Dodaj do ulubionych

studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII................

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 17:39
zaczynam w tym roku informatykę i ekonometrię. jestem ciekawa, dlaczego WY
wybraliście ten kierunek:) i co zamierzacie robić po skończeniu studiów. mnie
interesuje szczególnie specjalność statystyka ubezpieczeniowa, ale zobaczymy,
jak to wszystko będzie wyglądało potem....

pozdr.
napiszcie, z jakich uczelni jesteście... a może ktoś tutaj studiuje dłużej?
Obserwuj wątek
    • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 27.08.05, 19:42
      hehe ja jestem na IiE na UŁ wybralem to bo pewien absolwent tegoz kierunku
      nawciskal mi kitow o wspanialych perespektywach i jak to fajnie sie tam
      studiuje :D
      • Gość: ami Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:38
        oby twoj kolega sie nie mylil. ja kierunek wybralam droga eliminacji- nie
        interesowala mnie zadna biologia, historia czy geografia, filologie wydawaly
        sie troche puste (bo dobra znajomosc jezyka liczy sie, ale poza tym dobrze znac
        sie na czyms jeszcze). Z matematyka nie mialam nigdy problemow, ale studiowanie
        samej matematyki odradzaja prawie wszyscy. Co do informatyki- to doszlam do
        wniosku, ze skoro mnie to nie pasjonuje, to widocznie nie nadaje sie
        na "informatyczke"...

za to w informatyce i ekonometrii podoba mi sie duzo rzeczy. lubie mikro- i
        makroekonomie, statystyke, w historii i geografii zawsze podobaly mi sie
        zagadnienia ekonomiczne, licze tez troche na elementy matematyki (bo jak tu zyc
        bez M.). poza tym licze na to, ze moje studia znajda jakies praktyczne
        zastosowanie w przyszlosci. jakies analizy itp.

o samej ekonometrii niewiele moge powiedziec, ale pewnie sie jeszcze
        doczekam....

szkoda, ze nie jest to tak "prestiżowy" kierunek i czesc osob idzie tam na
        przyklad dlatego, ze nie dostaly sie na informatyke... ja skladalam dokumenty
        tylko na IiE i mam nadzieje, ze nie jestem jedyna:)

pozdr.
        • biedroneczka00 Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... 28.08.05, 21:24
          A ja tam slyszałam że to najbardziej snobistyczny kierunek na wydziale eko-soc.

• Gość: dd Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: 213.25.217.* 28.08.05, 01:29
      W wiekszosci sa to ludzie ktorzy sie nie dostali na UJ czy na AGH na
      Informatyke, Telekomunikacje (moi znajomi) ;-)
      • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 28.08.05, 08:35
        albo ludzie z lodzi ktorzy dostali sie na PŁ na telekomunikacje ale leja na nia
        bo nie umieja fizyki :D a jednoczesnie nie moga studiowac poza swoim miastem z
        tak prozaicznego powodu jakim jest brak kasy ...
        • Gość: Lol_niezly Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 28.08.05, 12:43
          Przeciez IiE ma niewiele wspolnego z infa !
          To taka "ekonomia z bajerami" ;]
          • forumix Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... 28.08.05, 12:58
            Moj znajomy z IiE twierdzi, ze nigdy nie powie o sobie informatyk, predzej
            ekonomista :)
            • Gość: stu Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:43
              ja studiuje ekonomie i o osobie z Informatyki i ekonometrii nie powiedzialabym
              ekonomista......

ale za to ekonometryk moze byc:)

chyba nikt juz nie wierzy w to, ze IiE ma w sobie duzo z Informatyki...
              • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 28.08.05, 14:50
                a kto tak wogole powiedzial ?:P
                • Gość: Lol_niezly Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 28.08.05, 15:34
                  Tak - Ekonometryk :))
                  Racja - tak powinien sie nazywac czlowiek ,ktory konczy IiE :]
                  • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 28.08.05, 16:52
                    to nawet lepiej brzmi niz informatyk :DD ciekawe jak sie nazywa koles co
                    skonczyl AiR albo EiT?? automatyk i robotyk ?? telekomunikant ??:DD
                    • Gość: autor Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:33
                      ze stony sgh:

"Ekonometryk to ktoś, kto ma podejście ilościowe do wszystkich zagadnień, które
                      próbuje rozwiązywać. Takie podejście do spraw zawsze zapewnia rozwiązanie
                      problemu, a przynajmniej zbliżenie się do optymalnego rozwiązania. Dowodem na
                      to może być fakt, iż w każdej akademii ekonomicznej któryś z prorektorów czy
                      sam rektor jest ekonometrykiem".
                      • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 28.08.05, 17:54
                        nooo to dobrze wybralem :D
                        • Gość: Karolciaaa Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.08.05, 20:42
                          Maciek nie przejmuj się, jakoś to bedzie, damy radę :)
                          • Gość: gds Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:07
                            IiE to największe g.ówno jakie może być. Zerowe perspektywy na pracę. Szajsss
                            jeden!!!! Stanowczo Odradzam!!!!!!!!!!!1
                            • Gość: . Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:32
                              Po czym wnosisz?? Sam studiujesz na IiE, że możesz ocenić, czy może znasz ludzi
                              z tego kierunku i nie uśmiecha ci się uczyć tyle co oni?
                              Zapewne drogi gds uważasz że lepsze perspektywy na pracę znalazłbyś np. po
                              socjologii czy europeistyce?

• Gość: ff Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: 213.25.217.* 28.08.05, 22:06
                      Do gienio : Absolwent Automatyki i Robotyki - Automatyk, Telekomunikacji -
                      Teleinformatyk albo Elektronik
    • Gość: gość Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:54
      Myślicie, czy istnieje możliwość przeniesienia się w 1 semestrze na wydział
      Finanse i Bankowość na ae katowice? Jakie trzeba spełnić kryteria?
      • Gość: gienio Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.astral.lodz.pl 29.08.05, 16:13
        przenosic sie mozna dpoiero po 1 roku i tak jest chyba wszedzie :D pytanie
        tylko po co sie przenosic z ekonometrii na bankowosc ?
        • Gość: gość Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:29
          Jak ktoś się nie dostał na FiB to co zrobić? Trzeba kombinować!
          • Gość: ddd Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: 213.25.217.* 29.08.05, 20:35
            Przenoszenie jest mozliwe tylko po calym roku,
            jest to "w interesie studenta", gdyz mialby po prostu w plecy pierwszy rok
            (roznicze programowe), a tak na II roku moze to nadrobic
    • Gość: ami Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:34
      ja jestem z UG:) i nie wiem, jaka opinie ma tutejsza IiE.... moze ktos pomoze;)
    • Gość: Alex Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 01:48
      Jestem na 4 roku IiE na AE we Wrocławiu i jestem b. zadowolony. Wybrałem ten
      kierunek bo to najbardziej zmatematyzowany obszar ekonomii, czyli z tych samych
      powodów co Ty:) O pracę raczej się nie martwię, bo ekonometrycy i statystycy są
      na rynku pracy cenieni. Ten kierunek uczy logicznego myślenia, analitycznego
      podejścia do zagadnień ekonomicznych a możliwości specjalizacji jest wiele, w
      tym,jak piszesz rachunek,aktuarialny (statystyka i matematyka ubezpieczeniowa).
      Wg mnie to jeden z najbardziej przyszłościowych kierunków. Pomyśl ile na rynku
      jest absolwentów zarządzania, marketingu, PR i innych takich pierdół, ale
      obliczyć coś, zaprognozować nie ma komu:). IiE to nie ekonomia z bajerami, ale
      ilościowe podejście do ekonomii. Dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi to
      podam przykladowe przedmioty: analiza matematyczna, algebra liniowa, rachunek
      prawdopodobieństwa, statystyka opisowa, statystyka matematyczna, ekonometria,
      logika dla inforamtyków, teoria gier w ekonomii, badania operacyjne, metody
      optymalizacji statystycznej, statystyczna analiza danych itp., itd.
    • g0mpk4 Re: studenci INFORMATYKI I EKONOMETRII........... 30.08.05, 10:15
      Hyh moze to i dobrze, ze nie bedzie tyle informatyki choc liczylem na jakies
      przedmioty zwiazane z sieciami komputerowymi ;) Dostalem sie na UŁ ale na AE w
      Kraku nie bo zabraklo mi 3 pkt i czekam na wyniki odwolan, ma ktos moze jakies
      info kiedy beda tam wyniki ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka