Dodaj do ulubionych

Filologia klasyczna

09.03.06, 15:27
Witam serdecznie :)

Czy są tu osoby, które studiują ten kierunek i były by tak miłe i opowiedziały
co nieco o w/w ? :) Jak wyglądają takie studia i jakie są po nich perspektywy
? Ostatnio gdzieś wyczytałam pewną "rewelację" :D iż osoby studiujące łacinę
- należą do ... najbardziej inteligentnych osób, czyżby to matematyka
przestała być "królową nauk " ? :D

pozdr. i licze na odp. :)
Obserwuj wątek
    • kasia006 Re: Filologia klasyczna 09.03.06, 19:25
      To jest kierunek dla pasjonatów, o czym się przekonałam na własnej skórze -
      zrezygnowałam w styczniu z I roku. Pewnie dlatego, że znalazłam się tam przypadkiem.
      Właściwie fil. klasyczna to łacina, łacina, łacina... i to w zastraszającym
      tempie. Osoby bez talentu językowego zacharowują się na śmierć, zwłaszcza jeśli
      uczą się łaciny od podstaw. Poza tym greka, historia starożytna, trochę
      literatury greckiej i łacińskiej...
      Co do perspektyw pracy, to ksiądz na kolędzie mi powiedział, że będę mogła uczyć
      w seminarium :)))) Poza tym pewnie nauczyciel, tłumacz, ale do tego trzeba być
      naprawdę dobrym.
      Pozdrawiam
      • Gość: karolina Re: Filologia klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:54
        ja wiem czy dla pasjonatow? moja kolezanka tam studiuje na 1 roku, znalazla sie
        wlasciwie tam troszke przez przypadek (i nie uczyla sie wczesniej laciny ani
        greki). studiuje rownoczesnie inna filologie tez na 1roku! i jakos daje rade. z
        jej opowiadan - studenci bardzo zroznicowani - od absolwentow technikow po
        laureatow olimpiad. wykladowcy - tylko filologia klasyczna!:) po prostu
        zakreceni na jej punkcie. na zachodzie perspektywy sa swietne - to jest tam
        najbardziej oblegany kierunek. lacina i greka - a glownie tlumaczenia, bardzo
        cwicza umysl, a absolwenci sa zatrudniani praktycznie wszedzie i sa bardzo
        poszukiwani. w polsce sprawa oczywiscie wyglada inaczej... co do ich
        nadzwyczajnych:) zdolnosci czy umiejetnosci, slyszalam ze maja dosc duze
        osiagniecia. wraz w matematykami zlamanie kodu enigma, ich udzial w budowaniu,
        rozgryzaniu roznych teorii na rowni wsrod wybitnych matematykow! po pierwszym
        semestrze jednak sprawa wyglada tak - odpadla czy zrezygnowala prawie polowa
        osob. to chyba tyle. pozdrawiam i zycze dobrego wyboru
        • flourella Re: Filologia klasyczna 10.03.06, 18:16
          dzięki serdeczne za wyczerpujące odp. na temat :) i czekam na jeszcze i jeszcze ;)
          • Gość: fg Re: Filologia klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:30
            dr filologi klasycznej pisze kryminały (ten od Breslau)
            kiedy w swoim czasie istniał Artur Andersen jego prezesami byli: archeolog,
            weterynarz i filolog klasyczny

po kazdych studiach mozna obić wszystko zwłaszcza ze na 1 kierunku świat się
            nie kończy!
      • Gość: malinabusque Re: Filologia klasyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:17
        Klasyczna to nie tylko łacina, to łacia,greka,historia,kultura (dla mnie
        najgorsza jest historia)wszystko w olbrzymich ilościach.Żeby studiować
        klasyczną potrzebna jest silna wola i przede wszystkim systematyczność, inaczej
        nic z tego.
        Filologowie klasyczni to naprawdę inteligentni ludzie z ogromną wiedzą.
        A co do perspektyw po tym kierunku to wielkich nie widze dlatego zastanawiam
        się nad drugim kierunkiem, jak dam radę.
        Zainteresowało mnie to co ktoś napisał o tym dużym zapotrzebowaniu na filologów
        klasycznych, nigdy o tym nie słyszałam,ale to dobrze rokuje na przyszłość ;)
    • Gość: _ Re: Filologia klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:27
    • Gość: testman Re: Filologia klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 23:07
      studia dla osób, które mają dużo czasu i mało znajomych. i pewne źródło
      utrzymania na długie lata. może jakiś duży spadek odziedziczony po przodkach?

może i mądrzy, ale pewnie głodni
      • Gość: neos Re: Filologia klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:39
        Ja studiuję. Ale popieram, że trzeba mieć dużo czasu. Studia rozwijają. Na
        pewne sprawy patrzy się inaczej. Pozdrawiam wszystkich filologów klasycznych :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka