przechowalnia dla studentow. > Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby trzeba było dodatkowo płacić za > studiowanie. Ja popieram ta reforme, ale pod jednym warunkiem - stworzeniem _dobrego_ systemu stypendialnego. To jest konieczne. A za dobry uwazam system, ktory zagwarantuje zwrot kosztow nauki najbiedniejszym. > .. I teraz studenci (większość) nie żyją na wysokim poziomie, wiadomo, nie > zarabiaja sami, a niektóre rodziny mają po kilku studentów na utrzymaniu, > a niektórzy nie mogą liczyć na pomoc rodziców... Rodziny z kilkoma studentami nie placilyby za studia - po to wlasnie ma byc stworzony fundusz stypendialny. Ci ktorzy nie moga liczyc na pomoc rodzicow dostaliby tymbardziej zwrot kosztow nauki, ale nawet obecnie, zeby sie utrzymac musielby zaciagnac kredyt studencki i korzystac ze swiadczen socjalnych. Dla tej grupy nie powinno byc zadnych zmian. > Osobiście znam kilka osób, które pomimo > wspaniałych wyników w nauce muszą pracować jako kasjerki, bo na wyjazd z małeg > o miasta na studia po prostu nie mogą sobie pozwolić... Wprowadzenie płatnych s > tudiów spowoduje, że jeszcze więcej zdolnych osób będzie miało zmarnowane życie > ....I gdzie tu sprawiedliwość... Jesli te osoby nie moga finansowac wlasnych studiow, to dlaczego maja je finansowac innym (podatki!). Dobry system stypednialny powinien pomoc wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:12 NIE PŁATNYM STUDIOM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.08.05, 10:43 Jakby wprowadzono czesne, to wszyscy wybitni studenci dostaną stypendium na jego pokrycie oraz pokrycie kosztów utrzymania. Nikt wybitny nie zostanie za burtą. W sprawie drobniejszej: znam kilku wybitnych studentów zaocznych. Jest ich o wiele mniej niż na dziennych, ale są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I'ska Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.08.05, 11:58 POPIERAM. Ja wypowiadalam się już szerzej wcześniej teraz tylko dodam, że gdbystudia państwowe dzienne miałyb być płatne to i tak ta kasa nie poszłaby na tudenta, ale do kieszeni wykładowców i na inne niewiadome cele. Zamiast na stypendia, to dla polityków. Jak chcecie, żeby było więcej kasy dla uczelni, to zabierzcie ją politykom, którzy jeżdżą wypasionymi samochodami, mieszkają w apartamenach, żyją jak niewiadomo kto i przez 4 lata kadencji w sejmie ciułają na emeryturkę, żeby juz do końca życia nie skalać sie pracą! Może gdyby kasa była bardziej sprawiedliwie rozdzielana to znikłoywiele roblemów. Nie ma pieniędzy na bezpłatna edukację, zamykane są kolejna oddziały w szpitalach, luzie chorzy są zdatni tylko i wyłączne na ślpy los, bo nie ma ich za co leczyć, ale pieniążki na podróże państwa Kwaśniewskich, na reklamowanie kandydatów na prezydenta w najlepszym czasie antenowym (i najdroższym) w Tv, na reklamy partii w gazetach zawsze się znajdą! ten systm jest chory i proponuję najpierw sie wziąć za gruntowną reformę rozdzieania budżetu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 08.08.05, 22:31 Wprowadzajac platne studia rzad blokuje droge rozwoju uczniom najambitnieszym i uzaleznia ich od rodziny. Nie wspomne nawet o sytuacji. w ktorej rodina narzuci studentowi kierunek studiow i da pieniadze tylko na takie studia, jaka przyszlosc zaplanowali dziecku. Platnyn studiom mowimy stanowcze - NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb2 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 00:06 NIE PŁATNYM STUDIOM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.08.05, 10:40 Ależ jest dokładnie przeciwnie. Płatne studia mają przynieść środki na powszechny system stypendialny na zwrot czesnego i kosztów utrzymania. W ten sposób ci, którzy będą dostać stypendia, będą całkowicie niezależni od swojej rodziny. Właśnie dziś studenci są uzależnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arczi_86 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.compnet.com.pl 10.08.05, 10:46 NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benio Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:48 podpisujcie się, czyzby tak mało było studentów [państwowych uczelni, którzy woleliby nie płacić, reszta jest na tyle bogata, by wyłożyć np kilka tysiecy na miesiąc za studia medyczne, bo pamietajcie, że im wiecej laboratoriów w programie studiów tym wyższy koszt, a jakby stypendia miały być równe. Jesli bez względu na kieryunek studiów wszyscy bedą dostawac takie same dotacje, to okaże sie, że niektóre kierunki będa tylko dla bogatych. nie mówiac już o tym, że w najbliższej przyszłości zaczniemy placić za studia, a potem rzad dojdzie do wniosku, że własciwie gimnazjum daje już średnie wykształcenie i za licea tez będzie trzeba płacić, a skończy się na tym, że w zupełnosci wystarczy podstwówka ja przed woją, materiał dwu poierwszych klas realizowany przez 6 lat płatne studia to tylko fragment polityki oświatowej polskiego rządu, ktoremu zalezy na ogłupieniu społeczeństwa bo takim łatwiej kierować PODPISUJCIE SIE POD PETYCJA A co wszytscy co dziś zarabiają ogromne pieniądze i myślą sobie, ze za parenaście lat stać mnie będzie na opłacenie dziecku studiów na elitarynym kierunku niech wezmą pod uwagę, że dziś mają pracę a za rok czy piec mogą tej parcy nie mieć, bo przyjdą inni i ich ze dobrzeoplacanych stanowisk wyprą, zmieni się szef i obstawi swoimi i jeszcze jedno, w chwili gdy porzystapilismy do Uni ogromne rzesze studento prywatnych uczelni i platnych studiow dostaja stypendia unijne dzieki ktorym moga sobie czasem nawet cale czesne sfinansowac, wiec niech pani Radziwill nie mowi, ze dzieki nowemu prawu i zrownaniu wszytskich uczelni, ci z prywatnych tez beda mieli dofinansowanie, oni juz maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:47 Widze ze połowa was slepo wierzy w niepłatne studia. Jednak wbrew Pozorą płatne studia byłyby korzystniejsze. Nie chodzi mi o to by każdy płacił. Jednak są ludzie , którzy dostaja sie nabyle jakie kierunki przechodza na 2 i potem maja magistra. Moim zdaniem powinno byc tak ze taka osoba powinna płacić za studia. Przecież są stypedia socjalne i naukowe. Gdyby studia były płatne ( nawet nie wiele) to ludzie bardziej mobilizowali by się by je ukończyć z dobrymi wynikami. Idąc na płatne studia czyt. prywatne. Studęci bardziej staraja sie uczyc bo wiedza, ze za nie płacą i musza sie uczyc bo inaczej wyrzucaja kase w błoto. A na panstwowych jest wprost przeciwnie 30% jak i wiecej konczy studia fuksem spedzająć 90% czasu na balangach i na niechodzeniu na wykłady. Nie mowie ze na płatnych studiach nie zdarzaja sie goscie co maja worek kasyi co wogole sie nie ucza ale jest ich coraz mnije na lepszych prywanych uczelniach. Dlatego widząc co sie dzijee z polska edukacja jestem za platnymi studiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:51 A jednak ta reforma musiłaby byc zrobiona madrze by potem nie okazało sie ze stypedium naukowego nie da sie zdobyc lub trzeba byc mega geniuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:52 studia dzienne powinny być niepłatne!!! Płacą zaoczni i wieczorowi,a jak ktos chce placić na dziennych to niech idzie do szkoły prywatnej!!! Żal mi tych naiwniakow którzy wypisuja pierdoły,ślepo wierzac w jakieś stypendia czy kredyty-życze ich wam,pozaciagajcie sobie te cudowne-ponoc nieskooprocentowane kredyty i próbujcie spłacac po studiach!!! Płatnym studiom stanowczo NIE!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa01 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 10.08.05, 14:21 Po pierwsze skala ocen na studiach to 2-5 i oczywiscie z 2 nie da się zdać egzaminu. Po wtóre 3 w państowej szkole jest o wiele wiecej warte niz 5 w szkole prywatnej Po trzecie na studiach prywatnych walczy się o to, by studenci się na zajęciach pojawiali, wielu z nich wychodzi z założenia, "płacę i mi się dyplom należy". Po czwarte jeśli student będzie odpowiadał za stan konta uczelni, to uczelnia będzie go głaskała by zysku nie stracić, co moim zdaniem będzie się niestety wiązało ze spadkiem jakosci kształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:27 "Po czwarte jeśli student będzie odpowiadał za stan konta uczelni, to uczelnia będzie go głaskała by zysku nie stracić, co moim zdaniem będzie się niestety wiązało ze spadkiem jakosci kształcenia." Wiesz ilu jest chetnych na studia połowa z nich chetnie wejdzie na miejsce takiego studeta profesorzy to wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenino Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:30 precz z łapskami od uczciwych studentów! Ch.. w dupę i klątwa na tych co dołożą do tego chybionego i złowrogiego pomysłu rękę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:38 Dyskusja na ten temat jest tak absurdalna jak dyskusja na temat które studia lepsze prywatne czy panstwowe. To ze tutaj bedziemy sie przegadywać to nic nie da. Każdy z systemów ( bezpłatny, płatny) ma swoich zwolenników iprzeciwników. jednocześnie każdy z tych systemów ma duzo plusów jak i minusów. Totychczas system kształcenia był bardzo dobry moim zdanie jednak powinno sie wziaśc troche za te uczelnie państwowe i poukracać koubcje przy rekrutacji oraz na podczas studiów. jednocześnie podnieś poprzeczke by naprawde nie stało sie tak jak teraz stalo sie z liceami w wiekszości liceów poziom jest gorszy lub równynisz z technikach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa01 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 10.08.05, 14:45 niestety i na państwowych uczelniach są wydziały, na ktore zbyt wielu chętnych by nie było, gdyby nie to, że są one bezpłatne. Więc jeśli już taki wydział zdobędzie studentów to ich nie puści, bo inaczej upadnie nie mówiąc już o tym, że jeśli uczelnia będzie się samofinansowała to bedzie ciąć koszty i będa realizowane minima z minimów programowych Odpowiedz Link Zgłoś
bukej Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 10.08.05, 16:15 za co w tym kraju nie trzeba będzie płacić?! skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe alex DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:57 skandalem, to można nazwać chyba tylko to co się wyprawia na tym forum i w waszych zaśmieconych i zdemoralizowanych przez lata komuny głowach! co to w ogóle znaczy, ze coś się należy? że skandalem jest, że za coś trzeba płacić! nie pojmuję skąd te oburzenia! na świecie tak już jest, że za każdy towar czy usługę, za pracę, która jest przez kogoś wykonywana trzeba płacić! że naprawdę NIC NIE MA ZA DARMO!!! i nie wiem jakim cudem ta bardzo prosta i banalna prawda nie dociera do moich, jak przypuszczam, rówieśników. czym są studia? to forma usługi polegającej na przekazywaniu komuś wiedzy. zatrudnieni na uczelniach wykładowcy muszą dostawać pensje, zajęcia odbywają się w pomieszczeniach, ktoś musi zapłacić za ich ogrzanie i utrzymanie, dochodzą też inne (czasem bardzo wysokie) koszty specjalistycznych pracowni, laboratoriów, warsztatów, instrumentów, aparatury itd. czy wy myślicie, że to wszystko spada z nieba? że nikt za to nie płaci? że to naprawdę jest bezpłatne? otóż jak wiecie n i e !!! płacą za to wszyscy podatnicy. WSZYSCY! zarówno ci, którzy korzystają z tego sytemu pobierając nauki na studiach dziennych, jak i ci, którzy studiują zaocznie czy wieczorowo i musza za to jeszcze dodatkowo (czyli de facto dwa razy) płacić. także ci, którzy w ogóle nie mają studiujących dzieci. niektórzy uważają, że przywilej bezpłatnego pobierania nauk na dziennych studiach państwowych uczelni jest, jak ktoś napisał tutaj wyżej, "nagrodą" od całego społeczeństwa dla tych, którzy są najzdolniejsi i przebrnęli przez trudny proces kwalifikacyjny w którym poodpadali inni. w tym jest tylko jedna prawidłowa myśl, mianowicie taka, że w interesie społeczeństwa jako całości leży wspieranie studentów najzdolniejszych, niezależnie od ich pochodzenia i statusu materialnego. i tak powinno być. ta myśl jest oczywiście prawidłowa. tylko, ze własnie aby ja realizować potrzebna jest reforma tego systemu i zniesienie przywileju tzw. "bezpłatnych" studiów. obecny nie sprawdza się w tylu sytuacjach, że wypisze tylko kilka najpowszechniejszych i najpowazniejszych: - dzisiaj mamy juz wyzsze uczelnie nie tylko panstwowe ale i prywatne. wbrew powszechnemu przekonaniu wśród tych drugich, znajdują się nie tylko pod każdym względem kiepskie szkółki typu 'wyższa szkoła biznesu, marketingu i wszystkiego co najlepsze w Pcimiu Dolnym' ale i naprawde dobre szkoly, czesto lepsze od panstwowych, na ktore dostac sie tez jest trudno. sam studiuje w Collegium Civitas, szkole prywatnej. i nie dlatego, ze nie dostalem sie na bezplatne, panstwowe, bo dostalem sie na UW, tylko dlatego, ze moja szkola jest po prostu lepsza od najlepszej w tej kategorii panstwowej. no i w takiej sytuacji dlaczego ja, osoba zdolna, ktora mogla studiowac bezplatnie mam placic? dlaczego maja placic tysiace studentow uczelni prywatnych, ktorzy sa tak samo zdolni jak studenci "bezplatnych" uczelni panstwowych? szczegolnie, ze za pieniadze z podatkow moich i moich rodzicow oplaca sie studentow uczelni panstwowych, a ja z tego w ogole nie korzystam bo i tak musze placic. - wiec tak jak dziesiatki albo i setki pewnie tysiecy studentow wieczorowych i zaocznych uczelni panstwowych i wszyscy studenci uczelni prywatnych muszę za edukację płacić dwa razy! to jest prawdziwy absurd naszej rzeczywistosci. no i z tym wiaza sie kolejne patologie, ktore kazdy dobrze zna: studenci ktorzy musza placic czesto sa biedniejsi od studentow dziennych, sa zmuszeni do pracy i nie moga studiowac dziennie; nauczyciele akademiccy traktuja zaocznych i wieczorowych nie wspominajac o prywatnych jak studentow drugiej kategorii etc. mozna by wymieniac dlugo, niektorzy beda sie czepiali, ze to nieprawda, ze studiujacy prywatnie czy wieczorowo to nieuki itp. ale to nie jest tak naprawde wazne teraz, gdyz to tylko jeden z licznych argumentów - nie dziala sprawnie obecny sytem stypendialny. naprawde potrzebujacy czesto pozostaja bez zadnej pomocy; nie ma wcale równości szans, a podział na płatne/bezpłatne tylko pogłebia ten problem. - ten system jest po prostu NIERACJONALNY. po pierwsze, nie sprawdza się w praktyce to, że państwo daje pomoc najbardziej potrzebującym i najzdolniejszym studentom, którzy mogą wzbogacić i być użyteczni dla społeczeństwa. po drugie, marnuje się ogromne pieniądze poprzez rozdawanie "darmowych" studiów, które przecież kosztują, a ludzie poprzez ich rzekomą gratisowość ich zwyczjnie nie szanują. - chcecie czy nie, prawda jest taka, że na studia studentów dziennych uczelni panstwowych zrzucaja sie wszyscy obywatele. i to by było dobre, gdyby to leżało w ich interesie, w interesie ogółu leży np. finansowanie policji czy wojska, ale nie finansowanie studiów komuś kto figuruje na liście studentów tylko po to, aby nie figurować na liście rekrutów, albo finansowanie zabawy w tzw. "wiecznego studenta". jeżeli student dzienny nie szanuje swoich studiów, olewa je, zabiera się za studiowanie jakiegoś kierunku bez zastanowienia, czy to mu sie kiedyś przyda, studiuje tylko dla studiowania, nie laczy tego ze swoja przyszla praca itp. to po prostu szkodzi reszcie podatników, którzy płacą ciężkie pieniądze na tę jego naukę, z której nic nie wynika. najlepszym przykładem są studia medyczne. to najdroższe studia z możliwych. wiedzą to ci, którzy studiują medycyna zaocznie. rocznie kosztuje to kilkadziesiąt tysięcy złotych. i może to niektórych tutaj zdziwi, ale wykształcenie studenta dziennego kosztuje dokładnie tyle samo! tylko, że te wielkie pieniądze płacą wszyscy podatnicy. i mamy takiego studenta dziennego medycyny, zdolnego, ale niezbyt bogatego, który kończy akademię w Polsce, po czym natychmiast wyjeżdża na zachód, bo tam mu lepiej płacą. no i dobrze, niech jedzie. tylko te duże pieniądze na zachodzie może zarabiać dlatego, że w Polsce studiował na "bezpłatnych" studiach. tzn. że na jego naukę zrzucili się wszyscy podatnicy. na jego wykształcenie, którego rynkowa wartość jest taka, że sam nie byłby w stanie go opłacić. takie jednostki, jak więc się łatwo spostrzec, po prostu żerują na polskich podatnikach. Polski po prostu nie stać na takie i inne marnotrawstwa. i nie tylko Polski, o wiele bogatszych państw też nie. system powinien byc racjonalny! i proponowana reforma do tego zmierza. nie chodzi mi o to, zeby, kontynuujac przyklad, studia medyczne byly dostepne tylko dla bogatych. jezeli ktos jest na tyle zdolny, ze poradzi sobie na takiej uczelni, to panstwo powinno mu zapewnic odpowiednie ku temu warunki. bo posiadanie wyksztalconych i dobrych lekarzy to interes calego panstwa. ale np. jezeli ktos pozniej wyjedzie na zachod bo zarabia tam iles razy wiecej, to dlaczego niby na jego sukces maja sie skladac polscy podatnicy, ktorzy, chociaz biedniejsi od podatnikow norweskich czy dunskich wsparli system opieki zdrowotnej tych o niebo bogatszych krajow? czy nie byloby sprawiedliwszym, gdyby ci lekarze musieli jednak placic za swoje studia, chociazby po ich ukonczeniu? dlaczego podatnicy maja placic za piec lat studiów Jasia Kowalskiego, jeżeli np. ten Jasio popisał się wiedzą jedynie na egzaminie wstępnym, a przez pozostałe pięć lat był studentem słabym? czemu państwo ma utrzymywać na swoich uczelniach tysiące miernot? ponoć miernoty są na uczelniach prywatnych, ale jeżeli one tam są, to same za to płacą, a za pobyt nieuków na uczelniach państwowych płacą wszyscy! czy to jest sprawiedliwe? bardzo dobrze, że ten system się zmieni. oczywiście wymaga to budowy dobrego systemu stypendiów, kredytów, pomocy itd. ale to nie jest straszne. to się da zrobić. wszyscy, którzy tak gwałtownie protestują przeciwko płatnym studiom zachowują się jak górnicy pod sejmem. mają w d... całe społeczeństwo, interesy wszystkich podatników i nasze wspólne pieniądze, których naprawdę jest za mało, szczególnie w nauce, aby nimi szastać na lewo i prawo. chcą t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe alex Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:59 chcą tylko zrobić dobrze jednej, oczywiście swojej grupie. i wy jeszcze macie czelność narzekać na ten kraj, wypisywać bredni w stylu: "jak n a w e t (!) studia będą płatne, to ja wypier.... z tego kraju" itd. ludzie, ten kraj taki jest właśnie przez takie myślenie! i jestem załamany widząc taka postawę wśród ludzi młodych, zinternetyzowanych, na forum "studia" wobec tego pewnie i studentów, więc można by wysunąć pochopny wniosek co nieco oświeconych! studia to jest towar i to dosyć drogi. i żadnego państwa na świecie nie stać na to, aby dawać go wszystkim chętnym. uciekajcie przed opłatami za studia do państw takich jak USA czy UK, gdzie znajduja sie najlepsze uczelnie na swiecie. i moze was to zszokuje, ale tam sie placi za kazde studia. uniwersytet Harvarda, Princeton, czy Yale nie naleza do uczelni tanich. przyznacie, ze czesne w wysokosci 40.000$ rocznie do najnizszych nie nalezy. ale czy przypadkiem jest, ze te uczelnie sa nie tylko najdrozsze ale i najlepsze na swiecie? te osrodki sa tez w stanie wylapac najzdolniejszych ludzi z calego swiata. niezaleznie od ich majatku. malo ktory student placi pelna kwote czesnego. te osrodki dysponuja wielkimi funduszami stypendialnymi i udzielaja pomocy tym, ktorzy sa najzdolniejsi i tym, ktorzy nie maja dosc pieniedzy na oplaty. oczywiscie za chwile podniosa sie glosy, ze to USA a tu Polska itd. no i oczywiscie tak, ale to ma byc tylko ilustracja pewnego przykladu, tego, ze naprawde mozliwy jest system, w ktorym biedny student dostanie pieniadze na pokrycie kosztow nauki na drogiej uczelni. i jak widac taki system jest o wiele efektywniejszy niz nasz obecny. ta reforma nie moze byc przeprowadzona z dnia na dzien. oczywiscie na poczatku pewnie beda jakies problemy, ale to w koncu trzeba zrobic. i zupelnie ostatnia sprawa: nie wszyscy musza studiowac. naprawde nie ma takiej potrzeby. studia platne sa o tyle lepsze, ze student zastanawia sie bardziej nad tym czy w ogole studiowac i ewentualnie co. ale studia to edukacja WYŻSZA. zarezerwowana dla pewnej elity spoleczeństwa. wcale nie finansowej, tylko intelektualnej. czytając niektóre posty można odnieść wrażenie, ze studia uniwersyteckie powinny być dla każdego, za darmo, jako naturalna kontynuacja szkoły średniej. otóż tak nie jest. istotą wyższego wykształcenia jest jego wartość, prestiż, jakość, które zyskuje się za pewną cenę, za pieniądze, za ciężką pracę włożoną w naukę, czasem za wyrzeczenia, kredyty, pożyczki. nie wiem jak można tego nie rozumieć. ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 00:18 ktoś tu ma problem...ze sobą.Idź się lecz na nerwicę to raz a dwa i tak się za wszystko prawie płaci a ludzie zyja na coraz nizszym poziomie wiec chociaz studia dzienne powinny pozostać NIEPŁATNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart26 Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 00:20 A najsmieszniejsze w tym jest to ze za płatnymi sa wszyscy ci którzy niedostali się na dzienne państwowe i teraz wychodzą z załozenia że to oni płaca za wszystkich a g...prawda.Za studia dzienne NIE powinno się płacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe alex Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 00:58 > A najsmieszniejsze w tym jest to ze za płatnymi sa wszyscy ci którzy niedostali ja się dostałem na dzienne państwowe, ale wybrałem dzienne prywatne Bart. > się na dzienne państwowe i teraz wychodzą z załozenia że to oni płaca za > wszystkich a g...prawda.Za studia dzienne NIE powinno się płacić płacę za swoje studia DZIENNE. studia coś kosztują. i ktoś za to płaci. za dzienne na państwowej uczelni płaci państwo = wszyscy podatnicy. dlaczego więc piszesz, że g... prawda? jeżeli i ja płacę podatki i moi rodzice (a są dobrze sytuowani więc płacą niemało) to i z nich finansowane są państwowe uczelnie. nie twierdze, ze utrzymuje wszystkich studentow w Polsce, ale z moich podatkow i z podatkow moich rodzicow finansowane sa tzw. "bezplatne" studia. to prawda, a nie g... prawda. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe alex Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 01:05 z uprzejmości dziękuję za radę, której nie potrzebuje. >i tak się za wszystko prawie płaci Malwino chyba nie orientujesz się w cenach. np. semestr nauki na Akademi Medycznej to ponad 10 tys. złotych. studenci dzienni tego nie płacą. fundują im to wszyscy podatnicy. czy ci studenci za to płacą? chyba nie. studia dzienne SĄ płatne. chodzi tylko o to, żeby to w jaki sposób się za nie płaci, pozwalało na jak najszerszy do nich dostęp dla jak najzdolniejszych. nawet po wprowadzeniu opłat, studia dla studentów ubogich, ale zdolnych i tak pozostaną de facto "NIEPŁATNE" jak to określiłaś. więc o co tyle krzyku? spokoju więcej życzę. a najlepiej i zmiany imienia :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ik Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 01:19 studia bezpłatne skończyłam jakiś czas temu, teraz swoja pracą i płaceniem podatków staram się spłacać państwu ten dług. nie znam zupełnie Collegium Civitas i dlatego zastanawia mnie dlaczego jest lepsze od podobnych kierunkowo studiów na UW z Twojego wywpdu mozna wywnioskowac, że już podstawówka powinna być płatna, bo jest jakiś budynek za który trzeba płacić, nauczyciele ktorym tez licha bo lichą ale jednak pensję trezba wypłacać, do tego kreda, tablica, książki w bibliotece itd no i oczywiscie są szkoły prywatne do ktorych osoby dzisiaj bogate (bo kto w Polsce dziś ma duże pieniądze wcale nie musi ich miec jutro) posyłają swoje dzieci, być może ci ludzie tez się zaczną burzyć, że skoro studia mogą być płatne i wszyscy są zrównani w tej płatności to moze i za owe podstawówki też nalezałoby płacić i też dawac stypendia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: DO WSZYSTKICH ROZSĄDNYCH IP: *.chello.pl 11.08.05, 10:46 "sam studiuje w Collegium Civitas, szkole prywatnej. i nie dlatego, ze nie dostalem sie na bezplatne, panstwowe, bo dostalem sie na UW, tylko dlatego, ze moja szkola jest po prostu lepsza od najlepszej w tej kategorii panstwowej. no i w takiej sytuacji dlaczego ja, osoba zdolna, ktora mogla studiowac bezplatnie mam placic?" Bo, jak sam napisaleś, wybraleś szkole prywatną, czyli taką, na której za studia się placi. Mogleś wybrać bezplatne UW, ale nie wybraleś, ponieważ chcesz towaru z najwyższej pólki - a za taki towar trzeba niestety zaplacić... (nie uważam jednak, zeby studia na UW byly na strasznie niskim poziomie... ) tylko dlaczego ludzie, których nie stać na platne studia prywatne nie mają mieć możliwości kontynuowania nauki za darmo, to samo z ludżmi, ktrórym odpowiada poziom nauczania, warunki, itp na UW i byli na tyle zdolni, zeby siętam dostać na studia dzienne?? Dlaczego, sam mając wybór, chcesz odebrać go innym, tym, których często na taki wybór jak twój, nie stać?? "najlepszym przykładem są studia medyczne. to najdroższe studia z możliwych. wiedzą to ci, którzy studiują medycyna zaocznie. rocznie kosztuje to kilkadziesiąt tysięcy złotych. i może to niektórych tutaj zdziwi, ale wykształcenie studenta dziennego kosztuje dokładnie tyle samo! tylko, że te wielkie pieniądze płacą wszyscy podatnicy. i mamy takiego studenta dziennego medycyny, zdolnego, ale niezbyt bogatego, który kończy akademię w Polsce, po czym natychmiast wyjeżdża na zachód, bo tam mu lepiej płacą" Nie do końca się tu z tobą zgodze... ludzie często wyjeżdżają, nie dlatego, ze im tam lepiej zaplacą (chociaż oczywiście są także i takie przypadki), ale dlatego, ze tutaj nie znajdują pracy odpowiedniej do swjego wykształcenia, które zdobyli dzięki swojej pracowitości i ogromnemu wysiłkowi (nie zaprzeczysz chyba, ze studia medyczne nie należą do tych najłatwiejszych...)Sama się w tym roku dostalam na stomatologię i naprawde cięzko pracowalam przez cale 3 lata liceum (bo tak się sklada, ze nie mialam w szkole ani biologii, ani chemii ani fizyki na poziomie rozszerzonym i musialam caly material przerobić sama) mój wysiłek się opłacił, udało mi się dostać na wymarzone studia, studia dzienne, za które nie będę musiała płacić... Chciaż w sumie to nie jest do końca tak... studia dzienne na państwowych uczelniach są teoretycznie bezplatne, ale trzeba kupić niektóre podręczniki, które sąbardzo drogie (nie wszystko uda się wypożyczyć z bibloteki), dużą sume przeznaczyć trzeba także na ksero i innego typu wydatki związane z nauką... nie mówiąc już o życiu codziennym... ja nie pochodzę z rodziny bardzo biednej, ale nie jestem także na tyle bogata, aby bylo mnie stać na zaplate za to wszystko naraz... i teraz gdybym miala jeszcze zaplacić czesne za studia, być może musialabym z nich zrezygnować (bo nie zapapalabym się na stypendium - moi rodzice zarabiają za dużo)... Myślę, ze w tej calej sytuacji zapomina się wlaśnie o ludziach średniozamożnych... to oni najwięcej stracą... za biedni na zaplate za czesne, ksiązki, itp, ale za bogaci na stypendium... "wazne teraz, gdyz to tylko jeden z licznych argumentów - nie dziala sprawnie obecny sytem stypendialny. naprawde potrzebujacy czesto pozostaja bez zadnej pomocy" zgadza się, ale czy naprawde wierzysz, ze nowy system stypendialny to zmieni?? jesteś pewnien, ze nie będzie przekrętów i w końcu nie okaże się, ze ta kolejna reforma znowu jest porażką (jak to bylo z nową maturą)?? mi sie wydaje, ze jest to bardzo prawdopodobne... Nie jesteśmy na tyle zamożnym krajem, zeby kopiować wszystkie pomysly z zachodu... moze w przyszlości tak, ale wydaje mi sie, ze jeszcze jest na to wszystko stanowczo za wcześnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 00:25 up up Odpowiedz Link Zgłoś
belice Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 11.08.05, 01:38 Oczywiscie podpisuje sie!!! |W przyszlym roku ide na studia, wiec wolalabym za nie nie placic... Odpowiedz Link Zgłoś
indianalana Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 11.08.05, 12:07 POPIERAM I JESTEM NA NIE PLATNYM STUDIOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.05, 12:59 Ja także jestem PRZECIWKO platnym studiom, z oczywistej przyczyny, owszem moglabym sie zgodzić na studia platne ale gdyby był u nas sprawiedliwy system stypendialny. Wiem o czym mowie. Moja siostra dostaje stypendium ministra za bardzo dobre wyniki na studiach- kwota śmieszna ok 300 zł. Jest na utrzymaniu swojej mamy która jest pielegniarka... i ma farta ze jest na uczelni w swoim miescie zamieszkania bo gdzie indziej nie utrzymalaby sie (jak ma zarabiac na studiach dziennych?) aha po stypendium od UE nie moze sie zglosic bo ma juz od mninistra te kokosy...fajnie nie? dwoch na raz nie moze. A teraz moj przpadek. W tam roku dostalam sie na dzienne takze w moim miescie. Mam to szczescie że wychowuje mnie dwoje rodzicow i moge sie zaliczyc do grupy srednozamoznej. Moi starsi dostaja emerytury i renty,nie pracuja i kupa kasy idzie na leczenie ( inny watek ze teraz sa i plany odbierania rent co niektorym grupom zawodowym) i za te ich emerytury bede mogla isc na studia ale pod warunkiem ze sa bezplatne. Jeśli zrobia platne to co ja zrobie? Watpie zeby moi staruszkowie mieli az tyle kasy a na stypendia nie licze bo przeciez zawsze sa ludzie w gorszej sytuacji... no i ci ustawieni. A i jescze jedno co maja powiedzieć ludzie gdzie w rodzinach jest po kilkoro dzieci studentów. U mojej kolezanki np 3, na bezplatnych i rodzina i tak ma problemy. Jak dowala platne to beda zdani na laske i nielaske urzednikow ktorzy im cos tam rzuca albo i nie i za co sie utrzymaja? Rodziny nie beda im w stanie pomoc. Dlatego podpisje sie obiema rakami pod tym protestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:32 Gadanie nic nie pomoze prędzej czy pozniej i tak przejdziemy na taki system jak jest w USA czy UK czy w innych krajach. Wracająć do stpędiów wcale sie nie dziwie ze są niskie skoro sa one z kasy podatników. Pozatym znam osoby które z wszystkimi stypediami wyciagają 1500zl na miesiac niby maja mieszkac w akademiku bo dodatek ale i ak zrobily tak ze nie mieszkaja w akademiku. Pozatym nie gadajcie głupot ze nastudai panstowe ida sami najzdolniejszi. Mam znajomych naa renomowanych Polskich uczelniach i wiem jak to wygląda. W wiekszości przypadków idziesz do profesora na kurs przed egzaminem i masz full punktów. 50% uczelni nie drukowało wogole zadnych ilosci punktów na listach przyjetych. Pozatym na wielu uczelniac kazano pisac ołówkiem na innych imie i nazwisko było spinaczem przypinane dokarty odpowiedzi, na jeszcze innych podpisywalismy sie na karteczkach a na innych na kopertach. System raczej sie zmieni i beda platne studia z prostej przyczyny kiedyś do Liecum szło tylko 10-30% uczniów szkół podstawowych do techników 30% a do zawodówek cała reszta od 50- 40%. Nikt nie narzekał teraz do zawodówekidzie garstka do liceów 70% gimanzjalistów a do technikum reszta. o prostu spadł poziom w liceum spadł poziom nauczania i powoli trzebazaczac zmieniac system by powrócić do dobrego systemu a nie takiego jak ma holandia gdzie brakuje hydraulików, stolarzy, malarzy, blacharzy, rzemieślników etc, dlaczego a no dlatego ze 80% społeczenstwa konczy studia i szkoły licealne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:40 NIE PŁATNYM STUDIOM, podpisałam sie pod petycją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finn Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 16:59 do C4 nie osmieszaj się z tym systemem"amerykańskim"mieszkamy w Polsce i duuzo nam brakuje do ich systemu,ale przede wszystkim zeby płacić za studia tzreba miec z czego,a nie ma co porównywac nawet zarobków Polaków do Amerykanów! STUDIA POWINNY BYĆ NIEPŁATNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 12.08.05, 19:33 Zgadzam się. A że nie ma hydraulików it.d. to nic złego - przynajmniej społeczeństwo polskie jest wykształcone. Mój znajomy będąc we Włoszech spotykał się z opiniami Włochów, że Polacy są nieźle wykształceni w przeciwieństwie np. do Amerykanów, którzy nawet nie potrafią się z Włochami dogadać jęsli Ci drudzy nie znają angielskiego, (bo to dla Amerykańców jedyny znany język). Nie podoba mi się zawiść z jaką duza większość osób wybierających się na studia płatne (wieczorowe, zaoczne czy też prywatne) wypowiada się, że wszyscy powinni płacić. Ja nie chce płacić za studia mojego dziecka (tak jak moi rodzice będą płacić za moje prywatne). Każdy powinien mieć prawo do nauki - bez podziału na biednych i bogatych. A jeśli chodzi o wybory to PO też jest przeciwne temu debilizmowi!!!!!!!!!!!!!!! TUSK TUSK TUSK TUSK TUSK!!!! Cimoszewicz to przekręt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:00 Aby studia byłby płatne najpierw powiniem się zmienic poziom zycia a do tego daleka drgoa...Płatnym studiom mówię NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:34 Z niczym sie nieosmieszma. Jednak znająć masz rząd to tak czy tak zrobi tak jak mysli, a potem wytłumaczą się że był ogórny przykaz z UE zawsze tak jest. Z reforma szkolnictwa tez tak było. My sobie możemy gadac , a oni i tak zrobia swoje. Ja nie mówie zreszta ze już wprowadza taki system jak jest w USA lub UK. A tak pozatym to pozostaje nam tylko obserwowac co wymyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weźcie to pod uwag Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:12 Dlatego mi.n zamierzam głosowac na W.Cimoszewicza!!! SLD przeciw płatnym studiom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:40 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:49 i ja tez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik 2 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 02:53 i ja też !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 12.08.05, 19:53 O jejku - nie zniese tego - co Wy widzicie w tym Cimoszewiczu? Bo ja widzę tylko to,że kombinuje ile się da (np. zapierając się jakoby należał do jakiejś partii) byleby zyskac na popularności. TUSK!! TUSK!! TUSK!! TUSK TUSK TUSK!!!!!!!!!!!!!!!! on też jest przeciwny, jest w porządku, pisze książki (pierwszy w Polsce słownik polsko- kaszubski o ile się nie mylę), jest za podatkiem liniowym it.d. - już nie będę się rozpisywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 09:27 jasne że NIE płatnym studiom,głosuję na Cimoszewica!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszorek Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:31 NIE PŁATNYM STUDIOM! Odpowiedz Link Zgłoś
buuuka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! 12.08.05, 12:47 Sama idę na płatne ale jestem przeciwna płaceniu za studia. Przeciez to bez sensu. Bogaci wykształceni oraz biedni niewykształceni? Debilizm. A na stypendia i kredyty nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:57 POPIERAM! NIE płatnym studiom! Skończyłoby się faktycznie fatalnie,bogaci opłaciliby studia a biedni zostaliby bez wykształcenia..to naprawdę smutne,a pomysł najdelikatniej mówiąc glupi.Platnym studiom mowię NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sharp.zdw płatne studia... paranoja :| 12.08.05, 17:07 NO WŁAŚNIE... CO ZA BZDURA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 01:43 może jednak zndą się jeszcze jacyś chętni do podpisania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.netcorp.pl 13.08.05, 13:28 Ludzie a moze byscie pod tymi wszystkimi waszymi postami pisali miesieczne dochody na cala rodizne i na glowe? co? to wtedy sie zobaczy kto tak bardzo chce tych platnych studiow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uppp Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 15:50 uppp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedna studentka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:06 Płatnym studiom NIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:19 Nie płatnym dziennym studiom w państwowych uczelniach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 12:41 Powiem wam tyle ze ta petycja internetowa da bardzo mało jesli chcecie coś zdziałać to niech ktoś zrobi szablon taki jak był z podpisami pod partia, kto skladał podpis to wie i potem taki szablon niech wystawi na neta kazdy sciagnie zbierze po 100 podpisó i wysle na adres kogos kto to ładnie zapakuje i wysle tam gdzie trzeba ( adres na men.gov) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 12:41 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.05, 13:20 Nie pŁatnym studiom. I głosuje na Cimoszewicza bo Tusk był w partii która nam zafundowała ta cała reforme edukacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 16:54 Je.. liberałów z tuskiem na czele te bydlaki wprowadzą płatne studia chyba że kaczyniak nas uratuje ale cimoszenko forever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 10:33 "Kaczucha "nas nie uratuje nie łudźcie się on też za płatnymi dlatego będę głosować na Cimoszewicza-on jest przeciw płatnym studiom!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.chello.pl 15.08.05, 17:19 > Nie pŁatnym studiom. I głosuje na Cimoszewicza bo Tusk był w partii która nam > zafundowała ta cała reforme edukacji!!! Idac dalej tym tokiem rozumowania to Cimoszewicz byl w partii, ktora zafundowala nam 50 lat komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryniu Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:45 Studia powinny byc platne, przecietniacy osoby olewajace jak i ambitni debile powinni placic za studia. Państwo marnuje ogromne pieniadze stwarzajac mozliwosci zabawy przez piec lat na koszt podatnikow. Oczywiscie istnieja osoby zdolne,ktore w zaleznosci od kierunko stanowia od 10 do 30 proc.czasem nawet jest ich wiecej,studęci tacy niepowini placic za nauke,pozostali jak najbardziej. Zawsze mozna przecież isc do pracy na pól etatu i dorobic sobie a nieczekac tylko na panstwo. Tylko tu jest problem-komu by sie chcialo. Dzien dziecka sie skonczyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.com.pl 15.08.05, 17:50 platne studia to debilizm!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortez Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:58 znacjonalizowac Wyższe Szkoły Przechowywania Debili a kasę przeznaczyć na wspólfinansowanie studentów dziennych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anneczka Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.toya.net.pl 16.08.05, 01:06 Jak mogą... sami się wykształcili za darmo a studentów chcą udupić... nie moga sobie poradzić z brakiem funduszy to wymyslają aby wyciagnąć jak najwiecej kasy od społeczeństwa :/ Nie po to uczyłam sie tyle, nie chodząc na żadne korepetycje, a mi tu wyskakuja pomysłem za płacenie na dzienne studia;/ owszem stac mnie by zapłacic 300zl miesięcznie, ale planuje od drugiego roku rozpocząc kolejny fakultet i prawdopodobnie trybem zaocznym... a juz z płatnościa w wysokości 600zl + jak wiadomo ogromne koszty na książki itp... to ja sobie tego nie wyobrażam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel L Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 13:25 Podpisuję się dwoma rękoma.Powszechne bezrobocie, głodowe stawki tych co pracują, ogólny marazm. Zamykanie ostatniej drogi do wyższej edukacji przez nasze "elity" to po prostu zamach na demokrację. Kogo będzie stać na studia kiedy będą płatne? Tylko tych, którzy teraz mają pieniądze i władzę a resztę obywateli w d.... . System stypendialny już teraz kuleje, jest kuriozalny jeśli takowe świadczenie wynosi 70zł. Później będzie tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: NIE PŁATNYM STUDIOM! Podpisz się pod petycją! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:58 Cimoszewicz was nie uratuje przed płatnymi studiami on tylko duzo gadał jak wszyscy Politycy, a pozniej co robia co chca. Jesli gosc bedzie mial do wyboru obnizenie pensji polityków a płatne studia to wybierze drugie. Czy wy tego nie widzicie. Przez conajmnije 10lat każdy w kampani obiecuje złote góry a co jest potem konczy sie na tym ze wywiazuje sie moze w 10% z swoich postanowień. Cały rzad jest do dupy dlatego nie ide do głosowania bo nie widze zadnego normalnego nadajacego sie kandydata, wszyscy dużo mowia a potem robia na odwrót dziwie sie ze wogole głosujecie na tak skorumpowanych ludzi jak Cimoszewicz czy inni. Nie wierzcie w ich kampanie. Aby w polsce zmieniło sie na lepsze trzeba zmienic system władzy ( dwie partie a nie 15 ) Lewica i prawica i nic wiecej. I wogole wywalic 80% polityków. To tyle nIe głosujcie na Cimoszewicza on gadał głupoty jak każdy by dobrze sie zareklamować i uzyskac poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś