IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 00:44
jak dobra to jest uczelnia? czy poziom nauczania jest na prawdę wysoki, czy
to tylko taka dobra opinia, na której "jedzie" ta szkoła?

proszę o opinie za i przeciw podjęciu studiów na SGH. jasno, konkretnie i
prawdziwie :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ekonom Re: SGH IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / *.pfeilheim.sth.ac.at 29.03.06, 01:04
      przeciw jest taki, ze kazdego rku konczy te uczelni kilka tysiec osob, nie jestes zadnym oryginalem na rynku pracy, jestes jednym z wielu
      • Gość: SGH Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 29.03.06, 08:00
        Z poziomu Warszawy uczelnia bardzo dobra, z poziomu Polski uczelnia dobra, z
        poziomu Unii Europejskiej uczelnia kiepska, z poziomu świata dużo poniżej
        akceptowalności.
        • Gość: NDW Re: SGH IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 17:10
          Zgadzam sie z Toba w 100%
        • Gość: Tag Jaka lepsza jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 17:35
          Z poziomu Polski dobra??? To napisz jaka uczelnia kształci lepszych ekonomistów
          w Polsce. Absolwenci nadal są rozchwytywani. Sam skończyłem finanse i bankowość
          na AE Wrocław i naprawde na SGH każdy reaguje z podziwem. Nie znam stamtąd
          nikogo kto nie miałby pracy zgodnej z wykształceniem. Moja żona która rok
          wcześniej skończyla niż ja studia (SGH) pracowała już na V roku studiów na
          stanowisku o którym inni moghą sobie pomarzyć. A już na pewno marzyć tylko mogą
          Ci z prywatnych. PS. Ktoś wcześniej napisał że kończy SGH co rok kilka tysięcy
          absolwentów? Ktoś tu buja może co???
          • Gość: ekonom Re: Jaka lepsza jest? IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 29.03.06, 19:38
            owszem, absolwenci sghu byli kiedys rozchwytywani, ale te czasy bezpowrotnie minely.
            co do konczacych studia. Co rok ponad 2000 dziennych, plus popoludniowe plus zaoczne, czyli kilka tysiaczkow jest. A praca na nich juz nie czeka tak jak przed kilku laty...
            • Gość: Tag Re: Jaka lepsza jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:51
              Może i nie czeka ale znajdują ją bez problemu. No bo jak ktoś szuka ekonomisty
              to wiadomo że po SGH wybierze... No chyba po jakiejś Wyższej Szkole [czegośtam]
              albo nawet uniwersytecie sobie nie weźmie pracownika, ja startując do pracy po
              AE Wrocek widziałem że najlepsze prace dostawali po SGH... Też znalazłem, ale
              nie było to takie łatwe jak po EsGieHu
              • Gość: ekonom Re: Jaka lepsza jest? IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 29.03.06, 21:42
                do polski wraca rowniez duzo studentow z zagranicznych uczelni i wtedy juz nie jest takie pewne ze sobie kogos ze szkoly glownej ch..owej pracodawca wybierze
                • Gość: gienio Re: Jaka lepsza jest? IP: *.astral.lodz.pl 29.03.06, 22:15
                  jest roznica pomiedzy 1000 ludzi ktorzy koncza tam SM a 40 osobami konczacymi
                  MIESI :D a w to ze ktoras ze szkol ekonomicznych ma wyzszy poziom matmy niz
                  tutaj to watpie :D
            • aeris Re: Jaka lepsza jest? 30.03.06, 14:11
              to sie znasz. nie 2000 tylko 1000. w ogole skad tyle jadu u ciebie ekonomie?
              moze dlatego ze sie nie dostales na sgh?
              • Gość: ekonom Re: Jaka lepsza jest? IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 01.04.06, 00:41
                nie ma we mnie jadu tylko przedstawiam argumety. Sgh konczy duzo, nawet bardzo duzo ludzi i tyle. Przypadek chcial ze na sgh sie dostalem, ale wybralim inna uczelnie i nigsy nie zalowalem mojego wyboru!
    • beatrycze123 Re: SGH 29.03.06, 14:25
      Będę wiernie twierdzić, ze to najlepsza uczelnia w Polsce. A wykładowców sama
      wybierasz, możesz wziąć tych bardziej "ambitnych", nazwiska znane i cenione w
      Polsce i na świecie (np. prof. M. Góra, uznawany za najlepszego ekonomistę w
      Polsce, baaardzo wymagający), a możesz wziąć tych uprawiających "prostytucję
      ocenową"- tak beznadziejnych, że stawiają same 5 żeby ludzie się do nich
      zapisywali. Smutną sprawą jest, że rzeczywiście tłumy się zapisują. Ale to twoja
      decyzja.
      • Gość: gienio Re: SGH IP: *.astral.lodz.pl 29.03.06, 16:14
        Idz do Welfe i sprobuj zdac w 1 terminie :D
        • beatrycze123 Re: SGH 30.03.06, 13:39
          Spróbuję :)
      • Gość: joanna Re: SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:20
        ja mam starą maturę. albo teraz pójde na sgh, albo zaraz skończę swoje studia
        (niestety ajkościowo kiepskie, niestety...). wyjeżdżam jednak na 4 miesiące i
        wróce dopiero w pierwszych dniach listopada. bardzo chcę iść na sgh, ale
        bardziej interesują mnie sprawy mediów, komunikacji społecznej i PR. wiem, że
        tam jest specjalność z tym związana, ale wększość to raczej ekonomia.

chyba nie pojadę jutro na dzień otwarty.. bo w sumie to nie zalezy mi na
        obejrzeniu uczelni. wolałabym kiedyś tam wpaść na jakiś wykład i zobaczyć jak
        jest na codzień.

eh... trudna decyzja. w końcu wiążąca na przynajmniej 3 lata...
        • beatrycze123 Re: SGH 31.03.06, 21:52
          Hmmm jeśli już kończysz studia to przemyśl sprawę i przede wszystkim dokładnie
          przestudiuj program nauczania na SGH.
          Po pierwsze od [rzyszłego roku wszystko ma się zmienić, powprowadzają jakieś
          makrokierunki, więc się obecnymi specjalnościami nie sugeruj.
          Po drugie nie ominie cię matematyka, statystyka ani ekonometria, więc się nie
          zdziw i nie narzekaj.
          Po trzecie możesz zyskać bardzo dużo, po 3 semetrach wybierać (prawie) wyłącznie
          wykłady, które cię interesują, miejscami barsdzo egzotyczne i nigdzie indziej
          nie spotykane (np."Trening asertywności", "Muzyka klasyczna jako narzędzie
          wspomagania procesów analitycznych" czy jakoś tak...)
          • anciaahk Re: SGH 31.03.06, 22:08
            Sama rozważam studia na SGH, ale raczej chyba podyplmowe lub doktorat. Z tego
            co czytałam na forum doktoranckim (i tu chyba też) ta uczelnia straciła jednak
            na renomie, głółwnie poprzez kiepską jakość studiów zaocznych, nie wiem, ile w
            tym prawdy.
            Może ktoś mi powie coś o doktoracie lub podyplomówkach na SGH? Naprawdę warto?
            • Gość: SGH czy technikum Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 31.03.06, 22:55
              To nie ma znaczenia co skończysz, ważne kogo znasz.
              Lepper skończył technikum rolnicze, a będzie wicepremierem i ministrem finansów
              albo gospodarki.
              • Gość: tola Re: SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:11
                czemu tak pesymistycznie kończycie tą dyskusję? dopiszcie coś jeszcze, ja też
                chciałabym tam studiować, ale raczej się nie dostanę. Jacy wykładowcy są
                naprawdę dobrzy?
                • beatrycze123 Re: SGH 21.04.06, 22:05
                  Po pierwsze: www.esgieha.pl/forum

np. www.esgieha.pl/forum/viewtopic.php?t=24&highlight=najlepszy+wyk%B3adowca

Po drugie najpierw się musisz dostać a potem dopiero wybierasz wykładowców.
                  Naprawdę nie ma problemów z ich znalezieniem. Większość osób woli wykładowców
                  łatwych, a nie dobrych.
                  • Gość: SGH Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 23.04.06, 14:37
                    Ostatnio czytałem iż SGH prowadził jakiś kierunek w ośrodku zamiejscowym bez
                    zezwolenia :))))
                    • beatrycze123 Re: SGH 23.04.06, 19:38
                      Tak, a ja czytałam że SGH prowadzi studia wieczorowe... Nie wiesz, że gazety kłamią?
                      • Gość: SGH Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 23.04.06, 20:00
                        ....Minimum programowe nie było również realizowane w Szkole Głównej Handlowej
                        na 3 kierunkach prowadzonych w systemie zaocznym: finanse i bankowość,
                        zarządzanie i marketing oraz stosunki międzynarodowe. Zależnie od kierunku
                        studenci mieli mniej od 165 do 840 godzin....

www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1696.2.3.2.17.1.0.1.htm
                      • mpbc Re: SGH 23.04.06, 20:38
                        Znalazłem w raporcie NIK:

...W Szkole Głównej Handlowej nie uregulowano sytuacji prawnej zwizanej
                        z prowadzeniem kształcenia na kierunku gospodarka publiczna, do
                        prowadzenia którego, zdaniem b. Ministra Edukacji Narodowej i Sportu,
                        uczelnia nie ma uprawnie. Pomimo to w latach akademickich 2001/2002-
                        2003/2004, uczelnia na tym kierunku wydała 45 dyplomów ukoczenia studiów,
                        w tym: 23 na studiach dziennych, 18 na studiach zaocznych zawodowych oraz
                        4 na uzupełniajcych studiach magisterskich...

bip.nik.gov.pl/pl/bip/wyniki_kontroli_wstep/inform2006/2006022/px_2006022.pdf
                        • beatrycze123 Re: SGH 23.04.06, 22:25
                          Dlatego należy zdać na dzienne.
                          • Gość: SGH Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 24.04.06, 07:42
                            ....w tym: 23 na studiach dziennych...!!!!!

To są nielegalne dyplomy, przeczytaj jeszcze raz ten tekst.
                            • beatrycze123 Re: SGH 24.04.06, 08:53
                              Nie sądzę, by jakikolwiek pracodawca podważał wiarygodność dyplomów SGH. Jeśli
                              uczelnia nie ma na to akredytacji, to dlatego, że ten kiedrunek sttudiuje 1-8
                              osób na roku.
                              • studentk Re: SGH 24.04.06, 09:52
                                Ale tu chodzi o POZWOLENIE a nie akredytację!!!!
                                Nawet kiepskie prywatne skzółki mają takie pozwolenia a tu nagle okazuje się iż
                                SGH nie ma zgody na prowadzenie studiów na tym kierunku.
                                Beatrycze123 masz problem z czytaniem????
    • bigbadelectriccow Re: SGH 23.04.06, 18:51
      Jezeli chodzi o studia w Polsce, to pewnie lepszej uczelni nie ma. W porownaniu do dobrych uczelni w UE to jednak slabizna zarowno finansowa jak i naukowa.
      • Gość: :( Re: SGH IP: *.kablowka.waw.pl 25.04.06, 07:44
        Ale jednak kiepsko iż nawet konkurencja z Bangladeszu jest lepsza (w/g rankingu
        światowego).
        • Gość: hah Re: SGH IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.04.06, 12:47
          ja tam wole sgh w polsce niz lepsza uczelnie w bangladeszu.w ogole po kiego te
          wasze porownania do uczelni zagranicznych, ta polska zawisc, by tylko nie
          powiedziec ze cos jest dobre?
          • Gość: ekonom Re: SGH IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 25.04.06, 13:34
            kazda sroczka swoj ogonek chwali
    • Gość: Krzysiek Re: SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:00
      Mój przyjaciel studiował na SGH, którą preferował od University of Bath
      (Anglia) i Northeastern University in Boston (USA), na które też sie dostał. I
      tak studiował na SGH, a w między czasie uczył się w Colegium Invisible
      (najbardziej prestiżowa szkoła w Polsce dla zaawansowanych i zdolnych).
      Zrobił post-graduate degree (magisterium) na Stanford University (2. uczelnia
      na świecie, zaraz po Harvardzie). Dziś jest znakomicie zarabiajacym finansistą
      w Nowym Jorku.
      A ja, zgodnie z marzeniami i jego rekomendacją, również wybieram sie na SGH. W
      tym roku zdawałem maturę, wyniki zapowiadają się optymistycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka