Dodaj do ulubionych

biotechnologia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:58
Interesuje mnie biotechnologia na Uniwersytecei Wrocławskim i chciałabym
skontaktowac sie z osoba która tam studiuje.Jak to jest z jezykiem
angielskim??Czy ktos kto sie wczesniej nie uczył da sobie rade na
biotechnologi??Zawsze uczyłam sie niemieckiego i teraz boje sie tam isc ze
wzgledu na ten jezyk.Czy jest tam bardzo wyskoki poziom i czy mozna to
nadrobić??Za odp z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:07
      Studiuję na UWr, ale nie biotechnologię, ale z tym jezykiem obcym to mnie
      rozświeszyłaś. Prawdę mówiąc nauka jezyków obcych w SPNJO UWr to aż żenada.
      Więc o to, że sobie nie poradzisz nie masz się co martwić
      • Gość: aneta Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:08
        Ale na biotechnologii jest dużo angielskigo i wykłady tez a ja nie nawidze tego
        języka i jetsem z niego słaba a po 3 roku trzeba jakis egzamin pisac.Myślisz ze
        dam rade mimo wszystko??
        • Gość: gung_ho Re: biotechnologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:22
          To masz mały problem, bo ja nie wyobrażam sobie studiowania nauk przyrodniczych
          bez znajomości angielskiego, w którym swoje prace publikuje większość naukowców.

Może znajdziesz coś tutaj: www.biotechnolog.pl
    • Gość: *** Re: biotechnologia IP: *.katowicka.bytom.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:07
      zgadzam się, co prawda studiuję biotech ale nie we wrocławiu, co do angola to
      mimo że jestem na poziomie zaawansowanym to w LO duuużo więcej się uczyłem
      pozdro :) kłopot z napisaniem pracy licencjackie, do której 70% materiałow musi
      pochodzić z publikacji anglojęzycznych (bynajmniej u nas) :(
      • Gość: Monix Re: biotechnologia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.02.06, 18:48
        hej jestem na III roku biologii UWr i mamy mnostwo zajec jak biotechnologia i
        musze przyznac ze z zaliczeniem jezyka ang. nie powinnas miec problemow, bo
        rzeczywiscie jego poziom w studium jest opłakany, ja chodziłam jeden semestr
        (bo na poczatku jest test kwalifikacyjny) na poziomie D i powiem szczerze, ze
        przez ten czas zdarzyłam wiecej zapomniec niz sie nowego nauczyc;
        na Wydziale Nauk Przyrodniczych obowiazuje zaliczenie do poziomu D włacznie do
        konca III roku studiow, a na mgr do poziomu E
        na koniec jest egzamin (pisemny test, ze słuchu i rozmowa), ale to nic
        strasznego (losujesz sobie temat, masz chwile na przygotowanie, potem omawiasz
        o czym ten temat jest no i dodatkowe pyt. egzaminatora)

jednak ang. jest wazny na biotechnologii i nie chodzi tu o zaliczanie cw czy
        wykłady, ale o własna prace i nadazanie za nowinkami z tej dziedziny, np przy
        pisaniu licencjatu czy mgr (praktycznie same artykuły w obcym jezyku)
        sama pisze teraz prace lic. i 100% materiałow mam po ang.

ale pociesze cie, ze jest tez multum publikacji po niemiecku, wiec nic sie nie
        martw bedziesz miala z czego sie uczyc:)
        wiele jest osob, ktore znaja tylko jezyk niemiecki i po prostu rozpoczynaja
        zaliczanie ang, od poziomu A (jak sie wczesniej nie uczyłas, tzn. jak nie masz
        ang. na swiadectwie, to idziesz od A i nawet nie musisz przychodzic na test
        kwalifikacyjny(to chyba oczywiste), ale jesli miałas ang. w liceum i nawet
        jesli nic z tego nie umiesz, to i tak musisz isc na test i daja cie na A)

mozna tez zaliczac eksternistycznie (tzn. nie chodzisz na zajecia poziomu A,
        ale po sem. piszesz test koncowy i przenosza cie na B)

p.s. a jakie sa teraz warunki przyjmowania na biotech.? tylko punkty z matury
        czy tez wstepne? jak wstepne, to polecam kurs przygotowawczy na biotechnologie
        • Gość: aneta Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 19:15
          Dzięki Monix Czyli nie warto rezygnowac z biotechnl;ogi tylko z powodu jezyka :)
          to fajnie.Ja mam w liceum ang ale nie poswiecam na niego czasu choc co nieco
          umiem ale wiem ze nie na wysokim powziomie.A ten ang to pojecia zwiazane tylko
          z biologia i chemia ??czy jezyk potoczny??
          • Gość: Monix Re: biotechnologia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.03.06, 21:17
            Aneta, jestem pewna, ze nie masz nawet co sie zastanawiac, tylko isc na
            biotech. - ciekawy i przyszłosciowy kierunek, jak sie tym interesujesz to
            super! ale znajomosc przynajmniej 1 jezyka to podstawa, mysle ze ze znajomoscia
            niem. poradzisz sobie bez problemow - najlepiej wyjechac na stypendium za
            granice i tam masz wieksze szanse rozwoju i pracy, no i nabierzesz
            doswiadczenia bo tu u nas w kraju marnie z tym

a jesli chodzi o zajecia z ang. to zadnego jezyka "fachowego" nie ucza - a
            szkoda - po prostu zwykłe słowka i gramatyka jak w liceum dosłownie, ja wiecej
            zapomniałam niz sie nauczyłam, bo lektorka tylko nawijała nam cały sem. o
            hisorii Anglii, Halloween i Bozym Narodzeniu - makabra! mam nadzieje ze trafisz
            na kogos bardziej sensownego (ta pani ponoc juz na emeryturze;))
            takze rozwijac sie jezykowo musisz we własnym zakresie, dopracuj niemiecki to
            zaowocuje w przyszlosci

piszesz, ze miałas ang. w liceum wiec bedziesz pewnie musiała isc na test
            poczatkowy i na jego podstawie zakwalifikuja cie do odpowiedniej grupy - moze
            nawet zaczniesz od B czy C (ja szłam na studia z takim nastawieniem jak ty, ze
            z ang. pewnie na wysokim poziomie sobie nie poradze, a znalazłam sie od razu na
            D)

nic sie nie boj, zaliczenie jezyka to akurat pestka w porownaniu do własciwych
            przedmiotow

jak masz jakies dodatkowe pyt. to smialo, postaram sie odpowiedziec:)
            • Gość: aneta Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:54
              Dzieki za odp. Ja sie jeszce zastanawiam nad fizjoterapią na AWFie.Co myslisz o
              tym kierunku??Zdaje mature z bio i chemii wiec mam nadzieje ze sie na którys z
              tych kierunków dostane.Choc wcale nie wymiatam z tych przedmiotów.A orientujesz
              sie moze jakie sa progi na biotechnologie??I co myślisz o biotechnologi na
              politechnice i rolniczej, czy one sie róznia
              • cala_w_kwiatkach Re: biotechnologia 01.03.06, 23:22
                nie wiem jakie sa progi, w tej nowej maturze, punktach i procentach zupełnie
                sie nie orientuje
                jak ja zdawałam na biologie to był test 100pyt - 60 biologia i 30 chemia, a na
                biotech. była rozmowa kwalifikacyjna - 3 pyt. i jakies zadanie rachunkowe

o fizjoterapii na AWFie wiem tylko z opowiadan znajomych, ze łatwo nie jest ale
                b. ciekawie (jak lubisz o człowieku sie uczyc) bo traci medycyna i bardzo
                rozrywkowo (AWF to wieczne imprezy;)); mnostwo jest anatomii, miesnie/kosci
                itp. oczywiscie multum łaciny (ale na biotech. tez jej sporo), jak lubisz
                kontakt z ludzmi (terapie i cw.) to chyba byłby dobry wybor
                o poszczegolnych przedmiotach nie wiem, zajrzyj do informatora

tez zastanawialam sie nad biotech. na Politechnice, ale odstraszyło mnie
                mnostwo matematyki i fizyki - tam ucza biotech. pod innym kontem, bardziej
                technicznym, ale ciekawe chyba sa zajecia z piwowarstwa czy producji czekolady:)
                ogolnie bardzo "zmatymatyzowany" kierunek (no ale to przeciez Politechnika)
                a na AR to nawet nie wiedziałam ze jest biotechnologia?!
                musisz przede wszystkim poczytac na ich stronach www, w informatorach, isc do
                dziekanatu po dodatkowe info., i popytac tamtejszych studentow - oni powiedza
                ci jak wyglada rzeczywistosc:)

pozdrawiam!
    • Gość: o2 Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 21:09
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka