Dodaj do ulubionych

***AM WARSZAWA***

06.02.06, 18:18
potrzebuje informacji o tej uczelni, jak się studiuje, jakie są akademiki
(drogie?), czy to prawda, że zajęcia odbywają się w wielu punktach miasta?
wybieram się na lekarski, ale chętnie przeczytam wypowiedzi studentów innych
kiernków. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ani13 Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:14
      Nie potrafie Ci odpowiedziec jak sie studiuje bo to za ogolne pytanie. Nie wiem
      czy chodzi o to czy duzo nauki czy ladne budynki czy fajni asystenci czy ciekawy
      program...o akademikach wiem niewiele, ceny ich sa na pewno wywieszone w
      dziekanacie, nie sa zbyt tanie bo ze dwa lata temu zlikwidowano doplaty, tak ok
      350 zeta i wiecej w zaleznosci od tego w ktorym DSie.
      Zajecia na pierwszych latach sa glownie na Oczki(Rog Oczki i Chalubinskiego)w
      Anatomicum oraz na Troydena w rektoracie(to jest zaraz za szpitalem na
      Banacha),niektore przedmioty sa tez na UW i Zlotej(kolo Hybryd).pOtem zaczynasz
      podrozowac tez po szpitalach, na I WL to glownie Banacha, Marszalkowska,
      Dzialdowska. Jestem na trzecim roku i zdarza sie ze jednego dnia mam zajecia w
      trzech albo czterech roznych miejscach, wiekszosc na trasie strasznego autobusu
      175 (zawsze zapchany i stanowczo za rzadko jezdzi!) ;)
      Akademia ma budynki w fatalnym stanie w wiekszosci, biblioteka jest pozal sie
      boze, czytelnia nie umywa sie do BUWu, wkurzajaca jest organizacja uczelni!
      przedmioty nie zawsze sa ciekawe i interesujaco wykladane ale jesli naprawde
      masz motywacje to przemeczysz sie az do rozpoczecia przedmiotow klinicznych
      ktore na ogol sa super! poza tym na praktykach wakacyjnych w szpitalu mozna
      naprawde dostac powera i duzo sie nauczyc!
      a propos nauki - faktycznie jest jej b.duzo ale bez przesady, nie tyle ile
      wszyscy sobie wyobrazaja. na pewno na pierwszym roku nie ma czasu zeby
      imprezowac w tygodniu, lazic po kinach czy klubach jak ludzie na innych
      kierunkach ale w weekendy mozna gdzies wyskovczyc czy spotkac sie z
      przyjaciolmi. z podjeciem pracy jest ciezko - zajecia sa na ogol codziennie i
      nie masz mozliwosci samemu ukladania sobie planu, czasem mozesz sie dogadac w
      sprawie przenosin do innej grupy na jakis przedmiot ale nie zawsze masz
      mozliwosc manewru ani nie zawsze asystenci sa temu przychylni. nie twierdze
      jednak ze jest tak zupelnie niemozliwe dorobic sobie.
      jesli chodzi o systematyczna nauke - jest ona niezbedna ale nie martw sie jesli
      brak Ci systematycznosci bo jest konsekwentnie wymuszana przez kartkowki albo
      pytanie. Na AM jest nieco inny system nauki - to nie uW gdzie na ogol masz prace
      domowe - przeczytac cos i umiec o tym opowiedziec. tu po prostu przygotowujesz
      sie na dane zajecia z tematyki, ktora podaja wczesniej i potem masz kartkowke
      (czasem oceny czy punkty sa wazne do uzyskania zaliczenia albo dopuszczenia do
      egzaminu) a dopiero po niej normalne zajecia z tematu z ktorego byla kartkowka.
      jesli masz jakies inne pytania - chetnie odpowiem!
      pozdrawiam
      • iska1987 Re: ***AM WARSZAWA*** 06.02.06, 21:02
        dzięki za odp. Chciałabym się jeszcze spytać jaka jest atmosfera w grupach, czy
        razem wszyscy (no może nie wszyscy, ale chociaż pare osób z Twojej grupy)
        jeździcie tym 175, czy jest duży wyścig szczurów, czy jest raczej fajnie i
        ludzie są przyjaźnie do siebie nastawieni?
        • Gość: Ani13 Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:36
          Wszystko zalezy od grupy do jakiej trafisz. W mojej sa swietni ludzie choc
          oczywiscie potworzyly sie male podgrupki, ale nie jest tak ze jedni z drugimi
          nie rozmawiaja. Ostatnio zorganizowalismy nawet grupowy bal przebierancow:)
          Wyscig szczurow...generalnie mamy na roku kilka osob (powszechnie znanych i
          niezbyt lubianych) ktore chyba probuja w nim uczestniczyc ale reszta - kazdy
          pracuje na siebie, nie oglada sie na innych. Pomogamy sobie z nauka, pytaniami,
          nie ma tak ze ktos specjalnie bedzie Ci zle podpowiadal czy cos...czasem,
          glownie na poczatku roku ludziom(w tym i mi niestety;)) odwala, zaczyna sie
          licytacja na jakie kola naukowe sie chodzi, kto pisze a kto nie prace naukowa,
          jakie ma podreczniki, ten lepszy czy gorszy itp ale po kilku tygodniach sytuacja
          sie uspokaja, to po prostu efekt lekkiego poddenerwowania i oczekiwan co do
          nowego roku;) Zatem ogolnie, atmosfera jest mila, wiekszosc osob to normalni,
          sympatyczni ludzie, nie jakies kujony(w negatywnym tego slowa znaczeniu ktore
          chcetnie utopily by Cie w lyzce wody za to ze jestes konkurencja;)), wiadomo ze
          nie kazdego bedziesz lubic bo roznimy sie od siebie przekonaniami czy
          wartosciami ale na pewno znajdziesz wiele dobrych znajomych:)
    • iska1987 Re: ***AM WARSZAWA*** 07.02.06, 21:26
      jeszcze raz wielkie dziękki;)
      • Gość: La lalunia :P Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:54
        A mogłabys opwiedzieć więcej o wyposażeniu uczelni? Jakie sa budynki, stare to
        to jest bardzo? ;> Chciałabym się do Was przenieść, a jestem już na I roku
        wydz. lek. w innym mieście...
        • Gość: Ani13 Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.amwaw.edu.pl 09.02.06, 21:10
          Budynki - zalezy, niektore sa naprawde stare albo po prostu bardzo zniszczone,
          jest nowy budynek rektoratu gdzie sa zajecia z jezykow, sale wykladowe sa takie
          sobie. Ale od IV roku i tak wiekszosc zajec masz w szpitalach wiec warunki sa
          takie jak w kazdym polskim szpitalu(nie z Na dobre i na zle). jesli myslisz o
          przenosinach to raczej wez pod uwage program, wykladowcow, poziom a nie
          budynki. to co przemawia za i przeciw Warszawie to to ze sporo szpitali to
          szpitale referencyje - wiec odsylani sa pacjenci z calej Polski - czyli
          trafiaja sie bardzo ciekawe przypadki ale czesto sa najtrudniejsze i nie mozna
          takim osobom pomoc.
    • Gość: koko Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:47
      prosze o odpowiedź od ilu punktów (roz. biol, chem , fiz i test predyspozycji)
      przyjmowali na lekarski na am w warszawie (nowa matura)
      • iska1987 Re: ***AM WARSZAWA*** 08.02.06, 21:17
        184 na 310, ale myślę, że w tym roku będzie duuuuuuuuużo więcej:(
        • Gość: koko Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:09
          dzięki, za odp.
          od jakiegoś czasu myślałam o medycynie ale jestem w klasie o profilu który ma
          tyle wspólnego z biol-chem-fiz, co pieść do nosa.
          Chem i biol skończyłam rok temu, o poziomie tych lekcji mówić przez grzecznosć
          nie będę. A fizyka - cóz, bez komentarza.

Czy to możliwe żeby przez rok po maturze przerobić cały materiał z trzech
          OBSZERNYCH przedmiotów??? Od zera??? Jak myślicie???
          • Gość: koko Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:23
            przepraszam, moje mrzonki prysnęły jak bąbka, gdy sie dowiedziałam że :

"Czy istnieje możliwość nie zdawania jednego z wymaganych przedmiotów na "
            nowej maturze" (w szkole), natomiast przystąpienia do egzaminu z tego
            przedmiotu wraz z kandydatami posiadającymi " starą maturę" (w uczelni)?

Nie ma takich możliwości. Osoba, która na świadectwie "nowej matury" nie
            będzie miała wyników z wszystkich przedmiotów wymaganych dla określonego
            kierunku studiów i zdawanych na wzmaganym poziomie, nie może być kwalifikowana
            na ten kierunek studiów. Wyniki egzaminów maturalnych można poprawiać i
            uzupełniać w okresie 5 lat jednak jedynie w sesjach egzaminu maturalnego
            organizowanych przez CKE (Centralną Komisję Egzaminacyjną). Bliższe informacje
            powinny być dostępne w ukończonej szkole i w OKE (Okręgowych Komisjach
            Egzaminacyjnych)."

czy dobrze rozumiem? nie można zdawac przedmoitow na uczelni!? byłam przekonana
            ze jest inaczej....

• Gość: Nef'86 Re: ***AM WARSZAWA*** IP: *.chello.pl 10.02.06, 00:00
              no nie mozna tak,trzeba zdawac wszystko co jest wymagane na nowej maturze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka