Dodaj do ulubionych

Paraliż na kolejach

15.01.25, 10:28
Mroźna zima mocno daje się we znaki. Trudne warunki pogodowe sparaliżowały w środę polskie koleje. W wielu miastach tworzą się gigantyczne opóźnienia. W nocy z powodu gołoledzi opóźnione były 573 pociągi. Ta zima zła. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://podroze.onet.pl/aktualnosci/zima-zaatakowala-po-raz-kolejny-paraliz-na-kolejach-potezne-opoznienia/6j21jwq&ved=2ahUKEwiF1p6ZtPeKAxUWAxAIHR54HrMQ0PADKAB6BAgWEAE&usg=AOvVaw1dbgx9U6keJd134pkCzNbg
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 11:01
      wiadomo Tusk.
      • no-popis Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 13:25
        m.c.hrabia napisał:

> wiadomo Tusk.
        Ale gdyby to było za PiS to Kaczyński zostałby Zhejtowany za nieudolność, w tym przez Ciebie. W zasadzie to współczuję biednym ludziom, którzy widzą świat tak jednostronnie i obojętne czy w te stronę czy w tamtą stronę.
        • manhu Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:44
          no-popis napisała:
          > Ale gdyby to było za PiS to Kaczyński
          Ostatnio tak było za Tuska i Bieńkowskiej :)

Bieńkowska wtedy zauważyła anomalię pogodową, że w zimie jest zimno i bywa też trochę śniegu i lodu (wcale nie dużo jak za PRL). Dlaczego tak nie było w 8 lat rządów PIS to dobre pytanie, bo nie było cenzury rodem z PRL, może po prostu żaden pisowiec się nie dziwił zimą w zimie.
        • negativum Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:49
          no-popis napisała:

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > wiadomo Tusk.
          > Ale gdyby to było za PiS to Kaczyński zostałby Zhejtowany za nieudolność, w tym
          > przez Ciebie. W zasadzie to współczuję biednym ludziom, którzy widzą świat tak
          > jednostronnie i obojętne czy w te stronę czy w tamtą stronę.

Ludzie nie chcą się wyróżniać. Zawsze jest lepiej siedzieć na "bezpiecznej" grzędzie. A jakoś to będzie…
          W Sejmie trwa wojna Tutsi z Hutu. Nie liczy się cel przewodni - rozwój "firmy". Ale kto ile przyniesie "głów".
          Nasi przedstawiciele często wiedzą, że oddają głos wbrew własnym przekonaniom. Ale oddają wbrew sobie z racji na profity. "Na złość mamie odmrożę sobie uszy".

II RP powstała w oparciu o konsensus. Początki III też takie były. A teraz jest "Walka o Ogień".
    • stefan4 Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 11:01
      hrasier_2:
      > Mroźna zima mocno daje się we znaki.

Zima nie tyle mroźna (bo mróz chwyta tylko na chwilę i na pojedyncze stopnie poniżej zera), co trafiła na kraj odwykły od zim. A sensacja również znacznie przekracza ,,tragedię''.

Cytowany przez Ciebie artykuł rwie włosy z głowy dlatego, że ,,Trudne warunki pogodowe sparaliżowały'' oraz
          ,,Opóźnione zostały łącznie 573 pociągi na blisko 17 tysięcy minut''
      Pierwszy raz widzę, żeby sumować spóźnienia wszystkich pociągów. To daje średnio niecałe 30 minut spóźnienia na opóźniony pociąg, gdyby podzielić przez ogólną liczbę pociągów, a nie tylko tych spóźnionych, to wyjdzie jeszcze mniej.

I okazuje się, że sytuacja szybko się poprawia...

- Stefan
      • negativum Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 13:01
        stefan4 napisał:

> Pierwszy raz widzę, żeby sumować spóźnienia wszystkich pociągów. To daje średn
        > io niecałe 30 minut spóźnienia na opóźniony pociąg, gdyby podzielić przez ogóln
        > ą liczbę pociągów, a nie tylko tych spóźnionych, to wyjdzie jeszcze mniej.

Kto, jak kto, że nie podejrzewałem ciebie, że będziesz z tego wyznaczał średnią.
        tvrepublika.pl/Polska/WAZNE-Wielki-paraliz-polskiej-kolei/180240
        Opóźnienie powyżej 60 min. kwalifikuje pasażera do bezpłatnych, ciepłych posiłków a także noclegu na koszt przewoźnika. I nie ma, że zima, taka lub owaka.

mubi.pl/poradniki/opozniony-pociag-odszkodowanie/
        Oblodzenie trakcji nie należy do kataklizmów. Szczególnie, że były ostrzeżenia meteorologów.
        • adam.eu Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:06
          negativum napisał:

> Kto, jak kto, że nie podejrzewałem ciebie, że będziesz z tego wyznaczał średnią

A ja też nie rozumiem, dlaczego zwracasz uwagę na "średnią Stefana", a pomijasz dostarczyciela danych do średniej. Czy mam rozumieć, że dostarczyciela tychże danych należy rozgrzeszyć z manipulacji?

> Oblodzenie trakcji nie należy do kataklizmów. Szczególnie, że były ostrzeżenia
          > meteorologów.

A jak praktycznie z wyprzedzeniem uniknąć problem oblodzenia sieci trakcyjnej.
          • negativum Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:25
            adam.eu napisał:

> negativum napisał:
            >
            >
            > > Kto, jak kto, że nie podejrzewałem ciebie, że będziesz z tego wyznaczał ś
            > rednią
            >
            > A ja też nie rozumiem, dlaczego zwracasz uwagę na "średnią Stefana", a pomijasz
            > dostarczyciela danych do średniej. Czy mam rozumieć, że dostarczyciela tychże
            > danych należy rozgrzeszyć z manipulacji?
            >
            > > Oblodzenie trakcji nie należy do kataklizmów. Szczególnie, że były ostrze
            > żenia
            > > meteorologów.
            >
            > A jak praktycznie z wyprzedzeniem uniknąć problem oblodzenia sieci trakcyjnej.

Z wyprzedzeniem się nie da, ale nie wiem czy oglądasz skoki narciarskie. To po pewnym czasie stratuje przedskoczek.

Każdy elektrowóz posiada min. 2 pantografy. W normalnych warunkach jest używany jeden, co by nie niszczyć sieci. Przy dwóch lub więcej któryś załapie.
            • manhu Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:51
              negativum napisał:
              > Z wyprzedzeniem się nie da, ale nie wiem czy oglądasz skoki narciarskie.
              Wystarczy posypać je solą :)

A porównanie do skoków bez sensu, bo zmiana wiatru jest o wiele większa. Modele pogodowe z dużym wyprzedzeniem podawały co się będzie działo (wiedziałem o tym ponad dobę wcześniej, w tym z dokładniejszymi mapami jak Ventusky). Oczywiście nie wszystko się sprawdza: niedawno 8 modeli pokazywało 10 cm śniegu u mnie a spadło ok. 3-4 cm, a na wczoraj pokazywały 3-8 cm a spadło niemal zero (bo deszcz ze śniegiem to rozpuścił, choć część zamarzła).
              • negativum Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 15:01
                manhu napisał:

> negativum napisał:
                > > Z wyprzedzeniem się nie da, ale nie wiem czy oglądasz skoki narciarskie.
                > Wystarczy posypać je solą :)
                >
                > A porównanie do skoków bez sensu, bo zmiana wiatru jest o wiele większa. Modele
                > pogodowe z dużym wyprzedzeniem podawały co się będzie działo (wiedziałem o tym
                > ponad dobę wcześniej, w tym z dokładniejszymi mapami jak Ventusky). Oczywiście
                > nie wszystko się sprawdza: niedawno 8 modeli pokazywało 10 cm śniegu u mnie a
                > spadło ok. 3-4 cm, a na wczoraj pokazywały 3-8 cm a spadło niemal zero (bo desz
                > cz ze śniegiem to rozpuścił, choć część zamarzła).

Wiatr można mierzyć, tarcia na najeździe już nie. Przedskoczek ma za zadanie stopić lód. By wszyscy mieli jednakowe szanse rozbiegu. Pociągom po coś dają te min. 2 "wtyczki" do prądu. Jedna zedrze oblodzenie, druga załapie.
        • stefan4 Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:19
          stefan4:
          > Pierwszy raz widzę, żeby sumować spóźnienia wszystkich pociągów. To daje
          > średnio niecałe 30 minut spóźnienia na opóźniony pociąg

negativum
          > Kto, jak kto, że nie podejrzewałem ciebie, że będziesz z tego wyznaczał średnią

Chyba chciałeś użyć biernika ,,kogo jak kogo'', nie?

Liczenie średniego opóźnienia oczywiście nie ma sensu. Ale jeszcze bardziej nie ma sensu podawanie sumy opóźnień. To zrobiono chyba tylko w nadziei, że od wielkiej liczby minut czytelnikowi włosy staną na głowie. Gdyby podać dla porównania, ile wynosi taka suma w zwykły nieoblodzony dzień, to może można by coś z czymś porównać...

stefan4:
          > Opóźnienie powyżej 60 min. kwalifikuje pasażera do bezpłatnych, ciepłych posiłków

A może poopóźniały się głównie pociągi towarowe (oraz pociąg "Śnieżka" z Warszawy do Szklarskiej Poręby)? — przecież nawet tego w artykule nie wyjaśniono. Jeśli gdzieś tam wieźli węgiel albo zaopatrzenie w miny dla IKEi, to nie należy się ciepły posiłek nawet gdyby opóźnienie przekroczyło 600 minut.

- Stefan
          • negativum Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 14:29
            stefan4 napisał:

> Liczenie średniego opóźnienia oczywiście nie ma sensu.

A wyliczyłeś…
    • no-popis czyli ocieplenie jest korzystne dla kolei 15.01.25, 13:26
      :)
    • yoma Re: Paraliż na kolejach 15.01.25, 13:28
      Ludzie, cud! Tańka podała źródło kradzionego tekstu.

Wigilia dzisiaj, czy co? 😆

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka