Dodaj do ulubionych

Jakie kierunki warto teraz studiować?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 17:57
Na co zwracać uwagę, języki, praktyki, wyjazdy zagraniczne? Niech to będzie
początek dłuższej dyskusji, bo komptletnie nie mam pojęcia gdzie i co studiować.
Obserwuj wątek
    • Gość: nef Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.chello.pl 13.03.06, 18:04
      mozna studiowac jezyki obce jakies-jesli to Cie interesuje i masz talent,jesli nie to warto studiowac kierunki techniczne/medyczno-przyrodnicze +indywidualnie uczyc sie jezykow obcych by wyjechac za granice
    • alex_koz Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? 13.03.06, 18:26
      szanse na wyjazdy i praktyki ocenilabym na rowno na kazdym kierunku, a jezeli
      chodzi o jezyki umiesz tyle ile sie nauczysz, obojetnie co studiujesz.
    • Gość: aa Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:37
      najlepiej to miec znajomosci
    • Gość: m3lm4k Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.opticom.pl 13.03.06, 18:52
      nic odkrywczego nie powiem - to, co Cie interesuje i jestes w tym dobry/dobra...
      dobrze byloby gdyby dawal rowniez jakies perspektywy pracy.... chyba, ze chcesz
      sie stac najslabszym ogniwem po pierwszej rundzie lub co gorsza utrzymywac sie,
      ale zarazem przeklinajac podczas narastajacego znudzenia materialem...
      • Gość: Robercik Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:37
        Zauważyłem ostatnio coś ciekawego. Uczelnie niepubliczne zaczynają w pewnych
        sferach skutecznie rywalizować z państwowymi. Na przykład na polu możliwości
        wyjazdów zagranicznych. Prywatne uczelnie aktywnie wyszukują partnerów za
        granicą, państwowe są niestety w tej materii nieco skostniałe. Z tego co mi
        wiadomo, niektóre uczelnie niepubliczne oferują już podwójne dyplomy własny
        oraz uczelni zagranicznej.
        • Gość: m3lm4k Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.opticom.pl 13.03.06, 23:04
          Ja tez zauwazylem cos interesujacego. W zaden sposob te same uczelnie nie
          rozwijaja kierunkow scislych typu chemia czy fizyka...
          • tocqueville popyt 13.03.06, 23:26
            a co w tym interesujacego?
            UCzelnie prywatne rozwijają te kierunki na które jest popyt...
            • Gość: m3lm4k Re: popyt IP: *.opticom.pl 13.03.06, 23:46
              "Popyt" - powiadasz... szczerze nazwalbym to raczej tzw. 'owczym pedem', ale to
              juz kwestia mentalnosci spoleczenstwa. Kiedys oszacowano ile lat rozwoju dzieli
              nas od dajmy na to Europy Zachodniej...moim skromnym zdaniem przepasc sie
              poszerza, ale to juz wkraczanie w obszary watkow, ktorych na tym forum bylo
              wiele, wiec nie ma sensu sie cofac.

PS.A co do odpowiedzi dlaczego ich nie ma ( wyzej wymienionych kierunkow ), to
              raczej kryje sie ona w 'papierowych prostokatach'....
          • Gość: Vib Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.acn.waw.pl 13.03.06, 23:27
            Byly takie proby. Efekt - 'operacja sie udala, ale pacjent zmarl' - tzn prywatna
            szkole nauk scislych wcielono do tworzacego sie UKSW, bo inaczej by upadla.
            Skutkiem tego ten uniwersytet ma niezly wydzial nauk scislych.
            Ale na bezplatne chemie i fizyke jest z reguly mniej kandydatow niz miejsc, wiec
            nie ma za bardzo pola do konkurencji.
            Szkoda ze bardziej techniczne, elektroniczne placowki PAN nie organizuja jakichs
            uczelni w zakresie swoich specjalnosci. Tam moglbyby byc sporo kandydatow.
            • Gość: pan Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.chello.pl 13.03.06, 23:45
              w pewnym sensie organizuja bo wlasnie wspolpracuja z wydzialem matematycznym uksw
    • Gość: gangrena Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 13:18
      A co myślicie o kierunkach związanych z turystyką. Branża chyba ma przyszłość.
      Kasa z Unii na promocję regionów po pierwsze, a po drugie większa ilość turystów
      w Polsce.
      • Gość: Zofija Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:17
        Gość portalu: gangrena napisał(a):

> A co myślicie o kierunkach związanych z turystyką. Branża chyba ma przyszłość.
        > Kasa z Unii na promocję regionów po pierwsze, a po drugie większa ilość turystó
        > w
        > w Polsce.

Jak najbardziej podzielam zdanie, pod warunkiem jednak, że te studia będą miały
        w sobie trochę ekonomii. Ja przynajmniej się za takimi rozglądam. Tu prośba do
        reszty forumowiczów. Jeśli znacie jakieś adresy to ja poproszę
        • Gość: pianissimo Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:24
          > Jak najbardziej podzielam zdanie, pod warunkiem jednak, że te studia będą miały
          > w sobie trochę ekonomii. Ja przynajmniej się za takimi rozglądam. Tu prośba do
          > reszty forumowiczów. Jeśli znacie jakieś adresy to ja poproszę

Na mojej uczelni chyba właśnie coś takiego uruchomili. Uczelnia jest ekonomiczna
          (WSHiFM) więc może Cię to zainteresuje.
    • Gość: milka Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:39
      PIELĘGNIARSTWO, bo ja je studiuję :D
      • Gość: igor Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.ub.univie.ac.at 15.03.06, 16:35
        lingwistyke ;D
    • Gość: zz inżynierskie !! IP: *.petrus.com.pl 19.03.06, 20:54
      - ale to są bardzo cieżkie studia
      - jedyny plus to z b. angielskim - gwarancja pracy !!
      • r.richelieu Re: inżynierskie !! 19.03.06, 21:13
        moda chłopie, moda, za 3 lata przyjdzie moda na seminaria i to dopiero będzie
        krzyk
      • Gość: Fifi Re: inżynierskie !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:13
        1. Psychologia - perspektywy pracy od policji, sądów, no i najbardziej chłonny
        rynek - doradztwo personalne i zawodowe. Sam pracuje w doradztwie personalnym,
        oczywiscie w Wawie (najwięcej pracy), ofert pracy w każdym portalu "praca" dużo,
        ja zacząłem pracować w doradztwie na pół etatu na 5. roku studiów, teraz jestem
        pol roku po studiach i zarabiam nieźle jak na początkującego: 2200 zł + tel.
        kom. i laptop. Większość z mojego roku pracuje w zawodzie, więc gra jest chyba
        warta świeczki, problemem tylko jest dostanie się na studia (w tym roku
        przekraczało granice 30os./m-ce. Ja bym nie zamienił tej pracy na żadną inną.
        2. SGH - absolwenci tej uczelni są rozchwytywani wprost - większość osob na
        4.roku już ma stałą prace (w pracy zajmuję się rekrutacją i selekcją pracowników
        i niejednokrotnie o studenta SGH trzeba było wprost zabiegać, bo ambicje mają
        równie wysokie co umiejętności) Pozdrawiam dwie najlepsze uczelnie: UW i SGH!!!
        • Gość: m3lm4k Re: inżynierskie !! IP: *.opticom.pl 19.03.06, 21:15
          "perspektywy pracy od policji" - bez obrazy , ale to Ci dopiero perspektywa :)
      • Gość: rafał Re: inżynierskie !! IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:17
        po żadnym kierunku nie ma "gwarancji pracy"
    • Gość: m Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.radom.pl 20.03.06, 02:06
      Astronomia.
      • Gość: the larch Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 11:55
        Najbardziej perspektywiczna branża w Polsce to E-Biznes. Sektor ten dopiero
        raczkuje, a jego dalszy rozwój to rzecz pewna. Żeby się móc tu odnaleźć musisz
        się znać jednocześnie na ekonomii i informatyce.
    • spin_spin_sugar Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? 20.03.06, 17:03
      najlepiej zgodne z zainteresowaniami, choć w częściowym stopniu, żeby była
      motywacja do nauki i by potem łatwiej było wykazać się umiejętnościami przed
      pracodawcą;)
    • Gość: rafał Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:14
      no to witaj w klubie:):)
    • Gość: rafał Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:28
      ja powiem na swoim przykładzie
      chciałem isc na cos co mnie interesuje ale to był nieatrakcyjny kierunek( w
      Polsce, bo oczywiscie w każdym innym kraju unii jest inaczej ale oczywiscie w
      Polsce nie może tak być), więc wybierałem pomiędzy ae która mnie nie
      interesowała ale była dla mnie dosyć łatwa i informatyka, która mnie bardziej
      interesowała ale od razu było wiadomo że dla mnie to bedzie trudny kierunek ,
      już nieważne z jakich względów
      poszedłem teraz na te informatyke i niektóre rzeczy to dla mnie
      męczarnia,patrzac na zagadnienia na ae wydają sie być dziecinnie łatwe w
      porównaniu z informatyką ( dla mnie)
      wniosek chyba z tego taki że może lepiej pójsc na coś co nas nie interesuje za
      bardzo ale co nie sprawia nam jakiejs strasznej trudnosci niż na cos co wydaje
      sie byc lepsze i bardziej interesujące, bardziej prestiżowe, ale czego nauka
      jest dla nas trudna, do czego można powiedziec sie nie nadajemy
      oczywiscie najlepiej jest zeby to było atrakcyjne zawodowo i nas interesowało,
      mi sie jednak tego nie udało połączyć, może innym sie uda
      zycze powodzenia
    • Gość: 5rulez Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:07
      dające największe mozliwości przekwalifikowania się
    • carolinascotties warto studiować to, co Cię interesuje 23.03.06, 23:33
      wybór dokonany tylko i wyłącznie pod wpływem tego, na co akurat jest popyt -
      nie jest moim zdaniem dobrym wyborem. Nie zgadzam się z osobami, które
      twierdzą , że po pewnych kierunkach nie ma szans - to w jakim kierunku pójdzie
      ewentualna kariera i czy w ogóle się rozwinie - zależy przede wszystkim od
      tego - kto je skończył :)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka