Gość: gangrena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 17:57 Na co zwracać uwagę, języki, praktyki, wyjazdy zagraniczne? Niech to będzie początek dłuższej dyskusji, bo komptletnie nie mam pojęcia gdzie i co studiować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nef Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.chello.pl 13.03.06, 18:04 mozna studiowac jezyki obce jakies-jesli to Cie interesuje i masz talent,jesli nie to warto studiowac kierunki techniczne/medyczno-przyrodnicze +indywidualnie uczyc sie jezykow obcych by wyjechac za granice Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? 13.03.06, 18:26 szanse na wyjazdy i praktyki ocenilabym na rowno na kazdym kierunku, a jezeli chodzi o jezyki umiesz tyle ile sie nauczysz, obojetnie co studiujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:37 najlepiej to miec znajomosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.opticom.pl 13.03.06, 18:52 nic odkrywczego nie powiem - to, co Cie interesuje i jestes w tym dobry/dobra... dobrze byloby gdyby dawal rowniez jakies perspektywy pracy.... chyba, ze chcesz sie stac najslabszym ogniwem po pierwszej rundzie lub co gorsza utrzymywac sie, ale zarazem przeklinajac podczas narastajacego znudzenia materialem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robercik Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:37 Zauważyłem ostatnio coś ciekawego. Uczelnie niepubliczne zaczynają w pewnych sferach skutecznie rywalizować z państwowymi. Na przykład na polu możliwości wyjazdów zagranicznych. Prywatne uczelnie aktywnie wyszukują partnerów za granicą, państwowe są niestety w tej materii nieco skostniałe. Z tego co mi wiadomo, niektóre uczelnie niepubliczne oferują już podwójne dyplomy własny oraz uczelni zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.opticom.pl 13.03.06, 23:04 Ja tez zauwazylem cos interesujacego. W zaden sposob te same uczelnie nie rozwijaja kierunkow scislych typu chemia czy fizyka... Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville popyt 13.03.06, 23:26 a co w tym interesujacego? UCzelnie prywatne rozwijają te kierunki na które jest popyt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: popyt IP: *.opticom.pl 13.03.06, 23:46 "Popyt" - powiadasz... szczerze nazwalbym to raczej tzw. 'owczym pedem', ale to juz kwestia mentalnosci spoleczenstwa. Kiedys oszacowano ile lat rozwoju dzieli nas od dajmy na to Europy Zachodniej...moim skromnym zdaniem przepasc sie poszerza, ale to juz wkraczanie w obszary watkow, ktorych na tym forum bylo wiele, wiec nie ma sensu sie cofac. PS.A co do odpowiedzi dlaczego ich nie ma ( wyzej wymienionych kierunkow ), to raczej kryje sie ona w 'papierowych prostokatach'.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vib Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.acn.waw.pl 13.03.06, 23:27 Byly takie proby. Efekt - 'operacja sie udala, ale pacjent zmarl' - tzn prywatna szkole nauk scislych wcielono do tworzacego sie UKSW, bo inaczej by upadla. Skutkiem tego ten uniwersytet ma niezly wydzial nauk scislych. Ale na bezplatne chemie i fizyke jest z reguly mniej kandydatow niz miejsc, wiec nie ma za bardzo pola do konkurencji. Szkoda ze bardziej techniczne, elektroniczne placowki PAN nie organizuja jakichs uczelni w zakresie swoich specjalnosci. Tam moglbyby byc sporo kandydatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.chello.pl 13.03.06, 23:45 w pewnym sensie organizuja bo wlasnie wspolpracuja z wydzialem matematycznym uksw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangrena Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 13:18 A co myślicie o kierunkach związanych z turystyką. Branża chyba ma przyszłość. Kasa z Unii na promocję regionów po pierwsze, a po drugie większa ilość turystów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofija Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:17 Gość portalu: gangrena napisał(a): > A co myślicie o kierunkach związanych z turystyką. Branża chyba ma przyszłość. > Kasa z Unii na promocję regionów po pierwsze, a po drugie większa ilość turystó > w > w Polsce. Jak najbardziej podzielam zdanie, pod warunkiem jednak, że te studia będą miały w sobie trochę ekonomii. Ja przynajmniej się za takimi rozglądam. Tu prośba do reszty forumowiczów. Jeśli znacie jakieś adresy to ja poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissimo Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:24 > Jak najbardziej podzielam zdanie, pod warunkiem jednak, że te studia będą miały > w sobie trochę ekonomii. Ja przynajmniej się za takimi rozglądam. Tu prośba do > reszty forumowiczów. Jeśli znacie jakieś adresy to ja poproszę Na mojej uczelni chyba właśnie coś takiego uruchomili. Uczelnia jest ekonomiczna (WSHiFM) więc może Cię to zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:39 PIELĘGNIARSTWO, bo ja je studiuję :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.ub.univie.ac.at 15.03.06, 16:35 lingwistyke ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz inżynierskie !! IP: *.petrus.com.pl 19.03.06, 20:54 - ale to są bardzo cieżkie studia - jedyny plus to z b. angielskim - gwarancja pracy !! Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: inżynierskie !! 19.03.06, 21:13 moda chłopie, moda, za 3 lata przyjdzie moda na seminaria i to dopiero będzie krzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fifi Re: inżynierskie !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:13 1. Psychologia - perspektywy pracy od policji, sądów, no i najbardziej chłonny rynek - doradztwo personalne i zawodowe. Sam pracuje w doradztwie personalnym, oczywiscie w Wawie (najwięcej pracy), ofert pracy w każdym portalu "praca" dużo, ja zacząłem pracować w doradztwie na pół etatu na 5. roku studiów, teraz jestem pol roku po studiach i zarabiam nieźle jak na początkującego: 2200 zł + tel. kom. i laptop. Większość z mojego roku pracuje w zawodzie, więc gra jest chyba warta świeczki, problemem tylko jest dostanie się na studia (w tym roku przekraczało granice 30os./m-ce. Ja bym nie zamienił tej pracy na żadną inną. 2. SGH - absolwenci tej uczelni są rozchwytywani wprost - większość osob na 4.roku już ma stałą prace (w pracy zajmuję się rekrutacją i selekcją pracowników i niejednokrotnie o studenta SGH trzeba było wprost zabiegać, bo ambicje mają równie wysokie co umiejętności) Pozdrawiam dwie najlepsze uczelnie: UW i SGH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: inżynierskie !! IP: *.opticom.pl 19.03.06, 21:15 "perspektywy pracy od policji" - bez obrazy , ale to Ci dopiero perspektywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: inżynierskie !! IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:17 po żadnym kierunku nie ma "gwarancji pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.radom.pl 20.03.06, 02:06 Astronomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the larch Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 11:55 Najbardziej perspektywiczna branża w Polsce to E-Biznes. Sektor ten dopiero raczkuje, a jego dalszy rozwój to rzecz pewna. Żeby się móc tu odnaleźć musisz się znać jednocześnie na ekonomii i informatyce. Odpowiedz Link Zgłoś
spin_spin_sugar Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? 20.03.06, 17:03 najlepiej zgodne z zainteresowaniami, choć w częściowym stopniu, żeby była motywacja do nauki i by potem łatwiej było wykazać się umiejętnościami przed pracodawcą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:14 no to witaj w klubie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: 193.239.60.* 22.03.06, 19:28 ja powiem na swoim przykładzie chciałem isc na cos co mnie interesuje ale to był nieatrakcyjny kierunek( w Polsce, bo oczywiscie w każdym innym kraju unii jest inaczej ale oczywiscie w Polsce nie może tak być), więc wybierałem pomiędzy ae która mnie nie interesowała ale była dla mnie dosyć łatwa i informatyka, która mnie bardziej interesowała ale od razu było wiadomo że dla mnie to bedzie trudny kierunek , już nieważne z jakich względów poszedłem teraz na te informatyke i niektóre rzeczy to dla mnie męczarnia,patrzac na zagadnienia na ae wydają sie być dziecinnie łatwe w porównaniu z informatyką ( dla mnie) wniosek chyba z tego taki że może lepiej pójsc na coś co nas nie interesuje za bardzo ale co nie sprawia nam jakiejs strasznej trudnosci niż na cos co wydaje sie byc lepsze i bardziej interesujące, bardziej prestiżowe, ale czego nauka jest dla nas trudna, do czego można powiedziec sie nie nadajemy oczywiscie najlepiej jest zeby to było atrakcyjne zawodowo i nas interesowało, mi sie jednak tego nie udało połączyć, może innym sie uda zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5rulez Re: Jakie kierunki warto teraz studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:07 dające największe mozliwości przekwalifikowania się Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties warto studiować to, co Cię interesuje 23.03.06, 23:33 wybór dokonany tylko i wyłącznie pod wpływem tego, na co akurat jest popyt - nie jest moim zdaniem dobrym wyborem. Nie zgadzam się z osobami, które twierdzą , że po pewnych kierunkach nie ma szans - to w jakim kierunku pójdzie ewentualna kariera i czy w ogóle się rozwinie - zależy przede wszystkim od tego - kto je skończył :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś