Dodaj do ulubionych

Studia za granicą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:02
Najprościej oczywiście zdać maturę międzynarodową i dostać się na jakąś
uczelnię w Holandii, Fracji, czy Wielkiej Brytanii. Są jednak inne możliwości
odbycia chociażby kilku semestrów nauki za granicą. Jeśli dysponujecie wiedzą
fachową, wrzucajcie ją do tego wątku.
Obserwuj wątek
    • alex_koz Re: Studia za granicą 30.03.06, 15:11
      po polskiej maturze tez mozna studiowac za granica.

oczywiscie Erasmus.
      • Gość: ekonom Re: Studia za granicą IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 30.03.06, 15:53
        po polskiej maturze tez mozna zupeknie spokojnie studiowac za granica i nie musi byc to skorates, polska matura jest rownowazna z maturami europejskimi wiec nie ma problemow. Generalnie szdiowanie za granica nie jest wielkim problemem natury formalnej
        • alex_koz Re: Studia za granicą 30.03.06, 16:37
          sokrates jest po prostu najprostsza opcja;)
          • Gość: ekonom Re: Studia za granicą IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 30.03.06, 16:46
            tak, ale studiujesz jeden, max dwa semestry. Niektorzy chca cale studia byc poza granicami Polski, lub tez maja jeszcze inne powody. Pozatym bedac na na zagranicznej uczelni tez mozna pojechac na sokratesa do jeszcze innego kraju:)
            • alex_koz Re: Studia za granicą 30.03.06, 18:00
              Erasmus jest najprostszy o tyle ze nie wymaga az tyle wysilku jak wyjazd na
              studia za granice, czy to w kwestii zalatwiania potrzebnych dokumentow czy
              samych studiow i kosztow utrzymania-ktore poki co sa chyba najwieksza
              przeszkoda dla Polakow. i stad jest tez taki popularny.

choc slusznie zauwazasz z pelnymi studiami za granica trudno to porywnywac.
              • Gość: mklj Re: Studia za granicą IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.03.06, 21:32
                Moze kiedys nasze prawo pozwoli na Mundusa.
    • mmaupa Re: Studia za granicą 30.03.06, 19:14
      Zalezy tez gdzie chcesz studiowac - do USA trzeba miec zdane SATy, TOEFL itd
      itp. Na stronce www.collegeboard.com jest wszystko opisane.
      • nowaaga1 Re: Studia za granicą 30.03.06, 22:08
        Jeśli z kolei interesowałaby Cię Holandia, to jest jeszcze inna możliwość.
        Skarbek (WSHiFM) współpracuje dosyć blisko z uniwersytetem z Rotterdamu i zdaje
        się że po zrobieniu licencjatu na miejscu, umożliwia wyjazd na studia
        magisterskie do Niderlandów. Mam nadzieję że nic nie pokręciłam :)
        • Gość: piatkowy gosc Re: Studia za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:31
          nowaaga1 napisał:

> Jeśli z kolei interesowałaby Cię Holandia, to jest jeszcze inna możliwość.
          > Skarbek (WSHiFM) współpracuje dosyć blisko z uniwersytetem z Rotterdamu i zdaje
          >
          > się że po zrobieniu licencjatu na miejscu, umożliwia wyjazd na studia
          > magisterskie do Niderlandów. Mam nadzieję że nic nie pokręciłam :)

Nie spotkałem się dotąd z przypadkiem takiej współpracy prywaciarza z
          zagraniczną uczelnią. Czy wiesz może coś więcej na ten temat? To chyba nowe
          zjawisko w Polsce.
      • sarniak Re: Studia za granicą 01.04.06, 05:50
        Ja studiuje w USA i nie mam zadnych Toeflow ani satow. Niestety, co tutaj jest
        zabojcze to koszty: jako miedzynarodowy student musisz placic tuition out-of-
        state (u mnie ponad 200$ za kredyt). Jest jednak taka opcja, ze jak placi za
        ciebie jakis kosciol (np za mnie metodystyczny) to placisz in-state (39$ za
        kredyt). Wyglada to tak, ze ksciol placi za szkole, a ty dajesz czek kosciolowi
        na te sama sume. Wiec kosciol wychodzi na zero a ty do przodu o jakies 2000$
        Inna sprawa jest ze jak dostaniesz wize studencka (przewaznie F1) w Polsce, to
        mozesz uwazac sie za wyjatkowego szczesciarza. Lepiej jest zmienic z
        turystycznej albo z J1 - work and travel lub internship.
    • Gość: ekonom Re: Studia za granicą IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 30.03.06, 22:29
      w austrii moze studiowac kazdy polak, wystarczy swiadectwo maturalne i jakis certyfikat z jezyka, zadnych dodatkowych problemow, nie ma nawet zadnego egzaminu wstepnego. zapisujesz sie na uni i juz!
      • alex_koz Re: Studia za granicą 31.03.06, 20:25
        z ciekawosci, studia w Austrii sa platne?
        • jersey.girl Re: Studia za granicą 31.03.06, 22:21
          Opłata za studia w Austrii wynosi EUR 363,36 za semester dla obywateli EU.

Zapraszam na forum o studiach za granicą:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10730
    • gottie Re: Studia za granicą 01.04.06, 11:25
      Jak wypowiedzialo sie wiele osob przede mna, potwierdzam ze Erasmus jest tu
      najlepszym rozwiazaniem. Sam wyjechalem na studia za granice i mialem mozliwosc
      ukonczenia tutejszej uczelni. Przez transfer punktow z uczelni w Polsce, rok
      temu uzyskalem dyplom inzyniera. Teraz kontynuuje nauke na studiach
      magisterskich - nadal za granica i jest super :) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka