Gość: SIR IP: *.stg.pl 26.03.06, 13:32 Co lepiej studiować matematykę czy ekonomię, a jeśli matematykę to na uniwersytecie czy na politechnice. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: <> Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:09 Najlepiej zrobić matmę ( na uniwers.) ,a potem w trakcie studiów wziąć sobie ekonomię ,łatwiejsze studia i sporo Ci przepiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesuav Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.77.classcom.pl 26.03.06, 16:25 na matmie na uniw. jest zwykle spec. finansowa, na politechnikach też. IMO lepiej jest studiować matmę :P (ale może mówie subiektrywnie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.aster.pl 07.05.06, 21:16 przykład z UW: zaczynasz matematykę, po pierwszym roku dostajesz się na ekonomię i w pierwszym semestrze masz JEDEN przedmiot do zaliczenia (resztę ci przepisują):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 00:35 A może Jednoczesne Studia Ekonomiczno-Matematyczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haiku Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:55 Nad czym tu się zastanawiać. Porównaj sobie ilość ofert pracy dla matematyków i dla ekonomistów. To moje ulubione kryterium oceny kierunków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:19 a moze tak porównać ilość matematyków a ekonomistów? nie mniej matematyk może być świetnym ekonomistą (wystarczy specjalizacja ekonomiczna) czego niestety w odwrotnej formie nie mozna powiedziec o ekonomiscie Odpowiedz Link Zgłoś
motylek_86 Re: Matematyka czy ekonomia 10.05.06, 18:09 Z tym się akurat nie zgadzam. Ekonomista też moze być b.dobrym matematykiem po skończeniu np studiów podyplomowych. Matematyk aby być wspaniałym ekonomistą też musi się doszkolic bo na matematyce tego niestety nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:30 nauczą. wystarczy specjalnosc ekonomiczna. a ekonomista w tym celu musi robic podyplomówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 11.05.06, 11:19 Z tego co zauważyłam matematycy mają takie zbyt "matematyczne" podejsce do ekonomii w stylu "tu jest taki model, takie równanie różniczkowe, takie rozwiązanie i nad czym tu jeszcze myśleć". Poza tym ekonomia to nie tylko podejście czysto matematyczne, w gospodarce raczej nie da się znaleźć jednego najlepszego rozwiązania - więc specjalność ekonomiczna na matmie średnio uczy ekonomii, raczej zastosowania metod matematycznych w tejże. Matematycy zwykle omijają jak się da zastosowanie praktyczne danych modeli. Z drugiej strony wielu ekonomistów ma tendencje do zmniejszania roli matematyki w ekonomii co jest bardzo przykre. W rezultacie strasznie kręcą, żeby tylko nie wprowadzić pojęcia z analizy na mikroekonomii itp. Mam wątpliwości czy studia podyplomowe wystarczą ekonomiście, aby stał się dobrym matematykiem. Chyba najlepiej byłoby studiować jedno i drugie i chyba lepiej zacząć od matmy - dużo do przepisania i dobre podstawy do wielu przedmiotów. Jak ktoś już pisał, na pierwszym semestrze ekonomii na UW, po przepisaniu przedmiotów z matmy ostaje jeden egzamin... czyli da się przepisać algebre i logikę. Ale ostrzegam - jest też całoroczna historia gospodarcza i mikroekonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rutek Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:42 mam ten sam problem. MAtma jest tym co mi sprawia przyjemnosc ale sama z siebie nie sprawi ze dostane pracy (poza nauczycielstwem). Dlatego kieruje sie w strone ekonomi ale aby byl nadal nacisk na matme.. A sadzicie ze pojscie na matme na politechnike warszawska , zdanie licejnatu a potem na magisterce wybranie sobie matmy finansowej jest dobrym pomyslem? czy lepiej isc na jednoczense matematycnzo-ekonomiczne w UW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.visp.energis.pl 12.05.06, 21:17 Na jednoczesnych mat-ekon, poki co nie da się zrobić magistra (chyba). Ludzie po 3 roku rozdzielają sobie kierunki i mają wtedy sporo nadrabiania (głównie na ekonomii) Ale to chyba nie jest zły pomysł. Z JSEMu można bez problemu przenieść się na samą matme albo samą ekonomię (czasem jest się zmuszonym to zrobić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakaś Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:09 nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz z ta praca po matmie, matma to nie tylko bycie nauczycielem. mała czesc absolwentow matmy zostaje nauczycielami. wieksza czesc po prostu niby byc nie moze, bo konca inne specjalnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 15:19 nio ja bym chciala studiowac matme, i chcialabym isc na matme na UW, orientujecie sie czy w tamtym roku bylo sie trudno dostac?? i jakie sa specjalizacje na matmie na UW?? bo na stronie nic o tym nie pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi.ala Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:09 Ja mialam podobny problem, ale w koncu wybralam matematyka w finansach i ekonomii, gdyz polaczylam przyjemne z pozytecznym..:)Jak dla mnie ekonomistow jak za duzo i coz oni wszyscy beda robic... Od pierwszego roku mam juz przedmioty ekonomiczne. Jak narazie chwale sobie te studia, ale trzeba przyznac , ze jest ciezko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rutek Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:38 "Jakas" czyli uwazasz jesli pojde na czysta matematyke na politechnice warszawskiej to naprawde po wybraniu speclazjiacji w matamatyce finansowej bede w lepszej sytuacji niz po Jednoczesnych mateamtyczno-ekonomicznych Naprawde obawiam ze pojscie na czysta matme- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakaś Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:07 nie ma sie czego bac. ja studiuje "czytą" matme na UWr przez pierwsze 3 semestry mamy taką czystą matmę a pozniej sobie wybierasz specjalizacje: matematyka teoretyczna matematyka nauczycielska zastosowania rachunku prawdopodobieństwa i statystyki biomatematyka matematyka w finansach i ubezpieczeniach matematyka z informatyką moim zdaniem na przyszlym pracodawcy większe wrażenie robi, że skończyłaś matematykę (i tu jakaś specjalność np. ekonomiczna) niż "czystą" ekonomię... matematyk, fizyk raczej nie narzeka na brak roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.mysmart.ie 14.05.06, 11:48 Najpierw musisz rozroznic co cie bardziej kreci. Ekonomia to nauka spoleczna, matematyka to nauka scisla. Fakt, ekonomia czesto korzysta z modeli matematycznych, jednak nie kazdy wskaznik uzalezniony jest od czysto "matematycznych" sil. Ekonometria czy matematyka-finansowa to tylko nauki pomocnicze dla ekonomii. Ekonomia to nauka myslenia, jak mawial Keynes. Jesli wybierzesz matematyke, to bardziej bedziesz matematykiem niz ekonomem. Jesli wybierzesz ekonomie, to wiadomo. Ja bym polecal ekonomie, tylko na jakiejs porzadnej uczelni czy to w kraju czy zagranica. Pozdro zagraniczny ekonom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 14:09 kręci mnie matma:) a ekonomie chce polaczyc z rozsadku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.iim.pl / *.iim.pl 14.05.06, 14:37 Zajmij się samą matmą (przynajmniej 1-szy rok), a potem w razie czego będziesz mógł sobie coś dołożyć. I może lepiej nie ekonomię skoro cię nie kręci. No i lepiej idź na uniwersytet, bo tu jest wyższy poziom. Na polibudzie uczy się metod rozwiązywania zadań, a za mało czasu poświęca na teorię- dowody. Ja jestem na 1-szym roku na uw i jestem bardzo zadowolona, chociarz wcześniej były wzloty i upadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili Re: Matematyka czy ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 15:20 nio ja bym chciala studiowac matme, i chcialabym isc na matme na UW, orientujecie sie czy w tamtym roku bylo sie trudno dostac?? i jakie sa specjalizacje na matmie na UW?? bo na stronie nic o tym nie pisza. Odpowiedz Link Zgłoś