IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 00:09
Jestem teraz w III klasie LO i zastanawiam sie co moglabym studiowac by moja
praca byla pozniej zwiazana z podrozami, uwazam ze cudownie jest moc polaczyc
przyjemne z porzytecznym. zastanawiam sie nad turystyka-ale w mojej okolicy
sa tylko niepanstwowe a mnie zalezaloby na panstwowej uczelni, moze geografia
a potem kurs pilota wycieczek itp. bardzo, bardzo prosze o jakies rady. marze
o podrozach, a nie stac mnie na dalekie wyprawy(chyba ,ze kiedys wygram w
toto)wiec jaki zawod polecacie?? !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: podroze:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 00:40
      1. dlaczego najpierw gegra, a potem kurs pilota wycieczek? Po co w takim razie
      gegra?
      2. piloci mają zazwyczaj urwanie głowy i zajęcie 24/dobę, a nie zwiedzanie
      3. sam proces podróżowania Cię interesuje? Zostań stewardesą (mają
      kilkugodzinne, czasem całodniowe, przerwy między rejsami. Albo kierowcą tira
      4. do dalekich wypraw nie jest potrzebne toto, chyba, że do zorganizowanych
      wycieczek z biur podróży do hoteli *****, z przewodnikami. Pasjonaci jeżdżą na
      własną rękę i płacą 3/4 mniej
      • Gość: Monia Re: podroze:) IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:18
        Geografia dlatego ze to moja pasja, tak samo jak podrozowanie i samej geografii
        moge sie uczyc dla przyjemnosci.
        Zeby moc sobie jezdzic na wlasna reke potrzeba po pierwsze dobrze zarabiac po
        drugie miec prace w ktorej mozna brac czeste urlopy, po trzecie ja bym chciala
        robic to bardzo czesto wiec sadze ze taka praca nie istnieje :(
        • Gość: z. Re: podroze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:30
          Moze rezydent?mniej uciążliwe bo siedzisz w jednym miejscu za granicą
          zwykle,pilot wycieczek to dość wyczerpujący zawód,nieprawda,że nic nie
          zwiedzą ,znam osobiście kilku i byli w bardzo wielu miejscach,hmm może
          archeolog ,geolog,paleontolog albo oceanograf prace badawcze generalnie.Moja
          kuzynka jest glacjologiem i wielokrotnie wyjeżdżała np.na Spitzbergen.Albo coś
          z dyplomacją? też bardzo lubię geografię i zawsze marzyły mi się dalekie
          podróże..
          • 111beata11 Re: podroze:) 24.01.06, 14:50
            na kanale travel leci taki fajny program obieżyswiat, oni to dopiero maja fajna
            prace Ci reporteży-pozazdroscic :)
        • Gość: Richelieu* Re: podroze:) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:56
          ale czego konkretnie możesz się uczyć dla przyjemności? Geografia to zbiór
          dziedzin strasznie różniących się między sobą
          • Gość: Monia Re: podroze:) IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:07
            wiem, ale zawsze mnie ciekawily wszystkie dziedziny geografii, szczegolnie
            fizyczna, klimatologia, kartografia, geomorfologia itp. Uwazam ze nie powinno
            sie studiowac czegos na sile, tylko po to by dostac sie na panstwowe, wedlug
            mnie to strata czasu i zniechecanie sie do przyszlego zawodu. Nie mozna sie
            uszczesliwiac na sile i wierze w to ze jezeli sie bardzo lubi dana dziedzine
            nauki to pozniej znajdzie sie zawod dla siebie :)
            • Gość: z. Re: podroze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:15
              hmmm , w praktyce różnie z tym bywa.Cos o tym wiem,moja klezanka studiowała
              wymarzoną turystykę i podaje numerki w recepcji próbując nie odpowiadać na
              zaczepki podchmielonych klientów.
    • Gość: kinga Re: podroze:) IP: *.chello.pl 24.01.06, 16:57
      ah podróże :) sama chętnie bym została podróżnikiem bo to też jest moja pasja
      tylko to nie jest takie proste- no chyba że ma się dużo kasy ale jeśli to ma
      byc zawód to żeby z tego wyżyć trzebaby nawiązać współpracę z wydawnictwami do
      których przesyłałoby się materiały, artykuły, filmy
      dobrze jest mieć również zacięcie fotograficzne- a na początek powysyłać
      zdjęcia, pochodzić do wydawnictw i liczyć na szczęście
      Jest też inny sposób- jeździć po świecie , zaczepiać się na dłuższy czas w
      jakimś miejscu, złapać jakąś prace -w końcu trzeba za cos żyć i mieć na dalszą
      podróż ale nie wiem czy to się opłaca na dłuższą metę bo trzeba z czegoś
      odłożyć na emeryturę :))
      Zostać pilotem wycieczek -mnie to akurat by nie odpowiadało -wolę jak ktoś mi o
      jakiś miejscach opowiada a poza tym mieć na głowie np. 40 osób albo ciągle
      jeździć w te same miejsca i gadać to samo -niekoniecznie :)

a co do studiów -też uważam,że studiować powinno sie to co sie kocha a nie
      zmuszać się do czegoś tylko dlatego że to jest na czasie
      -mój kierunek <biologia> to raczej hobby, pasja aczkolwiek jakis pomysł na
      prace mam i bynajmniej nie jest to szkolnictwo :))

pozdrawiam

• Gość: myszka Re: podroze:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:30
      wejdź na stronę:www.geo.uj.edu.pl
      sama studiuję geografię-spec turystyka.jestem na zaocznych, ale rok temu
      uruchomili również ten kierumek dziennie,jeśli faktycznie lubisz te przedmioty ,
      ktore wymienilaś to polecam.przejrzyj sobie tą stronę ktorą Ci
      podałam.znajdziesz tam wszystkie inf,a jak masz jakieś pytania to pisz!!!:)
      • Gość: luc4s Re: podroze:) IP: *.stowplaneta.org / 82.160.77.* 31.01.06, 22:55
        tez mam takie zaciecie i wybieram się na UJ do Kraka, z tym, że własnie moją drugą wielką pasją jest fotografia, w której nie chwaląc się jestem dobry. Jak to w tym roku jest z UJ? Co trzeba zdawać?
    • n_nicky Re: podroze:) 31.01.06, 23:23
      Odkąd sięgam pamięcią kocham podróże, poznawanie nowych krajów, miejsc
      itp...zawsze byłam najlepsza w klasie z geografii(i nie tylko w klasie, byłam
      też druga w Polsce z zagadnień turystyczno-krajoznawczo-gospodarczych), ale
      traktuję to jako hobby. Ja studiuję dziennikarstwo, a jak je skończę pójdę
      jeszcze na ekonomię dla dziennikarzy na SGH(chcę się zajmować gospodarką).
      Jeśli chcesz studiować kierunek związany z podróżami, to jednak mimo wszystko
      polecam ci geografię, turystykę i rekreację-nie wiem skąd jesteś, ale warto
      wybrać się na UAM do Poznania. A może dziennikarstwo? ;) (jakby nie patrzeć
      także umożliwia częste podróże...)
      pozdrawiam ;)
    • pstosia Re: podroze:) 31.01.06, 23:35
      mnie sie wydaje, ze bez znaczenia jest to co studiujesz - jak lubisz podroze,
      wiesz jak zdobyc kase to i bez geografii sobie poradzisz:)) ja jestem na geo na
      ug i w ciagu roku jestesmy w gorach 3-4 razy (kawalek mamy), a kase mamy z
      dofinansowan na wyjazdy dla kol naukowych:)) znajomi byli w chinach na 2,5
      miesiaca i tez wikszosc kasy mieli z uczelni - trzba sie dobrze rozejzec:))
      pozdrawiam
      i zycze powodzenia w spelnianiu marzen:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka