Dodaj do ulubionych

POLITOLOGIA

IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 19:16
czy ktoś studiuje ten kierunek? czy naprawde warto? i jak zdać przy ok.10
osobach na jedno miejsce? byłabym wdzięczna za rady i może jakieś przykłaowe
testy - najlepiej na UAM
Obserwuj wątek
    • Gość: Alicja Re: POLITOLOGIA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 20:43
      Moim zdaniem to obecnie najgorszy kierunek, jaki mozna wybrac. Za pare lat,
      niekoniecznie wiele, bedzie analogiczna sytuacja jak z zarzadzaniem i
      marketingiem. Nie radze tracic czasu, ale to twoje zycie. Testy ale na UW sa na
      str. www.uw.edu.pl, dosyc trudne, wiec jesli bedziesz sie na nich wzorowala to
      powinno ci wystarczyc. Ilosc kandydatow to nie jest ostateczny miernik szans na
      dostanie sie, Kiedy ja zdawalam na studia to przerazaalo mnie jak wiele osob
      sie zapisalo ale jak tylko sie odezwali to juz bylam spokojna, poza tym
      wiekszosc nie wiedziala z czego dokladnie zdaje!! Zastanow sie co wybierzesz,
      bo to co jest modne nie musi byc w przyszlosci korzystne.. wrecz przeciwnie-
      przeciez mamy "wyscig szczurow" pozdrawiam:)
      • anoonim Re: POLITOLOGIA 24.09.02, 17:54
        Pozwolę się nie zgodzić z moją przedmówczynią,a już na pewno z tym,że
        politologia jest obecnie najgorszym kierunkiem jaki można wybrać.Potrafię
        wymienić przynajmniej kilka po których perspektywy pracy są beznadziejne
        (pedagogika,kulturoznastwo).A ostatnio wobec nasycenia rynku pracy i wyżu
        demograficznego trudno o pracę nawet po prawie,marketingu czy ekonomii.Ale
        moim zdaniem nie jest najważniejsze do końca co się skończy.Oprócz
        wykształcenia ważna jest siła przebicia,przebojowość,tupet że o tzw.plecach
        nie wspomnę.Niemniej chciałbym się skupić na ścieżce zawodowej,na którą mamy
        większy wpływ niż na cechy charakteru czy znajomości.
        Otóż studia politologiczne mają tą sporą przewagę nad innymi kierunkami,że są
        syntezą 4 kierunków - prawa,socjologii,psychologii społecznej i historii,a ich
        zaletą jest szerokie wykształcenie humanistyczne.To bardzo ważne,bo
        prawdopodobnie obecne pokolenie będzie się przekwalifikowało kilka razy w
        ciągu życia. W takich warunkach dobry absolwent nauk politycznych jest
        elastyczyny,lepiej przygotowany do wymogów zmieniejącego się rynu pracy niż
        absolwent ściśle określonej dyscypliny wiedzy.Wiele osób twierdzi,że
        absolwenci politologii wiedzą o wszystkim po trochu,ale o niczym solidnie
        np.znają się na socjologii,ale mniej niż absolwenci socjologii,na psychologii
        społecznej ale mniej niż psycholodzy społeczni i td.I w zasadzie tak jest,ale
        w czasach,w których żyjemy na tym właśnie polega przewaga tego multizawodu.
        Tym bardziej,że studia politologiczne nie należą do szczególnie obciążających
        i pozostawiają możliwość równoczesnego prowadzenia drugiego kierunku np.od 2
        czy 3 roku,co ja gorąco polecam,bo sam doświadczyłem zalet takiego trybu
        studiowania.Po 1 roku nauk politycznych rozpocząłem studiowanie zaoczne
        prawa.Wierzcie mi,że w takiej sytuacji nawet bez aplikacji jesteście
        rozchwytywanymi pracownikami.Oczywiście konieczna jest dobra znajmość
        angielskiego,a najlepiej 2 języków obcych.
        Politolog może pracować w administracji państwowej,samorządzie
        terytorialnym,instytucjach politycznycjh i społecznych, oświacie, w środkach
        masowego przekazu,w bankach.
        Wiele zależy od specjalności,które istnieją na danym kierunku
        politologii.Bardzo ciekawe specjalności oferuje np.Uniwersytet
        Śląski,m.in.europiestykę (możliwość znalezienia pracy w krajach Unii
        Europejskiej czy w polskich agenadch Unii po wejściu naszego kraju do
        Wspólnoty).Dużym wreszcie plusem jest zamieszkiwanie w stolicy - w końcu
        centrum politycznym naszego kraju.Ale i poza Warszawą perspektywy pracy dla
        dobrego absolwenta nauk politycznych,znającego języki i mogącego się
        pochwalić dyplomem ukończenia drugiego kierunku (najlepiej właśnie jednego z 4
        stanowiących o politologii tj.prawa,socjologii,historii czy psychologii
        społecznej) nie są takie złe.
        Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru kierunku studiów.
    • Gość: h Re: POLITOLOGIA IP: *.acn.waw.pl 23.09.02, 03:44
      po politologi chetnie przyjma cie na stanowisko dziennikarza, mozesz rowniez
      zrobic maly kurs PR i pracowac w duzej agencji reklamowej...
    • male2mail Re: POLITOLOGIA 24.09.02, 07:48
      ja wlasnie wybieram sie na poitologie. zaocznie. kuz pracuje w dziennikarce.
      pozdrawiam
    • male2mail Re: POLITOLOGIA 24.09.02, 07:49
      politologie i juz. tak lepiej
    • Gość: Agaga Re: POLITOLOGIA IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 19:51
      dzięki dla anoonima za wyyyyczerpującą wypowiedź ;))) - myślę, że macie rację,
      że nasz rynek za kilka lat będzie przesycony politologami. Z drugiej strony to
      dość elastyczne zawód i chyba ciekawy, ja myslę o dziennikarswie po
      politologi, ale...no właśnie czy studia wystarczą? jest jeszcze coś tzw.
      plecy, a ja rodzinki w tym fachu nie mam ;)))
      • Gość: sonofagun Re: POLITOLOGIA IP: *.acn.waw.pl 24.09.02, 23:55
        wystarcza wystarcza, to bzdura z tymi plecami, jezeli jestes dobra i rzetelna
        to dostaniesz prace...moja przyjaciolka jest wzieta prawniczka "bez plecow" a
        ja jestem dobrym (tak mi sie wydaje) lekarzem rowniez "bez plecow".
    • Gość: Frank Re: POLITOLOGIA IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 26.09.02, 00:24
      Ja od października będe studiował politologie i nie uważam, że podjełem złą
      decyzję. Polityką interesowałem sie od dzieciństwa i o znalezienie pracy raczej
      się nie martwie. Podobnie jak z kierunkami takimi jak prawo, zarz. i mark.,
      ekonomia tak i na politologie wiele osób zdaje kierująć sie modą a nie
      zainteresowaniami. Powinno się studiować TO CO SIĘ LUBI lub to wczym jest się
      dobrym. Jeśli tak się podejdzie do życia to z pracą nie będzie problemu, choćby
      co drugi Polak był prawnikiem czy politologiem :) A pozostałe osoby wyeliminuje
      po prostu rynek pracy.
    • Gość: Camo Re: POLITOLOGIA IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.09.02, 22:23
      Czy warto,warto studiowac to co lubisz,ja studiowalem 2 kierunki na slie -
      scisle-a tak naprawde zawsze bylem humanista,wiec teraz studiuje politologie i
      nie zaluje,trzeba studiowac to co sie lubi nie sil sie na to co modne,jesli cos
      cie interesuje i cos lubisz to bedziesz w tym dobra i zawsze znajdziesz
      prace.Wszystko zalezy tez od specjalnosci jaka wybierzez moze to byc
      administracja,marketing,dziennikarstwo(tu najlepsza w wlkp. jest wsnhid w
      poznaniu)zarzadzanie zespolami ludzkimi itp.Wybierz studia magisterski bo teraz
      wycofali specjalnosci na licencjacie ,a na co Ci papier licencjata bez
      specjalnosci(oczywiscie dalej mozesz kontynuowac nauke na SUM ale poco pisac
      prace licencjacka i pozniej magisterke)Musisz wiedziec co Cie interesuje i co
      lubisz,a pozniej to rob,to polowa sukcesu,ja troche szukalem i sie
      oplacilo ,wiem,ze nie nalezy robic nic na sile,pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka